Bedrijfspand kopen
Met voldoende financiële middelen kan een bedrijfspand kopen, in plaats van huren, op termijn financieel interessant zijn. Met een eigen bedrijfsruimte investeer je direct in je onderneming. Ook is er meer mogelijk als je het nieuwe pand zelf koopt of bouwt, dan wanneer je deze huurt.
Een eigen bedrijfspand kopen
Als je een eigen bedrijfspand kan kopen op een aantrekkelijke locatie kan dit een interessante investering zijn.
Een bedrijfspand financieren zien veel ondernemers als een soort opbouw van het pensioen. Ze bouwen waarde op in het bedrijf. Zeker in jaren waarin je de winst liever niet uitkeert maar herinvesteert, is het kopen van een pand een optie om te overwegen.
Een bedrijfspand kan een interessante investering zijn. Veel ondernemers zien het als pensioen.
Financiers
Voor een financiering voor je winkel-, kantoor-, bedrijfs- of beleggingspand zijn er verschillende financiers actief. Voor lagere bedragen of meer flexibiliteit kun je voor bedrijfspanden terecht bij veel nieuwe financiers. Enkele populaire oplossingen zijn:
Mogelijk.nl
Via Mogelijk.nl kun je een investeerder vinden voor jouw financieringsaanvraag. Bedrijfspanden bieden een goed onderpand, waardoor er via particuliere investeerders ook veel mogelijk is. Via het platform werd al voor ruim één miljard euro aan zakelijk vastgoed gefinancierd.
Matching Capital
Het crowdfunding-platform Matching Capital financiert veel objectfinancieringen waar de bank moeite mee heeft. De voorwaarden zijn vaak flexibel en het platform financiert tot 90% van de waarde van het pand, maar de rente is bij crowdfunding soms wel net wat hoger.
RNHB B.V.
RNHB.nl is een Nederlandse kredietverstrekker voor de vastgoedmarkt. RNHB financiert zowel residentieel, gemengd als commercieel vastgoed voor beleggers en ondernemers in Nederland. Daarnaast financiert RNHB ook verbouwingen of het verduurzamen van je bedrijfspand.
Voor panden boven de één miljoen euro is een zakelijke hypotheek via de bank nog vaak de goedkoopste oplossing, al zijn de voorwaarden streng en inflexibel. Als je zakelijk investeert in een eigen bedrijfspand wil je soms in het begin een aflossingsvrij hypothecair krediet of juist op termijn vervroegd aflossen.
Bedrijfspand: interessant voor nu én later
Als investering is je kantoor of werkruimte relatief veilig. Je kunt ook in zakelijk vastgoed beleggen op de beurs, maar met een eigen bedrijfspand heb je zelf dagelijks zicht op je investering. Door te kopen bespaar je de huurkosten en eigen bedrijfspanden kun je inrichten zoals jij wilt.
Buiten de bank om je bedrijfspand financieren? Op sommige crowdfunding-platforms bestaan al meer dan de helft van alle projecten uit zakelijke objectfinancieringen.
Nadelen van het kopen van een bedrijfspand
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan zakelijk vastgoed. Om te beginnen kost het kopen van een groot pand veel geld. Zelfs als je maar een deel van een pand koopt kunnen de meeste ondernemers de bedrijfsruimte niet zomaar met eigen geld betalen. Als de financiering van het nieuwe bedrijfspand veel extra kosten met zich meebrengt kan dat in de toekomst nadelig uitpakken voor je onderneming.
De financiering van het bedrijfspand kan dus doorslaggevend zijn. Voor een zakelijke hypotheek teken je meestal ook privé. Maak de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico. Houd er bij de rentelasten en aflossing van een hypotheek rekening mee dat het soms misschien wat minder gaat.
Een eigen pand kopen is alleen slim als je de financiering met zekerheid kunt terugbetalen.
Daarnaast koop je met een pand letterlijk stenen en grond wat betekent dat je dus niet zomaar kunt verhuizen. Als jouw bedrijf afhankelijk is van haar omgeving en die verandert, dan is het de vraag of je die flexibiliteit op wilt geven. Winkeliers die afhankelijk zijn van langslopende toeristen lopen hier dan ook meer risico mee dan een bedrijf dat alleen een kantoorpand nodig heeft.
Je kunt je bedrijfspand niet zomaar verhuizen.
Let op de volgende zaken
Twijfel je tussen het aankopen of huren van een bedrijfsruimte? Met de volgende vragen kun je vind je snel een antwoord op je vraag:
- Toekomstbeeld
Zelfs als je voldoende kapitaal hebt, is het niet altijd de meest logische keuze. Als je een pand koopt ben je minder flexibiliteit dan als je deze gaat huren. Je zit direct jarenlang vast aan deze locatie om de aanschafkosten kwijt te raken. - Noodzaak van het kopen
Moet je een nieuw bedrijfspand laten bouwen omdat er op deze locatie nog geen bedrijfsruimte bestaat? Of is er veel inspraak nodig in de indeling? Dit kan de keuze mogelijkheden natuurlijk zeer beperken. - Financiële moment
De aankoop is een momentopname. Wat zijn de hypotheekkosten op dat moment? En de huurprijzen? - Locatie
Wat is de beste locatie voor het bedrijf? Bereikbaarheid? Gemeentelijke vergunningen? Milieu (schone grond verklaring?) Uitbreidingsmogelijkheden als je in de toekomst meerdere vestigingen wilt openen? - Aankoopkosten
De kosten die komen kijken bij de koop van een pand, zoals makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en BTW worden bij de koopsom van het bedrijfspand opgeteld. Deze kosten zijn aftrekbaar over enkele jaren. Je moet het pand gaan afschrijven. - Investeringsaftrek
De aankoop van een bedrijfsruimte is een investering. Er is dus investeringsaftrek mogelijk voor het geld dat de onderneming zelf in het pand steekt (exclusief het te lenen bedrag). - Wel of geen btw
De levering van een bedrijfsruimte die langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van btw. Een nieuw bedrijfspand of bouwterrein heeft wel btw. In overeenstemming kan er worden gekozen om bij het kopen wel btw te heffen. Dit is echter alleen mogelijk als 90% via voorbelasting kan worden verrekend. Verder is het niet mogelijk indien het hele bedrijf wordt verkocht, of indien de verkoper valt onder de landbouwregeling. - Overdrachtsbelasting
Bij het kopen van een bedrijfspand moet je overdrachtsbelasting betalen. Deze is niet aftrekbaar voor de onderneming. Je mag dit bedrag wel optellen bij de waarde van het pand en hierop afschrijven. Voor de btw kun je soms vrijstelling aanvragen.
Schakel een adviseur in
Bij een pand kopen voor je bedrijf komt veel kijken. Bovenstaande is een opsomming van veelvoorkomende onderdelen en geven misschien een eerste beeld of idee maar zijn lang niet volledig.
Schakel bij de koop altijd een adviseur in die niet alleen verstand heeft van de waarde, maar ook de fiscale kenmerken van bedrijfspanden.
Heb je een pand gevonden? Overweeg dan een persoonlijk gesprek met een goede accountant of boekhouder, of zoek een gespecialiseerd makelaar of adviseur die ook de overheidsregels, vergunningen en andere randzaken kent.