Google Adsense

Google Adsense is een onderdeel van Google Ads. Adverteerders kunnen kiezen om naast de zoekmachine zelf ook op een partnernetwerk te adverteren. Je kunt hiervoor ook jouw site aanmelden en zo geld verdienen met Google-advertenties op jouw website.

Inhoud:

Wat is Google Adsense?

Google AdsenseMet Adsense plaatst Google automatisch advertenties op jouw website waarvoor je voor elke unieke klik geld verdient.

Je kunt je als webmaster gratis inschrijven en zelf advertentieruimte beschikbaar stellen die voldoet aan de richtlijnen van Google. Vervolgens kun je online geld verdienen met Google Ads. Om geld te verdienen moeten mensen meestal wel eerst op de advertenties klikken en het tarief is afhankelijk van het onderwerp en de concurrentie. Of het de moeite waard is om je  hierbij aan te sluiten is dus iets dat je pas weet als je het een tijdje probeert.

Met Adsense kun je via Google delen van jouw website beschikbaar stellen voor advertenties.

Wil je een eigen bedrijf starten en je inkomen halen uit internet? Bekijk ons overzicht waarmee je online geld verdienen kunt.

Adsense-ads op jouw website

geld verdienen met Google AdsGoogle Adsense-advertenties zien eruit als een gewoon advertentieblok dat je op elke website tegen kunt komen. De reden dat Adsense zo populair is, is omdat de instap voor webmasters erg laag is. Elke website-eigenaar kan zich hiervoor aanmelden. Een andere reden is dat Google zoveel adverteerders heeft dat er voor vrijwel elke website relevante advertenties te vinden zijn.

De advertenties komen uit het netwerk van Google. Adverteerders kunnen daar kiezen of ze alleen via de site van Google zelf willen adverteren of dat die ook reclames mag plaatsen op sites van partners. In Adsense-banners verschijnen advertenties uit dit partnernetwerk. Google bezoekt vooraf je website (automatisch) waarna het precies weet welke Adsense-advertenties hiervoor het meest geschikt zijn. Vergelijkbaar met de reclameblokken die je ziet op Google zelf. Voor elke pagina en in elk advertentieformaat heeft Google op deze manier wel relevante advertenties.

Het algoritme van Google weet precies welke uitingen moeten worden weergegeven.

Het maakt dus niet uit op welke pagina je de code plaatst. Het programma zal automatisch banners of tekst en links plaatsen die aansluiten bij waar de pagina over gaat. Voorbeeld: stel je hebt een site over honden waarin één pagina over katten gaat. Op deze pagina zet Google automatisch een advertentie over iets wat met katten te maken heeft.

Adsense-banners opmaken

Veel advertentieblokken zien er over het algemeen zo uit, dat deze nooit echt goed bij je website passen. Via Adsense hoef je hier geen last van te hebben. Je kunt deze blokken helemaal opmaken zoals jij dat wilt. Zowel de achtergrondkleur, de kleur van de tekst, links of titels! Dit maakt het heel makkelijk om het een onderdeel van je website te maken.

Met Adsense heb je veel controle over het uiterlijk van de advertentieblokken.

Dat is zeker aan te raden. Tegenwoordig zie je veel advertenties die in totaal andere kleuren zijn weergegeven. Het is slim om de blokken de kleuren te laten aannemen van je website. Ze lijken dan meer onderdeel van je website waardoor mensen er sneller op klikken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je advertentie in tegenovergestelde kleuren te laten verschijnen zodat deze juist extra opvallen.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Ook is het aan te raden om de advertenties op plekken te plaatsen die goed opvallen, zoals direct onder de header of tussen de inhoud van je website. Dit zijn namelijk de plaatsen waar bezoekers het meest naar kijken en ook het snelst op klikken.

Geld verdienen met advertenties

Adsense-inkomstenWat levert Adsense jou nou op? Dat is heel afhankelijk van het onderwerp van je website, de bezoekers en de effectiviteit van de advertentie. Deze advertenties werken meestal op basis van CPC, wat staat voor Cost per Click oftewel kosten per klik. Je verdient geld voor kliks. Als de reclames effectief blijken of als je over interessante onderwerpen schrijft is CPM soms ook mogelijk. Hierbij verdien je geld zodra Google de advertenties toont.

Wat je verdient is dus allereerst afhankelijk van wat adverteerders bieden voor bezoekers. Als jouw website over commerciële onderwerpen gaat als beleggen, hypotheken, of luxe sieraden, dan verdien je er meer mee dan wanneer de onderwerpen op de pagina over zaken gaan als vissen, het weer of je favoriete televisieseries. De inkomsten van Adsense zie je direct in een online account. Zodra je een drempelbedrag hebt verdiend betaalt Google je aan het eind van de maand uit.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Google Ads-banners iets voor mij?

De bedragen zijn afhankelijk van het onderwerp en van het aantal kliks. Hogere bezoekersaantallen hebben leveren dus niet direct meer op maar hebben uiteindelijk meestal wel meer kliks als resultaat. Des te meer bezoekers je op je site krijgt, des te meer kans dat er iemand op klikt. Over het algemeen zijn het dan ook de grote websites die er veel geld mee verdienen. Toch valt er voor de kleinere websites ook best nog wat inkomsten mee te behalen.

Maar voor iedereen die er geld mee wil verdienen zijn Adsense-advertenties een oplossing omdat je er totale controle over hebt. Daarnaast is de barrière laag. Google accepteert een website veel sneller dan online reclamebureaus dus ook kleine websites kunnen op deze manier wat opleveren.

Meer informatie over geld verdienen? Zie dan ook onze pagina’s over dropshipping, een webwinkel beginnen, of letterlijk: online geld verdienen!