Vof of bv

Als twee ondernemers samen een bedrijf oprichten gaat dan hebben ze de keuze tussen de vof en bv als rechtsvorm. De verschillen zijn groot. Zo zijn bij een vof de vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Maar naast verschillen in aansprakelijkheid zijn ook de fiscale regels anders bij deze ondernemingsvormen.

Verschillen in belasting en aansprakelijkheid

regels vof en bvBij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel geef je door welke rechtsvorm je wilt. Dit is de juridische vorm waarin het bedrijf opereert.

Hoewel je de rechtsvorm altijd nog kunt wijzigen, is het belangrijk om hier goed over na te denken. De keuze voor de ondernemingsvorm heeft namelijk gevolgen voor de aansprakelijkheid van de oprichters en de fiscale verplichtingen. Als je samen gaat ondernemen kun je onder andere kiezen tussen de vof of een bv.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Wat zijn de kenmerken van een vof?

vennootschap onder firmaEen vof, voluit vennootschap onder firma, lijkt erg op de eenmanszaak. Het grootste verschil voor de oprichters, ook wel vennoten genoemd, zit in de aansprakelijkheid.

Bij een eenmanszaak is slechts één persoon aansprakelijk, namelijk de eigenaar. Bij een vof zijn alle vennoten (mede-eigenaren) voor het gehele bedrijf privé aansprakelijk. Stel dat jouw vennoot schulden maakt, dan kunnen schuldeisers deze kosten ook op jou verhalen.

Bij een vof is elke vennoot voor het gehele bedrijf persoonlijk aansprakelijk.

Wat is een man-vrouwfirma?

Ga je samen met je partner een vof oprichten, dan kun je ook kiezen voor een man-vrouwfirma. Belastingtechnisch is dit voordeliger dan wanneer één van de twee het bedrijf zou oprichten en de ander als medewerker in het bedrijf komt werken. Dit komt omdat de belastingdienst zowel jou als je partner als zelfstandig ondernemer ziet, waardoor je allebei recht hebt op bepaalde aftrekposten.

Om hier gebruik van te maken zijn er wel regels. Zo moeten jullie beiden voldoen aan het urencriterium. Ook moeten de functies van beide ondernemers gelijkwaardig zijn. Als de een de ander ondersteunt, bijvoorbeeld als administratief medewerker, kun je geen man-vrouwfirma oprichten. Een ander punt om rekening mee te houden, is dat de persoonlijke aansprakelijkheid ook geldt wanneer je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden.

Wat zijn de kenmerken van een bv?

besloten vennootschapIn tegenstelling tot een vof is een bv, voluit besloten vennootschap, wel een rechtspersoon. Het eigendom is verdeeld via aandelen en dat hoeft dus niet gelijkwaardig. Ook zijn aandeelhouders niet of beperkt aansprakelijk voor het bedrijf met hun privévermogen.

Zijn er veel risico’s en/of is er sprake van hoge investeringen, bijvoorbeeld omdat je in een risicovolle sector opereert, dan is een besloten vennootschap  dankzij deze beperkte aansprakelijkheid vaak een betere keuze dan een vof.

Dat je niet hoofdelijk aansprakelijk bent, betekent niet dat bestuurders bij een bv helemaal geen risico lopen. Maak je twijfelachtige keuzes, dan kan het zijn dat je persoonlijk op wordt aangesproken op onbehoorlijk bestuur. Een goede sluitende administratie en enige terughoudendheid met grote aankopen en winstuitkeringen is dus aan te raden.

Een bv heeft minder belastingvoordelen maar meer financiële flexibiliteit.

Welke fiscale verschillen zijn er?

Naast de aansprakelijkheid zijn er ook grote fiscale verschillen. Voor de belasting maakt het dus uit welke rechtsvorm je kiest. Of je nu een vof of een bv hebt, in beide gevallen kun je een beroep doen op belastingvoordelen. Voor een vof gelden de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-vrijstelling als fiscale voordelen. Deze regelingen zorgen ervoor dat je nettowinst lager wordt, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Als eigenaar van een bv heb je deze belastingvoordelen niet, maar hier staat een lager belastingtarief tegenover. Daarnaast heb je hier niet de verplichting om elk jaar de gehele winst aan jezelf uit te keren.

Hoe zit het belastingtechnisch?

belastingdienstBij een vof betaal je inkomstenbelasting. Heb je een bv, dan betaal je vennootschapsbelasting. Over de eerste 245.000 euro betaal je in 2021 vijftien procent belasting. Boven dit bedrag ligt het belastingtarief op 25 procent. Ben je DGA (directeur grootaandeelhouder, oftewel directeur) dan betaal je daarnaast inkomstenbelasting over je salaris.

Voor een bv geldt een lager belastingtarief.

Het belastingtarief is voor een bv dus behoorlijk lager. Kijk je puur naar de belastingvoordelen, dan is een bv vooral interessant bij een wat hogere winst, pakweg vanaf 100.000 euro. Tot dit bedrag is een vof vanwege de belastingvoordelen vaak interessanter.

Wat kost een vennootschap onder firma?

Voor de oprichting van een vof betaal je eenmalig 51,30 euro inschrijfkosten aan de Kamer van Koophandel. In principe voldoe je hiermee aan de wettelijke eisen, maar het is aan te raden om een vennootschapscontract op te stellen met alle vennoten. In dit contract leg je vast wat de inbreng is van de vennoten en leg je de afspraken over de bedrijfsvoering vast.

Voor de vof is een vennootschapscontract niet verplicht, maar wel aan te raden.

Het is niet verplicht om een vennootschapscontract op te laten stellen door een notaris. Je kunt hiervoor ook een jurist of financieel adviseur inschakelen. Je kunt het eventueel ook zelf doen, maar laat dan wel een specialist checken of de afspraken rechtsgeldig zijn. Je kunt de afspraken laten vastleggen door een notaris of laten registreren in het Handelsregister.

Wat kost een bv?

Kosten bv of vofHet oprichten van een bv kan alleen via een notaris. Vanwege de notariskosten ben je al snel enkele honderden tot duizenden euro’s kwijt. Voor dit geld kijkt de notaris onder meer of de oprichting aan de regels voldoet, hoe het met de crediteuren is gesteld en of het wettelijk gezien verstandig is om een bv op te richten. Ook ben je verplicht om een jaarrekening op te stellen en deze te laten controleren door een accountant.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Wat moet ik kiezen: vof of bv?

De keuze tussen een vof of een bv hangt voornamelijk af van de verwachte winst en de aansprakelijkheid. Heb je weinig bedrijfsrisico’s en een lagere winst, dan is een vof interessanter vanwege de belastingvoordelen. Daarnaast is een vof makkelijker op te richten en gelden er minder administratieve verplichtingen.

Bij overnames is een bv makkelijker dan een vof.

Loop je met je onderneming de nodige risico’s, dan is een bv vaak de beste keuze. Ook wanneer je een winst van minimaal 100.000 euro verwacht, is een bv soms voordeliger dan een vof. Een ander aspect wat doorslaggevend kan zijn, is de vraag of je het bedrijf makkelijk wilt kunnen overdragen. Bij een bv is dit sneller geregeld omdat je dan (een deel van) de aandelen kunt overdragen.