Freelancer worden

Als je liever verschillende opdrachtgevers factureert dan bij één vaste werkgever op de loonlijst staat dan kun je freelancer worden. Net als de zzp’er ben je dan zelfstandig ondernemer. Vanuit een eenmanszaak gelden er dan voordelige fiscale regelingen. Alles over de voorwaarden en risico’s van freelance werken.

Inhoud:

Betekenis: freelancer

freelancer wordenFreelance betekent dat je (tijdelijk) voor een opdrachtgever werkt. Als je jezelf verhuurt als freelancer ben je juridisch gezien een zelfstandig ondernemer. Al is het meer een tussenstap tussen een bedrijf en een medewerker in loondienst in.

Dat kan op afstand, wat bijvoorbeeld gebruikelijk is bij webdesigners, tekstschrijvers of vormgevers die freelance werken aan tijdelijke opdrachten. Het kan ook bij de opdrachtgever op locatie.

Op locatie ben je vaak onderdeel van een team binnen het bedrijf. Het verschil met medewerkers is dat een freelancer niet op de loonlijst staat maar de opdracht factureert. In plaats van een product of dienst verhuur je tijdelijk jezelf uit. Je werkt niet voor een werkgever, maar voor een opdrachtgever.

Soms is een freelancer onderdeel van een groter team. En daarbinnen amper van werknemers te onderscheiden.

Zoek je een snelle manier om online geld mee te verdienen? Via Fiverr.com kun je klusjes doen voor bedrijven. Denk aan logo ontwerpen, voice-over inspreken, social media-taken, et cetera.

zelfstandig ondernemers.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

inschrijven bij de kvkJe kunt je niet bij de KvK inschrijven als freelancer of zzp’er. Voor de KvK zijn ondernemers gelijk en zitten de verschillen in de onderneming. Daarbij kijkt de Kamer van Koophandel naar de juridische kenmerken van de rechtsvorm en niet zo zeer naar jouw werkwijze. Voor freelancers is de eenmanszaak de meest populaire ondernemingsvorm al kun je ook freelance ondernemen vanuit een bv of stichting.

Als je wilt starten als freelancer of zzp’er moet je een rechtsvorm kiezen. De eenmanszaak is het meest populair.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Hoe kun je freelancer worden?

zzp of loondienst: wat is beter?Je kunt starten als freelancer door opdrachten uit te voeren voor bedrijven. Je bent freelancer zodra je een KvK-inschrijving hebt, en jezelf verhuurt aan een onderneming.

Het is belangrijk dat niet alleen de ondernemer zichzelf als eigen baas ziet maar dat de belastingdienst dit ook zo ziet. Een eigen KvK-nummer is een eerste stap maar er zijn meer regels voor freelancers. Er zijn ook plannen om deze strenger te maken, maar zover is het nog niet.

Regels voor freelancers

belastingdienst heeft regels voor freelancenAls freelancer ben je eigen baas met eigen verantwoordelijkheid. Maar als je langer aan een vaste opdracht werkt, is het verschil met mensen in vaste dienst soms klein. De belastingdienst heeft daarom enkele regels voor het zelfstandig ondernemerschap opgesteld.

Dit is meestal maatwerk. Een zwart-wit antwoord geeft de belastingdienst niet, maar het kijkt bijvoorbeeld naar de volgende punten.

 • Inschrijven bij de KvK
  Als je een keer een klusje uitvoert voor een buurman of kennis kun je deze inkomsten opgeven als overige werkzaamheden. Als je vaker voor bedrijven freelance opdrachten uitvoert dan is een inschrijving bij de KvK een eerste indicatie dat jij je geld verdient als zelfstandige.
 • Meerdere opdrachtgevers
  De belastingdienst verwacht dat een zelfstandige ondernemer meerdere opdrachtgevers heeft. Het is geen harde eis, maar als je minimaal zo’n drie a vier opdrachtgevers per jaar hebt en af en toe nieuwe opdrachten aanneemt, ben je sneller onafhankelijk en werk je dus sneller zelfstandig.
 • Werktijden
  Freelancers verkopen meestal hun uren en die kunnen mee- of tegenvallen. Het is prima als je tijdelijk vaste uren werkt voor één opdrachtgever, maar het werk moet wel gericht zijn op een bepaald doel, waarna er een einde komt aan de opdracht. Vaste werktijden of een vaste structuur ziet de belastingdienst sneller als verkapte loondienst.
 • Salaris
  Voor zakelijke inkomsten is een prestatiegerichte opdracht nodig. Je ontvangt geen vast salaris, vakantiegeld of pensioen maar krijgt alleen betaald voor geleverde prestaties (gewerkte uren). Je moet zelf verzekeringen afsluiten, of een financiële buffer opbouwen, voor ziekte of arbeidsongeschiktheid.
 • Administratie
  Als freelancer heb je te maken met een financiële administratie en belastingaangiftes. Je bent zelf verantwoordelijk voor de zakelijke administratie van de diensten en/of producten die je bedrijf biedt. De meeste freelancers zijn btw-plichtig en je moet zelf fiscale regels toepassen in jouw boekhouding.
 • Freelance verklaring
  Langere freelance opdrachten kun je het beste vooraf vastleggen. De belastingdienst kijkt ook naar de overeenkomst tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Maak hierin duidelijk dat het niet gaat om dienstverband, maar om een freelance opdracht.

De overheid heeft plannen om de regels voor freelancers strenger te maken, maar zover is het nog niet.

Wil je freelancer worden? Bereid je dan voor op het boekhouden. Je moet dan zelf facturen maken, belastingaangifte doen en de debiteurenadministratie regelen.

je gewerkte uren factureren

Verschil zzp’er en freelance werken

zzp of freelance werken
Veel zzp’ers werken vanuit huis.

Een freelancer lijkt op een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en de termen freelancer en zzp’er worden door elkaar gebruikt.

Beide zijn meestal directeur van een eenmanszaak, maar het kan net zo goed vanuit een andere ondernemingsvorm. Een freelancer kan medewerkers in dienst hebben, maar dit is zelden het geval. Ze werken ‘voor zichzelf’ en factureren opdrachtgevers.

De verschillen tussen een freelancer of zzp’er zijn klein maar als je het bijvoorbeeld hebt over een zzp’er dan benadruk je dat deze ondernemer geen medewerkers in dienst heeft. Deze kan wel fulltime werken aan een eigen bedrijf. Vaak werkt een zelfstandige zonder personeel letterlijk alleen, bijvoorbeeld als ze werken vanuit huis.

Al kan een zzp’er ook op een locatie werken met andere zzp’ers of freelancers, zoals in een gedeelde kantoorruimte. Als ze werken bij de klant is dit meestal om écht een losse opdracht of korte klus uit te voeren. De klant ervaart de relatie dan als tijdelijk en ziet de zzp’er niet direct als collega.

Aan de slag als freelancer? Veel mensen willen graag ondernemer worden. Het heeft voordelen, maar je moet wel veel regelen als je een eigen bedrijf gaat starten.

Freelancer zit tussen werknemer en ondernemer in

Een freelancer werkt vaak in en aan een onderneming van een ander. Je verkoopt je eigen uren. Het woord freelance benadrukt de relatie met de opdrachtgever. Als freelancer werk je juist vaak wel bij andere organisaties op de werkvloer. Soms met medewerkers samen, die je die periode ervaart als collega’s.

Soms werk je als freelancer zelfs maandenlang met medewerkers van de opdrachtgever samen, en alleen de wet ziet jou als freelancer dan als externe partij. Wettelijk is er geen gezagsverhouding, al maakt het vaak niet uit of de opdrachtgever je baas of alleen je klant is, gezag hebben ze allebei.

Een freelancer werkt vaak in en aan een onderneming van een opdrachtgever.

Er gelden voorwaarden voordat de belastingdienst je ziet als freelancer of zzp’er, zoals het urencriterium. Anders is het resultaat uit overige werkzaamheden.

tevreden ondernemer

Freelance werk vinden

Als je freelance werkt ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van verschillende opdrachtgevers en opdrachten voor jouw bedrijf. Mensen die al wat langer freelancen hebben vaak een zakelijke én persoonlijke netwerk met relaties die zo nu en dan met nieuwe opdrachten komen.

Als jij net start als zelfstandige dan heb je nog weinig of geen bestaande klanten die terugkomen en moet je zelf op zoek naar freelance klussen. Dan zijn er ook platformen die jou kunnen helpen om nieuwe klanten te vinden. Bekende platforms zijn bijvoorbeeld fiverr.com, freelance.nl en werkspot.nl.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen als je als freelancer gaat werken zijn:

Hoe kun je freelancer of zzp'er worden?

In Nederland kan iedereen freelancer of zzp’er worden. Je kunt dus vandaag nog een opdracht aannemen, deze uitvoeren en een factuur (rekening) sturen. Voorwaarden voor het freelancen zijn gelijk aan die van andere zelfstandigen (zonder personeel). Zie hiervoor de pagina ondernemer worden, of de pagina inschrijven bij de KvK.

Hoe kan ik beginnen met freelancen?

Om te beginnen als freelancer moet je zelf eerst genoeg opdrachten vinden om voldoende te verdienen. Houd bij het bepalen van je uurtarief er dus rekening mee dat je soms tijdelijk zonder werk zit, en met de zakelijke kosten die een eigen bedrijf met zich meebrengt.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de belastingdienst. Als je jezelf gaat verhuren als zzp’er ben je voor de wet een zelfstandig ondernemer. Je moet boekhouden, zelf facturen maken, belastingaangiftes versturen en moet zelf denken aan verzekeringen, pensioen of bedrijfsrisico’s. Een goede boekhouder kan je hierover adviseren.

Hoe betaal je belasting als zelfstandige?

Je kunt je als freelancer bij de KvK inschrijven als eenmanszaak of bv. Welke keuze je hierbij maakt heeft veel invloed op welke belasting je gaat betalen. Voor verreweg de meeste freelancers biedt de eenmanszaak de meeste fiscale voordelen.

Daarbij betaal je inkomstenbelasting, net als mensen in loondienst. Maar heb je ook recht op bepaalde aftrekposten. Daarvoor moet je een administratie opzetten en belastingaangiftes versturen. Je kunt het zelf doen, of deels uitbesteden aan een boekhouder. Ook krijg je meestal te maken met de omzetbelasting. Daarvoor krijg je een eigen btw-nummer en moet je btw rekenen over je omzet.

Wat verdient een freelance ondernemer?

Als je gaat freelancen dan kun je zelf je uurtarief bepalen al moet een opdrachtgever wel bereid zijn het uurtarief te bepalen. Het gemiddelde inkomen van freelancers verschilt per sector. Daarnaast is de hoeveelheid werk, of de tijd die je met een opdracht gemiddeld kwijt bent, enorm wisselend. Zo zijn er ook veel mensen die parttime ondernemen naast een vaste baan.

Omdat de kosten van een eigen bedrijf nog van de inkomsten af gaan lijkt het inkomen van een freelancer bij een goed uurtarief al snel hoger, maar meestal zijn de verschillen niet zo groot. Er zijn freelancers die als zelfstandige miljonair worden omdat ze een enorm tarief per uur vragen, maar de meesten verdienen freelance niet meer dan wanneer ze in loondienst hadden gewerkt.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten