menu
e-boekhouden

Zelf een website bouwen

Zelf een website bouwen is helemaal niet moeilijk. Veel zzp’ers die helemaal niets weten van code of programmeren, kunnen wel zelf een site opzetten. En dat is niet voor niets. Er zijn talloze partijen die een website voor je kunnen bouwen, maar via diverse aanbieders kun je het ook zelf doen.

Inhoud:

Of er nu een stratenmaker wordt gezocht, een restaurant of een nieuwe outfit, de oriëntatie ervan begint veelal online. Toch bleek uit een telling van het CBS uit 2019 dat de meerderheid van de anderhalf miljoen bedrijven in Nederland geen eigen website heeft. Sommige ondernemers vinden een eigen website een verspilde moeite, omdat ze van mening zijn dat ze hun klanten toch voornamelijk via mond-tot-mondreclame krijgen. Maar een website is zoveel meer dan een extra verkoopkanaal.

Natuurlijk is de verkoopkans een grote pre, maar de toegevoegde waarde van een website is groter. Zo zoeken de meeste consumenten eerst de nodige achtergrondinformatie over een bedrijf voordat ze overgaan tot verdere actie. Heeft jouw onderneming geen eigen website, dan kom je in hun ogen al snel onbetrouwbaar over en is de kans groot de ze contact opnemen met een concurrent die de digitale mogelijkheden wel benut.

Zelf een website bouwen

Zelf een website bouwenAls je er in het begin niet veel geld aan uit wilt geven kun je ook zelf een website bouwen. Want het hebben van een eigen zakelijke website is altijd een goed idee, ook wanneer je van mening bent dat het gros van de klanten via mond-tot-mondreclame toch wel bij jou terechtkomt. Waar je voorheen als zelfstandig ondernemer acquisitie deed om aan nieuwe opdrachtgevers of afnemers te komen, gaan potentiële klanten tegenwoordig steeds vaker zelf online op onderzoek uit.

De reden hierachter is heel simpel: potentiële klanten vinden het fijn om eerst wat achtergrondinformatie over jou en jouw product of dienst te kunnen lezen voordat ze daadwerkelijk contact met je opnemen. Heb je geen website, dan is de kans groot dat mensen dit maar dubieus vinden. Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een domeinnaam ook de beschikking krijgt over een bijbehorend e-mailadres, wat veel professioneler overkomt dan een Hotmail- of Gmail-account.

Een website bouwen is niet moeilijk maar kost wel tijd

website zelf programmeren
Je hoeft geen code meer te kennen

In de begintijden van het internet moest je zelf bijna een programmeur zijn om een website te kunnen maken, maar gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig. Niet alleen komen er steeds meer doe-het-zelf-pakketten op de markt, ook zijn ze inmiddels een stuk gebruiksvriendelijker. Ze zijn nu echt gericht op mensen die geen kaas hebben gegeten van programmeren.

Iedereen kan zelf een website bouwen.

Zelfs het naslaan van een handleiding is meestal overbodig. De software is steeds vaker zo ontwikkeld dat iedereen, en dus ook mensen die nog nooit eerder iets op internet hebben geplaatst, ermee overweg kunnen. Vaak maken er al duizenden mensen gebruik van de software en is er een handig stappenplan die je via het beheersysteem gemakkelijk door de techniek heen loodst. Door deze netjes te volgen kun je vaak in één of enkele dagen zelf je website realiseren. Tenminste, als je met die kwaliteit genoegen neemt. Want vaak kunnen de doe-het-zelf-pakketten wel wat meer dan dat, maar dan moet je dus verder gaan dan de standaard stappen.

Software waarmee je een website kunt maken

Als je zelf een zakelijke website wilt bouwen zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Wat de beste manier is, is afhankelijk van wat de software moet kunnen. Zoek je vooral veel mogelijkheden bieden of juist een heel eenvoudige manier om een simpele website te maken?

 • Website huren
  Via online website-software kun je zelf je website bouwen. Zo zijn Phoenix en JouwWeb gebruiksvriendelijke oplossingen voor ondernemers die zonder voorkennis zelf een eigen website willen maken.
 • WordPress of ander gratis cms
  WordPress is opensource en heeft geen maandelijkse kosten. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor de installatie waarna je zelf verder aan de slag kunt. Vervolgens moet je zelf aan de slag met design, techniek en de veiligheid. WordPress is niet alleen populair onder gebruikers, maar ook onder hackers.
 • Laten ontwikkelen
  Een professionele website laten bouwen door een webdesigner. Vraag vooraf vrijblijvend offertes op van webdesigners of internetbureaus uit je eigen regio.

Ga je een site bouwen waarop je gaat verkopen? Lees dan een webwinkel beginnen.

Voorbereiden: wat heb je nodig?

 • Doelstelling
  Voordat je jouw website gaat maken, is het goed om eerst te bedenken wat en wie je precies wilt bereiken met de site. Vind je het voldoende wanneer je wat achtergrondinformatie kunt geven en contactgegevens kunt plaatsen of heb je liever wat meer mogelijkheden? Wil je bijvoorbeeld een deel van je portfolio kunnen laten zien, klanten de optie geven om een review achter te laten of een blog bijhouden?
 • Domeinnaam
  Welke naam geef je jouw website? De meeste ondernemers willen gewoon hun bedrijfsnaam.nl. Maar als je een website opzet voor een product kun je ook voor een productnaam gaan, of zelfs een generieke naam, zoals sokkenwebwinkel.nl of fietsenwinkelutrecht.nl.
 • Teksten
  Zelf een website bouwen is misschien technisch niet zo moeilijk, de juiste teksten schrijven is voor veel mensen al een uitdaging. Je kunt hiervoor een tekstschrijver inschakelen. Het voordeel is dat je dan een fijn leesbare tekst krijgt in foutloos Nederlands. Zorg wel dat je dan de tijd neemt om mee te denken hoe hij de unieke kenmerken van je bedrijf of product moet omschrijven!
 • Beeldmateriaal
  Een website met alleen maar teksten is meestal nogal saai. De meeste bedrijven plaatsen daarom ook een logo van het bedrijf, kiezen voor een huisstijl met enkele kleurtjes die terugkomen op het visitekaartje of bestelbus en plaatsen wat foto’s. Ben je zelf geen goede fotograaf? Je kunt online ook foto’s van mensen kopen, maar pas wel op voor de cliche’s van stockfotografie!
 • Tijd
  Met de juiste naam, huisstijl, teksten en afbeeldingen kom je een heel eind, maar ben je er nog niet. Ondanks dat er online veel hulpmiddelen zijn om zelf een website mee te bouwen en het dus technisch helemaal niet zo moeilijk is, kan het wel veel tijd kosten om de juiste menu-indeling, pagina-lengte, homepage, contactpagina en zaken als tussenkopjes of andere aanvullende zaken allemaal voor elkaar te krijgen.

Al met al kun jij dus ook zo zelf een website maken. Maar deze wordt het bezoeken pas waard als je er echt even de tijd voor neemt, anders is het resultaat natuurlijk niet snel uniek of optimaal. De software heeft vaak al standaard een mooie indeling, maar dat is dus wel een dertien in een dozijn-indeling.

Standaard hebben websites vaak een prima layout, maar heb je geen unieke uitstraling.

website maken met html en cssAls je je wilt onderscheiden zul je wat verder moeten gaan dan dat maar dat betekent ook dat je meer moet doen dan alleen het leren kennen van het systeem. Er is meer nodig dan alleen de standaardpagina’s als contact, een routebeschrijving of omschrijving van je dienst of product om echt een succes van je site te maken.

Vaak is een kleine basiskennis van programmeertalen als html of css niet direct noodzakelijk, al kan het op den duur zeker helpen om de website naar een hoger niveau te brengen. Al is het maar voor het maken van lijstjes, een link of andere opmaak van een mooie quote. Ook zul je creatief moeten zijn met je teksten en deze vervolgens weer actueel moeten houden en zo nu en dan aanvullen. Ook het toevoegen van de juiste foto’s kan een aardig klusje worden. Alles bij elkaar zit je dan al snel elke maand of soms zelfs vaker te werken aan je website.

Website onder de aandacht brengen bij klanten

Als je website eenmaal is gebouwd is het taak om deze goed in te zetten. Je hebt deze tenslotte niet voor niets gemaakt! En dus zul je moeten zorgen dat (potentiële) klanten deze gaan bezoeken. Dit kan vrij simpel, door bijvoorbeeld je site bij enkele startpagina’s aan te melden, op je socialmedia-accounts te vermelden of via offline marketing als visitekaartjes of folders.

Als je echt een groot bereik wilt met je zelfgebouwde website kun je denken aan:

Vaak kun je best veel bereiken met weinig geld. zo is een Facebook- of YouTube-campagne al mogelijk vanaf een paar tientjes. Dan is je bereik natuurlijk ook beperkt maar wanneer jij als zzp’er maar een of twee opdrachten per maand nodig hebt, kan dit al voldoende zijn om voldoende nieuwe klanten mee te bereiken.

Zelfgebouwde website net zo succesvol?

Veel ondernemers denken dat een zelfgebouwde website nooit zo succesvol kan zijn als een website die door een professioneel bedrijf is ontwikkeld. Webdesign is een expertise op zich, dus in zekere zin zit er wel wat in deze stelling. Bedrijven die televisiereclames of dure Google-campagnes inzetten doen dit meestal niet met een zelfgebouwde website. Natuurlijk kan een ervaren webdesigner een meer professioneel design ontwikkelen en de website beter ontwikkelen.

Aan de andere kant blijken ondernemers die zelf hun eigen website bouwen vaak veel gemotiveerder om die actueel te houden of zo nu en dan bij te werken. Daarnaast kent de ondernemer zijn klanten meestal beter, en kan hij zo de website hier beter op af laten stemmen. Klanten die kiezen voor zzp’ers waarderen een website met een persoonlijke uitstraling vaak meer dan wanneer deze professioneel maar juist wat afstandelijker lijkt.

Een mix, waarbij je investeert in een professionele huisstijl, maar zelf actief teksten en beeldmateriaal plaatst of nadenkt over de indeling van je website kan natuurlijk wel het beste van beide werelden combineren, maar betekent vaak ook de grootste investering in zowel geld als tijd.

Je website zelf onderhouden

Website bouwen met WordPressAfhankelijk van hoe handig jij zelf bent, en hoeveel tijd jij er zelf in wilt steken, maak je waarschijnlijk nog altijd wat kosten voor je website, ook als je deze zelf bouwt. Daarnaast zul je er rekening mee moeten houden dat de website ook onderhouden moet worden.

Uit onderzoek van SIDN blijkt dat ondernemers gemiddeld zo’n tien uur per maand besteden aan hun website, maar dat is dus ook inclusief alle ondernemers die het dus uitbesteden. Als je kiest voor een huuroplossing dan is de kans groot dat eventuele updates automatisch worden bijgewerkt. Kies je voor een opensource-oplossing als WordPress? Dan zul je periodiek zelf je website moeten bijwerken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het zelf bouwen van een website zijn:

Kan ik zelf een website bouwen met WordPress?

Ja, je kunt zelf een website maken met WordPress. Al is het hierin wel eenvoudig om teksten in te plaatsen of afbeeldingen en navigatie mee aan te passen, maar niet zo gemakkelijk om echt zelf de hele vormgeving mee te realiseren.

Ook is WordPress erg onderhoudsgevoelig. Om die reden is WordPress ook erg populair onder bedrijven die het opmaken/onderhoud wel uitbesteden, maar het werken aan de inhoud (teksten en foto’s) wel zelf willen kunnen beheren.

Hoe kan ik zelf een website bouwen?

Veel mensen zijn bang om eraan te beginnen. Ze denken dat ze verstand moeten hebben van code, of dat ze allerlei lastige software moeten leren kennen. Maar er is voldoende software op de markt dat gericht is op mensen die zonder voorkennis zelf hun eigen website willen bouwen.

Kan ik ook gratis een eigen website maken?

Als je zelf je website maakt, schrijft en vult heb je er maar weinig kosten aan maar helemaal gratis is meestal niet mogelijk.

Zo ben je voor opslag (webhosting) en je naam (domeinregistratie) toch vaak enkele tientjes per jaar kwijt. Maar software als WordPress kun je gratis downloaden. Als je je even verdiept in de materie, kun je de basis van je website vaak zelf maken!

Waar moet mijn website aan voldoen?

Als je zelf je website bouwt is het belangrijk om te weten dat er bij een zakelijke website wel wat regels gelden. Zo ben je verplicht om sommige zaken, zoals contactgegevens, erop te noemen.

Ook technisch heb je soms wat wensen. Denk aan een goede laadtijd, een https-verbinding is meestal wel wenselijk en voor de mobiel wil je waarschijnlijk dat je site responsive is, wat betekent dat deze zich makkelijk aanpast aan het scherm. Zie meer hierover op onze pagina over de zakelijke website.

Kan ik online verkopen via een zelfgemaakte website?

Als je echt online wilt verkopen dan heb je niet alleen teksten en afbeeldingen nodig, maar vaak ook productpagina’s, goede kassa en betaalmogelijkheden. Daarvoor is een zelfgemaakte website meestal wat minder geschikt. Je kunt dan beter op zoek naar mogelijkheden waarmee je zelf een webwinkel kunt beginnen.