Geld lenen van familie
Heb je een financiering nodig voor je onderneming, en kun je niet terecht bij de bank of andere financiers? Dan kun je (tijdelijk) geld lenen van familie of vrienden. Al moet je een onderhandse lening wel goed regelen.
Inhoud:
- Hoeveel heb je nodig?
- Stel een contract op
- Voor- en nadelen
- Een zakelijke familielening
- Belastingregels voor schenking
Hoeveel geld heb je nodig?
Hoeveel geld wil je lenen van familie? Het maakt nogal uit of je een paar honderd euro nodig hebt aan startkapitaal voor gereedschap of een eerste laptop, of dat je tienduizend euro aan werkkapitaal of groeifinanciering nodig hebt.
Een zzp’er die vanuit huis werkt maakt veel minder kosten dan met een horecabedrijf of fysieke winkel, bijvoorbeeld. En afgezien van kosten ben je misschien van plan te investeren in nieuwe apparatuur of een bedrijfspand.
Hoeveel geld je nodig hebt verschilt per bedrijf en sector.
Snel geld lenen voor je onderneming? Floryn of Bridgefund financieren ondernemers. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.
Stel een contract op
Afhankelijk van het bedrag, is het meestal verstandig om vooraf de afspraken vast te leggen door een contract op te stellen. Als je geld gaat lenen van familie of vrienden is dat niet verplicht, maar het kan wel helpen. Want wat als je er langer over doet om je lening terug te betalen?
Leg afspraken vast. Wanneer betaal je terug en wat doen jullie als je de lening niet op tijd kan terugbetalen?
Je kunt samen met je familie een leencontract opstellen en ondertekenen, maar je kunt hier ook een notaris bij betrekken. Die kost geld, maar hierdoor voorkom je meningsverschillen in de toekomst. Als je een contract opstelt voor de lening kun je daarin de volgende zaken vastleggen:
- De lener
- De kredietverstrekker
- Het leenbedrag
- Ingangsdatum van de lening
- Eventuele rente
- Looptijd van de lening
- Wijze van aflossen (in één keer of periodiek)
- Afspraken voor als terugbetaling niet lukt
Voor- en nadelen van een onderhandse lening
Als een familielid of goede vriend jou een zakelijke lening aanbiedt is dat erg fijn. Meestal is het contact dan goed, maar de lening kan dit veranderen. Het liefst wil je daarom geen schulden maken bij familie of vrienden. Waarschijnlijk heb je liever een zakelijke lening bij de bank, maar dat is niet altijd mogelijk.
Zeker als je onderneming nog geen geen onderpand kan bieden. Bij een onderhandse lening van vrienden en familie mag je de voorwaarden van de lening zelf bepalen. Hierdoor is de terugbetalingsperiode flexibel en spreek je passende voorwaarden af. Daarnaast is er bij een onderhandse lening geen BKR-controle verplicht, waar dit bij financiering via de bank wel zo is.
Verder kan startkapitaal van bekenden later in je voordeel werken. Dat komt omdat financiers het als een vorm van eigen vermogen zien. Hierdoor verbetert een familielening de kredietwaardigheid van je bedrijf. Mogelijk kan je in de toekomst dus meer geld lenen omdat je je vermogen hebt verhoogd door een lening bij familie, vrienden of een andere investeerder.
Een zakelijke lening van familie of vrienden
Als je zakelijk geld leent van je naasten, zijn er wel een paar zaken om rekening mee te houden. Zo is een lening bij vrienden en familie voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen. Als dit vertrouwen geschaad wordt, bijvoorbeeld omdat gemaakte afspraken niet worden nagekomen, kunnen er problemen ontstaan.
Ook al heb je nu een goede relatie, door geldzaken kan die al gauw onder druk komen te staan. Duidelijke regels helpen. Wat doe je als je je niet meer aan de regels kunt houden? Bijvoorbeeld als je een tijdje minder omzet draait of je nieuwe onderneming minder succesvol is als gehoopt?
Misschien moet je zelfs met je bedrijf stoppen. Dit betekent dat je de lening niet op korte termijn terug kunt betalen. Besluit bijvoorbeeld vooraf of je de lening tussentijds kunt opzeggen en vervroegd kunt aflossen. Mogen er ook andere leningen worden aangegaan tijdens de looptijd? Maak ook hier duidelijke afspraken over en zet het in je contract.
Belastingregels voor schenking
Je kunt belastingvrij geld lenen van familie. Er is geen maximaal bedrag, dus je spreekt zelf met je familie af hoeveel je leent. Je mag zonder rente lenen (renteloze lening), maar dan ziet de belastingdienst de rente die een andere financier had gerekend als een schenking. Je moet dan mogelijk belasting betalen over dat schenkingsbedrag. De schenkingsvrijstelling bepaalt hoeveel je belastingvrij mag ontvangen.
Betaal je wel rente? Zorg er dan voor dat het rentepercentage marktconform is. Daarvoor geldt een wettelijke rente. Dit is een rente die overeenkomt met rentes die banken en andere financiers rekenen. Als de rente (veel) lager is, kan de belastingdienst dit alsnog zien als een schenking waarover je belasting moet betalen.
Let op of je belasting over je lening moet betalen.