menu

Zelf een website bouwen

Zelf een website bouwen is helemaal niet moeilijk. Veel zzp’ers die helemaal niets weten van code of programmeren, kunnen wel zelf een site opzetten. En dat is niet voor niets. Waar je voorheen als zelfstandig ondernemer acquisitie deed om aan nieuwe opdrachtgevers of afnemers te komen, gaan potentiĆ«le klanten tegenwoordig steeds vaker zelf online op onderzoek uit. Er zijn talloze partijen die een website voor je kunnen bouwen, maar via diverse aanbieders kun je het ook zelf doen.

Zelf een website bouwenAls je er in het begin niet veel geld aan uit wilt geven kun je ook zelf een website bouwen. Want het hebben van een eigen zakelijke website is altijd een goed idee, ook wanneer je van mening bent dat het gros van de klanten via mond-tot-mondreclame toch wel bij jou terechtkomt. De reden hierachter is heel simpel: potentiƫle klanten vinden het fijn om eerst wat achtergrondinformatie over jou en jouw product of dienst te kunnen lezen voordat ze daadwerkelijk contact met je opnemen. Heb je geen website, dan is de kans groot dat mensen dit maar dubieus vinden. Een ander voordeel is dat je bij de aanschaf van een domeinnaam ook de beschikking krijgt over een bijbehorend e-mailadres, wat veel professioneler overkomt dan een Hotmail- of Gmail-account.

Er is geen programmeerkennis meer nodig

In de begintijden van het internet moest je zelf bijna een programmeur zijn om een website te kunnen maken, maar gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig. Niet alleen komen er steeds meer doe-het-zelf-pakketten op de markt, ook zijn ze inmiddels een stuk gebruiksvriendelijker. Ze zijn nu echt gericht op mensen die geen kaas hebben gegeten van programmeren.

Voordat je jouw website gaat lanceren, is het goed om eerst te bedenken wat je precies wilt bereiken met de site. Vind je het voldoende wanneer je wat achtergrondinformatie kunt geven en contactgegevens kunt plaatsen of heb je liever wat meer mogelijkheden? Wil je bijvoorbeeld een deel van je portfolio kunnen laten zien, klanten de optie geven om een review achter te laten of een blog bijhouden? En moet de software vooral veel mogelijkheden bieden of juist zo eenvoudig mogelijk in gebruik zijn? Hoe handig ben jij, en hoeveel tijd wil je steken in het bouwen van je website?

Vier aanbieders waarmee je zelf een website kunt bouwen:

Online zijn diverse aanbieders waarmee jij zelf een website kunt maken. Er zijn er dus tientallen maar vaak werken ze met een van onderstaande partijen samen. Daarnaast zijn dit allemaal partijen die wat serieuzer zijn, en zich vooral richten op ondernemers die zelf hun website bouwen. Voor deze partijen is het dus core-business dus kun je ervan uitgaan dat het wel goed zit met de mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid.

 • Jimdo
  De voordeligste aanbieder van dit rijtje is Jimdo. Als je de keuze baseert puur op de prijs, is een Jimdo-website zijn geld meer dan waard. Maar het is tegelijkertijd degene met de minste opties. Vooral qua design en bewerkingsmogelijkheden heb je minder vrijheid dan bij de andere leveranciers. Wel krijg je ook hier de beschikking over een eigen (.nl-)domeinnaam en een mailbox.
 • JouwWeb
  JouwWeb is een softwareaanbieder van eigen bodem, met Nederlandse servers, vertrouwde betaalmogelijkheden en support in het Nederlands. De software is gebruiksvriendelijk en de designs zijn eenvoudig aan te passen. Tijdens ons onderzoek zagen wij bij de redactie JouwWeb als onze voorkeurspartij vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Een mogelijk nadeel is de beperkte mogelijkheid om te bloggen. Ook betaal je extra wanneer je een meertalige website wilt. JouwWeb biedt een uitprobeerperiode van 3 maanden, waardoor je uitgebreid de kans krijgt om de software te proberen. Dit is inclusief domeinregistratie.
 • Weebly
  Heb je liever wat meer (webshop)functionaliteiten, inclusief moderne designs? Dan kan Weebly, dat eveneens bekendstaat vanwege het grote gebruiksgemak, ook een interessante keuze zijn. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de software op Amerikaanse servers draait en dat er geen Nederlandse ondersteuning is. Daarnaast is de domeinnaam niet inbegrepen in de pakketprijs. Dit geldt ook voor de mailbox, al is deze wel los aan te schaffen.
 • Wix
  Ook Wix biedt volop opties qua design. En ben je op zoek naar extra mogelijkheden, dan kun je in de app market terecht voor talloze plugins. Het systeem is uitgebreid, maar is tevens redelijk complex. Enige ervaring met het zelf maken of onderhouden van websites komt dus wel van pas. Daarnaast draait Wix net als Weebly op Amerikaanse servers en is er geen Nederlandse ondersteuning of help-pagina beschikbaar. Ook is het niet mogelijk om een .nl-domeinnaam aan te maken.