e-boekhouden

Eigen baas worden

Veel mensen willen eigen baas worden. Maar wat betekent het eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken als je voor jezelf gaat beginnen? En wanneer ben je nu precies eigen baas?

Eigen baas worden

eigen baas wordenEen 9-tot-5-baan mag dan gebruikelijk zijn, veel mensen zouden het liever anders doen. Niet altijd maar in die file omdat je werkdag gelijk begint of stopt met de rest van Nederland. Niet dat vaste salaris of die onzinnige werkzaamheden, gelijk met andere collega’s die lang niet zo hard werken. Veel mensen worden liever ondernemer en besluiten dat ze voor zichzelf gaan beginnen.

Wanneer is het moment om voor jezelf te beginnen?

Wat is nu het juiste moment om eigen baas te worden? Eigen baas worden betekent voor veel mensen meer dan alleen voor jezelf beginnen. Het is ook een gevoel van vrijheid. De vrijheid om zelf te bepalen wanneer je werkt of juist waaraan.

Iets doen dat je leuk vindt en dat je ook nog eens financieel onafhankelijk maakt. Natuurlijk hebben ondernemers ook wel eens slechte maanden, maar dan heb je dat tenminste zelf veroorzaakt. Veel mensen zijn graag eigen baas omdat ze dan worden afgerekend op de prestaties die ze zelf hebben geleverd.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Een eigen bedrijf starten is spannend!

Het is leuk om een eigen bedrijf te starten en hiermee helemaal voor jezelf te beginnen. Al is het natuurlijk ook wel een beetje spannend. Elke starter begrijpt dat de vrijheid en financiële onafhankelijkheid gevaarlijk zijn om te veel te romantiseren. Als je hard werkt en een grote klant binnen hengelt pluk je daar zelf de vruchten van, maar het is niet ondenkbaar dat die klant, die zo leuk was om binnen te hengelen, opeens meer wil dan in de offerte is overeengekomen.

In plaats van dat je je eigen baas bent, wordt je klant dan de baas. Of je leverancier, als die bepaalde voorwaarden stelt. Ook medewerkers of je partner kunnen veel invloed uitoefenen. Je kunt je dus afvragen of het ideale moment om te beginnen, of echte financiële onafhankelijkheid, wel écht bestaat.

Als eigen baas bepalen je klanten, leveranciers of medewerkers soms je agenda!

Maar dat het ondernemerschap een bepaalde mate van vrijheid biedt, is zeker. Als die klant te veeleisend wordt, kun je altijd nog besluiten dat je daar niet langer voor wilt werken. Een baan kun je ook altijd opzeggen, maar heeft meestal wel wat meer gevolgen.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Vereisten om eigen baas te worden

Eigen baas worden is helemaal niet moeilijk. Je kan vandaag je bedrijf nog inschrijven bij de KvK en je kan vervolgens jezelf directeur van je onderneming noemen. Diploma’s of andere vereisten zijn er meestal niet.

Natuurlijk komt er wel meer bij kijken als je voor jezelf gaat beginnen. Je moet geld verdienen, dus heb je klanten nodig. Om klanten te krijgen moet je die meestal een keer bezoeken of moet je op zijn minst een kantoortje thuis inrichten. Al met al is een klein ondernemingsplan meestal geen overbodige luxe.

Ondernemingsplan schrijven

ondernemingsplan schrijvenOf je nu producten of je eigen uren verkoopt, je moet iets te verkopen hebben. Soms gaat dat vanzelf maar meestal betekent het dat je reclame moet maken. Je moet dus een marketingplan op orde krijgen.

Een goed ondernemingsplan met marketingstrategie en een kleine financiële planning en overzicht van uitgaven is dus geen overbodige luxe als je eigen baas wilt worden. Maar die kun je vooraf prima thuis opstellen.

In je ondernemingsplan schrijf je hoe je klanten vindt en hoe je de eerste stappen financiert.

Ga je klanten via internet werven? Dan zul je een bedrijfswebsite moeten (laten) maken. Dat betekent een huisstijl voor je eigen bedrijf en het schrijven van teksten die jouw product of dienst goed omschrijven. Om te zorgen dat deze ook wordt bezocht, moet je misschien adverteren.

De opstart financieren en administratie opzetten

Ook moet je de opstart financieren. Je moet dus producten inkopen. Tenzij je je eigen uren verkoopt, maar zelfs dan zijn er meestal wel opstartkosten. Want misschien heb je thuis al een bureau en laptop en kun je snel beginnen, meestal zijn er toch wat uitgaven. Denk aan verzekeringen, visitekaartjes, reiskosten en de uren die je steekt in offertes of de voorbereiding van een klus.

Verder krijg je te maken met de verplichte financiële administratie. Je kunt dit deels uitbesteden aan een boekhouder. Maar zelfs dan moet je zelf waarschijnlijk ook boekhouden. Facturen maken kun je bijvoorbeeld vaak beter zelf doen, om de kosten van de boekhouder laag te houden.

Voor jezelf beginnen begint bij een inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Kamer van KoophandelAlles bij elkaar is het eigenlijk vrij simpel. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, daarna ben je ondernemer. Een btw-nummer en btw-ID wordt dan meestal automatisch aangevraagd, waarna je ook bent aangemeld bij de belastingdienst. Je bent dan directeur van je eigen bedrijf geworden. Vanaf nu is het succes van jouw inkomen en carrière écht in je eigen handen! Succes!

Eigen baas worden - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp