Kleine zzp’er is vooral bijklussende pensionada

Kleine zzp’er is vooral bijklussende pensionada

De kleine zzp’er, de zelfstandige die minder dan 12 uur in de week werkt, is vaak een gepensioneerde. En bijna één op de drie zou graag meer uren willen werken. Desondanks zijn er steeds meer zzp’ers met zo’n korte werkweek.

Dit blijkt uit gegevens van het CBS, dat voor het eerst deze groep werkenden onder de loep nam. Het blijkt dat het aantal zzp’ers met een werkweek van minder dan 12 uur tussen 2004 en 2015 is opgelopen van 76 duizend naar 112 duizend. De hardst groeiende groep onder deze zzp’ers zijn de vutters en gepensioneerden die naast hun uitkering blijven bijklussen. Het aandeel 55-plussers in deze groep werkenden steeg van 46 procent in 2003 naar 60 procent vorig jaar. Bijna één op de drie in deze groep heeft zelfs al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Leeftijd zzp'ers

Kleine zzp’er is tevreden met de ‘leuke bijverdienste’

Als er wordt gekeken naar de miljoen zzp’ers die we hebben in ons land, dan vertegenwoordigen de zogenaamde kleine zzp’ers zo’n 13 procent. Van deze groep is tweederde tevreden met hun ‘mini-deeltijd’. Ze doen het vooral omdat ze een leuke bijverdienste hebben, vanwege de sociale contacten of omdat ze iets aan de maatschappij willen bijdragen.

Volgens het CBS verdienen kleine zzp’ers met een pensioen gemiddeld 31.100 euro per jaar. Dit is bijna modaal en ze komen dan ook aardig in de buurt van wat fulltime zzp’ers gemiddeld verdienen: 38.300 euro.

Voornaamste inkomstenbron zzp'ers

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten