Fiscaal voordeel thuiswerken vaak vergeten

Er bestaat een fiscale regeling voor thuiswerkende ondernemers die bepaalt dat je de kosten die je thuis maakt kunt aftrekken van de belasting. Uit onderzoek blijkt echter dat bijna de helft van de thuiswerkende ondernemers geen gebruik maakt van deze aftrekmogelijkheid.

Door de opkomst van het zelfstandig ondernemen zonder personeel, in combinatie met de opkomst van het internet, is er een enorme groei ontstaan in thuiswerkende ondernemers. Een goede bureaustoel, laptop en internetverbinding en je kantoor is klaar!

Zonder aparte opgang toch fiscaal voordeel? Het kan!
Fiscaal gezien wordt de thuiswerkplek meestal niet als kantoor gezien en niet alle kosten zijn aftrekbaar tenzij er ook een eigen ingang en toilet is. Tenminste dat is wat de thuiswerkende ondernemers lezen in het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen fiscaal voordeel bij thuiswerken mogelijk is! De eerder genoemde bureaustoel en laptop zijn beiden wél gewoon aftrekbaar en worden meestal nog wel op de zaak gezet. Maar vervolgens laten ondernemers het fiscaal voordeel van de thuiswerkplek in veel gevallen liggen.

Thuiswerk-kosten als energie worden vergeten
Werk jij thuis aan je onderneming? Heb je dan al eens gekeken naar de kosten van je internetabonnement of abonnement van je mobiele telefoon? Die worden regelmatig vergeten. En energie is een van de kostenposten waarvan thuiswerkende zzp’ers meestal al helemaal niet weten dat ze aftrekbaar zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat maar 35% gebruik maakt van die mogelijkheid. Terwijl door het werken vanuit huis de energiekosten aanzienlijk kunnen stijgen en in sommige gevallen deze, ondanks dat je gewoon in je huiskamer onderneemt, soms toch aftrekbaar zijn.

Een voorbeeld is de eigenaresse van een massagesalon die dagelijks drie wassen extra draait, bovenop de reguliere huishoudelijke was. Maar ook het intensieve gebruik van computers en servers bij IT-specialisten of de extra verlichting en verwarming in een atelier zorgen voor een aanzienlijk hogere energierekening. Deze extra kosten komen doorgaans voor belastingaftrek in aanmerking.

Kosten duidelijk toerekenbaar aan de onderneming
Ondanks dat je bij thuiswerken geen recht hebt op aftrek van een gebruiksvergoeding voor de werkruimte, kun je de energiekosten die duidelijk toerekenbaar zijn aan de onderneming ten laste van de winst brengen. Het moet dan gaan om apparaten die je in de onderneming gebruikt, die op de ondernemingsbalans staan en die veel energie gebruiken. Bijvoorbeeld die eerder genoemde servers of wasmachine en wasdroger. Zolang je maar kunt aantonen dat het zakelijk is!

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten