Bedrijfsauto financieren

Heb je een zakelijke auto nodig, en kun je niet zelf de bedrijfsauto financieren? Je bent niet de enige en gelukkig zijn er voor een bedrijfsauto verschillende zakelijke leningen mogelijk. Naast een zakelijke financiering voor de bedrijfswagen kun je ook kiezen voor financial lease.

Zakelijke auto financieren

favoriete bedrijfsauto financierenAls zelfstandig ondernemer heb je vaak een auto nodig om opdrachtgevers te bezoeken of spullen te vervoeren. Indien je een privéauto hebt, kun je die gebruiken. Soms is een bedrijfsauto beter.

Voor het financieren van een zakelijke auto zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je voldoende eigen geld om de auto te financieren en kun je dan ook andere kosten nog betalen? Dan is dit soms de beste keuze. Maar een bedrijfsauto kun je ook financieren met financial lease of een zakelijke financiering.

Zakelijke lening voor auto: online financiers

De investering van een bedrijfsauto is goed extern te financieren. Als je voor de auto een zakelijke financiering afsluit houd je jouw werkkapitaal beschikbaar voor andere investeringen.

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

De auto zelf of extern financieren

Zelfs als het bedrag van de auto wel beschikbaar is, houden veel ondernemers dit liever beschikbaar voor andere uitgaven. Je kunt een auto niet in een keer afschrijven, waardoor het zakelijke belastingvoordeel even op zich laat wachten.

Als je voldoende geld beschikbaar hebt dan is dat geen probleem, maar als je door de auto moet lenen voor andere zaken is het meestal verstandiger om de bedrijfsauto te financieren met vreemd vermogen. De auto is een duidelijk onderpand, dus daarvoor krijg je relatief gemakkelijk een zakelijke lening.

De bedrijfsauto is een duidelijk onderpand dus kun je hiervoor gemakkelijk een financiering aanvragen.

zakelijke auto financieren
De voorwaarden, rentes, looptijden en risico’s die het afsluiten van een lening met zich meebrengen, verschillen sterk, en het loont daarom de moeite om offertes op te vragen en die met elkaar te vergelijken.

Bedenk ook hoe lang je verwacht met deze auto zakelijk te rijden. Stel dat je verwacht maximaal 3 jaar vooruit te kunnen met deze bedrijfswagen, maar de financiering heeft een looptijd van 5 jaar, dan kan het goed zijn dat je nog een hele tijd betaalt voor een bedrijfsauto die je niet meer hebt.

Bedrijfsauto financieren of een auto leasen

Wanneer je een krediet aanvraagt, is het gebruikelijk dat je meerdere jaarcijfers moet overleggen waarop de financier jouw kredietwaardigheid bepaalt. Ben je starter en heb je dus nog geen jaarverslagen dan biedt  lease soms een oplossing.

Hierbij betaal je, net als bij een zakelijke financiering, maandelijks een vooraf afgesproken bedrag. Ook voor gevestigde ondernemers kan lease aantrekkelijk zijn, want je weet vooraf precies wat je te wachten staat.

Het voordeel van financial lease is dat je direct economisch eigenaar van de auto bent.

maandelijkse lasten vergelijken

Bedrijfsauto leasen

Je kunt ook de bedrijfsauto leasen. De eerste kosten zijn vaak lager, maar als je alle maandelijkse termijnen bij elkaar optelt is een bedrijfsauto leasen flink duurder. Het voordeel van financial lease is dat je al vanaf de eerste aflossing de economische eigenaar van de bedrijfswagen bent. Als je kiest voor financial lease dan is de auto dus gewoon van jou, tenzij je de maandlasten niet kunt betalen.

Dit blijf je ook na afloop van het leasecontract. De leasemaatschappij is gedurende de looptijd van het contract wel juridisch eigenaar. Om te bepalen wat een realistische looptijd is, wordt er onder meer gekeken naar de economische levensduur van de auto. Bij een (full) operational lease-contract zijn bijkomende kosten als belasting, onderhoud of verzekeringen bij de leasekosten in begrepen.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Voorwaarden van een auto leasen

Lease vs. financiering vergelijkenNet als bij een zakelijke lening verschillen de voorwaarden van lease per maatschappij. Zo zijn er maatschappijen die bij financial lease met een slottermijn werken, wat inhoudt dat je bij de laatste termijn het resterende bedrag in z’n totaliteit moet overmaken. Hierbij is het belangrijk om niet alleen te kijken of je de maandelijkse lasten kunt opbrengen, maar ook naar de hoogte van de laatste betaling.

Wil je de auto leasen? Vraag eerst enkele offertes op want de voorwaarden verschillen per maatschappij.

Verder is het bij lease soms mogelijk om vooraf een bedrag aan eigen geld in te brengen, waardoor het maandbedrag beperkt blijft, al is dit niet standaard mogelijk. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om bij goede bedrijfsresultaten vervroegd af te lossen. Sommige leasemaatschappijen bieden de optie om (eenmalig) boetevrij af te lossen, terwijl je bij andere aanbieders de looptijd moet uitdienen of een boete betaalt bij een vervroegde aflossing.

Vergeet de BKR-registratie niet

Heb je een eenmanszaak of vof, dan krijg je zowel bij de lening voor de bedrijfsauto, als het aangaan van een leasecontract, een BKR-registratie. Als je tijdens de looptijd van de auto nog een financiering of leasecontract wilt afsluiten dan kan deze registratie hierop van invloed zijn. Bij deze rechtsvormen kijkt een maatschappij ook naar je privésituatie en als jij privé veel leningen hebt kan die de lease daarop weigeren.