Ondernemingsplan schrijven
Met een goed ondernemingsplan zorg je voor een rode draad in je onderneming. Een bedrijfsplan schrijven is niet verplicht. Het is wel handig om partijen te overtuigen in jou te investeren, of om te weten waar jij in het begin je tijd en geld in moet steken.
Waarom schrijf je een ondernemingsplan?
Startende ondernemers krijgen meestal het advies om, voordat ze echt hun eigen bedrijf starten, eerst de plannen even te beschrijven. Maar dat is niet verplicht. Voor de Belastingdienst of Kamer van Koophandel (KvK) heb je geen ondernemingsplan nodig. Toch raden veel instanties je aan om een ondernemingsplan te schrijven.
De reden is simpel: als je voor jezelf begint, komt er nogal wat op je af. De kans bestaat dat je snel het overzicht verliest. Een goed ondernemingsplan is dan een goede voorbereiding voordat je van start gaat.
Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.
Je voorbereiden op een onderneming
Van alle starters in Nederland stopt ongeveer de helft alweer binnen twee jaar met ondernemen. Dat is lang niet altijd omdat ze iets leukers gaan doen. Soms is het werven van klanten te lastig, de boekhouding te veel werk of valt het betaalgedrag van debiteuren tegen.
Een op de twee startende ondernemers stopt al binnen twee jaar met ondernemen.
Een goed bedrijfsplan opstellen is geen garantie dat jij niet over twee jaar stopt. Ook al bereken je vooraf nog zo goed hoeveel omzet je nodig hebt, het is altijd maar de vraag of je plannen uitkomen. Ook zijn er veel zzp’ers die bijvoorbeeld stoppen omdat ze het contact met collega’s te veel missen.
Toch kan een ondernemersplan je wel helpen om een goede start te maken. Wees daarbij niet te kritisch naar jezelf: niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk ondernemingsplan van tien pagina’s. Sommige mensen zien zo op tegen het schrijven van een businessplan, dat ze afzien van hun eigen bedrijf starten. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Wat moet er in een ondernemingsplan staan?
Je bepaalt zelf wat je in je eigen ondernemingsplan beschrijft. Wel zijn er bepaalde onderdelen die vaak terugkomen in een bedrijfsplan. Zoals een omschrijving van je sterke en zwakke punten.
Daarnaast vertel je hoe jij jouw product en de markt ziet of waarin jouw bedrijf gaat uitblinken. Naast dit marketingplan komt vaak ook een financieringsplan aan bod. Hoe houd jij je werkkapitaal op peil als je eerst veel geld moet uitgeven, en het soms lang duurt voordat je geld op je rekening krijgt gestort?
Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.
Tips om te beginnen met schrijven
Als je eenmaal begonnen bent met schrijven, dan volgt de rest meestal vanzelf. Het is vooral het begin dat mensen ervan weerhoudt om een bedrijfsplan te maken. Als je geen schrijver bent, begin dan met de volgende tips:
- Benoem puntsgewijs steekwoorden
- Gebruik plaatjes of grafieken
- Schrijf kort en bondig
- Bekijk andere ondernemingsplannen
Andere ondernemingsplannen zijn natuurlijk alleen bedoeld als voorbeeld. De inhoudsopgave van jouw plan hoeft er dus totaal niet op te lijken. Maar je krijgt zo wel een idee wat voor jou belangrijke punten zijn om mee te nemen.
Business Model Canvas
Plaatjes kunnen daarbij enorm helpen om een duidelijk overzicht te geven. Een makkelijk hulpmiddel hierbij is het zogenaamde Business Model Canvas.
Het Business Model Canvas helpt om de kern van je ondernemingsplan helder te krijgen.
Met dit model, ook wel BMC-model genoemd, krijg je via negen vragen direct een beeld van jouw plannen op één pagina. De kern is dan vast duidelijk. Deze hoofdpunten kun je nu mooi toelichten, want een goed plan bestaat uit meer dan alleen steekwoorden, plaatjes en voorbeelden.
Wees niet te kritisch voor jezelf
Ondernemers zijn vaak bang dat ze hun plannen niet goed op papier weten te zetten. Als je ondernemersplan alleen voor jezelf is, hoef je helemaal niet bang te zijn. En als er niet direct een externe financiering nodig is, dan zijn er eigenlijk geen regels. Je hoeft dus niet bang te zijn dat:
- Er spelfouten in zitten
- Er onvoldoende structuur in zit
- Het plan er niet verzorgd uitziet
- Het niet gemakkelijk leesbaar is
- Belangrijke onderdelen missen
- Het plan te gericht is op de korte termijn
- Het plan jouw zwakke plekken te veel blootlegt
Het is vooral belangrijk dat jij je goed hebt voorbereid op de start van je eigen bedrijf. Dat je weet waar je aan begint en de juiste keuzes kunt maken. Zolang dit je maar lukt en je hier meer duidelijkheid en zekerheid in krijgt, is het plan eigenlijk al een succes.
Je plan maakt jouw strategie helder
Vooral bij het maken van keuzes waarin je jouw energie steekt, is een bedrijfsplan erg nuttig. Bij de start van een eigen bedrijf komt namelijk veel kijken.
In je businessplan beschrijf je bijvoorbeeld hoeveel tijd je kwijt bent aan marketing, administratie en de financiën. Op die manier maak je duidelijk dat je niet al je tijd kunt declareren aan klanten, en dit heeft weer invloed op je uurtarief of productprijs.
Laat ook zien welke onkosten je gaat maken en wie je als doelgroep ziet. Natuurlijk wil je het liefst iedereen als klant. Maar hierdoor kun je wel beter kiezen welke marketingkanalen je moet gebruiken, en welke juist niet. Met een ondernemingsplan laat je zien welke kansen je wel moet grijpen en welke je beter even kunt laten voor wat ze zijn.
Met een ondernemingsplan weet je precies welke kansen je moet grijpen.
Een bedrijfsplan schrijven lijkt veel werk, en al die moeite had je misschien liever besteed aan nieuwe klanten werven. Toch is het zeker geen verloren tijd. Tijdens het opschrijven wordt de droom, die in jouw hoofd misschien al helemaal uitgewerkt lijkt, nog echter en praktischer.
Het kan je ook helpen om achteraf nog eens door te lezen of je wel op de goede weg zit. Als de spelfouten, structuur of inhoud voor jou geen belemmering zijn, kan het al een goede richtlijn geven voor de start van je onderneming.
Ondernemingsplan schrijven uitbesteden
Je kunt het schrijfwerk van je plan uitbesteden. Online zijn er echte professionals te vinden die de beste ondernemingen weten te beschrijven. Maar wij zien liever een document met gaten, fouten en beroerde indeling dat door de ondernemer zelf gemaakt is, dan een gelikt drukwerk van een professional.
Mensen beginnen vaak aan een onderneming zonder een businessplan. Als je bang bent dat je zelf geen goed plan kunt samenstellen kun je ook eerst zelf een ruw concept maken en deze door een tekstschrijver laten uitwerken.
Voor sommige mensen is het laten schrijven van een ondernemingsplan wel een uitkomst. Als bij een strategie veel juridische of technische zaken komen kijken, dan is het belangrijk om iemand te hebben die daar veel van af weet.
De ondernemer weet het beter
Wees niet bang om zelf met een plan aan de slag te gaan. Meestal wordt een ondernemingsplan afgerekend op de kwaliteit van de inhoud. Het gaat dus om de boodschap en ook niet om de opbouw van zinnen of mooi woordgebruik.
Niemand weet beter wat de strategie van een bedrijf is dan de oprichter zelf. Veel investeerders laten hun beslissing dan ook van de ondernemer afhangen. Een ondernemingsplan kan kwalitatief slecht zijn en een bedrijf matig, maar als de ondernemer gedreven is en keihard werkt, maakt dat het verschil. Een winstgevend idee kan er op papier dan wel vlekkeloos uitzien, maar als een persoon de boel laat versloffen, heeft het geen kans van slagen.
Advies op de inhoud
Wel kan het slim zijn om extra hulp te zoeken bij jouw ondernemingsplan. Dat hoeft niet iemand te zijn die je helpt met schrijven. Het kan ook een vriend of goede kennis zijn die objectief wil kijken naar de haalbaarheid of logica van je ondernemingsplan.
Een buitenstaander kan de boel misschien beter samenvatten of de laatste puntjes op de i zetten. Als je eenmaal een ruw plan hebt geschreven, kan het dus lonen om een tekstschrijver in te huren die het door jou geschreven ondernemingsplan nakijkt op spelling en grammatica. Een paar extra ogen is dan mooi meegenomen, zeker als dit een onafhankelijke partij is.