menu
e-boekhouden

Zakelijke creditcard

Bij online aankopen of bijvoorbeeld het betalen van een hotel tijdens een zakenreis is een creditcardbetaling een makkelijke en veilige keuze. Als zzp’er kun je een zakelijke creditcard aanvragen, maar je mag ook met je privépas betalen. Beide varianten hebben voor- en nadelen.

Zakelijke creditcardIn veel landen behoort de creditcard al tot de populairste betaalmethoden. Sterker nog, wanneer je veel met het buitenland handelt of regelmatig buiten Nederland verblijft, ontkom je er soms niet aan om een creditcard aan te schaffen. Maar wat is dan verstandiger: een zakelijke creditcard of een reguliere kaart? Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je een consumentenkaart of een zakelijke creditcard gebruikt voor je bedrijfsuitgaven, zolang je het maar goed registreert.

Voordelen zakelijke creditcard

Een groot voordeel van een zakelijke creditcard is dat je de bedrijfskosten en privé-uitgaven gescheiden houdt. Heb je een zakenpartner of medewerkers, dan kun je ook voor hen een creditcard aanvragen op naam van de onderneming. Hierdoor zie je alle bedrijfsuitgaven terug in één overzicht. Indien gewenst kun je voor de medewerkers een bestedingslimiet instellen.

Sommige zakelijke creditcards zijn uitgerust met extra verzekeringen en bepaalde diensten. Denk bijvoorbeeld aan een aankoopverzekering van een bepaald aantal dagen, juridische bijstandsverzekering of een reisverzekering voor hulp in het buitenland. Dit is echter niet standaard. Voor prepaid creditcards geldt bijvoorbeeld dat de aanvullende diensten niet tot beperkt aanwezig zijn.

Meestal is een zakelijke creditcard bij een zakelijke rekening inbegrepen, maar je kunt ook een losse kaart aanvragen. Zie ook andere kosten van een eigen bedrijf.

Een zakelijke creditcard aanvragen

Er zijn diverse maatschappijen waarbij je een zakelijke creditcard kunt aanvragen. De bank is een logische keuze. Maar er zijn ook aanbieders die niet gelieerd zijn aan een bank, zoals American Express of ICS. Het voordeel van deze laatste optie is dat je niet gebonden bent aan een vaste zakelijke bankrekening.

Welke partij het ook wordt, de voorwaarden zijn erg vergelijkbaar. Zo is het gebruikelijk dat je minimaal één of twee jaar als ondernemer geregistreerd moet zijn bij de Kamer van Koophandel. Voor startende ondernemers is het hierdoor niet altijd mogelijk om een zakelijke creditcard aan te vragen.

Verder is een BKR-toetsing vrij standaard. Heb je een negatieve BKR-registratie, maar wil je toch een creditcard aanvragen, dan is een prepaidkaart wellicht een optie. Deze kaarten kun je opladen met het saldo van je reguliere bankrekening. Omdat je niet meer kunt opnemen dan je zelf hebt gestort, is een BKR-toetsing niet nodig. Ook hoef je in dit geval niet te voldoen aan bepaalde omzetcijfers, zoals sommige uitgevers eisen wanneer je een reguliere zakelijke creditcard aanvraagt.

Nadelen zakelijke creditcard

In tegenstelling tot de consumentenkaart is het bij een zakelijke creditcard meestal niet mogelijk om het opgenomen bedrag gespreid terug te betalen. In de praktijk betekent dit dat je maandelijks de gehele rekening moet voldoen aan de uitgevende partij. Zit je een maandje krap en wil je toch een grote uitgave doen, dan zal je dus op een andere manier dit werkkapitaal moeten financieren.

Wat kost het?

De kosten kunnen erg uiteenlopen. Voor de meeste zakelijke creditcards betaal je een bijdrage van enkele tientjes per jaar. Maar er zijn ook aanbieders die, voornamelijk vanwege de vele extra diensten, honderden euro’s per jaar rekenen. Bij de aanvraag loont het dus de moeite om niet alleen te kijken naar de voorwaarden, maar ook naar bijkomende kosten voor al deze aanvullende diensten. Want waarom zou je betalen voor iets wat je helemaal niet gaat gebruiken?

Ook de kosten voor het gebruik van de creditcard verschillen per maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van geld via je creditcard of de kosten voor extra kaarten voor zakenpartners of medewerkers.