Deel handelsregister Kamer van Koophandel straks openbaar

Deel handelsregister Kamer van Koophandel straks openbaar

Een deel van de gegevens uit de Kamer van Koophandel zal straks gratis toegankelijk worden. Minister Kamp van Economische Zaken wil dat anonieme gegevens uit de KvK, zoals het KvK-nummer of het adres van een bedrijf, binnen een jaar openbaar worden.

Ga jij je inschrijven bij de KvK? Dan zullen je adresgegevens straks waarschijnlijk op verschillende websites te vinden zijn. Maar altijd anoniem of in combinatie met je bedrijfsnaam en KvK-nummer. De wijziging heeft ook als gevolg dat ondernemers straks meer gegevens tot hun beschikking hebben. Zij mogen straks 25 keer per jaar het handelsregister gratis inzien. Dat heeft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

In de brief staat dat het kabinet voorstander is van open data en dat in de Nationale Open Data Agenda de open data-ambitie van het kabinet is vastgelegd, met als doel om dit jaar zoveel mogelijk beschikbare datasets beschikbaar te stellen.

‘Open data stimuleert innovatie bij mkb en startups’

“De verwachting is dat het aanbieden van meer data als open data een belangrijke stimulans kan zijn voor het innoverend vermogen en daarmee voor het ondernemersklimaat in Nederland”, zo schrijft Kamp. “Met name het kleinere mkb en start-ups kan het een impuls tot innovatie bieden.”

Kamp waarschuwt er echter ook voor dat het “forse financiële effecten” heeft als men het handelsregister volledig en gratis als open data wil aanbieden. Kamp wil niet tornen aan de huidige financieringsstructuur en wil ook meer onderzoek naar de privacywetgeving en fraudegevoeligheid.

‘Kamer van Koophandel is onnodig duur’

In Nederland wordt al langer gepleit voor het ontsluiten van het handelsregister als open data. Zo trekt Blendle-oprichter Alexander Klöpping regelmatig fel van leer tegen de Kamer van Koophandel en zoekt ook de Open State Foundation regelmatig de media op over dit onderwerp. Eerder liet deze organisatie al zien dat de uitvoering van het handelsregister door de KvK meer kost dan dergelijke datasets in het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar de handelsregisters wel als open data worden aangeboden.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten