menu
e-boekhouden

Ondernemingsplan schrijven

Met het schrijven van een ondernemingsplan zorg je voor een rode draad voor je onderneming. Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Soms vragen externe financiers jou om een ondernemingsplan te schrijven voor ze een financiering willen doen. Maar wettelijk, zoals voor de Belastingdienst of KvK, is het schrijven van een ondernemingsplan niet nodig.

Toch raden alle instanties je eigenlijk altijd aan om een ondernemingsplan te schrijven. Voor veel ondernemers is dit lastig. Niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk stuk van toch wel een x-aantal pagina’s. Soms beginnen mensen zelfs geen eigen bedrijf omdat ze zo erg opzien tegen het schrijven van hun ondernemingsplan, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Wees niet te kritisch voor jezelf

Als je ondernemingsplan alleen voor jezelf is hoef je helemaal niet bang te zijn. Mensen zijn bang dat ze hun ondernemingsplan niet goed op papier weten te zetten maar als er niet direct een externe financiering nodig is dan zijn er eigenlijk geen regels. Je hoeft dan niet bang te zijn dat:

 1. Er spelfouten in zitten
 2. Er onvoldoende structuur in zit
 3. Het ondernemingsplan er niet verzorgd uitziet
 4. Het niet gemakkelijk leesbaar is
 5. Belangrijke onderdelen missen
 6. Het plan te gericht is op de korte termijn
 7. Het ondernemingsplan jouw zwakke plekken te veel blootlegt

schrijvenHet is vooral belangrijk dat jij je goed hebt voorbereid op de start van je eigen bedrijf. Dat je weet waar je aan begint en de juiste keuzes kunt maken. Zolang dit je maar lukt en je met het schrijven van het ondernemingsplan hier meer duidelijkheid en zekerheid in krijgt is het plan eigenlijk al voldoende.

Vooral voor het maken van de keuzes waarin je jouw energie steekt is een ondernemingsplan erg nuttig. Bij de start van een eigen bedrijf komt namelijk nogal wat kijken. Met een ondernemingsplan weet je precies welke kansen je wel moet grijpen en welke je beter even kunt laten voor wat ze zijn.

Met een ondernemingsplan weet je precies welke kansen je moet grijpen!

Het schrijven lijkt veel werk en al die tijd had je misschien liever besteed aan nieuwe klanten werven. Toch is het zeker geen verloren tijd. Tijdens het schrijven van jouw ondernemingsplan wordt de droom die in jouw hoofd misschien al helemaal uitgewerkt lijkt, nog reëler en praktischer. Daarnaast kan het je helpen om achteraf nog eens door te lezen of je nog wel op de goede weg zit. Als de spelfouten, structuur of inhoud dus voor jou geen belemmering zijn, kan het al een goede richtlijn zijn voor je start van je onderneming.

Tips om aan het schrijven te beginnen

Als mensen eenmaal halverwege zijn met hun ondernemingsplan dan volgt de rest meestal vanzelf. Het is vaak het begin dat mensen ervan weerhoudt om het ondernemingsplan te schrijven. Als je geen schrijver bent, begin dan met de volgende tips om toch een overzichtelijk ondernemingsplan te schrijven:

 • Benoem punten. Gemakkelijk, weinig tekst en overzichtelijk.
 • Gebruik plaatjes of grafieken om zaken duidelijk te maken.
 • Schrijf kort en bondig.
 • Bekijk online voorbeeldplannen. Je hoeft deze natuurlijk niet te gebruiken!

Ondernemingsplan schrijven uitbesteden

Je kunt het schrijven van je ondernemingsplan uitbesteden. Op het internet zijn er echte professionals te vinden die de beste ondernemingsplannen weten te schrijven. Wij raden dit soort diensten af. Beter een ondernemingsplan met gaten, fouten en beroerde indeling die door de ondernemer zelf gemaakt is, dan een gelikt drukwerk van een professional.

Mensen beginnen vaak aan een onderneming zonder ondernemingsplan. “Ik ben toch geen schrijver? Ik zou niet weten wat ik erin zou moeten zetten!”. Er zijn zelfs mensen die het schrijven van een ondernemingsplan uitbesteden omdat ze bang zijn zelf te veel spelfouten of slechtere structuur te hebben met schrijven.

Voor sommige mensen is het laten schrijven van een ondernemingsplan inderdaad een uitkomst. Als bij een strategie veel juridische of technische zaken komen kijken dan is het belangrijk om iemand te hebben die daar veel over weet.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

De ondernemer weet het beter

OndernemingsplanWees niet bang om een ondernemingsplan zelf te schrijven. In 99% van de gevallen wordt een ondernemingsplan afgerekend op de kwaliteit van de inhoud. Dus niet op de mooie opbouw van zinnen of spellingfouten, maar op wat daarmee bedoeld wordt te zeggen.

Niemand weet zo goed wat de strategie achter een bedrijf is als de eigenaar zelf. Veel investeerders laten het hier van afhangen. Een kwalitatief slecht ondernemingsplan met een matig bedrijf maar met een enorm gedreven ondernemer die keihard eraan werkt en er echt voor gaat heeft veel meer kans van slagen dan een unieke kans van een winstgevend concept, wat op papier vlekkeloos eruit ziet, maar waar een persoon achter zit die de boel maar laat versloffen.

Wel kan het slim zijn om aanvullende hulp te zoeken bij jouw ondernemingsplan. Dat hoeft niet direct iemand te zijn die je helpt schrijven, maar kan ook een vriend of goede kennis zijn die goed objectief kan kijken naar de haalbaarheid of logica van je ondernemingsplan.

Ook kan een externe misschien achteraf beter even de boel samenvatten of de laatste puntjes op de i zetten. Als je eenmaal een ruw plan hebt geschreven kan het dus slim zijn om een tekstschrijver in te huren die het door jou geschreven ondernemingsplan nakijkt op spelling en grammatica. Zeker als er ook externen naar kijken kan dit een aanrader zijn.