Dropshipping AliExpress

Veel ondernemers die (willen) dropshippen werken met AliExpress. Dit Chinese bedrijf verkoopt zelf niets, maar stelt haar platform beschikbaar aan (voornamelijk Chinese) leveranciers. Waarom is dropshipping via AliExpress eigenlijk zo populair en wat zijn de nadelen met een Nederlandse webwinkel?

Dropshipping via AliExpress-leveranciers

Dropshipping AliExpressVeel mensen die starten met dropshipping beginnen met AliExpress. De leverancier verstuurt de bestelling rechtstreeks naar jouw klant. Je webwinkel heeft geen eigen voorraad of magazijn nodig en je bespaart de tijd van het inpakken en versturen van artikelen.

Het aanbod op AliExpress is zo groot dat je in (vrijwel) elk segment voldoende keuze hebt en niet meer op zoek hoeft naar andere dropshipping-leveranciers. Ook de lage prijzen zijn een belangrijke reden voor webwinkeliers om te kiezen voor producten op het platform van AliExpress.

Daarnaast staat China bekend om de lage verzendtarieven waardoor de kosten voor de orderverwerking alles meevallen. Al geldt dit alleen voor de verzending van het product naar Nederland, niet voor het retourneren van producten.

Wil je een eigen webshop beginnen? Met Wix.com of JouwWeb maak je die eenvoudig zelf! Sneller uit de startblokken? Je kunt ook een bestaande webshop overnemen.

dropshipping winkel starten

De nadelen van AliExpress

Dat AliExpress het eenvoudig maakt voor wederverkopers is zowel een voor- als nadeel. De lage toegangsdrempel en verzendkosten zorgen ervoor dat jij zeker niet de enige webshop hebt die kiest voor dropshipping via AliExpress. Als je webwinkel ook nog eens opereert in een niche die al redelijk verzadigd is, wordt het erg lastig om de producten te verkopen.

De levertijd van het product kan een groot nadeel zijn van dropshipping via AliExpress.

Een ander aspect is de levertijd. Consumenten verwachten een bestelling eigenlijk de volgende dag al in huis. Als je dropshipt via een Europese leverancier is dat meestal niet zo’n probleem, maar zendingen uit China of andere Aziatische landen laten vaak langer op zich wachten. Het is belangrijk om hier duidelijk over te zijn naar je klanten, anders  komen de negatieve reviews eerder binnen dan de pakketjes.

Zoek je dropshipping-leveranciers? Europese platforms als Bigbuy, dropshippingXL of GOGETTERS bieden duizenden producten, goede kwaliteit en snelle levering op basis van dropshipping.

Waarop moet je letten bij dropshipping?

Waar moet je op letten bij dropshipping via AliExpress?Om met je webshop bestellingen binnen te krijgen moet je zelf aan de slag, maar gelukkig zijn er steeds meer manieren om jouw assortiment onder de aandacht te brengen. Naast marketingcampagnes op Google, kun je de artikelen bijvoorbeeld promoten via social media. Maak je gebruik van Shopify, dan kun je producten meteen verkopen via de koopknoppen van deze software.

AliExpress werkt al hard aan de lange levertijden vanuit China maar vergeleken met webshop die vanuit Nederland versturen is het verschil groot. Merk je dat bepaalde dropshipping-producten goed verkopen in je webshop, dan kun je overwegen om deze artikelen in te kopen zodat je deze snel(ler) kunt leveren.

Dit is ook een tip voor producten die mensen relatief snel in huis willen hebben. Wil je helemaal geen producten op voorraad, dan is het aan te raden om weg te blijven bij artikelen waar mensen niet op willen wachten.

Merk je dat een bepaald product goed verkoopt? Dan kun je hiervan misschien toch beter zelf een voorraad inkopen.

eigen webshop met AliExpress-producten

De juiste leverancier en producten vinden

Tussen de vele duizenden leveranciers op AliExpress die dropshippen staan veel partijen waarmee je goed zaken kunt doen. Maar er zijn ook leveranciers die het minder goed op orde hebben. Hierdoor is het aan te raden om de reviews goed door te nemen. Ook is het verstandig om bij meerdere leveranciers een aantal producten te bestellen, zodat je de kwaliteitsverschillen kunt bepalen. Daarnaast geeft het een goede indicatie van de levertijd en het serviceniveau van een dropshipping-leverancier.

Ondanks dat je de best mogelijke leverancier(s) selecteert, zullen er altijd klanten zijn die niet tevreden zijn over het product. Omdat jij voor het hele traject verantwoordelijk bent – de consument koopt het bij jou – moet jij de klacht oplossen. Hierdoor is het belangrijk om een goede marge op de producten te hebben, zodat je de ruimte hebt om je klanten tegemoet te komen.

Dit geldt overigens niet alleen voor een product dat bij aankomst al niet in de smaak valt. De wettelijke garantie is in Nederland ook hoger dan in China. Gaat het product binnen de Nederlandse garantietermijn kapot, dan ben jij hier verantwoordelijk voor. Ook wanneer je de kosten niet kunt verhalen op de leverancier. Heb je geen goede marge, dan heb je (te) weinig speelruimte voor dit soort gevallen.

Wil jij makkelijk producten dropshippen? Via BigBuy kun je gemakkelijk een webwinkel beginnen op basis van meer dan 150.000 artikelen.

betrouwbare leveranciers voor jouw dropshipping-bedrijf

Hoe kun je via AliExpress dropshippen?

Vanwege de grote populariteit van dropshipping via AliExpress zijn er steeds meer integraties en koppelingen mogelijk voor je webshop. Shopify adviseert vaak de dropshipping-plugin van DSers. Hiermee krijg je toegang tot duizenden leveranciers die dropshippen via AliExpress. De producten die jij wilt verkopen kun je meteen importeren in je eigen Shopify-webwinkel. Als er een bestelling binnenkomt krijgt je leverancier hier direct een seintje van. 

Met de DSers-plugin kun je gemakkelijk producten inporteren in je Shopify-webshop.

Ook Wix en BigCommerce hebben integraties met AliExpress. Voor WooCommerce-gebruikers zijn er de plugins AliDropship en Ali2Woo. Wil je zelf geen webwinkel maken, dan kun je met AliDropship Custom Store kiezen voor een kant-en-klare dropshipping-webwinkel waarbij de gekozen producten al voor je zijn ingeladen.