menu
e-boekhouden

Zakelijke financiering

Een zakelijke financiering voor je bedrijf is soms lastig via de bank. Overzicht van het online aanbod van startkapitaal, werkkapitaal of groeikapitaal. Hoe kun je nu het beste je bedrijf financieren en wanneer kies je voor een zakelijke financiering?

Inhoud:

bedrijf financieren

zakelijke financieringEen bedrijf financieren is soms een complexe materie. Natuurlijk betaal je de kosten het liefst uit eigen zak, maar zakelijk gezien is dat soms bijna onmogelijk om vol te houden. Vrijwel elke organisatie krijgt te maken met vreemd vermogen.

Als je wilt investeren of geld nodig hebt om sneller te kunnen groeien dan ga je op zoek naar een zakelijke financiering. Maar ook als je helemaal geen gekke grote uitgaven hebt maar gewoon de tent draaiend wilt houden, krijg je soms te maken met leningen of krediet. Deze kosten geld, dus het kan interessant zijn om soms je financieringsbehoefte onder de loep te nemen en te kijken of je dit niet anders moet financieren.

Met je bedrijf tijdelijk geld lenen? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks 50.000 euro omzet hebben.

Vormen van zakelijke financiering

Voor bedrijven zijn er bijzonder veel zakelijke financieringen te vinden. Vrijwel elke branche en levensfase kent ook zijn eigen leningen en kredietvormen. Enkele mogelijkheden op een rij:

1. Startkapitaal

werkkapitaalOndernemers die net beginnen kunnen nog weinig zekerheden, onderpand of historie bieden. Daardoor zijn de mogelijkheden voor starters gelimiteerd, maar ze zijn er wel! Soms vrij simpel, zoals bij een zakelijke creditcard. Ook bieden het UWV en Qredits zakelijke financieringen voor starters. Daarnaast behoren durfkapitaal, subsidie of een business angel soms ook tot de mogelijkheden om de start van de onderneming mee te financieren.

2. Werkkapitaal financieren

Zelfs als het goed gaat met de onderneming kan het soms voorkomen dat er niet genoeg geld op de lopende rekening staat (liquiditeitstekort). Dit heet werkkapitaal en hiervoor zijn online verschillende financieringen te vinden.

Kredietvooruit

KredietVooruitHeb je 50.000 euro omzet en bestaat je bedrijf langer dan een jaar? Dan kun je hier een zakelijk krediet afsluiten. Vooraf wordt een schatting gemaakt van je toekomstige inkomsten. Ideaal voor het voorfinancieren van eenmalige grote uitgaves zoals een grote klus, voorraad of vervangen van een kapotte machine. Bezoek de website.

Floryn

FlorynBiedt bedrijven met een omzet vanaf 100.000 euro en die verkopen aan andere bedrijven een bedrijfskrediet (rood staan) op basis van een analyse van je recente rekeninghistorie en enkele andere databronnen. Hierdoor kun je zeer snel zien of je geld kunt lenen en zelf kijken hoeveel je precies besluit op te nemen. Bezoek de website.

New10

New10New10 valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Daarnaast werkt het als online fintech helemaal als zelfstandige financier en heeft het een goed en snel algoritme waardoor het snelle doorlooptijd van aanvragen kan aanbieden. Bezoek de website.

Los van een bedrijfslening of bedrijfskrediet zijn er ook veel andere oplossingen denkbaar. Zoals factoring (uitbesteden van je debiteurenadministratie & -risico’s), leasing (denk aan de auto van de zaak), leverancierskrediet, of een rekening courant-krediet bij de bank.

3. Groeikapitaal voor je bedrijf

Geld lenen omdat er niet genoeg binnenkomt is vrijwel altijd onverstandig. Maar als je bedrijf nu groeit als kool en het geld op je rekening eigenlijk de enige rem op je groei veroorzaakt, kan een zakelijke financiering je misschien in een nieuwe versnelling zetten. Oplossingen voor werkkapitaal zijn ook hier van toepassing, maar daarnaast zijn er soms extra mogelijkheden als investeerders, crowdfunding, een banklening of een subsidie zoals een WBSO-traject.

4. Specifieke uitgave

Naast start-, werk- en groeikapitaal zijn er ook financieringen voor specifieke investeringen. Denk aan een bedrijfsovername of bedrijfspand financieren. Hiervoor kun je meestal het beste in gesprek met een financieel adviseur.

Zakelijke financiering levert soms geld op

Financiering voor bedrijvenVeel mensen maken het liefst geen gebruik van geld dat niet van henzelf is. Dat is ook logisch. Particulier gezien is een hypotheek voor een huis nog wel gebruikelijk, maar lenen voor machines als de wasmachine of stofzuiger doe je niet zomaar, want geld lenen kost geld. Als je particulier op de pof leeft, kan dat je later in de problemen brengen.

Zakelijk gezien ligt dat net iets anders. Bedrijven moeten veel vooraf financieren. Vrijwel elke onderneming krijgt op den duur hierbij te maken met vreemd vermogen. Natuurlijk kost een zakelijke financiering óók geld, maar soms levert dat ook wat op. Dat kan al kleinschalig, bijvoorbeeld door een rekening wat later te betalen.

Bedrijven moeten veel vooraf financieren.

Als je bij je leverancier een betalingstermijn kunt afspreken, waardoor je een deel al kunt verkopen voordat je de inkoopkosten hoeft te betalen, dan levert dat jou een meer gelijkmatige balans op. Al is het andersom ook mogelijk: als jij korting kunt krijgen als je je leverancier sneller betaalt kan het soms geld opleveren om hiervoor een lening bij de bank af te sluiten.

Investeringen voor je bedrijf financieren

Investeringen kunnen ook geld opleveren. Als jouw bedrijf een extra machine kan aanschaffen, dan kun je misschien meer produceren. Investeren in machines is dan positief voor het bedrijfsresultaat. Als die veel meer oplevert dan de kosten van de lening die je ervoor afsluit, kan dat financieel een goede zet zijn. Zelfs als je deze kunt betalen uit eigen zak, kan het slim zijn om deze toch te leasen om zo meer werkkapitaal te houden voor marketingcampagnes, of andere grote uitgaven. Je houdt je bedrijf dan flexibel en de buffers hoog.

Financieel adviseurOf het handig is om sommige posten te financieren via vreemd vermogen is per bedrijf en situatie verschillend en vaak ook sterk afhankelijk van je bedrijfscijfers als je solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit. Naast een financiering kan beter inzicht in de administratie of meer aandacht voor de boekhouding soms ook wonderen doen voor de financiële positie van het bedrijf. Zeker bij grotere uitgaven of een groeiende balans kan het aantrekken van een goede boekhouder of financieel adviseur hierbij veel betekenen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een zakelijke financiering zijn:

Wat zijn mijn mogelijkheden als ik een zakelijke financiering zoek?

Als je bedrijf geld nodig heeft dan kun je dat geld lenen bij de bank. Maar daarnaast zijn er ook veel andere mogelijkheden! Denk aan factoring, crowdfunding of simpelweg werkkapitaal. Vaak zijn deze wel net wat duurder maar soms zijn de voorwaarden en eisen veel voordeliger! In dit artikel enkele voorbeelden van zakelijke financieringen buiten de bank om.

Wat kost een zakelijke financiering?

Als je zakelijk geld leent dan kost dit geld. De rente en andere kosten zijn sterk afhankelijk van de financiering.  Gemiddeld liggen rentepercentages voor een zakelijke financiering tussen de 6-9%. Daarnaast moet je meestal afsluitkosten betalen. Zeker bij een laag bedrag kunnen deze afsluitkosten veel invloed hebben op het totale kostenplaatje.

Hoelang duurt het voor ik het geld op mijn bedrijfsrekening heb?

Als je nu geld nodig hebt en dus vandaag nog een aanvraag indient, dan wil je het liefst dat het geld morgen op je rekening staat. Helaas is dat meestal niet het geval. Al zijn er wel mogelijkheden waarbij je het geld echt snel op je rekening kunt hebben. Als je een bedrijfslening afsluit bij een online speler, of kiest voor factoring, kun jij soms letterlijk morgen het geld al op je rekening ontvangen!

Zakelijke financiering - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp