e-boekhouden

Bedrijfsruimte huren

Een bedrijfsruimte huren is een grote stap, maar voor veel ondernemers wel noodzakelijk. Zeker als je medewerkers wilt aannemen, klanten wilt ontvangen of machines of opslag nodig hebt voor je bedrijf is een eigen werkruimte essentieel. De voor- en nadelen en kenmerken van een pand of kantoorruimte.

Een bedrijfsruimte huren voor medewerkers of klanten

Bedrijfsruimte hurenEen werkruimte is voor de meeste ondernemers noodzakelijk. Je kunt thuiswerken, een pand kopen, of een ruimte huren. Een thuiswerkplek of zelfs kantoor aan huis klinkt voordelig, maar kan ook stil of lastig zijn.

Zo kun je thuis niet altijd medewerkers of klanten ontvangen en ook kun je er soms niet je bedrijfsinrichting in kwijt.

Kijk voor een flexibele werkplek ook eens op Regus.com. Toch een thuiswerkplek inrichten? Check dan de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Losse werkkamer, kantoor of heel bedrijfspand

Afhankelijk van wat onderneming doet kun je een losse werkkamer voor jezelf huren als dat voldoende is, maar je kunt het ook groter aanpakken. Zo zal een autodealer al snel een flink bedrijfspand nodig hebben vanwege de ruimte die nodig is voor de showroom.

Een bedrijfspand kopen kan op de lange termijn interessant zijn, maar de meeste ondernemers hebben dat aantal meters niet nodig. Een zzp’er heeft soms aan een kleine werkruimte voldoende, en zal het kantoorpand dus willen delen met andere huurders.

Ook zzp’ers huren vaak een eigen werkruimte

medewerkersToch kiezen ook kleine zzp’ers vaak voor een eigen werkplek. Mede omdat er fiscaal best veel mogelijk is met zakelijke huurkosten. De huur van een bedrijfsruimte is aftrekbaar en de btw kun je verrekenen in de voorbelasting. De huurkosten hebben direct effect op de winst en dus op de inkomstenbelasting. Zo betaalt de belastingdienst bijna de helft van de huur van de ruimte mee.

Een bedrijfspand is duurder dan een paar werkruimtes en gezamenlijke eet- of vergaderruimte. Maar fiscaal is er weinig verschil. In beide gevallen is de bedrijfsruimte aftrekbaar als je voldoet aan de fiscale regels.

Fiscale regels voordat huurkosten aftrekbaar zijn

belastingdienstDe belastingdienst heeft regels voordat de kosten van een bedrijfsruimte aftrekbaar zijn. De btw van een gehuurde bedrijfsruimte is alleen aftrekbaar als deze minimaal voor 90% via de voorbelasting is te verrekenen. Je moet dus wel echt geld verdienen.

Verder is er een huurcontact nodig waarin de volgende zaken staan:

 • Of de huur is belast met btw
 • Vanaf welke datum de huur start
 • Een omschrijving van de ruimte
 • De datum van het boekjaar van de huurder

Zowel de huurder als de verhuurder van het bedrijfspand moeten het huurcontract ondertekenen.

Fiscaal aftrekbare kosten bij huren:

De volgende kosten zijn aftrekbaar als je voldoet aan bovenstaande regels:

 • De huur van de bedrijfsruimte
 • De energiekosten
 • Verzekeringskosten
 • Schoonmaakkosten
 • Inrichtingskosten (vloerbedekking, behang, maar ook bureau(s) en kasten)
 • Huisstijlkosten (poster voor het raam, naambordje bij de deur)

Voor- en nadelen van een kantoor huren

Het grote voordeel van thuiswerk is de vrijheid. Maar deze vrijheid is niet voor iedereen de beste stimulans. Een bedrijfsruimte kan zorgen voor een betere scheiding tussen werk en privézaken en met een kantoor in een verzamelpand heb je er soms gelijk een leuk netwerk bij!

Ga je een kantoor inrichten? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Voordelen van een ruimte in een kantoorpand

 • Duidelijke scheiding tussen privé- en werkomgeving.
 • Je vergroot je netwerk.
 • Gezamenlijke vergaderzalen en andere faciliteiten.
 • Centrale receptie voor telefoon en ontvangst.

Voordelen thuiswerken

 • Vrijheid om te werken op de manier zoals jij dat prettig vindt.
 • Het is goedkoop.
 • Je hebt van niemand last al kan thuiswerken soms eenzaam zijn

Een uitgebreid artikel over de voor- en nadelen van een kantoor aan huis gaat nog dieper in op het onderwerp. Je hoeft overigens niet gelijk te kiezen voor een fulltime kantoor, je kan ook kijken naar de mogelijkheid om een tijdelijke kantoorruimte als een flexplek te huren. Je kunt dan voor jezelf eens testen of werken op een kantoor beter werkt of niet.

Een kantoorruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw

samenwerken in een kantoorruimteAls je goed kunt onderhandelen kun je soms vooraf de scherpe randjes van een huurcontract nog wel bespreekbaar maken, maar los daarvan is een eigen ruimte huren een grote stap. Niet alleen vanwege de huurprijs, maar ook door de kosten van het inrichten en bijkomende zaken als het afsluiten van  zakelijk internet, schoonmaak, en onderhoud.

Als je nog maar weinig meters nodig hebt, kun je ook een bedrijfsverzamelgebouw overwegen. Hier kun je vaak vrij kleinschalig starten, bijvoorbeeld door letterlijk één werkplek af te nemen. Soms verhuren ze deze zelfs ingericht inclusief allerlei voorzieningen. Vaak is er zelfs een gedeelde vergaderruimte waardoor dit een perfecte locatie is om ook klanten te ontvangen.

Aansluiten bij een incubator

Voor innovatieve of snelgroeiende bedrijven kan een business incubator soms zelfs nog een stap verder gaan: zij helpen ook bij het vinden van het juiste netwerk. Zo hebben zij vaak ook contacten met investeerders, media, en geven ze zelf veel ondersteuning aan deelnemers. Incubators hebben zeker voor starters of startups met groeipotentie vaak gunstige huurvoorwaarden.

Ga je een kantoorruimte inrichten? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.