Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Ondernemingsplan schrijven

Met een ondernemingsplan zorg je voor een rode draad voor je onderneming. Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Soms vragen externe financiers jou om het plan van je bedrijf te laten zien voor ze een financiering willen doen. Het is vooral belangrijk om te weten waar jij in het begin je tijd en geld in moet steken.

Waarom schrijf je een ondernemingsplan?

Startende ondernemers krijgen meestal het advies om, voordat ze werkelijk een eigen bedrijf starten, eerst de plannen even op papier te zetten. Het is niet verplicht. Voor de Belastingdienst of KvK heb je het niet nodig. Toch raden alle instanties je eigenlijk altijd aan om een ondernemingsplan te schrijven.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

De reden is vrij simpel: als je werkelijk voor jezelf begint komt er nogal wat op je af. Hierdoor is de kans groot dat je snel het overzicht verliest. De praktijk wijst uit dat van alle starters ongeveer de helft alweer binnen twee jaar stopt met ondernemen en dat is lang niet altijd omdat ze iets leukers gaan doen. Soms is het werven van klanten lastig, anderen merken dat ze de boekhouding van een bedrijf te veel werk vinden of dat ze het betaalgedrag van debiteuren hebben onderschat.

Een op de twee startende ondernemers stopt alweer binnen twee jaar met ondernemen.

Minimale inhoud van een ondernemingsplan

Wat je in je plan meeneemt bepaal je zelf, maar er zijn wel wat onderdelen die vaak in de inhoud van een bedrijfsplan worden meegenomen. Zo beschrijf je in je ondernemingsplan bijna altijd even je eigen sterke en zwakke punten. Daarnaast vertel je wat over hoe jij jouw product en de markt ziet of waarin jouw bedrijf gaat uitblinken. Naast dit marketingplan komt meestal ook een financieringsplan aan bod: hoe houd jij je werkkapitaal op peil als je eerst veel geld moet uitgeven en het soms vrij lang kan duren voor jij geld op je rekening krijgt bijgeschreven?

Het opstellen van een goed bedrijfsplan is geen garantie dat jij niet alsnog binnen twee jaar stopt. Je kunt er niet alles in beschrijven en er zijn bijvoorbeeld ook veel zzp’ers die snel weer stoppen omdat ze als zzp’er hun collega’s te veel missen. Maar het kan je wel helpen om een goede start te maken. Wees daarbij niet te kritisch naar jezelf: niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk stuk van toch wel een x-aantal pagina’s. Soms beginnen mensen zelfs geen eigen bedrijf omdat ze zo erg opzien tegen het schrijven van hun ondernemingsplan, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Wil je meer informatie over een bedrijf oprichten? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Tips om aan het schrijven te beginnen

Als mensen eenmaal halverwege zijn dan volgt de rest meestal vanzelf. Het is vooral het begin dat mensen ervan weerhoudt om het ondernemingsplan te schrijven. Als je geen schrijver bent, begin dan met de volgende tips:

 • Benoem puntsgewijs steekwoorden
 • Gebruik plaatjes of grafieken
 • Schrijf kort en bondig
 • Bekijk andere ondernemingsplannen

De andere ondernemingsplannen zijn natuurlijk alleen een voorbeeld. De inhoudsopgave van die van jou hoeft er dus totaal niet op te lijken, maar meestal krijg je zo wel een idee waar voor jou belangrijke punten liggen. Plaatjes kunnen enorm helpen bij het zien van een duidelijk overzicht. Een makkelijk hulpmiddel hierbij is het Business Model Canvas.

Het Business Model Canvas helpt om de kern van je ondernemingsplan helder te krijgen.

Met dit model, ook wel BMC-model genoemd, krijg je via negen basisvragen direct een beeld van jouw plannen op één pagina. Vervolgens kun je deze gaan toelichten want een goed plan bestaat meestal uit meer dan steekwoorden, plaatjes of voorbeelden. Maar de kern is dan vast duidelijk. Hiermee is het meestal makkelijker om vervolgens toelichting te beschrijven.

Wees niet te kritisch voor jezelf

Als je ondernemersplan alleen voor jezelf is hoef je helemaal niet bang te zijn. Mensen zijn bang dat ze hun plannen niet goed op papier weten te zetten maar als er niet direct een externe financiering nodig is dan zijn er eigenlijk geen regels. Je hoeft dan niet bang te zijn dat:

 1. Er spelfouten in zitten
 2. Er onvoldoende structuur in zit
 3. Het plan er niet verzorgd uitziet
 4. Het niet gemakkelijk leesbaar is
 5. Belangrijke onderdelen missen
 6. Het plan te gericht is op de korte termijn
 7. Het plan jouw zwakke plekken te veel blootlegt

schrijvenHet is vooral belangrijk dat jij je goed hebt voorbereid op de start van je eigen bedrijf. Dat je weet waar je aan begint en de juiste keuzes kunt maken. Zolang dit je maar lukt en je hier meer duidelijkheid en zekerheid in krijgt is het plan eigenlijk al voldoende.

Je plan maakt jouw strategische keuzes helder

Vooral voor het maken van de keuzes waarin je jouw energie steekt is een bedrijfsplan erg nuttig. Bij de start van een eigen bedrijf komt namelijk nogal wat kijken.

In je businessplan beschrijf je bijvoorbeeld hoeveel tijd je kwijt bent aan marketing, administratie en de financiën. Op die manier maak je duidelijk dat je niet al je tijd kunt declareren aan klanten en dat heeft weer invloed op je uurtarief of productprijs. Laat ook zien welke onkosten je gaat maken en wie je als doelgroep ziet. Natuurlijk wil je het liefst iedereen als klant, maar hierdoor kun je wel keuzes maken in welke marketingkanalen je moet gebruiken, en welke juist niet. Met een ondernemingsplan laat je zien welke kansen je wel moet grijpen en welke je beter even kunt laten voor wat ze zijn.

Met een ondernemingsplan weet je precies welke kansen je moet grijpen!

Het schrijven lijkt veel werk en al die tijd had je misschien liever besteed aan nieuwe klanten werven. Toch is het zeker geen verloren tijd. Tijdens het opschrijven wordt de droom, die in jouw hoofd misschien al helemaal uitgewerkt lijkt, nog reëler en praktischer. Daarnaast kan het je helpen om achteraf nog eens door te lezen of je nog wel op de goede weg zit. Als de spelfouten, structuur of inhoud dus voor jou geen belemmering zijn, kan het al een goede richtlijn zijn voor je start van je onderneming.

Ondernemingsplan schrijven uitbesteden

Je kunt het schrijfwerk van je plan uitbesteden. Op het internet zijn er echte professionals te vinden die de beste ondernemingen weten te beschrijven. Wij raden dit soort diensten af. Beter een document met gaten, fouten en beroerde indeling die door de ondernemer zelf gemaakt is, dan een gelikt drukwerk van een professional.

Mensen beginnen vaak aan een onderneming zonder businessplan. “Ik ben toch geen schrijver? Ik zou niet weten wat ik erin zou moeten zetten!”. Er zijn zelfs mensen die het schrijven van een ondernemingsplan uitbesteden omdat ze bang zijn zelf te veel spelfouten te maken. Als je daar echt bang voor bent kun je wel zelf eerst een ruw concept maken en deze vervolgens door een tekstschrijver laten uitwerken.

Want voor sommige mensen is het laten schrijven van een ondernemingsplan inderdaad een uitkomst. Als bij een strategie veel juridische of technische zaken komen kijken dan is het belangrijk om iemand te hebben die daar veel over weet.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

De ondernemer weet het beter

OndernemingsplanWees niet bang om zelf met een plan aan de slag te gaan. Meestal wordt een ondernemingsplan afgerekend op de kwaliteit van de inhoud. Dus niet op de mooie opbouw van zinnen of spellingfouten, maar op wat daarmee bedoeld wordt te zeggen.

Niemand weet zo goed wat de strategie achter een bedrijf is als de eigenaar zelf. Veel investeerders laten het hier van afhangen. Een kwalitatief slecht ondernemingsplan met een matig bedrijf maar met een enorm gedreven ondernemer die keihard eraan werkt en er echt voor gaat heeft veel meer kans van slagen dan een unieke kans van een winstgevend concept, wat op papier vlekkeloos eruit ziet, maar waar een persoon achter zit die de boel maar laat versloffen.

Wel kan het slim zijn om aanvullende hulp te zoeken bij jouw ondernemingsplan. Dat hoeft niet direct iemand te zijn die je helpt schrijven, maar kan ook een vriend of goede kennis zijn die goed objectief kan kijken naar de haalbaarheid of logica van je ondernemingsplan.

Ook kan een externe misschien achteraf beter even de boel samenvatten of de laatste puntjes op de i zetten. Als je eenmaal een ruw plan hebt geschreven kan het dus slim zijn om een tekstschrijver in te huren die het door jou geschreven ondernemingsplan nakijkt op spelling en grammatica. Zeker als er ook externen naar kijken kan dit een aanrader zijn.