Engelse limited Ltd

De Engelse Limited is vergelijkbaar met de Nederlandse besloten vennootschap, maar een Ltd was voorheen gemakkelijker om op te richten. Hierdoor kom je deze ondernemingsvorm ook soms in Nederland tegen.

Wat is de limited voor rechtsvorm?

Engelse Limited LtdEen limited is een Engelse bv. Ondernemers die in Engeland een bv oprichten, doen dat dus met een limited. Als je een Nederlandse onderneming wilt oprichten die vergelijkbaar is met de limited kun je kiezen voor de besloten vennootschap.

De Engelse ltd in Nederland

In Nederland is de limited geen eigen ondernemingsvorm, maar van 2003 tot 2020 was het, dankzij de regels van de Europese Unie, wel mogelijk om een limited op te richten op een Nederlands adres. Dat had destijds ook wel enkele voordelen vergeleken met de bv.

Zeker tussen 2003 en 2012, dus voordat de regels van het oprichten van een bv zijn versoepeld, zijn er in Nederland meerdere Ltd’s opgericht. Na 2012 is er eigenlijk nog maar weinig verschil of voordeel aan een limited ten opzichte van een bv.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Een limited oprichten

Nu de Brexit is doorgevoerd kun je niet meer een limited oprichten op een adres in Nederland. Hiervoor is weer een Engels vestigingsadres nodig. Los daarvan kun je wel een bedrijf oprichten in het buitenland en er zijn dus nog altijd ondernemers die hiervoor kiezen. Bijvoorbeeld omdat de Engelse naam internationaler oogt of in hun ogen in het buitenland meer aanzien heeft of vertrouwen geeft.

Verschillen bv met de Engelse limited

besloten vennootschapAlhoewel de ondernemingsvormen op elkaar lijken zijn er wel verschillen. Al heeft de invoering van de nieuwere ‘flex-bv’-regels deze wel kleiner gemaakt. De belangrijkste reden voor veel Nederlanders om vandaag de dag nog te kiezen voor een Engelse limited is omdat deze een meer internationale uitstraling heeft. Internationaal geniet deze een betere bekendheid.

Engelse taal en wetgeving

Een limited is een Engelse bv. Dat betekent niet alleen dat je papieren in het Engels worden opgesteld en dat de vestigingsplaats in Engeland moet zijn, ook is deze aan de Engelse wet onderhevig. Juridisch gezien heb je soms met de Engelse wetgeving te maken als het specifiek om rechtsvorm gerelateerde zaken gaat. Bij de oprichting moet de Engelse overheid het goedkeuren.

Er moet dus een reden zijn waarom je kiest voor de limited. In Nederland geniet de limited soms een minder positief imago dan de Nederlandse besloten vennootschap. Als je enkel in Nederland handelt en dus niet goed kunt uitleggen waarom je voor deze rechtsvorm kiest, bestaat de kans dat mensen er twijfels bij hebben. Bij bedrijven die ook in het buitenland handelen speelt dit minder een rol.

Limited en belasting

Voor de belasting is er weinig verschil tussen een Nederlandse besloten vennootschap, of de Engelse variant. Het vestigingsadres, of het land waarin het management actief is, hebben daarin grotere gevolgen. Voor vragen hierover kun je het beste een accountant of boekhouder raadplegen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.