Combined Shape menu

Het ondernemingsplan opstellen

Jaarlijks starten er ruim honderdduizend Nederlanders een eigen bedrijf. Minder dan de helft heeft succes. Een van de factoren die de kans op succes verhogen is een goed ondernemingsplan. Het opstellen van een ondernemingsplan is voor iedereen die zelfstandig ondernemer worden wil van belang. Hiermee ontstaat inzicht in de positie, doelen en de haalbaarheid van het idee. Het biedt externe partijen (de bank) een goed beeld van de onderneming.

Ondernemingsplan opstellen

Is je plan haalbaar?

Het opstellen van een ondernemingsplan is het onderzoeken of het idee dat in je hoofd zit ook haalbaar is. Of het wel slim is om ondernemer te worden. Misschien vind je zelf dat je een briljant idee heb. Maar vindt de bank dat ook? Vindt je partner dat ook? Zijn er wel klanten die jouw producten willen hebben? In een ondernemingsplan houd je je eigen idee tegen het licht. Wat er precies in staat, kan per onderneming verschillen maar de volgende onderdelen komen geregeld terug.

Samenvatting

Je ondernemingsplan begint met een samenvatting van je plan. In dit deel maak je een zo kort mogelijke samenvatting van wat je wilt beginnen. Beschrijf je idee duidelijk en concreet in grote lijnen. Behandel hier in wat je wilt gaan aanbieden, voor welke markt, wat is de bedrijfsformule met wat onderscheidt jouw product van de andere producten en hoe je dit gaat aanpakken.

Onthoud bij het schrijven van dit stuk dat een drukbezette bankmanager na het lezen van de samenvatting een gevoel moet hebben dat hij verder wilt lezen. Schrijf daarom ook kort en krachtig, zodat het geen langdradig verhaal wordt. Omdat dit een allesomvattende samenvatting is kan je dit deel het beste als laatste pas schrijven.

De ondernemer zelf

Het gedeelte over jezelf, de zelfstandig ondernemer. De beste producten en diensten in de beste situatie zullen nog steeds een faillissement veroorzaken als de ondernemer de verkeerde beslissingen zal maken. Je begint dan ook met het opstellen van een hoofdstuk over jezelf. Hierin komt deels je CV naar voren, waaruit jouw expertise, kennis en ervaring blijkt.

Een goed ondernemingsplan geeft ook inzicht in wat de ondernemer drijft en wat zijn verwachtingen van de toekomst zijn. Wat is je visie? Je missie? Beschrijf hier wat je over vijf jaar bereikt wilt hebben. Dit gedeelte schrijf je zo dat een sponsor in je wil investeren en een bank je het geld wilt lenen. Door aan te geven dat je ervaring en motivatie hebt om het tot een winstgevende onderneming te maken.

De onderneming

Welke ondernemingsvorm heb je gekozen? En heb je vergunningen en een vestigingsplaats of andere essentiële punten van je bedrijf die je wilt noemen? Deze onderdelen passen in het ondernemingsplan onder het kopje “de onderneming”. Hieronder kun je ook je product of dienst beschrijven. Zorg dat je dit kort en bondig doet.

Marketingplan inclusief de promotiemix

Waarom zal juist dit product of deze dienst goed verkopen? Hoe ga je je nieuwe klanten werven? Heb je je markt en concurrenten in beeld? Wat is er in deze markt de afgelopen jaren gebeurd en wat verwacht je voor de nabije toekomst? Hier komen met name alle P’s in beeld. Je prijs, je promotie, product en plaats.

SWOT-analyse

Een SWOT is niet verplicht maar het geeft zo snel zoveel duidelijkheid over de onderneming dat het alleen al voor de ondernemer zelf aan te raden is om na te denken over de Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats.

Financieringsplan

Niet onbelangrijk; hoe wil je als zelfstandig ondernemer alles gaan financieren. Het ondernemingsplan is een plan om de komende vijf jaar een rode draad te hebben en de financiën zijn regelmatig een van de grootste onderdelen. Zeker als er geld van een externe factor (bank, startkapitaal, crowdfunding, lening van bekenden) nodig is dan willen zij uiteraard weten wat er gebeurt met het geld dat ze je geven. In het financiële onderdeel van het ondernemingsplan kun je hiervoor uitleg geven wat je nodig denkt te hebben, waarvoor, en wat je hiermee gaat doen.