e-boekhouden

Bedrijfspand kopen

Met een eigen bedrijfsruimte investeer je direct in je onderneming. Met voldoende financiële middelen kan het op termijn financieel interessant zijn om een bedrijfspand te kopen in plaats van huren. Ook is er meer mogelijk als je het pand zelf koopt of bouwt, dan wanneer je deze huurt. Natuurlijk zijn er ook nadelen.

Een eigen bedrijfspand kopen

Een eigen bedrijfspand kopenAls je een bedrijfspand kan kopen op een aantrekkelijke locatie kan dit een interessante investering zijn.

Zo zien veel ondernemers het als een soort opbouw van het pensioen. Ze bouwen waarde op in het bedrijf. Zeker in jaren waarin je goed draait en de winst liever niet uitkeert, maar herinvesteert, is het kopen van een pand een optie om te overwegen.

Een bedrijfspand kan een interessante investering zijn. Veel ondernemers zien het als pensioen.

Houd er wel altijd rekening mee dat er ook jaren komen dat het minder gaat. Maak de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico. Zakelijk vastgoed wordt meestal in een holding ondergebracht, maar voor een zakelijke hypotheek teken je meestal ook privé. Kopen is alleen slim als je de financiering met zekerheid kunt terugbetalen.

bedrijfspanden financieren

Financiers

Voor een financiering voor je winkel-, kantoor-, bedrijfs- of beleggingspand zijn er verschillende financiers actief. Voor panden boven de één miljoen euro is een zakelijke hypotheek via de bank nog  vaak de goedkoopste oplossing, al zijn de voorwaarden streng en inflexibel. Voor lagere bedragen of meer flexibiliteit kun je terecht bij veel nieuwe financiers. Enkele populaire oplossingen zijn:

RNHB B.V.

RNHB.nlrnhb is een Nederlandse kredietverstrekker voor de vastgoedmarkt. RNHB financiert zowel residentieel, gemengd als commercieel vastgoed voor beleggers en ondernemers in Nederland. Daarnaast financiert RNHB ook verbouwingen of het verduurzamen van je bedrijfspand.

Mogelijk.nl

mogelijkVia Mogelijk.nl kun je een investeerder vinden voor jouw financieringsaanvraag. Bedrijfspanden bieden een goed onderpand, waardoor er via particuliere investeerders ook veel mogelijk is. Via het platform werd al voor ruim 400 miljoen aan zakelijk vastgoed gefinancierd.

MatchingCapital

matchingcapitalHet crowdfunding-platform Matching Capital financiert veel objectfinancieringen waar de bank moeite mee heeft. De voorwaarden zijn vaak flexibel en het platform financiert tot 90% van de waarde van het pand, maar de rente is bij crowdfunding soms wel net wat hoger.

Bedrijfspand: interessant voor nu én later

Als investering is je kantoor of werkruimte relatief veilig. Je kunt ook op de beurs, vreemde valuta of in startups investeren maar waarom zou je geld steken in onbekende bedrijven waarvan je niet ziet hoe die worden bestuurd?

Met een eigen bedrijfspand heb je zelf vrijwel dagelijks zicht op je investering. Daarnaast heb je er direct voordeel aan, want je kunt het inrichten zoals jij wilt en bespaart gelijk de huurkosten.

Buiten de bank om je bedrijfspand financieren? Op sommige crowdfunding-platforms bestaan al meer dan de helft van alle projecten uit zakelijke objectfinancieringen.

Vastgoed vooral interessant op de lange termijn

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan zakelijk vastgoed. Om te beginnen is het kopen van een groot pand, of zelfs een deel daarvan, niet gratis. De meeste ondernemers kunnen hun bedrijfsruimte niet zomaar zelf betalen. De financiering van het bedrijfspand kan dus doorslaggevend zijn. Als je ervoor moet lenen, zelfs als dat via een goedkope hypotheek gebeurt, kun je je afvragen of het nog wel zo verstandig is.

Daarnaast koop je met een pand letterlijk stenen en grond wat betekent dat je dus niet zomaar kunt verhuizen. Als jouw bedrijf afhankelijk is van haar omgeving en die verandert, dan is het de vraag of je die flexibiliteit op wilt geven. Winkeliers die afhankelijk zijn van langslopende toeristen lopen hier dan ook meer risico mee dan een bedrijf dat alleen een kantoorpand nodig heeft.

Je kunt je bedrijfspand niet zomaar verhuizen.

Let op de volgende zaken

Twijfel je tussen het aankopen of huren van een bedrijfsruimte? Met de volgende vragen kun je vind je snel een antwoord op je vraag:

 1. Toekomstbeeld
  Zelfs als je voldoende kapitaal hebt, is het niet altijd de meest logische keuze. Als je een pand koopt ben je minder flexibiliteit dan als je deze gaat huren. Je zit direct jarenlang vast aan deze locatie om de aanschafkosten kwijt te raken.
 2. Noodzaak van het kopen
  Moet je een nieuw bedrijfspand laten bouwen omdat er op deze locatie nog geen bedrijfsruimte bestaat? Of is er veel inspraak nodig in de indeling? Dit kan de keuze mogelijkheden natuurlijk zeer beperken.
 3. Financiële moment
  De aankoop is een momentopname. Wat zijn de hypotheekkosten op dat moment? En de huurprijzen?
 4. Locatie
  Wat is de beste locatie voor het bedrijf? Bereikbaarheid? Gemeentelijke vergunningen? Milieu (schone grond verklaring?) Uitbreidingsmogelijkheden?
 5. Aankoopkosten
  De kosten die komen kijken bij de koop van een pand, zoals makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en BTW worden bij de koopsom van het bedrijfspand opgeteld. Deze kosten zijn aftrekbaar over enkele jaren. Je moet het pand gaan afschrijven.
 6. Investeringsaftrek
  De aankoop van een bedrijfsruimte is een investering. Er is dus investeringsaftrek mogelijk voor het geld dat de onderneming zelf in het pand steekt (exclusief het te lenen bedrag).
 7. Wel of geen btw
  De levering van een bedrijfsruimte die langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van btw. Een nieuw bedrijfspand of bouwterrein heeft wel btw. In overeenstemming kan er worden gekozen om bij het kopen wel btw te heffen. Dit is echter alleen mogelijk als 90% via voorbelasting kan worden verrekend. Verder is het niet mogelijk indien het hele bedrijf wordt verkocht, of indien de verkoper valt onder de landbouwregeling.
 8. Overdrachtsbelasting
  Bij het kopen van een bedrijfspand moet je overdrachtsbelasting betalen. Deze is niet aftrekbaar voor de onderneming. Je mag dit bedrag wel optellen bij de waarde van het pand en hierop afschrijven. Voor de btw kun je soms vrijstelling aanvragen.

Interesse gewekt?

Boekhouder inschakelen voor adviesBij een pand kopen voor je bedrijf komt veel kijken. Bovenstaande is een opsomming van veelvoorkomende onderdelen en geven misschien een eerste beeld of idee maar zijn lang niet volledig.

Schakel bij de koop altijd een adviseur in die niet alleen verstand heeft van de waarde, maar ook de fiscale kenmerken van bedrijfspanden. Denk aan een accountant of boekhouder, of zoek een gespecialiseerd makelaar of adviseur die ook de overheidsregels, vergunningen en andere randzaken kent.