e-boekhouden

Factuur maken: gratis in Word en Excel

Gratis een factuur maken in Word of Excel is heel eenvoudig. Betaalde oplossingen zijn vaak beter maar overstappen kan altijd nog. Enkele voorbeelden en sjablonen om facturen te maken met Microsoft Office.

Gratis facturen maken in Word en Excel

Factuur gratis maken in Word of Excel met voorbeeldenDe boekhouding en facturen bijhouden in Excel of Word is misschien niet de meest optimale keuze maar als je net je onderneming begonnen bent is het wel prima om hiermee te starten.

Zo kun je de eerste facturen gratis maken. Facturen maken met een Word- en Excel-sjabloon of template is heel eenvoudig.

Met een sjabloon of template kun je gratis zelf facturen maken met Microsoft Office.

Als je volume groeit kun je altijd nog overstappen op een facturatieprogramma of volledig boekhoudprogramma. Daarnaast is er ook veel gratis facturatie software in Nederland beschikbaar. In dit artikel gaan we in op hoe je gratis een factuur maken kunt in Word en Excel.

Snel en foutloos facturen maken met een eenvoudig facturatieprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit, of kies zelf het juiste online facturatieprogramma uit met ons overzicht.

Factuur voorbeelden in Word en Excel

Microsoft Office heeft prima voorbeeld-facturen beschikbaar. Je maakt een nieuw bestand aan (of in het Engels new file) en kiest niet voor een lege pagina, maar voor een sjabloon (of template). Hier vind je standaard voorbeelden voor facturen (invoice). Deze gaan van simpele tot de zeer uitgebreide facturen. Vaak is het ook mogelijk om een eigen logo op de factuur te plaatsen.

Als je zelf je factuur maakt in Word of Excel moet je wel goed opletten of alle verplichte items er op staan:

• Naam, adres en btw-nummer of btw-ID
• KvK-nummer (bij inschrijving Kamer van Koophandel)
• Uniek volgnummer
• Datum waarop de factuur is gemaakt
• Naam en het adres van klant
• Datum (of tijdvlak) waarop goederen of diensten zijn geleverd
• Aantal geleverde goederen of diensten
• Omschrijving van de geleverde diensten/goederen
• Btw-percentage (0, 9 of 21 procent)
• Bedrag dat in rekening wordt gebracht, exclusief btw
• Btw-bedrag in euro’s

Het volgnummer van de factuur moet je uiteraard zelf aanpassen.

Online Excel-sjablonen en templates

Naast de sjablonen van Excel zelf zijn er online ook veel andere sjablonen en templates te vinden om facturen gratis mee te maken. Soms bieden deze ook templates om de hele boekhouding in Excel te regelen. Enkele sites met gratis templates:

  • Excel-Boekhouden.nl Dit gratis boekhoudsjabloon is ontwikkeld door e-Boekhouden, en geeft ook een voorbeeld waarmee je elke factuur gratis maken kan.
  • Tuxx: 4 factuursjablonen voor Excel in verschillende sectoren: groothandel, cateraar, schildersbedrijf en aannemer.
  • Lancelots: duidelijk voorbeeld van een simpele Nederlandse factuur met uitleg.
  • Factuurvoorbeeld.nl: bieden 21 gratis voorbeeldfacturen in Word. Allerlei verschillende branches en documenten zijn hier beschikbaar.
  • Excelfacturen.nl: Gratis voorbeeld-facturen volledig aan te passen naar eigen smaak.

Facturen maken voor het buitenland

Maak je de factuur voor een onderneming in het buitenland, dan gelden er andere regels. Zie hier een voorbeeld van een factuur voor het buitenland waarbij de btw is verlegd.

Bewaarplicht van facturen

Hoe je jouw facturen ook gaat maken, houd er altijd rekening mee dat je deze ook 7 jaar moet bewaren. Al deze jaren kan de belastingdienst inzage eisen in de financiële administratie. Zorg er dus voor dat je de bestanden veilig opslaat (liefst op meerdere locaties), denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van een backup van je facturen.

Facturen maken met software

facturen maken met gratis factuur-softwareGratis voorbeelden van facturen helpen je snel op weg en met Excel en Word kun je gratis facturen maken die aan alle eisen voldoen. De besparing is meestal minder dan je vooraf hoopt want je bent er meestal wel nog veel tijd aan kwijt. Met een factuurprogramma kun je zaken als het toevoegen van adresgegevens, berekening van de btw of het toevoegen van een factuurnummer automatiseren.

Met een programma kun je stappen van het factureren automatiseren.

Facturatie- of boekhoudprogramma’s

Met gratis facturatie-software of een gratis boekhoudprogramma kun je soms een stap verder. Al maakt een abonnement op een goedkoop boekhoudprogramma het vaak helemaal compleet. Zo’n programma helpt meestal ook met de btw-aangifte of je debiteurenbeheer. Als klanten sneller facturen betalen zijn de kosten van een boekhoudprogramma soms zo terugverdiend!

Met gratis facturatie- of boekhoudsoftware kun je soms een stap verder gaan.

Een compleet programma als e-Boekhouden biedt haar boekhoudprogramma de eerste vijftien maanden (!!!) gratis aan. Daarna kost deze, afhankelijk van welk pakket je kiest, soms nog geen tientje per maand. Dan heb je de administratie in een keer goed geregeld! Op onze pagina over online boekhouden vind je verschillende andere programma’s om facturen mee te maken.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.