menu
e-boekhouden

Per 1 januari 2017 is e-factureren naar Rijksoverheid verplicht

Per 1 januari 2017 is e-factureren naar Rijksoverheid verplicht

Elektronisch factureren, ook wel e-factureren genoemd, heeft de toekomst. En dat beseft ook de Rijksoverheid. Die verplicht dat alle leveranciers van de overheid per 1 januari volgend jaar bij nieuwe inkoopovereenkomsten hun factuur elektronisch indienen.

De Nederlandse overheid heeft gekozen voor UBL (Universal Business Language) als het standaard formaat voor e-facturatie en verplicht leveranciers op deze manier e-facturen naar haar te sturen met ingang van volgend jaar. De UBL-technologie wordt al langer toegepast in andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zweden en Spanje.

Met e-facturatie moet de overheid flink kunnen besparen op geld en tijd. Waar normaal gesproken facturen via de post of e-mail handmatig worden verwerkt, kan dat met e-factureren geautomatiseerd gebeuren. Een e-factuur is namelijk een digitaal bestand met een vaste structuur; alle gegevens staan op een vaste plek en hebben hun eigen betekenis die door andere boekhoudsystemen probleemloos kunnen worden gelezen en verwerkt.

Dat er nog vele mogen volgen…

De afgelopen tijd heeft een aanzienlijk aantal toeleveranciers al stappen gezet om elektronisch te kunnen factureren naar de overheid. De hoop is dat door de voortrekkersrol van de overheid e-factureren gemeengoed wordt in Nederland en andere bedrijven en mede-overheid ook op e-facturatie overgaan.

Reacties