Nepfacturen: wat doe je ermee?
Als eigenaar van een eenmanszaak krijg je waarschijnlijk ooit te maken met dubieuze nepfacturen. De gegevens van jouw bedrijf staan openbaar in het handelsregister en waarschijnlijk zijn er altijd boefjes die hier op slinkse wijze gebruik van proberen te maken. Het belangrijkste is om nooit een factuur zomaar te betalen, maar altijd goed te controleren of het niet gaat om een nepfactuur.
Hoe herken je een nepfactuur
Bij ondernemers komen vaak vele facturen binnen, meestal worden deze snel betaald zonder goed te kijken of dit wel nodig is. Zeker wanneer er met grote letters “Incasso” of iets herkenbaars als “Telefoongids” op de factuur staat, zal je al snel denken dat je wel moet betalen. De acceptgiro is ook alvast ingevuld, om het betalen makkelijk te maken. Maar wanneer de factuur nep is, gaat het om een aanbod, en is het helemaal geen factuur, dit is echter slechts te lezen in de (erg) kleine lettertjes. De ‘aanbieders’ doen er alles aan om de nepfactuur zo echt mogelijk te maken, door jaren lange ervaring weten ze precies hoever ze kunnen gaan. Betaal je de factuur, dan ben je op het aanbod ingegaan (zoals beschreven in de kleine lettertjes), en is het erg moeilijk om er nog onderuit te komen.
Snel en foutloos facturen maken met een eenvoudig facturatieprogramma? Probeer e-Boekhouden gratis uit of MoneyMonk. Of kies zelf het juiste online facturatieprogramma uit met ons overzicht.
Type nepfacturen
Er zijn verschillende type nepfacutren, voorbeelden zijn: een vermelding op een website (waar nooit iemand op komt), een aanmelding bij zoekmachines of bedrijfsgidsen, of een advertentie in een magazine dat niet wordt uitgegeven. Maar nieuwe nepfacturen blijven opduiken, steeds slinkser en moeilijker te onderscheiden van echte facturen. De ‘aanbieders’ kennen precies de mazen van de wet en weten hoever ze kunnen gaan, momenteel is het dus ook erg moeilijk om de ‘aanbieders’ aan te pakken. Wees dus altijd voorzichtig met het betalen van een factuur, controleer twee keer of het echt om een factuur gaat, en niet om een aanbod.
Nepfacturen melden
MKB-Nederland, Steunpunt Acquistiefraude, het OM en Justitie zijn momenteel op zoek naar een oplossing om tegen nepfacutren op te treden. Ben je slachtoffer? Meld het dan bij het Steunpunt Acquisitiefraude.
Reacties