Dividend uitkeren

Dividend uitkeren betekent dat je een deel van de winst uitkeert aan de aandeelhouders. Dit straalt vertrouwen uit naar aandeelhouders en trekt investeerders aan. Bovendien is het vaak fiscaal voordeliger ten opzichte van een regulier salaris. Hoe pak je dit aan?

Inhoud:

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan aandeelhouders. Als een bedrijf in een periode meer waard is geworden, of veel geld op haar lopende rekening heeft verzameld, kan het dit uitkeren aan aandeelhouders. Beursgenoteerde bedrijven keren dividend uit aan aandeelhouders, maar als jij een besloten vennootschap hebt en zelf de aandelen bezit kun jij ook de winst van jouw bedrijf aan jezelf uitkeren als dividend.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Mag je winst als dividend uitkeren?

dividend
Heeft je bedrijf veel geld in kas? Dan kan het dividend uitkeren

Ben je zelf de enige aandeelhouder en directielid van een vennootschap? Dan heb je waarschijnlijk veel vrijheid wat je wilt doen met de winst die je hebt gemaakt. Bij een besloten vennootschap die wat groter is en waarbij meerdere directieleden en aandeelhouders betrokken zijn is het soms wat gecompliceerder.

Ben jij lid van de directie en enige aandeelhouder? Dan bepaal je het vaak zelf.

Winst uit de bv mag daar niet zomaar als dividend worden uitgekeerd. Er moet in de statuten zijn vastgelegd dat een tussentijdse uitkering van dividend is toegestaan. Als dat zo is, kan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders hiertoe besluiten na het vaststellen van de jaarrekening. Dit besluit moet altijd schriftelijk worden vastgelegd.

Aandelen kopen van beursgenoteerde bedrijven als Shell, Apple of Tesla? DEGIRO staat als broker bekend om gebruiksgemak en lage kosten. Let op: beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen.

Verschillende soorten aandelen

Hoeveel dividend iedere aandeelhouder ontvangt, is afhankelijk van hun aandelenbezit. Niet elk aandeel is hetzelfde. Zo bestaan er aandelen waarbij dividend tot een maximumbedrag kan worden uitgekeerd. Bijvoorbeeld: bij prioriteitsaandelen en preferente aandelen wordt winst uitgekeerd tot een vast percentage van de nominale waarde van die aandelen. De rest van het winstoverschot blijft over voor de overige aandelen.

Hoeveel dividend keer je uit?

Groei
Het bedrijf moet de winstuitkering wel kunnen dragen

Er is geen algemene regel die bepaalt hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, maar soms staat het wel in de statuten beschreven.

Je kunt verder alleen dividend uitkeren over gerealiseerde winsten, niet over verwachte winsten. Als je dus de enige aandeelhouder bent kun je zelf bepalen of je opgebouwde winst als dividend aan jezelf uitkeert, of dat je veel geld in de bv reserveert voor toekomstige uitgaven. Zolang de onderneming maar aan haar toekomstige verplichtingen kan blijven voldoen is er veel mogelijk.

Het bestuur moet instemmen. Als dividenduitkering het voortbestaan van de bv in gevaar brengt, moet de directie weigeren anders bestaat de kans dat ze voor deze keuze aansprakelijk kunnen worden gesteld. Om dit vast te stellen, moet je een uitkeringstoets uitvoeren. Daarmee moet je bepalen of de bv ook na dividenduitkering aan haar verplichtingen kan blijven voldoen.

Een vennootschap moet ook na de dividenduitkering aan haar verplichtingen kunnen voldoen.

De uitkeringstoets bestaat uit een balanstest en een liquiditeitstest. Controleer ten eerste met een balanstest of er wettelijke en statutaire reserves van de bv moeten worden aangevuld. Bekijk ook of het eigen vermogen van de bv mogelijk aangevuld moet worden. Bepaal tenslotte met een liquiditeitstest of de bv ook na uitkering aan haar opeisbare schulden kan voldoen. De wet hanteert hier geen strenge termijn voor. Om zeker van je zaak te zijn, is het gebruikelijk de continuïteit van je bedrijf tot een jaar na uitkering te controleren.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Belasting betalen over salaris of dividend

In plaats van een regulier salaris, kan het fiscaal voordeliger zijn om dividend uit te keren. Over salaris betaal je inkomstenbelasting en over een winstuitkering betaal je vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Hierdoor betaal je soms minder belasting over dividend. Als het goed gaat met je bedrijf wil je hier als eigenaar natuurlijk van genieten. In plaats van een salarisverhoging kun je dan kiezen voor winstuitkering.

Met name bij hoge salarissen en een hoog belastbaar inkomen levert dit voordelen op. Dividend van een eigen bedrijf valt (meestal) onder aanmerkelijk belang en hierdoor in box-2. De dividendbelasting is doorgaans lager dan het belastingtarief over je loon als directeur-grootaandeelhouder (DGA).

Dividend uitkeren aan medewerkers

Daarnaast kun je overwegen je werknemers te belonen met dividend. Zeker in de startfase, wanneer je bedrijf snel groeit en je veel en goed personeel wilt aannemen, kunnen aandelen met dividenduitkering het verschil soms maken. Door werknemers mee te laten genieten van de winst als aandeelhouder, kun je ze aan je bedrijf binden zonder je kasstroom aan te hoeven spreken.

Let wel op – zorg voor een goede fiscale structuur. Salaris en dividend kunnen naast elkaar worden uitgekeerd, maar moeten niet uit balans raken. Zorg bijvoorbeeld dat je salaris als directeur niet te laag is ten opzichte van een torenhoge winstuitkering, en vergeet ook het minimum voor het DGA-salaris niet.

Wie is aansprakelijk?

aansprakelijkNatuurlijk kan het voorkomen dat de bv onverhoopt niet aan schulden kan voldoen, nadat de winst al is uitgekeerd. Zolang je als bestuurder kan aantonen dat omstandigheden zijn veranderd en deze problemen niet bekend waren op het moment van goedkeuring, ben je niet aansprakelijk. Daarom is het uiterst belangrijk de uitkeringstoets en het resultaat nauwkeurig vast te leggen, voordat je dividend gaat uitkeren.

Het is belangrijk om het resultaat van de uitkeringstoets vast te leggen voordat je dividend uitkeert.

Als je de uitkering van dividend onterecht goedkeurt, ben je mogelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de tekorten plus de rente die daarbij komt kijken. Dit kan je dan dus duur komen te staan, mocht je bedrijf failliet gaan. Ontvang je als aandeelhouder dividend terwijl hoorde te weten dat dit de bv in gevaar zou brengen? Dan ben je verplicht het bedrag plus bijkomende rente terug te betalen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over dividend zijn:

Wat is dividend?

Bij een besloten vennootschap kan winst worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit heet dividend.

Kan ik dividend uitkeren?

Bedrijven die een aandelenstructuur hebben kunnen soms dividend uitkeren. Soms staan er regels over in de statuten. Daarnaast moeten aandeelhouders en de directie het eens zijn, en is een liquiditeitstest en balanstest nodig om te bepalen of een bedrijf de winstuitkering kan dragen.

Moet ik dividend verwerken in mijn boekhouding?

Ja, dit verwerk je in de boekhouding. Een dividenduitkering kan veel invloed hebben op de bedrijfscijfers. Door de winstuitkering zal het eigen vermogen, en dus de solvabiliteit en bedrijfswaarde dalen.

Moet ik dividend uitkeren?

Nee, dividend uitkeren is (meestal) niet verplicht. Veel ondernemers kiezen ervoor om winst in de onderneming achter te laten en zo reserves op te bouwen. Dat heeft invloed op de waardebepaling van de onderneming. Een reserve klinkt als stilstaand geld, maar dat hoeft het niet te zijn.