e-boekhouden

Affiliate marketing

Bij affiliate marketing betaal je een vergoeding aan mensen die jou klanten of bezoekers aanleveren. De affiliate vertelt over jouw dienst of product op zijn website en verdient commissie bij elk bezoek of aankoop. Hoe begin je nu eigenlijk met affiliate marketing?

Inhoud:

Wat is affiliate marketing?

wat is affiliate marketingAffiliate marketing is een vorm van online marketing. Affiliates zijn mensen die in ruil voor commissies online actief producten en diensten promoten van adverteerders. Meestal via blogs op een website, maar het kan ook prima werken via nieuwsbrieven of social media.

Voor mensen die zelf geen eigen webwinkel hebben is affiliate marketing een eenvoudige manier om toch geld te verdienen met de website. Afhankelijk van het contact tussen affiliate en adverteerder kan het een zeer warme en succesvolle vorm zijn van marketing.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing lijkt veel op influencer- of contentmarketing maar een belangrijke eigenschap is dat de vergoeding variabel is. Meestal is dit een percentage of bedrag per aankoop. Mocht iemand klikken op links in de blogs of nieuwsbrieven en een product of dienst kopen, dan verdient de affiliate commissie.

Bij andere vormen maakt een adverteerder meestal de advertenties en bepaalt hij een budget dat hij hiermee wil inzetten. Bij affiliate marketing heeft de affiliate juist veel invloed op de advertentie en het bereik daarvan. In Nederland zijn verschillende affiliate netwerken waar adverteerders en affiliates zich bij kunnen aansluiten.

Affiliates verdienen commissie bij resultaat

adverteren en online marketingIn tegenstelling tot influencer- of contentmarketing krijgt een affiliate meestal niet betaald om iets te zeggen. Het plaatsen van een bericht levert nog niets op. Ook het doorsturen van het verkeer is meestal nog voor risico van de affiliate. Die verdient pas geld als mensen via hun site doorklikken naar de site van de adverteerder en daar een product of dienst koopt.

De kosten (of verdiensten) van affiliate marketing zijn dus afhankelijk van de resultaten. Een affiliate gaat pas geld verdienen als het de adverteerder ook iets oplevert.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Affiliate bepaalt waar en hoe hij producten onder de aandacht brengt

De adverteerder bepaalt welk product hij promotie voor zoekt en hoeveel geld hij daarvoor over heeft. Soms is dit een bedrag per bezoeker maar meestal is de vergoeding een percentage van het aankoopbedrag. Een adverteerder kan zelf een eigen partnerprogramma opzetten, maar zich ook aansluiten bij een affiliate netwerk waarop affiliates zich kunnen aanmelden voor de campagne en het promotiemateriaal.

Affiliate bepaalt de advertenties of linksWant de affiliate bepaalt hoe en waar hij de advertenties inzet. Hij kan bijvoorbeeld besluiten dat deze producten of diensten zo goed bij zijn doelgroep aansluiten dat hij hierover blogs gaat schrijven of deze producten noemt in een nieuwsbrief, maar hij kan ook kiezen om alleen een kleine banner te plaatsen of zelfs niets te doen.

De affiliate bepaalt hoe en waar hij advertenties inzet op zijn sites of media

Het bereik wordt dus grotendeels door de affiliate bepaald en de adverteerder weet dus niet vooraf hoeveel geld hij per maand kwijt zal zijn voor een affiliate programma. Al is dat meestal niet zo’n probleem als deze commissie gebaseerd is op extra omzet die anders niet was binnengekomen.

Wil je jouw inkomen halen uit internet? Dan is affiliate marketing niet de enige manier! Bekijk ons overzicht waarmee je online geld kunt verdienen.

Affiliate marketing-netwerken

Adverteerders en affiliates kunnen elkaar direct benaderen maar er zijn ook gespecialiseerde affiliate netwerken. Bekende Nederlandse affiliate marketing-netwerken zijn Daisycon, Tradetracker en Awin. Hiernaast zijn er nog tientallen netwerken actief die soms gericht zijn op een niche of regio. Bij een affiliate netwerk zijn al duizenden affiliates en adverteerders aangesloten en deze nemen ook alle techniek en administratie van een affiliate programma voor jou uit handen.

Een eigen affiliate programma opzetten met Pluy & PayZowel professionele affiliates als nieuwkomers werken veel met deze gespecialiseerde affiliate netwerken. Al kosten deze ook gewoon geld en is het niet heel moeilijk om zelf een affiliate programma’s op te zetten. Via de software van Plug & Pay kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een kassa toevoegen aan jouw website waarbij je vooraf bepaalt welke commissie je (per product) wil aanbieden aan affiliates. Zo kun je eenvoudig zelf een affiliate marketing-campagne oprichten met unieke links voor partners, influencers, ambassadeurs of andere affiliates.

Zelf een affiliate marketing-campagne opzetten? Met de software van Plug & Pay maak je in een handomdraai een kassa met commissie-overzicht per affiliate en product.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt?

In theorie is affiliate marketing voor bijna alles geschikt. Zie het maar als een soort betaalde vorm van mond-tot-mondreclame. Als veel publishers jouw producten gaan aanbevelen op hun blogs, nieuwsbrieven of social media dan heeft dat een vergelijkbaar effect. Toch zijn er maar weinig adverteerders die er echt grootschalig gebruik van maken.

Zie affiliate marketing als een betaalde vorm van mond-tot-mondreclame.

Aan de andere kant kan het wel zorgen voor langdurige samenwerkingen tussen adverteerders en affiliates. Zeker als die gelijkwaardig is en de vergoedingen voor beide partijen in orde zijn. Voor veel producten en diensten is het dan een ideale oplossing.

Opzetten van een eigen affiliate programma kost tijd

Eigen affiliate programma opzetten kost tijdEen reden dat affiliate marketing toch soms mislukt is omdat de verwachtingen vooraf te hoog zijn. Het opzetten van een campagne kan best intensief kan zijn, zeker in het begin. Want er zijn dus wel netwerken actief waarbij je vrij gemakkelijk een campagne op kunt zetten, maar ook hier is de kans klein dat affiliates het zomaar massaal oppakken.

Ook is het maar de vraag of ze dit doen op de manier waarop jij dat wil. Je kunt ze hierbij een handje helpen. Eigenlijk moet je dus zelf al vrij actief enkele ambassadeurs van jouw campagne op gang helpen met promotiemateriaal, voorbeeldteksten, banners, voordelen, et cetera.

Adverteerders moeten in het begin affiliates even op gang helpen.

Daarnaast is het soms lastig om de juiste vergoeding te vinden. Veel adverteerders zijn in het begin wat voorzichtig. Ze zijn bang dat ze met affiliates deels moeten betalen voor het huidige klantenbestand. Hierdoor starten adverteerders soms voorzichtig, met lage vergoedingen voor publishers. Dit kan natuurlijk weer een nadelig effect hebben op de kwaliteit of hoeveelheid van de eerste affiliates.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt?

waarvoor is affiliate marketing geschiktEr zijn veel mensen met een website en er zijn er ook veel die geld verdienen via affiliate marketing. Of deze er ook een serieus inkomen mee bereiken is sterk afhankelijk van welke campagne, product of doelgroep ze kiezen.

Over het algemeen zijn bedrijven die zich op consumenten richten sneller geneigd om affiliate marketing in te zetten, dan bedrijven die vooral business-to-business werken. Maar er zijn zeker ook b2b-campagnes te vinden. Probeer verschillende producten uit en zie welke het beste bij je doelgroep en website passen en waar je de meeste winst op maakt.

Er zijn in grote lijnen natuurlijk wel een paar verschillen te noemen. Zo is het makkelijker om een digitaal product, zoals software, scripts en templates te verkopen dan niet-digitale producten zoals computers, meubilair en kleding. Mensen zijn bij de laatst genoemde producten nou eenmaal geneigd ze te willen aanraken, om het even in het echt te zien. En er zit natuurlijk ook nog een prijskaartje aan qua verzendingen! Bij digitale producten is het vrij simpel, je betaalt en je downloadt het product zo naar je computer.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!


Tips en hints voor affiliates

Checklist voor affiliate marketing
Checklist voor affiliate marketing.

Iemand zal niet zo snel een product kopen omdat er toevallig affiliate links op je website staan. Het is daarom slim om te zorgen dat het product precies bij je website past.

Je kunt er een pagina aan besteden. Plaats informatie over het product dat je wilt promoten en op het einde een link waar ze het kunnen kopen. Dit werkt over het algemeen goed en kun je ook bij veel affiliate marketing-websites tegenkomen.

Er zijn ook affiliate-campagnes waar ze jou deze informatie geven zodat je het op je site kan zetten. Het is af te raden om dit letterlijk over te nemen. Vaak passen de woordkeuzes totaal niet meer bij je website en doelgroep. En als je het zelf typt weet je zeker dat het uniek is! Het is misschien ook wel goed om het product eerst zelf te kopen en kijken hoe alles in zijn werk gaat en hoe goed het product eigenlijk wel of niet is. Zo kun je je eigen ervaringen hier over kwijt op je website, wat het alleen maar interessanter maakt voor je bezoeker om te lezen.

Veelgemaakte fouten

Het komt vaak genoeg voor dat mensen, die nieuw zijn op het gebied van affiliate marketing, denken dat elke website geschikt is. Een nieuwe website waarop alleen teksten staan die zijn geschreven door adverteerders hebben eigenlijk nooit succes. Ook het plaatsen van veel banners werkt alleen averechts. De advertenties schrikken mensen af, en deze verlaten de website. Denk er niet te licht over en ga er serieus mee aan het werk. Een advertentie plaatsen die ergens niet thuishoort, doet meer kwaad dan goed.

Veel websites houden in het design geen rekening met advertenties. Als je zelf een website bouwt bedenk dan vooraf of je hier advertenties op wilt gaan vertonen. Het is zeer belangrijk dat je advertentie een onderdeel van je website lijkt. En wees kritisch op wat je plaatst. Meestal werkt het beter als je één advertentie op je pagina plaatst dan wanneer je hele site vol zit met advertenties. Plaats alleen advertenties die passen bij de inhoud van je website en bij je doelgroep en alleen op plaatsen waar deze het minst storend zijn.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over affiliate marketing zijn:

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing en lijkt op influencer- of contentmarketing maar waarbij de adverteerder en affiliate afrekenen op basis van wat er is gepresteerd. Veelal werkt affiliate marketing op basis van CPS (cost per sale), waarbij je een percentage commissie afrekent bij elke verkoop, maar er kan ook op basis van CPC (cost per click) of zelfs CPM (vertoningen) worden afgerekend.

Wanneer is affiliate marketing slim om in te zetten?

Je kunt affiliate marketing voor vrijwel alles inzetten. Toch zijn er maar weinig adverteerders die er actief gebruik van maken. Dat komt omdat affiliates best veel vrijheid hebben. Hierdoor heb je als adverteerder niet meer jouw hele campagne in de hand.

Ook is het vrij intensief om een campagne te starten. Het instrueren van affiliates over de voordelen van jouw producten kan tijdrovend zijn. Het is dus niet slim als je campagne maar een korte looptijd heeft. Ook werken affiliate-campagnes meestal met nofollow-tags, waardoor affiliate marketing niet zo handig is als je momenteel heel actief bezig bent met zoekmachineoptimalisatie.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Als je alleen een paar procent commissie verdient wanneer iemand werkelijk iets koopt nadat hij op een affiliate link op jouw website heeft geklikt, dan lijkt het alsof affiliates er niet snel veel geld mee verdienen.

In grote lijnen is dit waar. Grote sites met veel bezoekers verdienen meestal meer als ze met hun advertenties voor werkelijk alle views of kliks geld krijgen. Maar als er een goede match is tussen de affiliate en de adverteerder, en de teksten werkelijk goed zijn afgestemd, dan kan de conversie (kans dat iemand iets koopt) soms hoog oplopen.

Als het een win-win-situatie voor zowel de adverteerder als de affiliate oplevert kunnen dit soort deals soms erg lang blijven bestaan en affiliates er echt heel veel geld mee verdienen. Dan is er eigenlijk geen maximum wat je kunt verdienen. Er zijn affiliates die echt de juiste snaar bij meerdere campagnes weten te raken en hiermee in slechts een paar jaar tijd miljonair zijn geworden.

Wat is het beste affiliate-netwerk?

Bekende Nederlandse affiliate marketing-netwerken zijn Daisycon, Tradetracker en Awin. Hiernaast zijn er nog tientallen netwerken actief die soms gericht zijn op een niche of regio. Via de software van Plug & Pay kun je zonder affiliate netwerk een kassa toevoegen aan jouw website, met unieke links voor partners, influencers, ambassadeurs of andere affiliates.