Affiliate marketing

Bij affiliate marketing betaalt de adverteerder een vergoeding aan mensen die klanten of bezoekers aanleveren. De affiliate promoot een dienst of product en verdient commissie voor elke bezoeker, lead of aankoop. Hoe begin je nu eigenlijk met affiliate marketing en wanneer is het de moeite waard?

Inhoud:

Wat is affiliate marketing?

wat is affiliate marketingAffiliate marketing is een vorm van online marketing. Affiliates promoten actief producten of diensten van adverteerders in ruil voor commissies. Meestal via een website, maar het werkt ook prima in een nieuwsbrief, Youtube-kanaal of andere sociale media.

Voor mensen die zelf een succesvolle eigen website maken is affiliate marketing een eenvoudige manier om toch online geld te verdienen. Je verwijst alleen maar door en hoeft dus zelf geen eigen webwinkel, producten of diensten te hebben.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Hoe werkt affiliate marketing?

Afhankelijk van het contact tussen affiliate en adverteerder kan affiliate marketing een warme en succesvolle vorm zijn van online marketing. Het lijkt op influencer- of contentmarketing maar de vergoeding voor affiliate publishers is meestal variabel. Zoals een percentage of bedrag per klik, lead of aankoop. Als iemand op een link klikt en daarna iets koopt of aanvraagt dan verdient de affiliate commissie.

Bij andere vormen maakt een adverteerder meestal de advertenties en bepaalt die een budget. Bij affiliate marketing hebben publishers juist veel invloed op de advertentie en het bereik daarvan. In Nederland zijn veel adverteerders en affiliates aangesloten bij affiliate-netwerken.

Vergoedingen zijn soms op CPC (cost per click) maar CPL (cost per lead) of CPS (cost per sale) komen vaker voor.

Affiliates verdienen commissie bij resultaat

adverteren en online marketingIn tegenstelling tot influencer- of contentmarketing krijgt een affiliate meestal niet betaald om iets te zeggen. Het plaatsen van een bericht levert nog niets op. Ook het doorsturen van het verkeer is meestal nog voor risico van de publishers.

Die verdienen pas geld als iemand via hun affiliate-website doorklikt naar de site van de adverteerder en daar een product of dienst koopt.

De kosten of verdiensten van affiliate marketing zijn dus afhankelijk van de resultaten. Een affiliate gaat pas geld verdienen als het de adverteerder een nieuwe klant oplevert.

Start een eigen affiliate marketing-campagne eenvoudig via Awin.com. Een internationaal platform met meer dan 200.000 affiliates, 20.000 adverteerders en ruim 20 jaar ervaring.

Affiliate bepaalt de promotie voor producten

Affiliate bepaalt de advertenties of linksDe adverteerder bepaalt de commissie en producten. Soms is dit een bedrag per bezoeker maar meestal is de vergoeding een percentage van het aankoopbedrag.

Een adverteerder kan zelf een eigen partnerprogramma opzetten, maar zich ook aansluiten bij een affiliate-netwerk. Het voordeel van bekende affiliate-netwerken is dat er al veel affiliates zijn aangesloten.

Die kunnen zich hier eenvoudig aanmelden voor de campagne en het promotiemateriaal. De affiliate bepaalt of de campagne goed bij de doelgroep aansluit en hoe en waar de producten in advertenties, blogs of nieuwsbrieven worden geplaatst. Er is geen verplichting om iets te doen.

De affiliate bepaalt hoe en waar die advertenties inzet.

De affiliate bepaalt het bereik en de adverteerder weet dus vooraf niet hoeveel geld het affiliate-programma gaat kosten. Al is dat meestal niet zo’n probleem als deze commissie gebaseerd is op extra omzet die zonder deze campagne niet was binnengekomen.

Wil je online een passief inkomen genereren? Dan is affiliate marketing niet de enige manier! Bekijk ons overzicht met manieren waarop publishers online geld verdienen.

Affiliate marketing-netwerken

Adverteerders en affiliates kunnen elkaar direct benaderen maar er zijn ook gespecialiseerde affiliate-netwerken. Bekende Nederlandse affiliate marketing-netwerken zijn Daisycon, Tradetracker en Awin. Hiernaast zijn er nog tientallen netwerken actief die soms gericht zijn op een niche of regio.

Bij een bekend affiliate-netwerk zijn al duizenden affiliates en adverteerders aangesloten en deze regelt meestal ook alle techniek en administratie van een partnerprogramma. Zowel professionele affiliates als nieuwkomers werken vaak met een gespecialiseerd affiliate-netwerk.

Zelf een programma opzetten

Een eigen affiliate programma opzetten met Pluy & PayEen affiliate-netwerk biedt veel voordelen maar als  adverteerder kun je ook eenvoudig zelf een affiliate-programma opzetten voor eigen ambassadeurs.

Met de software van Plug & Pay kun je bijvoorbeeld heel makkelijk beginnen met affiliate marketing door een speciale kassa toe te voegen aan jouw website. Vooraf kun je bepalen welke commissie je (per product) biedt aan affiliates. Zo kun je eenvoudig zelf een affiliate marketing-campagne oprichten met unieke links voor partners, influencers of andere affiliates.

Zelf een affiliate marketing-campagne opzetten? Met de software van Plug & Pay maak je in een handomdraai een kassa met commissie-overzicht per affiliate en product.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt?

Affiliate marketing is voor bijna alles geschikt. Zie het maar als een soort betaalde vorm van mond-tot-mondreclame. Als veel publishers jouw producten aanbevelen in blogs, nieuwsbrieven of sociale media dan heeft dat een vergelijkbaar effect. Toch zijn er maar weinig adverteerders die het actief inzetten.

Zie affiliate marketing als een betaalde vorm van mond-tot-mondreclame.

Als je het goed opzet kan affiliate marketing een langdurige samenwerking opleveren tussen adverteerders en affiliates. Als de relatie open en gelijkwaardig loopt en de vergoedingen voor beide partijen in orde zijn kan het voor veel producten en diensten een ideale oplossing zijn.

Eigen affiliate-programma starten

Eigen affiliate programma opzetten kost tijdEen reden dat affiliate marketing toch soms mislukt is omdat de verwachtingen vooraf te hoog zijn. Het opzetten van een campagne kan best intensief zijn, zeker in het begin. Er zijn wel netwerken waarop je eenvoudig een campagne kunt starten, maar de kans is klein dat affiliates het direct massaal oppakken.

Vaak werken publishers al met meerdere adverteerders waardoor ze niet meteen met jouw campagne aan de slag gaan, of doen ze dit niet op de manier waarop jij dat wil. Het helpt als je zelf al actief enkele ambassadeurs op gang helpt met promotiemateriaal, voorbeeldteksten, banners, voordelen, et cetera.

Ook op een affiliate-netwerk helpt het als je als adverteerder in het begin affiliates even op gang helpt.

Daarnaast is het soms lastig om de juiste vergoeding voor de publishers te bepalen. Veel adverteerders zijn in het begin wat voorzichtig. Ze zijn bang dat ze affiliates deels moeten betalen voor omzet die ze toch wel hadden gehad. Hierdoor starten adverteerders soms met lage vergoedingen wat weer een nadelig effect heeft op de kwaliteit of het bereik van de eerste affiliates.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt?

waarvoor is affiliate marketing geschiktEr zijn veel mensen met een website en er zijn er ook veel die geld verdienen via affiliate marketing. Welk inkomen een publisher hiermee verdient hangt sterk af van welke campagne, product of doelgroep die kiest.

Over het algemeen zijn er meer bedrijven die zich op consumenten die affiliate marketing inzetten, dan bedrijven die vooral business-to-business werken. Maar er zijn zeker ook b2b-campagnes te vinden. Probeer verschillende producten uit en zie welke het beste bij je doelgroep en website passen en waar je de meeste winst op maakt.

Er zijn in grote lijnen natuurlijk wel een paar verschillen te noemen. Zo is het makkelijker om een digitaal product, zoals software, scripts en templates te promoten dan niet-digitale producten zoals computers, meubilair en kleding. Bij fysieke producten, zeker die in een duurder prijssegment, willen consumenten het product bijvoorbeeld soms ook even in het echt zien en heb je ook te maken met verzendkosten.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!


Tips voor affiliates

Checklist voor affiliate marketeer
Checklist voor affiliate marketing.

Iemand zal niet zo snel een product kopen omdat er toevallig affiliate-links in een e-mail of op een website staan. Het product moet dus aansluiten bij de website en doelgroep. Als je er als affiliate er een compleet blog of pagina aan besteedt, inclusief afbeeldingen en voor- en nadelen, is de kans al groter.

Als de adverteerder kwalitatief promotiemateriaal biedt kan dit veel verschil maken. Vaak bieden adverteerders al een voorbeeld van teksten die je op je site kan zetten, al kun je deze beter niet letterlijk overnemen.  Teksten die zijn geschreven door adverteerders zijn vaak kwalitatief maar blijken toch meestal niet succesvol. Vaak sluiten de woordkeuzes onvoldoende aan je website en doelgroep.

Soms helpt het om het product eerst zelf te kopen en te kijken hoe het werkt. Het delen van eigen ervaringen maakt het het interessanter voor bezoekers om te lezen. Plaats voldoende informatie over het product dat je wilt promoten en op het einde een affiliate-link waarop een potentiële klant het kan kopen. Dit werkt over het algemeen goed bij affiliate marketing-websites.

Banners en ander promotiemateriaal

Soms kun je naast teksten ook banners inzetten. Een goedgeplaatste banner kan een potentiële klant onbewust al meer geïnteresseerd maken. Al zijn er weinig mensen die er werkelijk op klikken, dus het is meer ter aanmoediging.

Plaats alleen advertenties die passen bij de inhoud van je website en bij je doelgroep en alleen op plaatsen waar deze niet storend zijn. Te veel banners werkt alleen averechts. De advertenties schrikken mensen af en een advertentie die ergens niet thuishoort doet meer kwaad dan goed.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over affiliate marketing zijn:

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing en lijkt op influencer- of contentmarketing maar waarbij de adverteerder en affiliate afrekenen op basis van wat er is geleverd. Affiliate marketing werkt veelal op basis van CPS (cost per sale), waarbij je een percentage commissie afrekent bij elke verkoop, maar er zijn ook affiliate-programma’s waarbij de vergoedingen op CPC (cost per click) of zelfs CPM (cost per view) worden afgerekend.

Wanneer is affiliate marketing slim om in te zetten?

Je kunt affiliate marketing voor vrijwel alles inzetten. Toch zijn er maar weinig adverteerders die er actief gebruik van maken. Dat komt omdat affiliates best veel vrijheid hebben. Hierdoor heb je als adverteerder niet meer jouw hele campagne in de hand.

Ook is het vrij intensief om een affiliate-campagne te starten. Het instrueren van publishers over de voordelen van jouw producten kan tijdrovend zijn. Het is dus niet slim als je campagne maar een korte looptijd heeft. Ook werken affiliate-campagnes meestal met nofollow-tags, waardoor affiliate marketing niet zo handig is als je momenteel actief bezig bent met zoekmachineoptimalisatie.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing-programma's?

Als je alleen een paar procent commissie verdient wanneer iemand werkelijk iets koopt nadat hij op een affiliate-link op jouw website heeft geklikt, dan lijkt het alsof affiliates er niet snel veel geld mee verdienen.

In grote lijnen is dit waar. Grote sites met veel bezoekers verdienen meestal meer als ze met hun advertenties voor werkelijk alle views of kliks geld krijgen. Maar als er een goede match is tussen de affiliate en de adverteerder, en de teksten werkelijk goed zijn afgestemd, dan kan de conversie (kans dat iemand iets koopt) soms hoog oplopen.

Als het een win-win-situatie voor zowel de adverteerder als de affiliate oplevert kunnen dit soort deals soms erg lang blijven bestaan en affiliates er echt heel veel geld mee verdienen. Dan is er eigenlijk geen maximum wat je kunt verdienen. Er zijn affiliates die met zo’n passieve inkomstenbron in een paar jaar tijd miljonair zijn geworden.

Wat is het beste affiliate-netwerk?

Bekende Nederlandse affiliate marketing-netwerken zijn Daisycon, Tradetracker en Awin. Hiernaast zijn er nog tientallen affiliate-netwerken actief die soms gericht zijn op een niche of regio. Via de software van Plug & Pay kun je zonder affiliate-netwerk een kassa toevoegen aan jouw website, met unieke links voor partners, influencers, ambassadeurs of andere affiliates.