menu

Zelf een website bouwen

Zelf een website bouwen is helemaal niet moeilijk. Veel zzp’ers die helemaal niets weten van code of programmeren, kunnen wel zelf een site opzetten. En dat is niet voor niets. Waar je voorheen als zelfstandig ondernemer acquisitie deed om aan nieuwe opdrachtgevers of afnemers te komen, gaan potentiële klanten tegenwoordig steeds vaker zelf online op onderzoek uit. Er zijn talloze partijen die een website voor je kunnen bouwen, maar via diverse aanbieders kun je het ook zelf doen.
Zelf een website bouwenAls je er in het begin niet veel geld aan uit wilt geven kun je ook zelf een website bouwen. Want het hebben van een eigen zakelijke website is altijd een goed idee, ook wanneer je van mening bent dat het gros van de klanten via mond-tot-mondreclame toch wel bij jou terechtkomt. De reden hierachter is heel simpel: potentiële klanten vinden het fijn om eerst wat achtergrondinformatie over jou en jouw product of dienst te kunnen lezen voordat ze daadwerkelijk contact met je opnemen. Heb je geen website, dan is de kans groot dat mensen dit maar dubieus vinden. Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een domeinnaam ook de beschikking krijgt over een bijbehorend e-mailadres, wat veel professioneler overkomt dan een Hotmail- of Gmail-account.

Om een website te maken is geen programmeerkennis meer nodig

In de begintijden van het internet moest je zelf bijna een programmeur zijn om een website te kunnen maken, maar gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig. Niet alleen komen er steeds meer doe-het-zelf-pakketten op de markt, ook zijn ze inmiddels een stuk gebruiksvriendelijker. Ze zijn nu echt gericht op mensen die geen kaas hebben gegeten van programmeren.

Voordat je jouw website gaat maken, is het goed om eerst te bedenken wat je precies wilt bereiken met de site. Vind je het voldoende wanneer je wat achtergrondinformatie kunt geven en contactgegevens kunt plaatsen of heb je liever wat meer mogelijkheden? Wil je bijvoorbeeld een deel van je portfolio kunnen laten zien, klanten de optie geven om een review achter te laten of een blog bijhouden? En moet de software vooral veel mogelijkheden bieden of juist zo eenvoudig mogelijk in gebruik zijn? Hoe handig ben jij, en hoeveel tijd wil je steken in het bouwen van je website?

Zelf een eigen website bouwen

Als je zelf een zakelijke website wilt bouwen zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen.

  • Website huren
    Via online website-software als JouwWeb of Wix.com kun je zelf een website maken. Deze systemen zijn gebruiksvriendelijk en gericht op ondernemers die zonder programmeerkennis zelf hun eigen website willen bouwen.
  • WordPress of ander gratis cms
    Dit cms is opensource en heeft dus geen maandelijkse kosten. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor de installatie waarna je zelf verder aan de slag kunt. Vervolgens moet je zelf aan de slag met design, techniek en de veiligheid. WordPress is niet alleen populair onder gebruikers, maar ook onder hackers.
  • Laten ontwikkelen
    Laat een professionele website bouwen door een webdesigner. Vraag vooraf vrijblijvend offertes op van webdesigners of internetbureaus uit je eigen regio.