menu
e-boekhouden

Trouwen als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk stil te staan bij het eigendom van je bedrijf wanneer je gaat trouwen. En het is te hopen dat het niet gebeurt, maar wat als je gaat scheiden? Heeft je partner dan recht op de helft van je onderneming?

Trouwen als ondernemerIn Nederland kun je trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Spreek je niks af met je partner, dan ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Alle bezettingen en schulden van de echtgenoten worden dan gemeenschappelijk. Daaronder valt ook je onderneming. Zowel bij winst, als verlies, deel je dan de resultaat met je partner. Die krijgt dan in een klap de helft van jouw eigendom, en bij faillissement is deze ook hoofdelijk aansprakelijk. Wil je dit niet, dan kan je ervoor kiezen om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Je maakt dan van tevoren afspraken over het vermogen en de bezittingen.

Je bedrijf en privévermogen scheiden? Dan is het misschien nu tijd om die eenmanszaak of vof om te zetten in een besloten vennootschap.

Trouwen als ondernemer

Het trouwen op huwelijkse voorwaarden is populair onder ondernemers. Want in geval van trouwen in gemeenschap van goederen kan een faillissement en de daarbij komende schulden opeens flink negatief uitpakken voor de partner die dan voor de helft van de schulden mag opdraaien. Overigens is er ook nog zoiets als de Faillissementswet, waardoor trouwen onder huwelijkse voorwaarden ook niet helemaal je-van-het is.

Advocate Joke Uittenhout zegt hierover: “Op grond van deze wet kan bijvoorbeeld een woning die alleen op naam staat van de partner van een ondernemer, in geval van huwelijksvoorwaarden toch vatbaar zijn voor het voldoen van de schulden: zodra ook maar één euro uit een gemeenschappelijke lening of uit te verrekenen vermogen is besteed aan deze woning, valt deze woning in zijn geheel in het faillissement.”

Scheiden als ondernemer

In het leven van een zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak bestaat er geen scheiding tussen het privévermogen en het ondernemingsvermogen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan gaat bij een scheiding de helft van het ondernemingsvermogen naar je partner. Maar de waarde van een onderneming, die vaak voor een groot deel bestaat uit de winst die voor de komende jaren verwacht kan worden, is soms wat lastig te bepalen én te verdelen. Want moet je je partner betalen voor de inzet die je zelf nog moet gaan leveren de komende jaren? En hoe zit het met het eenmaal uitbetalen van de helft van de waarde van het bedrijf? Het is zelden mogelijk om dat in cash te doen. De waarde zit immers in veel gevallen ‘vast’ in de onderneming en staat niet ergens als geld op een bank.

Deze situaties kun je oplossen door bijvoorbeeld een afbetalingsregeling te treffen of door je partner recht te geven op een aandeel in de toekomstige winst. Echt fijn is dit natuurlijk niet, want je bent dan soms wel jarenlang aan elkaar gekoppeld. Je kan lenen bij de bank, maar daar staat natuurlijk rente tegenover en daarmee wordt dat een duurdere kwestie. Een andere oplossing is wellicht het toedelen van andere waardevolle zaken, zoals het huis, aan je partner.

Regel het vooraf!

Hoe dan ook, spring niet té snel in het huwelijksbootje maar spreek alles goed af en vergeet de nodige dingen niet eerst vast te leggen. Wellicht wat minder romantisch, maar het voorkomt een boel gedonder in de toekomst!