e-boekhouden

Zakelijke creditcard

Bij online aankopen of bijvoorbeeld het betalen van een hotel tijdens een zakenreis is een creditcardbetaling een makkelijke en veilige keuze. Als zzp’er kun je een zakelijke creditcard aanvragen, maar je mag ook met je privépas betalen. Beide varianten hebben voor- en nadelen.

Creditcards zijn wereldwijd een populaire betaalmethode

Zakelijke creditcardIn veel landen behoort de creditcard al tot de populairste betaalmethoden. Sterker nog, wanneer je veel met het buitenland handelt of regelmatig buiten Nederland verblijft, ontkom je er soms niet aan om er een aan te schaffen voor je zakelijke uitgaven.

Meestal is een Mastercard of Visa-card bij een zakelijke rekening inbegrepen, maar je kunt ook een losse kaart aanvragen. Zie ook andere kosten van een eigen bedrijf.

Maar wat is dan verstandiger: een zakelijke of een reguliere kaart? Voor de belastingdienst maakt het niet uit of je een zakelijke of consumentenkaart gebruikt voor je bedrijfsuitgaven, zolang je het maar goed registreert.

Voordelen van zakelijke creditcards

Een groot voordeel van zakelijke creditcards is dat je de bedrijfskosten en privé-uitgaven gescheiden houdt. Heb je een zakenpartner of medewerkers, dan kun je ook voor hen een pas aanvragen op naam van de onderneming. Hierdoor zie je alle bedrijfsuitgaven terug in één overzicht. Indien gewenst kun je voor de medewerkers een bestedingslimiet instellen.

Een businesscard biedt soms extra voordelen of diensten.

Sommige zakelijke businesscards zijn uitgerust met extra verzekeringen en bepaalde diensten. Denk bijvoorbeeld aan een aankoopverzekering van een bepaald aantal dagen, juridische bijstandsverzekering of een reisverzekering voor hulp in het buitenland. Dit is echter niet standaard. Voor prepaid creditcards geldt bijvoorbeeld dat de aanvullende diensten niet tot beperkt aanwezig zijn.

Meestal is een creditcard bij een zakelijke rekening inbegrepen, je kunt ook kiezen voor een zakelijke businesscard voor je bedrijf. Zie ook andere kosten van een eigen bedrijf.

Een zakelijke creditcard aanvragen

Creditcards aanvragenEr zijn diverse maatschappijen waarbij je een zakelijke creditcard kunt aanvragen. De bank is van je zakelijke rekening een logische keuze. Daarbij zijn VISA en Mastercard populair. Maar er zijn ook creditcards die niet gelieerd zijn aan een bank, zoals American Express of ICS. Het voordeel van deze laatste optie is dat je niet gebonden bent aan een vaste zakelijke bankrekening.

Welke partij het ook wordt, de voorwaarden zijn erg vergelijkbaar. Zo is het gebruikelijk dat je minimaal één of twee jaar als ondernemer geregistreerd moet zijn bij de Kamer van Koophandel. Voor startende ondernemers is het hierdoor niet altijd mogelijk om er zakelijk een aan te vragen.

Vaak moet je bedrijf al enkele jaren geregistreerd staan en doet de maatschappij een BKR-controle.

Verder is een BKR-toetsing vrij standaard. Heb je een negatieve BKR-registratie, maar wil je toch een creditcard aanvragen, dan is een prepaidkaart wellicht een optie. Deze kaarten kun je opladen met het saldo van je reguliere bankrekening. Omdat je niet meer kunt opnemen dan je zelf hebt gestort, is een BKR-toetsing niet nodig. Ook hoef je in dit geval niet te voldoen aan bepaalde omzetcijfers, zoals sommige uitgevers eisen wanneer je een reguliere zakelijke creditcard aanvraagt.

Nadelen zakelijke creditcard

In tegenstelling tot de consumentenkaart is het bij een zakelijke creditcard meestal niet mogelijk om het opgenomen bedrag gespreid terug te betalen. In de praktijk betekent dit dat je maandelijks de gehele rekening moet voldoen aan de uitgevende partij. Zit je een maandje krap en wil je toch een grote uitgave doen, dan zal je dus op een andere manier dit werkkapitaal moeten financieren.

Meestal is een creditcard bij een zakelijke rekening inbegrepen, maar je kunt ook een losse kaart aanvragen. Zie ook andere kosten van een eigen bedrijf.

Wat kost het?

De kosten kunnen erg uiteenlopen. Via je bank is een Mastercard of Visa-card al snel mogelijk bij een zakelijke rekening. Voor deze creditcards betaal je een bijdrage van enkele tientjes per jaar. Maar er zijn ook businesscards die, vanwege de vele extra diensten, honderden euro’s per jaar kosten. Bij de aanvraag loont het dus de moeite om niet alleen te kijken naar de voorwaarden, maar ook naar bijkomende kosten voor al deze aanvullende diensten. Want waarom zou je betalen voor iets wat je helemaal niet gaat gebruiken?

De kosten zijn afhankelijk van de diensten. Een premium businesscard kan veel geld kosten.

Ook de kosten voor het gebruik van de creditcard verschillen per maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van geld via je pas of de kosten voor extra kaarten voor zakenpartners of medewerkers.