menu

Zelf een website bouwen

Zelf een website bouwen is helemaal niet moeilijk. Veel zzp’ers die helemaal niets weten van code of programmeren, kunnen wel zelf een site opzetten. En dat is niet voor niets. Er zijn talloze partijen die een website voor je kunnen bouwen, maar via diverse aanbieders kun je het ook zelf doen.

Zelf een website bouwenAls je er in het begin niet veel geld aan uit wilt geven kun je ook zelf een website bouwen. Want het hebben van een eigen zakelijke website is altijd een goed idee, ook wanneer je van mening bent dat het gros van de klanten via mond-tot-mondreclame toch wel bij jou terechtkomt. Waar je voorheen als zelfstandig ondernemer acquisitie deed om aan nieuwe opdrachtgevers of afnemers te komen, gaan potentiële klanten tegenwoordig steeds vaker zelf online op onderzoek uit.

De reden hierachter is heel simpel: potentiële klanten vinden het fijn om eerst wat achtergrondinformatie over jou en jouw product of dienst te kunnen lezen voordat ze daadwerkelijk contact met je opnemen. Heb je geen website, dan is de kans groot dat mensen dit maar dubieus vinden. Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een domeinnaam ook de beschikking krijgt over een bijbehorend e-mailadres, wat veel professioneler overkomt dan een Hotmail- of Gmail-account.

Om een website te maken is geen programmeerkennis meer nodig

In de begintijden van het internet moest je zelf bijna een programmeur zijn om een website te kunnen maken, maar gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig. Niet alleen komen er steeds meer doe-het-zelf-pakketten op de markt, ook zijn ze inmiddels een stuk gebruiksvriendelijker. Ze zijn nu echt gericht op mensen die geen kaas hebben gegeten van programmeren.

Zelf een eigen website bouwen

Als je zelf een zakelijke website wilt bouwen zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Wat de beste manier is, is afhankelijk van wat de software moet kunnen. Zoek je vooral veel mogelijkheden bieden of juist een heel eenvoudige manier om een simpele website te maken?

 • Website huren
  Via online website-software als JouwWeb of Wix.com kun je zelf je website bouwen. Deze systemen zijn gebruiksvriendelijk en gericht op ondernemers die zonder programmeerkennis zelf hun eigen website willen maken.
 • WordPress of ander gratis cms
  Dit cms is opensource en heeft dus geen maandelijkse kosten. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor de installatie waarna je zelf verder aan de slag kunt. Vervolgens moet je zelf aan de slag met design, techniek en de veiligheid. WordPress is niet alleen populair onder gebruikers, maar ook onder hackers.
 • Laten ontwikkelen
  Een professionele website laten bouwen door een webdesigner. Vraag vooraf vrijblijvend offertes op van webdesigners of internetbureaus uit je eigen regio.

Voorbereiden: wat heb je nodig?

 • Doelstelling
  Voordat je jouw website gaat maken, is het goed om eerst te bedenken wat en wie je precies wilt bereiken met de site. Vind je het voldoende wanneer je wat achtergrondinformatie kunt geven en contactgegevens kunt plaatsen of heb je liever wat meer mogelijkheden? Wil je bijvoorbeeld een deel van je portfolio kunnen laten zien, klanten de optie geven om een review achter te laten of een blog bijhouden?
 • Domeinnaam
  Welke naam geef je jouw website? De meeste ondernemers willen gewoon hun bedrijfsnaam.nl. Maar als je een website opzet voor een product kun je ook voor een productnaam gaan, of zelfs een generieke naam, zoals sokkenwebwinkel.nl of fietsenwinkelutrecht.nl.
 • Teksten
  Zelf een website bouwen is misschien technisch niet zo moeilijk, de juiste teksten schrijven is voor veel mensen al een uitdaging. Je kunt hiervoor een tekstschrijver inschakelen. Het voordeel is dat je dan een fijn leesbare tekst krijgt in foutloos Nederlands. Zorg wel dat je dan de tijd neemt om mee te denken hoe hij de unieke kenmerken van je bedrijf of product moet omschrijven!
 • Beeldmateriaal
  Een website met alleen maar teksten is meestal nogal saai. De meeste bedrijven plaatsen daarom ook een logo van het bedrijf, kiezen voor een huisstijl met enkele kleurtjes die terugkomen op het visitekaartje of bestelbus en plaatsen wat foto’s. Ben je zelf geen goede fotograaf? Je kunt online ook foto’s van mensen kopen, maar pas wel op voor de cliche’s van stockfotografie!
 • Tijd
  Met de juiste naam, huisstijl, teksten en afbeeldingen kom je een heel eind, maar ben je er nog niet. Ondanks dat er online veel hulpmiddelen zijn om zelf een website mee te bouwen en het dus technisch helemaal niet zo moeilijk is, kan het wel veel tijd kosten om de juiste menu-indeling, pagina-lengte, homepage, contactpagina en zaken als tussenkopjes of andere aanvullende zaken allemaal voor elkaar te krijgen.

Website onder de aandacht brengen bij klanten

Als je website eenmaal is gebouwd is het taak om deze goed in te zetten. Je hebt deze tenslotte niet voor niets gemaakt! En dus zul je moeten zorgen dat (potentiële) klanten deze gaan bezoeken. Dit kan vrij simpel, door bijvoorbeeld je site bij enkele startpagina’s aan te melden, op je socialmedia-accounts te vermelden of via offline marketing als visitekaartjes of folders.

Als je echt een groot bereik wilt met je zelfgebouwde website kun je denken aan:

  • betaalde reclame in zoekmachines als Google of YouTube
  • social-media-campagnes op Facebook of Instagram
  • Online platformen als Amazon of Google Shopping
  • Offline marketingkanalen als radio- en televisiereclames

Vaak kun je wel met weinig geld beginnen. zo is een Facebook- of YouTube-campagne al mogelijk vanaf een paar tientjes. Dan is je bereik natuurlijk ook beperkt maar wanneer jij als zzp’er maar een of twee opdrachten per maand nodig hebt, kan dit al voldoende zijn om voldoende nieuwe klanten mee te bereiken.

Zelfgebouwde website net zo succesvol?

Zelfgebouwde website net zo succesvol?Veel ondernemers denken dat een zelfgebouwde website nooit zo succesvol kan zijn als een website die door een professioneel bedrijf is ontwikkeld. Webdesign is een expertise op zich, dus in zekere zin zit er wel wat in deze stelling. Bedrijven die televisiereclames of dure Google-campagnes inzetten doen dit meestal niet met een zelfgebouwde website. Natuurlijk kan een ervaren webdesigner een meer professioneel design ontwikkelen en de website beter ontwikkelen.

Aan de andere kant blijken ondernemers die zelf hun eigen website bouwen vaak veel gemotiveerder om die actueel te houden of zo nu en dan bij te werken. Daarnaast kent de ondernemer zijn klanten meestal beter, en kan hij zo de website hier beter op af laten stemmen. Klanten die kiezen voor zzp’ers waarderen een website met een persoonlijke uitstraling vaak meer dan wanneer deze professioneel maar juist wat afstandelijker lijkt.

Een mix, waarbij je investeert in een professionele huisstijl, maar zelf actief teksten en beeldmateriaal plaatst of nadenkt over de indeling van je website kan natuurlijk wel het beste van beide werelden combineren, maar betekent vaak ook de grootste investering in zowel geld als tijd.

Je website onderhouden

Afhankelijk van hoe handig jij zelf bent, en hoeveel tijd jij er zelf in wilt steken, maak je waarschijnlijk nog altijd wat kosten voor je website, ook als je deze zelf bouwt. Daarnaast zul je er rekening mee moeten houden dat de website ook onderhouden moet worden.

Uit onderzoek van SIDN blijkt dat ondernemers gemiddeld zo’n tien uur per maand besteden aan hun website, maar dat is dus ook inclusief alle ondernemers die het dus uitbesteden. Als je kiest voor een huuroplossing dan is de kans groot dat eventuele updates automatisch worden bijgewerkt. Kies je voor een opensource-oplossing als WordPress? Dan zul je periodiek zelf je website moeten bijwerken.