e-boekhouden

Dropshipping via AliExpress

Veel ondernemers die (willen) dropshippen maken hiervoor gebruik van AliExpress. Dit Chinese bedrijf verkoopt zelf niets, maar stelt haar platform beschikbaar aan (voornamelijk Chinese) leveranciers. Waarom is dropshipping via AliExpress eigenlijk zo populair? En kleven er ook nadelen aan?

Voordelen van dropshipping via AliExpress

Dropshipping via AliExpressVeel mensen die starten met dropshipping beginnen met AliExpress. De leverancier verstuurt de bestelling direct naar jouw klant. Je hebt dus geen eigen voorraad of magazijn nodig en bespaart de tijd van het inpakken en versturen van artikelen.

Het aanbod op AliExpress is zo groot dat je in (vrijwel) elk segment voldoende keuze hebt en eigenlijk niet eens meer op zoek hoeft naar andere dropshipping-leveranciers. Ook het lage prijsniveau is een belangrijke reden voor webwinkeliers om te kiezen voor dit platform.

Daarnaast staat China bekend om de lage verzendtarieven (let op: dit geldt alleen voor de verzending, niet voor het retourneren van producten), waardoor de totale kosten voor de orderverwerking alles meevallen.

Wil jij graag dropshippen via Alibaba? Via Shopify kun je gemakkelijk een webwinkel beginnen op basis van artikelen van geselecteerde AliExpress-dropshippers.

Wat zijn de nadelen van dropshipping via AliExpress?

Dat AliExpress haar deuren wagenwijd heeft opgezet voor wederverkopers is zowel een voor- als nadeel. De lage toegangsdrempel en gunstige tarieven zorgen ervoor dat jij zeker niet de enige webshop hebt die kiest voor dropshipping via AliExpress. Als je dan ook nog eens opereert in een niche die al redelijk verzadigd is, wordt het erg lastig om daarmee bestellingen te krijgen.

De levertijd kan een groot nadeel zijn van dropshipping via AliExpress.

Een ander aspect is de levertijd. Veel mensen verwachten hun bestelling snel in huis te hebben. Als je dropshipt via een Europese leverancier is dat meestal niet zo’n probleem, maar zendingen uit China laten vaak minimaal enkele weken op zich wachten. Het is een must om hier meteen duidelijk over te zijn naar je klanten. Doe je dit niet, dan komen de negatieve reviews eerder binnen dan de pakketjes.

Wil jij graag dropshippen via Alibaba? Via Shopify kun je gemakkelijk een webwinkel beginnen op basis van artikelen van geselecteerde AliExpress-dropshippers.

Waar moet je op letten bij dropshipping via AliExpress?

Waar moet je op letten bij dropshipping via AliExpress?Om met je webshop bestellingen binnen te krijgen moet je zelf aan de slag, maar gelukkig zijn er steeds meer manieren om jouw assortiment onder de aandacht te brengen. Naast marketingcampagnes op Google, kun je de artikelen bijvoorbeeld promoten via social media. Maak je gebruik van Shopify, dan kun je producten meteen verkopen via de koopknoppen van deze software.

De lange levertijden vanuit China wordt door AliExpress al hard aan gewerkt maar vergeleken met webshop die vanuit Nederland versturen is het verschil groot. Merk je dat bepaalde dropshipping-producten goed verkopen in je webshop, dan kun je overwegen om deze artikelen in te kopen zodat je in ieder geval de hardlopers snel(ler) kunt leveren.

Dit is ook een tip voor producten die mensen relatief snel in huis willen hebben. Wil je helemaal geen producten op voorraad, dan is het aan te raden om weg te blijven bij artikelen waar mensen niet op willen wachten.

De juiste leverancier en producten vinden

Onder de vele duizenden leveranciers op AliExpress vind je talloze partijen waarmee je goed zaken kunt doen. Maar er zijn ook spelers die hun zaakjes minder goed op orde hebben. Om een eerste schifting te maken, is het aan te raden om de reviews goed door te nemen. Ook is het verstandig om bij meerdere leveranciers een aantal producten te bestellen, zodat je de kwaliteitsverschillen kunt bepalen. Daarnaast geeft het een goede indicatie van de levertijd en het serviceniveau van de leverancier.

Ondanks dat je de best mogelijke leverancier(s) selecteert, zullen er altijd klanten zijn die niet tevreden zijn over het product. Aangezien jij voor het hele traject verantwoordelijk bent – de consument koopt het immers bij jou – moet jij er ook voor zorgen dat de klacht wordt opgelost. Hierdoor is het belangrijk om een goede marge op de producten te hebben, zodat je de ruimte hebt om je klanten tegemoet te komen.

Dit geldt overigens niet alleen voor producten die bij aankomst al niet in de smaak vallen. De wettelijke garantie is in Nederland ook hoger dan in China. Gaat het product binnen de Nederlandse garantietermijn kapot, dan ben jij hier verantwoordelijk voor. Ook wanneer je de kosten niet kunt verhalen op de leverancier. Heb je geen goede marge, dan heb je (te) weinig speelruimte voor dit soort gevallen.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Voor 67 dollar biedt Salehoo toegang tot duizenden leveranciers (wereldwijd), zowel met als zonder dropshipping.

Hoe kun je dropshippen via AliExpress?

Vanwege de grote populariteit van AliExpress zijn er steeds meer integraties en koppelingen mogelijk voor je webshop. Zo heeft Shopify de dropshipping-plugin Oberlo. Hiermee krijg je toegang tot duizenden leveranciers op AliExpress. De producten die jij wilt dropshippen kun je met de Oberlo-plugin meteen importeren in je eigen Shopify-webwinkel.

Met de Oberlo-plugin van Shopify kun je gemakkelijk producten inporteren in je webshop.

Ook Wix en BigCommerce hebben integraties met AliExpress. Voor WooCommerce-gebruikers zijn er de plugins AliDropship en Ali2Woo. Wil je zelf geen webwinkel maken, dan kun je met AliDropship Custom Store kiezen voor een kant-en-klare webwinkel waarbij de gekozen producten al voor je zijn ingeladen.