Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Engelse Limited Ltd

De Engelse Limited (afgekort Ltd) is sinds 2003 ook in Nederland mogelijk. Feitelijk gezien is de Engelse Limited Ltd vergelijkbaar met de Nederlandse Besloten Vennootschap (afgekort BV). Zie deze pagina voor de voor- en nadelen van deze ondernemingsvormen.

Engelse Limited LtdEen limited is een Engelse bv. Ondernemers die in Engeland een bv oprichten, doen dat dus met een limited, en deze limited, afgekort Ltd, was in eerste instantie ook alleen mogelijk in Engeland. Door de Europese Unie zijn de regels veranderd en mogen ondernemers in Nederland ook een Engelse limited oprichten. Dit wordt tegenwoordig ook wel gedaan.

Limited en belasting

Belastingtechnisch is er weinig verschil tussen een Nederlandse besloten vennootschap, of de Engelse variant. Belasting voor de limited moet worden betaald volgens de regels van het land waarin het management actief is. Als er dus voor de Engelse limited wordt gekozen in verband met voordelen met de besloten vennootschap heeft dit voor de belasting geen gevolgen.

Benieuwd naar de meerwaarde van een besloten vennootschap vergeleken met een Limited? Ga in gesprek met een boekhouder! Vraag hier offertes op in jouw regio.

Verschillen Besloten Vennootschap met de Engelse Limited

Alhoewel de ondernemingsvormen op elkaar lijken zijn er wel belangrijke verschillen, al heeft de invoering van de nieuwere ‘flex-bv’-regels deze wel kleiner gemaakt. De oprichting van een Engelse limited was in het verleden wat sneller geregeld. Nog voor er online aanbieders waren was een Ltd. al mogelijk binnen een maand. Daarnaast was deze goedkoper. Destijds kostte een Nederlandse bv nog zo’n 3000 euro, de limited was al mogelijk voor zo’n duizend euro. Daarnaast heeft de besloten vennootschap in het verleden een startkapitaalvereiste gehad. Voor enkelen is dit een reden geweest om te kiezen voor de Engelse variant.

De internationale uitstraling

Inmiddels is de wetgeving rond de bv sterk vereenvoudigd waardoor een oprichting van een bv in Nederland nu nog maar enkele honderden euro’s kost en de verwerking van deze oprichting is nu in enkele dagen geregeld. De belangrijkste reden voor veel Nederlanders om vandaag de dag nog te kiezen voor een Engelse limited is omdat deze een meer internationale uitstraling heeft. Internationaal geniet deze een betere bekendheid.

Een limited is een Engelse bv. Dat betekent niet alleen dat je papieren in het Engels worden opgesteld en dat de vestigingsplaats in Engeland moet zijn, ook is deze aan de Engelse wet onderhevig. Juridisch gezien heb je soms met de Engelse wetgeving te maken en bij de oprichting moet de Engelse overheid het goedkeuren. Er moet dus een reden zijn waarom gekozen wordt voor de limited. In Nederland geniet de limited een minder positief imago dan de Nederlandse BV.

Met name imago belangrijk voor keuze van de Limited of BV

Alhoewel op het eerste gezicht de limited vergelijkbaar lijkt met de BV blijft de Ltd. in Nederland wel stukken minder populair. Niet eens om de taal. De Engelse wetgeving blijkt zelden een probleem. In 99% van de gevallen heb je gewoon met het Nederlands recht te maken als er een probleem voordoet met je bedrijf. Het gaat hier specifiek om aan de rechtsvorm gerelateerde zaken en die komen niet vaak voor.

Het is meer het imago van de rechtsvorm zelf. Als je enkel in Nederland handelt en dus niet goed kunt uitleggen waarom je voor deze rechtsvorm kiest, bestaat de kans dat mensen er twijfels bij hebben. Bij bedrijven die ook in het buitenland handelen is dit niet het geval en in internationale branches lijkt de limited dan ook echt door te breken in ons land.