Bedrijfspand kopen

Met voldoende financiële middelen kan een bedrijfspand kopen, in plaats van huren, op termijn financieel interessant zijn. Met een eigen bedrijfsruimte investeer je direct in je onderneming. Ook is er meer mogelijk als je het nieuwe pand zelf koopt of bouwt, dan wanneer je deze huurt.

Inhoud:

Een eigen bedrijfspand kopen

Een eigen bedrijfspand kopenAls je een eigen bedrijfspand kan kopen op een aantrekkelijke locatie kan dit een interessante investering zijn.

Een bedrijfspand financieren zien veel ondernemers als een soort opbouw van het pensioen. Ze bouwen waarde op in het bedrijf. Zeker in jaren waarin je de winst liever niet uitkeert maar herinvesteert, is het kopen van een pand een optie om te overwegen.

Een bedrijfspand kan een interessante investering zijn. Veel ondernemers zien het als pensioen.

Voordelen van een eigen bedrijfspand

Als investering is je kantoor of werkruimte relatief veilig. Je kunt ook in zakelijk vastgoed beleggen op de beurs, maar met een eigen bedrijfspand heb je zelf dagelijks zicht op je investering. Door te kopen bespaar je de huurkosten en eigen bedrijfspanden kun je inrichten zoals jij wilt. Andere voordelen zijn o.a.:

 • Vaste Kosten: Je weet wat je elk jaar kwijt bent aan kosten. Geen onverwachte huurstijgingen meer.
 • Investering: Als je het goed onderhoudt kan de waarde van het pand toenemen.
 • Flexibiliteit: Je kunt het pand aanpassen zoals je wilt.
 • Stabiliteit: Je bent niet afhankelijk van een verhuurder.
 • Uitstraling: Je kunt jouw bedrijf een een professionele uitstraling geven.
 • Belastingvoordelen: Er zijn fiscale voordelen voor investeringen.
 • Extra Inkomen: Je kunt een deel verhuren voor extra inkomen.

Een interessante investering voor nu én later.

bedrijfspanden financieren

Nadelen van het kopen van een bedrijfspand

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan zakelijk vastgoed. Om te beginnen kost het kopen van een groot pand veel geld. Zelfs als je maar een deel van een pand koopt kunnen de meeste ondernemers de bedrijfsruimte niet zomaar met eigen geld betalen. Als de financiering van het nieuwe bedrijfspand veel extra kosten met zich meebrengt kan dat in de toekomst nadelig uitpakken voor je onderneming.

De financiering van het bedrijfspand kan dus doorslaggevend zijn. Voor een zakelijke hypotheek teken je meestal ook privé. Maak de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico. Houd er bij de rentelasten en aflossing van een hypotheek rekening mee dat het soms misschien wat minder gaat.

Een eigen pand kopen is alleen slim als je de financiering met zekerheid kunt terugbetalen.

Daarnaast koop je met een pand letterlijk stenen en grond wat betekent dat je dus niet zomaar kunt verhuizen. Als jouw bedrijf afhankelijk is van haar omgeving en die verandert, dan is het de vraag of je die flexibiliteit op wilt geven. Winkeliers die afhankelijk zijn van langslopende toeristen lopen hier dan ook meer risico mee dan een bedrijf dat alleen een kantoorpand nodig heeft.

Je kunt je bedrijfspand niet zomaar verhuizen.

hoe financier je jouw bedrijfspand?

Financiers

Voor een financiering voor je winkel-, kantoor-, bedrijfs- of beleggingspand zijn er verschillende financiers actief. Voor lagere bedragen of meer flexibiliteit kun je voor bedrijfspanden terecht bij veel nieuwe financiers. Enkele populaire oplossingen zijn:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Voor commercieel vastgoed moet je wel vaak een deel ook uit eigen geld financieren. Soms kun je met een combinatie van een onderhandse lening uit je eigen netwerk, en een goedkope zakelijke hypotheek, het financiële plaatje rondkrijgen.

Voor panden boven de één miljoen euro is een zakelijke hypotheek via de bank nog vaak de goedkoopste oplossing, al zijn de voorwaarden streng en inflexibel. Als je zakelijk investeert in een eigen bedrijfspand wil je soms in het begin een aflossingsvrij hypothecair krediet of juist op termijn vervroegd aflossen.

Buiten de bank om je bedrijfspand financieren? Op sommige crowdfunding-platforms bestaan al meer dan de helft van alle projecten uit zakelijke objectfinancieringen.

Investeren in je onderneming.

Let op de volgende zaken

Twijfel je tussen het aankopen of huren van een bedrijfsruimte? Met de volgende vragen kun je vind je snel een antwoord op je vraag:

 1. Toekomstbeeld
  Zelfs als je voldoende kapitaal hebt, is het niet altijd de meest logische keuze. Als je een pand koopt ben je minder flexibiliteit dan als je deze gaat huren. Je zit direct jarenlang vast aan deze locatie om de aanschafkosten kwijt te raken.
 2. Noodzaak van het kopen
  Moet je een nieuw bedrijfspand laten bouwen omdat er op deze locatie nog geen bedrijfsruimte bestaat? Of is er veel inspraak nodig in de indeling? Dit kan de keuze mogelijkheden natuurlijk zeer beperken.
 3. Financiële moment
  De aankoop is een momentopname. Wat zijn de hypotheekkosten op dat moment? En de huurprijzen?
 4. Locatie
  Wat is de beste locatie voor het bedrijf? Bereikbaarheid? Gemeentelijke vergunningen? Milieu (schone grond verklaring?) Uitbreidingsmogelijkheden als je in de toekomst meerdere vestigingen wilt openen?
 5. Aankoopkosten
  De kosten die komen kijken bij de koop van een pand, zoals makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en BTW worden bij de koopsom van het bedrijfspand opgeteld. Deze kosten zijn aftrekbaar over enkele jaren. Je moet het pand gaan afschrijven.
 6. Investeringsaftrek
  De aankoop van een bedrijfsruimte is een investering. Er is dus investeringsaftrek mogelijk voor het geld dat de onderneming zelf in het pand steekt (exclusief het te lenen bedrag).
 7. Wel of geen btw
  De levering van een bedrijfsruimte die langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van btw. Een nieuw bedrijfspand of bouwterrein heeft wel btw. In overeenstemming kan er worden gekozen om bij het kopen wel btw te heffen. Dit is echter alleen mogelijk als 90% via voorbelasting kan worden verrekend. Verder is het niet mogelijk indien het hele bedrijf wordt verkocht, of indien de verkoper valt onder de landbouwregeling.
 8. Overdrachtsbelasting
  Bij het kopen van een bedrijfspand moet je overdrachtsbelasting betalen. Deze is niet aftrekbaar voor de onderneming. Je mag dit bedrag wel optellen bij de waarde van het pand en hierop afschrijven. Voor de btw kun je soms vrijstelling aanvragen.

Schakel een adviseur in

Boekhouder inschakelen voor adviesBij een pand kopen voor je bedrijf komt veel kijken. Bovenstaande is een opsomming van veelvoorkomende onderdelen en geven misschien een eerste beeld of idee maar zijn lang niet volledig.

Schakel bij de koop altijd een adviseur in die niet alleen verstand heeft van de waarde, maar ook de fiscale kenmerken van bedrijfspanden.

Heb je een pand gevonden? Overweeg dan een persoonlijk gesprek met een goede accountant of boekhouder, of zoek een gespecialiseerd makelaar of adviseur die ook de overheidsregels, vergunningen en andere randzaken kent.