Zakelijke creditcard

Bij online aankopen of internationale transacties, zoals het betalen van een hotel tijdens een zakenreis, is een creditcardbetaling een makkelijke en veilige keuze. Als zzp’er kun je een zakelijke creditcard aanvragen, maar je mag zakelijke uitgaven ook met je privépas betalen. Beide varianten hebben voor- en nadelen.

Creditcards zijn wereldwijd populair

Zakelijke creditcardIn veel landen behoort het tot de meest populaire betaalmethoden. Als je internationaal handelt, of regelmatig buiten Nederland verblijft, biedt een creditcard wereldwijd betaalgemak.

Veel ondernemers hebben al een creditcard privé. Bij een eenmanszaak maakt het de belastingdienst niet uit of je een zakelijke of consumentenkaart gebruikt voor je bedrijfsuitgaven, zolang je het maar goed registreert.

Als je ook een zakelijke betaalrekening hebt kun je daar meestal eenvoudig een zakelijke creditcard van VISA of Mastercard bij aanvragen.

Bedrijfsrekening nodig? Knab en Bunq werken volledig online. Bij Revolut open je de rekening gratis, werkt met meerdere valuta (incl. crypto's), iDEAL én biedt toegang voor je boekhouder of collega.

Met een zakelijke creditcard betaal je eenvoudig in het buitenland.

Voordelen van zakelijke creditcards

Een voordeel van een zakelijke creditcard is dat je de bedrijfskosten en privé-uitgaven gescheiden houdt. Populaire creditcards kun je eenvoudig koppelen aan Google Pay of Apple Pay, waardoor je ook eenvoudig met je mobiel betaalt.

Heb je een zakenpartner of medewerkers, dan kun je ook voor hen een pas aanvragen op naam van de onderneming. Hierdoor zie je alle bedrijfsuitgaven terug in één overzicht. Indien gewenst kun je voor medewerkers een bestedingslimiet instellen. Ook prepaid creditcards, waarbij medewerkers alleen het tegoed van een kaart kunnen spenderen, zijn soms zakelijk mogelijk.

Een businesscard biedt soms extra voordelen of diensten.

Sommige zakelijke businesscards bieden naast betaalgemak extra verzekeringen en diensten. Bijvoorbeeld  een aankoopverzekering, waarbij online aankopen 180 dagen verzekerd zijn. Andere populaire extra’s zijn  een cashback-regeling, juridische bijstandsverzekering of een reisverzekering voor hulp in het buitenland.

Meestal is een creditcard bij een zakelijke rekening inbegrepen, je kunt ook kiezen voor een zakelijke businesscard voor je bedrijf. Zie ook andere kosten van een eigen bedrijf.

Een zakelijke creditcard aanvragen

Creditcards aanvragenEr zijn diverse maatschappijen waarbij je een zakelijke creditcard kunt aanvragen. De bank is van je zakelijke rekening een logische keuze. Daarbij zijn VISA en Mastercard populair.

Maar er zijn ook creditcards die niet gelieerd zijn aan een bank, zoals American Express of ICS Business. Het voordeel van deze laatste optie is dat je niet gebonden bent aan een vaste zakelijke bankrekening.

De voorwaarden van creditcards zijn vaak redelijk vergelijkbaar. Zo is het gebruikelijk dat je minimaal één of twee jaar als ondernemer geregistreerd moet zijn bij de Kamer van Koophandel. Voor startende ondernemers is het hierdoor niet altijd mogelijk om er zakelijk een aan te vragen.

Vaak moet je bedrijf al enkele jaren geregistreerd staan en doet de maatschappij een BKR-controle.

Verder is een BKR-toetsing vrij standaard. Heb je een negatieve BKR-registratie, maar wil je toch een creditcard aanvragen, dan is een prepaidkaart wellicht een optie. Deze kaarten kun je opladen met het saldo van je reguliere bankrekening. Omdat je niet meer kunt opnemen dan je zelf hebt gestort, is een BKR-toetsing niet nodig. Ook hoef je hiervoor niet te voldoen aan bepaalde omzetcijfers, zoals sommige uitgevers eisen wanneer je een reguliere zakelijke creditcard aanvraagt.

Nadelen zakelijke creditcard

In tegenstelling tot de consumentenkaart is het bij een zakelijke creditcard meestal niet mogelijk om het opgenomen bedrag gespreid terug te betalen. Dat betekent dat je maandelijks alle uitgaven moet betalen.  Zit je een maandje krap en wil je toch een grote uitgave doen, dan moet je dit werkkapitaal op een andere wijze financieren.

Meestal is een Mastercard- of VISA-creditcard bij een zakelijke rekening inbegrepen, maar je kunt ook een losse kaart van American Express of ICS aanvragen. Zie ook andere kosten van een eigen bedrijf.

Wat kost het?

De kosten kunnen erg uiteenlopen. Via je bank is een Mastercard of VISA-card al snel mogelijk bij een zakelijke rekening. Voor deze creditcard betaal je, los van variabele kosten voor transacties of vreemde valuta-kosten, een bijdrage van enkele tientjes per jaar. Maar er zijn ook businesscards waarvoor je, vanwege de vele extra diensten, honderden euro’s per jaar aan vaste abonnementskosten moet betalen.

Bij de aanvraag loont het dus om niet alleen te kijken naar de voorwaarden, maar ook naar bijkomende kosten voor al deze aanvullende diensten. Je wilt niet betalen voor iets wat je helemaal niet gaat gebruiken. Ook de kosten voor het gebruik van de creditcard verschillen per maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van geld via je pas of de kosten voor extra kaarten voor zakenpartners of medewerkers.

De kosten zijn afhankelijk van de diensten. Een premium businesscard kan veel geld kosten.