Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Crowdfunding voor bedrijven

Crowdfunding voor bedrijven groeit. In Nederland zijn er platforms die al voor honderden miljoenen aan bedrijfsleningen mogelijk hebben gemaakt. Hoe pak je zo’n campagne nu eigenlijk aan en wat zijn de voordelen?

Hoe werkt crowdfunding?

Bij een crowdfunding-campagne financiert het publiek (de crowd) het benodigde kapitaal via een online platform. Mensen leggen allemaal een (relatief) klein bedrag in waarbij deze investeringen bij elkaar genoeg geld opleveren om een project volledig te financieren.  Crowdfunding

Wanneer je als ondernemer geld nodig hebt, is de kans groot dat je hiervoor naar de bank gaat. Maar sinds de komst van crowdfunding-initiatieven is bankvrij lenen eveneens een optie. Ook (particuliere) investeerders raken steeds beter bekend met crowdfunding, onder meer omdat het laagdrempelig is. Investeren in een project kan vaak al vanaf enkele tientjes.

In 2010 werden de eerste projecten via crowdfunding in ons land opgezet en sindsdien wint deze financieringsvorm snel aan populariteit. In 2018 is er 329 miljoen euro geïnvesteerd in crowdfunding-projecten, ruim 100 miljoen meer dan het jaar ervoor. De verwachting is dat crowdfunding komende jaren nog verder zal groeien.

Met je bedrijf tijdelijk geld lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Welke soorten crowdfunding zijn er?

Er zijn meerdere manieren waarop een project of een bedrijf kan worden gefinancierd. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen donaties, sponsoring, leningen en aandelen. Bij donaties en sponsoring, waarbij geen vergoeding of een niet-financiële tegenprestatie de regel is, is geld geen drijfveer. In het bedrijfsleven komen deze vormen dan ook minder vaak voor al heeft Kickstarter.com soms ook startups die een tegenprestatie bieden via een prototype van software, games of andere producten.

Er zijn verschillende soorten. Voor bedrijven is een rentedragende lening de meest populaire vorm.

Crowdfunding voor bedrijven gebeurt meestal via een lening, al kunnen aandelen ook als tegenprestatie worden ingezet. In het geval van een lening is de investeerder bereid om de ondernemer financieel bij te staan, maar hij wil hiervoor wel een belofte tot terugbetaling, veelal inclusief een vooraf overeengekomen rente.

Equity crowdfunding, oftewel crowdfunding waarbij je terugbetaalt in aandelen, is minder gebruikelijk al zijn er ook investeerders die hier een voorkeur voor hebben. Bij dit (verdien)model zit in de mogelijke waardevermeerdering van de aandelen en de dividenden die hopelijk na een bepaalde termijn worden behaald. Voor investeerders is deze vorm het meest risicovol, omdat er vooraf niet kan worden vastgesteld of het bedrijf überhaupt het punt bereikt dat er dividend wordt uitgekeerd.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Verschil met reguliere financieringen

waarom kopen mensenOf je nu een bedrijfslening afsluit bij de bank, een particuliere investeerder of een zakelijke geldschieter, iedere financierder zal de risico’s en het verwachte rendement met elkaar afwegen.

Een belangrijk verschil met traditionele manieren van financiering is dat er bij crowdfunding vaak een persoonlijk aspect bij komt kijken. Wordt jouw idee door de menigte als sympathiek beschouwd of maak je de wereld een klein beetje mooier met jouw project, dan is de kans vrij groot dat het slaagt.

Bij crowdfunding komt er vaak ook een gun-aspect om de hoek kijken.

Daarnaast wordt crowdfunding vaak gebruikt om (potentiële) klanten bij het concept te betrekken. Vooral wanneer je geen groot marketingbudget hebt, kan het erg lonend zijn om mensen om je heen te verzamelen die jouw verhaal verder vertellen. Ook wanneer je geld via andere kanalen kunt lenen, kan het dus nog steeds interessant zijn om een crowdfunding-project op te zetten vanwege de mogelijkheden om mensen aan je te binden.

Wat zijn de voordelen voor bedrijven?

Geld vergaren via crowdfunding heeft meerdere voordelen. Zo komt het regelmatig voor dat projecten die door de bank of andere traditionele investeerders als niet interessant (genoeg) of te risicovol worden bestempeld wel door crowdfunding worden gefinancierd. Mits het publiek het natuurlijk wel interessant of kansrijk vindt.

Verder kun je crowdfunding inzetten om te testen hoe het publiek reageert op jouw idee. Trek je relatief eenvoudig investeerders, dan mag je er best van uitgaan dat er interesse is voor jouw bedrijf of project. Ook is de kans groot dat de geldschieters jouw bedrijfsvoering volgen en je voorzien van feedback, waarmee je jouw project kunt professionaliseren. Maar wanneer je het liefst alles zelf in de hand houdt, kan de ‘bemoeienis’ van anderen natuurlijk ook een nadeel zijn.

Voor investeerders kan crowdfunding interessant zijn omdat je zelf kunt bepalen welke projecten je interessant vindt. Daarnaast is veel administratieve rompslomp al geregeld en krijg je direct veel inzicht in (de voorwaarden van) het project en dat is bij de bank of andere financiële instellingen soms minder het geval.

Zijn er ook nadelen?

Elke vorm van investeren kent risico’s en dat is bij crowdfunding niet anders. Net als dat banken lang niet elke kredietaanvraag goedkeuren, kunnen ook crowdfunding-platformen plannen afwijzen. Ook is het niet gezegd dat jouw project de financieringsdoelstelling zal halen. Soms krijgen de investeerders dan hun geld terug en ben je terug bij af. Voor investeerders is het grootste mogelijke nadeel dat zij minder geld terugkrijgen dan ze ingelegd hebben. Platformen adviseren dan ook om de inleg te verspreiden over meerdere projecten.

Daarnaast is het goed om te weten dat geld lenen via crowdfunding een BKR-registratie kan opleveren. Dit is het geval wanneer je een eenmanszaak of vof hebt. Overige kredietaanvragers worden niet geregistreerd, tenzij er een betalingsachterstand is van meer dan 120 dagen. Ook zet je niet zomaar een crowdfunding-project op. Onderschat de tijd en energie die een campagne met zich meebrengt niet. En zoals al eerder aangegeven, wees niet verbaasd als investeerders gevraagd of ongevraagd tips geven over jouw bedrijfsvoering.

Crowdfunding: welk platform is geschikt?

Nederland kent aardig wat platforms al zijn er wel enkele die daar met kop en schouders bovenuit steken. Zo zijn Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund twee grote platformen voor het mkb. Heb je een duurzame of maatschappelijke campagne? Dan is Oneplanetcrowd soms meer geschikt.

Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd zijn bekende platforms.

Daarnaast zijn er veel branche-specifieke platformen. Investeerders.nl heeft een heel crowdfunding overzicht. Welk platform voor jou het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van de aard van je bedrijf of project en de doelstelling. Ben je bijvoorbeeld uitsluitend op zoek naar (start)krediet of wil je mensen ook mede-eigenaar maken?

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Welk platform het ook wordt, elke succesvolle campagne begint met een gedegen plan. Allereerst is het van belang dat je onderzoekt welk bedrag je nodig hebt om je idee te realiseren. Hierbij is het niet alleen handig om voor jezelf uiteen te zetten voor welke onderdelen je de investering precies wilt gebruiken, maar ook voor potentiële investeerders. Zij kunnen op basis van deze gegevens een risicoanalyse maken.

Vergeet niet om een persoonlijke noot toe te voegen. De meeste investeerders zijn niet alleen uit op een zo hoog mogelijk rendement, maar willen anderen ook helpen en zijn benieuwd naar het verhaal achter het project én de ondernemer die dit mogelijk wil maken.

Crowdfunding voor bedrijven - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp