Wix vs Jimdo

Zowel Wix als Jimdo bieden websitesoftware. Hiermee maak je als ondernemer makkelijk zelf een website voor je bedrijf. Welk pakket het meest geschikt is voor jou, hangt af van je eigen voorkeuren en je bedrijf. Voor een simpele site raden we Jimdo aan. Wij vinden Wix beter als je wat meer wensen hebt.

Inhoud:

jimdo vs. wix

De platforms: wat typeert Wix en Jimdo?

Als je van plan bent om een website te maken voor je eigen bedrijf, kom je al snel de namen Wix en Jimdo tegen. Jimdo bestaat sinds 2007 en is opgericht in Duitsland, maar inmiddels internationaal actief. Wix is bijna net zo oud en werd opgericht in Israël. Het heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen gebruikers.

Typisch voor Jimdo is dat het erg eenvoudig in gebruik is. Het past goed bij mensen die snel een simpele website willen maken, zonder veel aan te moeten passen. Wix past juist beter bij mensen die een gepersonaliseerde website met veel mogelijkheden willen bouwen. Je hebt hierin meer mogelijkheden qua ontwerp en functionaliteiten.

Gebruiksvriendelijkheid

Beide pakketten zijn erg gebruiksvriendelijk en simpel. Toch zijn er wel verschillen. Bij Jimdo krijg je bij de start een paar vragen over je bedrijf en het type website dat je gaat maken. Je krijgt bijvoorbeeld de vraag of je al ervaring hebt met coderen en of je een website maakt voor een startend of al bestaand bedrijf.

Daarna maakt de software automatisch al wat pagina’s voor je, inclusief content. Bovendien heeft het stijlen en kleurcombinaties waarmee je website er al snel mooi uitziet. Dankzij deze opties zet je al snel en makkelijk zelf een website in elkaar.

Beide softwarepakketten zijn erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik

Als je meer opties wilt qua stijl of kleuren, kun je dit zelf aanpassen in een editor. Toch zijn de opties hierin nog gelimiteerd. Wil je echt een andere specifieke kleur of stijl, dan moet je zelf code gaan aanpassen. Dit is wat ingewikkelder, wat laat zien dat Jimdo qua gebruiksgemak vooral is gericht op klanten die weinig zelf instellen.

Daarnaast staat Wix bekend om de gebruiksvriendelijkheid dankzij de AI-chat vooraf, waarmee je de software al veel voor je instelt. Verder werkt dit systeem met een drag-and-drop editor. Daarmee kun je makkelijk elementen op de website plaatsen en aanpassen zonder technische kennis.

De software heeft honderden templates en aanpasbare ontwerpmogelijkheden, waarmee je een unieke website maakt. Het heeft daarnaast een AI-gestuurde tool. Net als Jimdo bouwt het automatisch een website aan de hand van wat vragen.
Wix-site maken met AI-chat

Sjablonen en ontwerp

Het design van je website is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Een website moet mooi ogen, maar misschien wil je ook wel unieke, eigen onderdelen toevoegen. Wij vergelijken de mogelijkheden van de twee platforms voor je:

Jimdo

Aan de hand van je bedrijfstype raadt Jimdo een aantal stijlen aan voor je website. Deze stijl bepaalt meteen de indeling en kleurcombinatie. Het is daarom makkelijk om een mooie website te maken. Met een hoofdkleur maakt de software zelf kleurcombinaties, die mooi en professioneel ogen. Ook kiest het zelf een lettertype voor je uit.

template met kleuren en indeling van Jimdo

Door een beetje door te klikken kun je zelf meer opties vinden en aanpassingen maken. Toch blijft het aanbod klein. Als je het liefst het ontwerp helemaal zelf bepaalt, is Jimdo waarschijnlijk niet de beste optie voor je.

Wix

Wix heeft meer dan 900 sjablonen of templates. De eerste stap van het maken van een Wix-website bestaat uit het kiezen van een template. Daarna bewerk je deze met een drag and drop-systeem, totdat je tevreden bent met de layout. Je kunt functies, animaties of zelfs video-achtergronden toevoegen. Ook heeft het honderden apps waarmee je extra functies toevoegt, zoals een widget voor online boekingen.

De software van Wix biedt je duidelijk meer opties tijdens het bepalen van het ontwerp van je website. Als je een specifiek ontwerp in gedachten hebt, is dit fijn. Het kan echter ook een beetje overweldigend zijn en daarnaast kost het meer tijd om in deze software een website te maken dan in Jimdo, bijvoorbeeld.

Welke van de twee het beste bij je past, hangt ook op dit vlak af van je eigen wensen. Heb je een simpele website nodig en wil je niet teveel nadenken over de opmaak? Dan is Jimdo een goede optie. Heb je specifieke wensen over het ontwerp? Dan is Wix de betere optie.

Zakelijke website maken

Functies

Beide software-aanbieders bieden functies waarmee je voor elk type bedrijf een website maakt.

Jimdo

In een van de eerste stappen van Jimdo geef je bijvoorbeeld aan of je een fysiek bedrijf wil promoten, of je evenementen of projecten gaat aankondigen op je website, of je vooral je werk wil laten zien (zoals een portfolio), of dat je een webshop of juist online reserveringen wil accepteren.

Wij hebben de webwinkelfuncties van Jimdo uitgeprobeerd tijdens onze review van de software. In tegenstelling tot de andere functies van de aanbieder, heeft het voor de webwinkel geen probeerversie. Als klant moet je dus meteen betalen, wat een drempel kan zijn voor startende webshops.

Daarnaast lijken de winkelfuncties van Jimdo vooral gericht op webshops die maar een paar producten verkopen. Wil je bijvoorbeeld meerdere maten of kleuren van een product aanbieden, dan wordt het al lastiger. Voor grote, pure webshops lijkt deze functie dus minder geschikt.

Wix

Zoals eerder vermeld heeft Wix 900 verschillende templates, die zijn opgedeeld in soorten websites. Het heeft functies gericht op restaurants, toerisme, fotografie, portfolio, of juist design. Daarnaast heeft het duizenden apps waarmee je extra functies kunt toevoegen. Die apps maken het ook makkelijker om bijvoorbeeld een externe partij te koppelen aan je account.

Wel heb je voor veel van deze geavanceerde functies een premium abonnement nodig, duurder dan het standaard abonnement. De webshopfuncties van deze software is volgens ons ook vooral geschikt voor bedrijven die een klein aantal producten verkopen.

Prijzen

Beide aanbieders hebben meerdere soorten abonnementen met verschillende tarieven.

Jimdo

De eerste vijf pagina’s van je website zijn bij Jimdo gratis. Wil je meer maken? Dan heb je een abonnement nodig. De aanbieder heeft tarieven per 12 maanden. Wil je maandelijks kunnen opzeggen? Dan zijn de tarieven hoger.

  • Start: (pakket van 1 jaar 9,09 euro x 12 maanden) 109,09 euro.
    Max. 10 pagina’s. Meestal voldoende voor een kleine zakelijke website.
  • Grow: (pakket van 1 jaar 14,88 euro x 12 maanden) 178,51 euro.
    Max. 50 pagina’s. Biedt bezoekersstatistieken,  meer SEO-opties en persoonlijke support binnen 4 uur.
  • Grow Legal: (pakket van 1 jaar 21,49 euro x 12 maanden) 257,85 euro.
    Juridische teksten voor je persoonlijke website, een designanalyse en support binnen 1 uur.
  • Unlimited: (pakket van 1 jaar 37,19 euro x 12 maanden) 446,28 euro.
    Onbeperkt aantal pagina’s en opslagruimte. Professionele beoordeling van je design.

In het eerste jaar krijg je jouw domeinnaam gratis, daarna betaal je daar 1,65 euro per maand voor (19,83 euro per jaar).

Wix

Een website maken met Wix is gratis, maar om geavanceerde functies te gebruiken moet je al snel een premium abonnement nemen. Het heeft ook verschillende staffels:

  • Business Elite (149 euro/maand):
    • Onbeperkte opslag, geavanceerde marketing, gratis domein (1 jaar), geavanceerde statistieken en ecommerce-mogelijkheden, ontwikkelaarsplatform.
  • Business (29 euro/maand):
    • 100 GB opslag, standaard marketing, gratis domein (1 jaar), standaard analytics, betalingsmogelijkheden, standaard webshop-mogelijkheden.
  • Core (20 euro/maand):
    • 50 GB opslag, basis marketing, gratis domein (1 jaar), basis statistieken, betalingsmogelijkheden, basis ecommerce-mogelijkheden.
  • Light (10 euro/maand):
    • Basisfunctionaliteiten als eigen domein, geen Wix-advertenties, Nederlandstalige klantenservice.

Klantenservice

Beide software-aanbieders hebben verschillende manieren waarmee de klantenservice te bereiken is. Wix biedt uitgebreide klantenservice-opties, waaronder 24/7 telefonische ondersteuning, e-mail en soms live chat, wat ideaal is voor ondernemers die directe hulp nodig hebben bij hun website.

Daarentegen is Jimdo beperkter in klantenservice, met alleen e-mailondersteuning en een kennisbank, en heeft het langere responstijden, vooral voor gebruikers zonder premium abonnement. Hoewel Jimdo eenvoudiger en goedkoper kan zijn voor kleine ondernemers met basisbehoeften, biedt het minder flexibiliteit en snelheid in ondersteuning vergeleken met Wix.

Wix biedt snelle, professionele hulp. De klantenservice van Jimdo is beperkt, met alleen e-mailondersteuning.

Als je wil vertrouwen op snelle en professionele hulp, is Wix de betere optie. Maar als je genoegen neemt met de iets meer eenvoudige en langzame ondersteuning, werkt Jimdo ook goed. Dit is zeker voor ondernemers met een kleiner budget een goede optie.

Zoekmachinevriendelijkheid

Zowel Wix als Jimdo bieden ook SEO-ondersteuning. Zo zorg je ervoor dat je website goed geïndexeerd kan worden door Google, waardoor gebruikers je website makkelijker vinden. Wix heeft zelfs een integratie met Google Search Console, waardoor deze data in het dashboard van Wix zelf te zien is. Ook heeft het een SEO Assistent.

Jimdo biedt weinig SEO-informatie. Je kunt wel titels, meta-beschrijvingen en alt-teksten toevoegen aan afbeeldingen. Dit zijn belangrijke onderdelen voor zoekmachineoptimalisatie. Daarnaast is elke Jimdo-website mobielvriendelijk, wat ook positief is voor je SEO. Als je analyses of aanbevelingen wilt om je SEO-strategie bij te houden of te optimaliseren heb je al snel een externe tool nodig.

Wat SEO betreft is Wix dus een iets meer volledige aanbieder dan Jimdo.

Conclusie: beide platforms hebben sterke kanten

De software van deze bedrijven is uitgebreid. Met beide platforms maak je snel en makkelijk je eigen website. Jimdo én Wix krijgen van ons een 8 uit 10. Welke van de twee platforms het beste bij je past, hangt af van wat je uit de website wil halen en wat je belangrijk vindt.

Om een webwinkel te maken raden we je de software van Wix aan, die heeft namelijk meer functies die dit ondersteunen. Wil je alleen een simpele website? Dan is Jimdo de betere optie. Na het beantwoorden van een paar vragen heb je al een volledige website, terwijl je bij Wix iets langer bezig bent. Tegelijkertijd heeft Wix meer design-opties, waardoor je een meer ‘eigen’ website maakt.

Beide platforms hebben hun sterke kanten. Duidelijk is wel dat je met beide opties een mooie website maakt!

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons