e-boekhouden

Bedrijfsauto financieren

Als zelfstandig ondernemer is de kans groot dat je een auto nodig hebt waarmee je opdrachtgevers bezoekt of spullen kunt vervoeren. Indien je een privéauto hebt, kun je die gebruiken. Soms is een bedrijfsauto beter. Tenminste, als je die auto financieren kunt.

Auto financieren met je bedrijf

Bedrijfsauto financierenVoordat je een zakelijke auto kunt rijden, moet de wagen natuurlijk eerst worden gekocht. Heb je voldoende eigen geld om de auto te betalen, en kom je dan ook voor andere uitgaves niet in de problemen? Dan is dit op papier vaak de beste keuze. In de praktijk is het gebruikelijk dat je voor de bedrijfsauto een zakelijke financiering afsluit.

De aanschaf van een bedrijfsauto is voor menig ondernemer een flinke investering, die goed extern te financieren is. Misschien kun je hem wel zelf betalen, maar houd je liever wat geld over als werkkapitaal.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Wel geld op de rekening, de auto toch extern financieren

Zelfs als het bedrag van de auto wel beschikbaar is, willen veel ondernemers dit beschikbaar houden voor andere uitgaven. Daarnaast mag je een auto niet in een keer afschrijven, waardoor het zakelijke belastingvoordeel even op zich laat wachten. Als je voldoende geld beschikbaar hebt dan is dat geen probleem, maar als je door de auto krap komt te zitten, of zelfs moet lenen voor andere zaken, dan is het meestal verstandiger om de bedrijfsauto te financieren met vreemd vermogen.

De bedrijfsauto is een duidelijk onderpand dus kun je hiervoor gemakkelijk een financiering aanvragen.

De auto is een duidelijk onderpand, dus die is relatief gemakkelijk zakelijk te financieren. De voorwaarden, rentes, looptijden en risico’s die het afsluiten van een dergelijke lening met zich meebrengen, verschillen sterk, en het loont daarom de moeite om offertes op te vragen en die met elkaar te vergelijken.

Bedenk ook hoe lang je verwacht met deze auto zakelijk te rijden. Stel dat je verwacht maximaal 3 jaar vooruit te kunnen met deze bedrijfswagen, maar de financiering heeft een looptijd van 5 jaar, dan kan het goed zijn dat je nog een hele tijd betaalt voor een bedrijfsauto die je niet meer hebt.

Zakelijke lening voor auto: online financiers

    1. Je huisbank – Een zakelijke lening voor bedrijfsauto kun je soms goedkoop financieren bij de bank waar je nu ook je bedrijfsrekening hebt lopen.
    2. Fintechs – Spelers als Floryn, Kredietvooruit of New10 zijn niet gericht op een bedrijfsauto maar je kunt hier wel snel een zakelijke financiering afsluiten.
    3. Lease – Je kunt ook de bedrijfsauto leasen. De eerste kosten zijn vaak lager, op termijn is een bedrijfsauto leasen vaak wel duurder.

Een bedrijfsauto kopen met geleend geld of de auto leasen

Wanneer je een krediet aanvraagt, is het gebruikelijk dat je meerdere jaarcijfers moet overleggen waarop de financier jouw kredietwaardigheid bepaalt. Ben je starter, en kun je dus geen jaarverslagen overleggen, dan kan financial lease uitkomst bieden. Hierbij betaal je, net als bij een zakelijke financiering, maandelijks een vooraf afgesproken bedrag. Ook voor gevestigde ondernemers kan dit aantrekkelijk zijn, want je weet vooraf precies wat je te wachten staat.

Het voordeel van financial lease is dat je direct economisch eigenaar van de auto bent.

Het voordeel van financial lease is dat je al vanaf de eerste aflossing economisch eigenaar van de bedrijfswagen bent. Dit blijf je ook na afloop van het leasecontract. De leasemaatschappij is gedurende de looptijd van het contract wel juridisch eigenaar. Om te bepalen wat een realistische looptijd is, wordt er onder meer gekeken naar de economische levensduur van de auto.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Voorwaarden van een auto leasen

Lease vs. financiering vergelijkenNet als bij een zakelijke lening verschillen de voorwaarden van financial lease per maatschappij. Zo zijn er maatschappijen die met een slottermijn werken, wat inhoudt dat je bij de laatste termijn het resterende bedrag in z’n totaliteit moet overmaken. In dit geval is het belangrijk om niet alleen te kijken of je de maandelijkse lasten kunt opbrengen, maar ook naar de hoogte van de laatste betaling.

Wil je de auto leasen? Vraag eerst enkele offertes op want de voorwaarden verschillen per maatschappij.

Verder is het bij lease soms mogelijk om vooraf een bedrag aan eigen geld in te brengen, waardoor het maandbedrag beperkt blijft, al is dit niet standaard mogelijk. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om bij goede bedrijfsresultaten vervroegd af te lossen. Sommige leasemaatschappijen bieden de optie om (eenmalig) boetevrij af te lossen, terwijl je bij andere aanbieders de looptijd moet uitdienen of een boete betaalt bij een vervroegde aflossing.

Vergeet de BKR-registratie niet

Heb je een eenmanszaak of vof, dan krijg je zowel bij de lening voor de bedrijfsauto, als het aangaan van een leasecontract, een BKR-registratie. Stel dat gedurende de looptijd van de auto nog een financiering of leasecontract wilt afsluiten, dan kan dit worden geweigerd in verband met het lopende contract. Bij een eenmanszaak of vof kijkt men ook naar jouw privésituatie en als jij privé veel leningen hebt lopen kan een maatschappij de lease dus ook weigeren.