menu

Zakelijke financiering

Het financieren van een bedrijf is soms een complexe materie. Natuurlijk betaal je de kosten het liefst uit eigen zak, maar zakelijk gezien is dat bijna onmogelijk om vol te houden. Vrijwel elke organisatie krijgt te maken met vreemd vermogen. Hoe kun je dit nu het beste financieren en wanneer kies je voor een zakelijke financiering?

zakelijke financiering voor bedrijven Als je wilt investeren of extra werkkapitaal kunt gebruiken om sneller mee te groeien, dan ga je op zoek naar een zakelijke financiering. Maar ook als je helemaal geen gekke grote uitgaven hebt maar gewoon de tent draaiend wilt houden, krijg je soms te maken met leningen of krediet. Deze kosten geld, dus het kan interessant zijn om soms je financieringsbehoefte onder de loep te nemen en te kijken of je dit niet anders moet financieren.

Zakelijke financiering levert soms geld op

Veel mensen maken het liefst geen gebruik van geld dat niet van henzelf is. Dat is ook logisch. Particulier gezien is een hypotheek voor een huis nog wel gebruikelijk, maar lenen voor machines als de wasmachine of stofzuiger doe je niet zomaar, want geld lenen kost geld. Als je particulier op de pof leeft, kan dat je later in de problemen brengen.

Zakelijke financiering voor bedrijvenZakelijk gezien ligt dat net iets anders. Bedrijven moeten soms veel vooruit financieren. Vrijwel elke onderneming krijgt op den duur hierbij te maken met vreemd vermogen. Natuurlijk kost een zakelijke financiering óók geld, maar soms levert dat ook wat op. Dat kan al kleinschalig, bijvoorbeeld door een rekening wat later te betalen. Als je bij je leverancier een betalingstermijn kunt afspreken, waardoor je een deel al kunt verkopen voordat je de inkoopkosten hoeft te betalen, dan levert dat jou een meer gelijkmatige balans op.

Investeringen voor je bedrijf financieren

Dit gaat soms ook op voor investeringen. Als jouw bedrijf een extra machine kan aanschaffen, dan kun je misschien meer produceren. Investeren in machines is dan positief voor het bedrijfsresultaat. Als die veel meer oplevert dan de kosten van de lening die je ervoor afsluit, kan dat financieel een goede zet zijn. Zelfs als je deze kunt betalen uit eigen zak, kan het slim zijn om deze toch te leasen om zo meer werkkapitaal te houden voor marketingcampagnes, of andere grote uitgaven. Je houdt je bedrijf dan flexibel en de buffers hoog.

Of het handig is om sommige posten te financieren via vreemd vermogen is per bedrijf en situatie verschillend en vaak ook sterk afhankelijk van je bedrijfscijfers als je solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit. Zeker bij grotere uitgaven of een groeiende balans kan het aantrekken van een goede boekhouder of financieel adviseur hierbij veel betekenen.

Zakelijke financieringsvormen

Voor bedrijven zijn er bijzonder veel zakelijke financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen. Enkele mogelijkheden op een rij:

Startkapitaal

Ondernemers die net beginnen kunnen nog weinig zekerheden, onderpand of historie bieden. Daardoor zijn de mogelijkheden voor starters gelimiteerd, maar ze zijn er wel! Soms vrij simpel, zoals bij een zakelijke creditcard. Maar ook durfkapitaal, subsidie of een investeerder behoort soms tot de mogelijkheden om de start van de onderneming mee te financieren.

Werkkapitaal financieren

Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan het soms voorkomen dat er niet genoeg geld op de lopende rekening staat. Boekhoudkundig wordt dit liquiditeit genoemd, en vooral groeiende bedrijven krijgen hier regelmatig mee te maken. Hiervoor zijn veel oplossingen als factoring (uitbesteden van je debiteurenrisico’s), leasing (denk aan de auto van de zaak), leverancierskrediet, of een rekening courantkrediet bij de bank.

Groeikapitaal voor je bedrijf

Geld lenen omdat er niet genoeg binnenkomt is vrijwel altijd onverstandig. Maar als je bedrijf nu groeit als kool en het geld op je rekening eigenlijk de enige rem op je groei veroorzaakt, kan een zakelijke financiering je misschien in een nieuwe versnelling zetten. Denk hierbij aan mogelijkheden als investeerders, crowdfunding, een banklening of een subsidie zoals een WBSO-traject.