Financieringsplan

Een financieringsplan vertelt of een ondernemingsplan financieel haalbaar is. Het geeft inzicht in je investeringen, uitgaven en verwachte inkomsten. Vaak is het een belangrijk onderdeel. Zeker als je de  investeringen niet volledig zelf kunt financieren.

Inhoud:

Korte samenvatting

  • In een financieringsplan beschrijf je de investeringen in de eerste periode van je bedrijf.
  • Je schat in hoeveel geld je verwacht uit te geven en aan inkomsten verwacht te ontvangen (begroting).
  • Je vertelt hoe je aan dat geld komt (eigen vermogen of financiers).

Wat is een financieringsplan?

financieringsplan

Een financieringsplan maakt duidelijk wat je financieel kunt verwachten van je ondernemingsplan. Vaak maak je dit plan voor jezelf. Je legt uit hoe je alle zakelijke kosten gaat betalen. Het helpt ook ondernemers die een goed idee hebben, maar moeite hebben om hun cijfers in te schatten.

In je financieringsplan kun je berekenen welke omzet je verwacht, welk uurtarief bij je past, of plan je wanneer je winst gaat maken met je bedrijf. Zo kun je een inschatting maken of andere inkomsten voldoende zijn tot het moment dat je bedrijf inkomsten oplevert.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Starten met een uitkering

De meeste bedrijven maken in het begin geen winst en moeten investeren, zowel in tijd als geld. Als je die zelf kunt betalen dan kun je starten met een simpel plan. Start je vanuit een uitkering? Dan wil het UWV dat je aantoont dat je plannen financieel haalbaar zijn en hoe je bedrijf winst gaat maken.

In je plan geef je dan ook een begroting. Dat is jouw verwachting hoe je denkt dat het zal gaan. Als je huidige inkomsten tijdelijk zijn, zoals bij een werkeloosheidsuitkering, is die extra belangrijk. Je wil dan wel weten of je na je uitkering voldoende verdient met alleen de inkomsten van je bedrijf.

Starten met een financiering

Je kunt overwegen om zelf geld in je bedrijf te stoppen. Dit geld noemt men eigen vermogen. Als je geld leent, noem je dat vreemd vermogen. In je financieel plan geef je aan hoeveel je van beide nodig hebt, hoe je dit investeert en hoe snel je het terugverdient.

Een financier wil lezen dat jij de lening kunt terugbetalen. Als startende ondernemer is dat niet eenvoudig. Je kunt daardoor meestal geen financiering afsluiten bij een bank. Als je toch gaat lenen geef dan minimaal antwoord op deze vragen:

  1. Hoe betaal ik de zakelijke kosten?
  2. Hoe zorg ik dat ik privé voldoende geld heb totdat mijn bedrijf winst maakt?
  3. Waar komt het geld vandaan, tegen welke kosten en voor hoelang?

Een financieringsplan laat zien hoeveel geld je bedrijf nodig heeft en hoe snel je dat weer terugverdient.

Snel geld lenen voor je onderneming? Bridgefund of Swishfund financieren ondernemers. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Een financieringsplan vertelt of een ondernemingsplan financieel haalbaar is.

Investeringsplan

Een investeringsplan laat zien hoeveel geld je nodig hebt totdat je bedrijf zelf voldoende inkomsten heeft. Bedenk goed waaraan jij geld uitgeeft en beschrijf waarom je deze kosten wilt maken. Denk niet alleen aan zakelijke kosten, maar ook aan geld om van te leven.

Wil je jezelf een salaris uitkeren terwijl je nog geen winst maakt? Dat is logisch, want je hebt privé ook kosten. Daar kun je beter eerlijk over zijn. Probeer dit dan wel beperkt te houden. Als duidelijk is hoeveel je nodig hebt om geld te verdienen met de onderneming kun je beschrijven waar dit geld vandaan komt.

Eigen vermogen

Het geld dat je zelf in je bedrijf investeert, heet eigen vermogen. Meestal betaal je een groot deel zelf. Dat is ook nodig voor het vertrouwen van andere financiers. Eigen vermogen kan bestaan uit geld, maar ook uit spullen zoals een computer of bureau. Als je deze aan je bedrijf geeft komt de waarde hiervan op de balans als eigen vermogen. Reken daarbij met de dagwaarde van deze spullen.

Vreemd vermogen

Geld dat je leent van anderen heet vreemd vermogen. Dit is verdeeld in kort en lang vreemd vermogen. Kort vreemd vermogen moet je snel terugbetalen, zoals ontvangen btw of leverancierskrediet. Korter dan drie jaar geldt meestal als kort. Langer dan drie jaar, zoals bijvoorbeeld een familielening, kun je zien als lang vreemd vermogen.

Snel geld lenen voor je onderneming? Bridgefund of Swishfund financieren ondernemers. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

financiële verplichtingen bespreken

Balans

Een financieringsplan bevat ook vaak een beginbalans. Deze geeft een overzicht van de eigendommen en schulden van een onderneming. Een balans is altijd aan beide kanten gelijk. Zo ziet de lezer direct in een overzicht hoeveel geld de onderneming heeft, waaraan dat is uitgegeven en waar het vandaan komt.

Exploitatie- en liquiditeitsbegroting

In een financieringsplan geef je meestal ook een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven. Dit heet een begroting. In een exploitatiebegroting laat je zien hoe je financiële situatie er per maand uitziet. Dit helpt je te bepalen of je genoeg inkomsten hebt. Het is een inschatting van je toekomstige resultaten.

Naast de exploitatiebegroting voeg je vaak een liquiditeitsbegroting toe. Hierin geef je aan wanneer je precies geld nodig hebt en wanneer je betalingen kunt doen. Dit is belangrijk voor financiers, omdat ze zo kunnen zien of je in staat bent om je rekeningen op tijd te betalen en hoeveel financiering je nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het financieringsplan zijn:

Wat is een financieringsplan?

Het financieringsplan is een onderdeel van het ondernemingsplan. In dit financiële plan leg je uit hoe je aan het geld komt om het bedrijf op te starten en hoe je de eerste periode financieel overbrugt. Heb je bijvoorbeeld eigen vermogen waarmee je de zakelijke kosten kunt opvangen of ga je op zoek naar een financiering? En wat verwacht je voor omzet of resultaat in de beginperiode?

Wat is het nut van een financieringsplan?

Soms wordt een financieel overzicht gevraagd door anderen die benieuwd zijn naar de plannen. Denk aan een bank, investeerder, of het UWV die wil zien of jouw plannen wel kansrijk zijn. Naast dat een financieringsplan de financiële zaken van het ondernemingsplan aan anderen verduidelijkt, geeft het ondernemers houvast voor het inschatten van hun eigen cijfers. Zo kun je op basis van het financieringsplan berekenen welk uurtarief je minimaal moet hanteren en hoe lang je aanloopperiode maximaal mag duren.

Wat staat er in een financieringsplan?

Een financieringsplan kan bestaan uit een begroting en een toekomstverwachting. Maar het kan ook een uitgebreid verslag zijn met inzicht in de benodigde investeringen, kosten en (gewenste) verhouding tussen eigen – en vreemd vermogen. Hoe meer extern geld je nodig hebt, des te gedetailleerder het financiële plan moet zijn.

Hoe overtuig je mensen met je financieringsplan?

Wanneer je extern geld nodig hebt, kijkt een potentiële financier uiteraard naar diverse financiële aspecten. Wat ook belangrijk is, is dat je deze cijfers kunt onderbouwen. Hoe denk je de investering terug te betalen en binnen welke termijn? Vergeet dus in een gesprek niet om ook jouw ondernemerskwaliteiten te belichten.

Hoe stel je een financieringsplan op?

Een goed financieringsplan opstellen zonder voorbeeld is lastig. Gelukkig zijn er online allerlei voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel. Ook Excel heeft sjablonen die je hiervoor kunt gebruiken.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons