Lengte ondernemingsplan

Als je een businessplan maakt, is het waarschijnlijk de eerste vraag die in je opkomt. Hoe lang moet mijn ondernemingsplan eigenlijk zijn?

Een ondernemingsplan heeft geen ideale lengte. Een ondernemingsplan schrijven doe je meestal zelf, en dus bepaal je zelf wat je wel en niet op papier zet. De lengte van een ondernemingsplan kan dus per plan flink verschillen.

Een bedrijf dat bijvoorbeeld veel startkapitaal moet ophalen, zal zijn plan financieel goed moeten onderbouwen voor derden, zoals investeerders en banken. Zo’n businessplan zal dan ook langer zijn. Een ondernemingsplan van een eenmanszaak waarbij geen startkapitaal komt kijken, kan soms met één of enkele pagina’s al voldoende zijn.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Opmaak van je ondernemingsplan

Voor de lengte van je ondernemingsplan is de opmaak erg bepalend. Een bedrijfsplan van twintig pagina’s vol met tekst is feitelijk veel langer dan een plan van vijftig kantjes waarin allerlei grafiekjes, tussenkopjes, opsommingen en bullets worden gebruikt.

Een mooie opmaak met subkopjes en grafieken kan de hoeveelheid pagina’s van je ondernemingsplan dan ook flink verhogen. Dat is niet erg. Sterker nog, een businessplan met een goede opmaak leest veel fijner en sneller dan een zonder. Meestal is het dus aan te raden om een duidelijke en overzichtelijke opmaak te verzorgen. Ook als dit betekent dat je ondernemingsplan meer pagina’s telt.

Hoe lang duurt het voor de lezer je bedrijf kent?

Nog veel belangrijker dan het aantal pagina’s van een ondernemingsplan, is hoe lang het duurt voor de lezer een goed beeld krijgt van de hoofdlijnen van je onderneming. In een minuut of tien moet te lezen zijn wat de kern precies is.

Bestaat je ondernemingsplan uit meer dan 5 pagina’s? Dan is het aan te raden om met een goede samenvatting te beginnen. Bij meer dan 10 pagina’s is een inhoudsopgave en subkopjes bij elk hoofdstuk plaatsen wel zo verstandig. Zo blijft ook een langer ondernemingsplan goed leesbaar.

Werk met bijlagen

Lengte ondernemingsplanZijn sommige onderdelen moeilijk om in een paar alinea’s of pagina’s te vatten? Zet het dan in een bijlage. Zo nu en dan is het nodig om op een bepaald onderwerp dieper in te gaan.

Bijvoorbeeld in het geval van een patent, een innovatief idee of bij prognoses van de toekomst. Deze kunnen prima in een alinea worden beschreven, waarna je de lezer verwijst naar de bijlagen. Hierdoor blijft de lengte van het ondernemingsplan beperkt. De leesbaarheid wordt beter, en mensen die nog twijfelen kunnen de bijlagen inzien.

Ideale lengte van een ondernemingsplan

Maar wat is nou de ideale lengte voor jouw ondernemingsplan? Hoeveel pagina’s moet je plan maximaal zijn? Hier bestaan geen algemene regels voor. We kunnen wel een indicatie geven.

De lengte van een ondernemingsplan voor een nieuw bedrijf is gemiddeld tussen de 25 en 35 pagina’s. Dit gaat op voor de kleinere bedrijven, zoals een eenmanszaak of besloten vennootschap met minder dan 10 werknemers en een omzet onder de miljoen euro. Deze gemiddelde lengte is inclusief mooie grafieken, samenvatting, voorblad, inhoudsopgave, afbeeldingen, opmaak en exclusief bijlagen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten