Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Lengte ondernemingsplan

Direct bij het maken van een businessplan vragen veel mensen zich het al af. Wat wordt de lengte van mijn ondernemingsplan en hoeveel pagina’s moet deze zijn?

Lengte ondernemingsplanEen ondernemingsplan heeft geen bepaalde ideale lengte. Een ondernemingsplan schrijven doe je meestal zelf, dus je bepaalt zelf wat je wel en niet op papier zet. De lengte van een ondernemingsplan kan dus per plan flink verschillen.

Zo zal een bedrijf dat veel startkapitaal moet ophalen, en zijn plan dan ook financieel goed moet onderbouwen bij derden zoals investeerders en banken, vaak lang zijn. Een ondernemingsplan van een eenmanszaak waarbij geen startkapitaal komt kijken kan soms met een of enkele pagina’s al voldoende zijn.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Opmaak soms veel invloed op aantal pagina’s

Daarnaast is de opmaak enorm belangrijk. Een ondernemingsplan met twintig pagina’s vol met tekst is feitelijk veel groter dan een plan van vijftig kantjes waarbij allerlei grafiekjes, tussenkopjes, opsommingen en bullets worden gebruikt.

Veel belangrijker dan de lengte of het aantal pagina’s van een ondernemingsplan is hoe lang het duurt voordat je een goed beeld krijgt van de hoofdlijnen van de onderneming. In een minuut of tien moet te lezen zijn wat de essentie is. Als er meer dan vijf pagina’s te lezen zijn is het aan te raden om met een goede samenvatting te beginnen. Bij meer dan tien pagina’s is het aan te raden een inhoudsopgave toe te voegen en subkopjes bij elk hoofdstuk te plaatsen.

Illustraties & opmaak

Een mooie opmaak met subkopjes en grafieken kan de lengte van een ondernemingsplan flink verhogen. Toch versnellen deze het leesgemak zodanig dat een plan met grafieken vaak veel sneller leesbaar is dan zonder. Het is in de meeste gevallen waarbij onbekenden het ondernemingsplan zullen lezen dan ook aan te raden om te zorgen voor een duidelijke en overzichtelijke opmaak. Ook als dit de lengte van een ondernemingsplan nadelig beïnvloedt.

Werk met bijlagen

Zijn sommige zaken moeilijk om in enkele alinea’s of pagina’s te omvatten? Plaats het in een bijlage. Zo nu en dan is het nodig om over een bepaald onderdeel zeer diep in te gaan. Bijvoorbeeld in het geval van een patent, een innovatief idee of bij toekomst prognoses. Deze kunnen prima in een alinea worden beschreven waarna wordt doorverwezen naar de bijlagen. De lengte van het ondernemingsplan blijft hierdoor beperkt. De leesbaarheid wordt beter en mensen die nog twijfelen kunnen even de bijlagen inzien.

Ideale lengte van een ondernemingsplan

Is er dan geen ideale en zelfs geen maximale lengte te noemen voor een ondernemingsplan? Alhoewel er geen maximum is kunnen we wel een indicatie geven. De gemiddelde lengte van een bedrijfsplan van een nieuw bedrijf zoals een eenmanszaak of kleine besloten vennootschap met niet meer dan tien werknemers en een omzet onder de miljoen euro is gemiddeld tussen de 25 en 35 pagina’s. Dat is inclusief mooie grafieken, samenvatting, voorblad, inhoudsopgave, afbeeldingen en opmaak en exclusief bijlagen.

Reacties