Dropshipping AliExpress

Veel ondernemers die (willen) dropshippen werken met AliExpress. Dit Chinese bedrijf verkoopt zelf niets, maar stelt haar platform beschikbaar aan (voornamelijk Chinese) leveranciers. Wat zijn de voor- en nadelen, hoe begin je ermee en hoe vind je de juiste dropshipping-artikelen voor een Nederlandse webwinkel?

Inhoud:

Dropshipping

Bij dropshipping verstuurt de leverancier de bestelling rechtstreeks naar jouw klant. Je webwinkel heeft geen eigen voorraad of magazijn nodig en je bespaart de tijd van het inpakken en versturen van artikelen. Veel mensen die starten met dropshipping beginnen met producten van AliExpress.

AliExpress heeft een zeer groot aanbod en lage prijzen. Ook zijn er goede integraties met webwinkelsoftware. Je hebt hierdoor weinig startkapitaal nodig. Als je goed bent met social media of andere marketingkanalen kun je hiermee snel van start.

Voordelen van AliExpress-leveranciers

dropshipping AliExpressHet aanbod op AliExpress is zo groot dat je er vrijwel alles op kunt vinden. Er is zoveel keuze dat je niet meer op zoek hoeft naar andere dropshipping-leveranciers.

Ook de lage prijzen zijn een belangrijke reden voor webwinkeliers om te kiezen voor producten op het platform van AliExpress.

Daarnaast hanteert het platform lage verzendkosten waardoor de kosten voor de orderverwerking alles meevallen. Al geldt dit alleen voor de verzending van het product naar Nederland, niet voor het retourneren van producten.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

dropshipping winkel starten

Nadelen van AliExpress

Dat AliExpress het eenvoudig maakt voor retailers is zowel een voor- als nadeel. Het grote aanbod en de lage verzendkosten maken het ideaal om ermee te starten. Maar daardoor is jouw webshop zeker niet de enige die kiest voor dropshipping via AliExpress.

Als je webwinkel ook nog eens opereert in een niche waarin al veel concurrenten actief zijn, is het erg lastig om de producten te verkopen. Hoe maak je jouw webshop onderscheidend van de vele duizenden webshops die we al hebben in ons land?

De kwaliteit van de producten op AliExpress wisselt. Als je de producten zelf ook hebt uitgeprobeerd en de leverancier inmiddels zelf kent, dan kun je zeker dropshipping inzetten. Maar het is wel belangrijk om goed te weten wat je precies verkoopt. Niet elk product voldoet aan de Europese standaard.

Soms lijken producten totaal niet op de geleverde productfoto. Ook gelden er in China soms andere verwachtingen rond de veiligheid, betrouwbaarheid of kwaliteit van een product. Zowel de standaard die wettelijk is toegestaan, denk hierbij aan het CE-keurmerk, als wat consumenten verwachten van een artikel.

De kwaliteit of levertijd van het product kan een groot nadeel zijn van dropshipping via AliExpress.

Een ander nadeel is de levertijd. Klanten verwachten een bestelling de volgende dag al in huis. Als je dropshipt via een Europese leverancier is dat meestal niet zo’n probleem, maar zendingen uit China of andere Aziatische landen duren soms even.

AliExpress heeft ook veel voorraad in Europa. Als je alleen producten biedt die bijvoorbeeld uit Spanje of Polen worden verzonden is de levertijd vaak goed te overzien. Al blijft het belangrijk om de levertijd duidelijk te melden aan je klanten, anders komen de negatieve reviews eerder binnen dan de pakketjes.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Europese platforms als Bigbuy, dropshippingXL of GOGETTERS bieden duizenden producten, goede kwaliteit en snelle levering op basis van dropshipping.

AliExpress-producten vanuit Europa verzenden.

Je webshop koppelen aan AliExpress

Voor het dropshippen met AliExpress zijn er steeds meer integraties en koppelingen mogelijk. Deze zijn vooral afhankelijk van welke webwinkelsoftware je gebruikt.

Shopify is de populairste oplossing onder dropshippers. Deze adviseert vaak de dropshipping-plugin van DSers. Hiermee krijg je toegang tot duizenden leveranciers die dropshippen via AliExpress. De producten die jij wilt verkopen kun je meteen importeren in je eigen Shopify-webwinkel. Als er een bestelling binnenkomt krijgt je leverancier hier direct een seintje van.

Ook Wix werkt met DSers, al heeft die met Modalyst ook een eigen dropshipping-oplossing. Andere oplossingen die integraties met AliExpress bieden zijn BigCommerce en WooCommerce. WooCommerce-dropshippers gebruiken vaak de plugins AliDropship en Ali2Woo.

Wil je zelf geen webwinkel maken, dan kun je met AliDropship Custom Store kiezen voor een kant-en-klare dropshipping-webwinkel waarbij de gekozen producten al voor je zijn ingeladen.

eigen webshop met AliExpress-producten

De juiste leverancier en producten vinden

Tussen de vele duizenden leveranciers op AliExpress die dropshippen staan veel partijen waarmee je goed zaken kunt doen. Maar er zijn ook leveranciers die het minder goed op orde hebben. Hierdoor is het aan te raden om de reviews goed door te nemen.

Ook is het verstandig om bij meerdere leveranciers een aantal producten te bestellen, zodat je de kwaliteitsverschillen kunt bepalen. Je hebt dan gelijk een beeld van de levertijd en het serviceniveau van een dropshipping-leverancier.

Ondanks dat je de best mogelijke leverancier(s) selecteert, zullen er altijd klanten zijn die niet tevreden zijn over het product. Omdat jij voor het hele traject verantwoordelijk bent – de consument koopt het bij jou – moet jij de klacht oplossen. Je bent verplicht om producten retour te nemen als de klant ontevreden is.

De wettelijke garantie is in Nederland ook hoger dan in China. Gaat het product binnen de Nederlandse garantietermijn kapot, dan ben jij hier verantwoordelijk voor. Ook wanneer je leverancier jou geen garantie meer levert.

Hierdoor is het belangrijk om een goede marge op bestellingen te hebben, zodat je de financiële ruimte hebt om bij problemen je verlies te kunnen nemen op bepaalde bestellingen.

Wil jij makkelijk producten dropshippen? Via BigBuy kun je gemakkelijk een webwinkel beginnen op basis van meer dan 150.000 artikelen.

betrouwbare leveranciers voor jouw dropshipping-bedrijf

Starten als dropshipper

Om met je webshop bestellingen binnen te krijgen moet je eerst reclame maken. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om jouw assortiment onder de aandacht te brengen. Naast Google kun je de artikelen bijvoorbeeld promoten via social media. Maak je gebruik van Shopify, dan kun je producten meteen verkopen via de koopknoppen van deze software.

AliExpress werkt al hard aan de lange levertijden vanuit China maar vergeleken met webshops die vanuit Nederland versturen is het verschil groot. Merk je dat er voor bepaalde dropshipping-producten veel interesse is, dan kun je deze artikelen vaak beter eerst zelf inkopen zodat je uit eigen voorraad kunt leveren.

Dit is ook een tip voor producten die mensen snel in huis willen hebben. Wil je helemaal geen producten op voorraad, dan is het aan te raden om weg te blijven bij artikelen waar mensen niet op willen wachten.

Merk je dat een bepaald product goed verkoopt? Dan kun je hiervan misschien toch beter zelf een voorraad inkopen.