BrightNL introduceert pensioen voor ZZPers

Pensioenopbouw voor zelfstandigen tegen kostprijs zal in de loop van dit jaar geïntroduceerd worden door BrightNL, een nieuw initiatief dat door middel van een crowdfundingcampagne eigendom wordt van de deelnemers. Het is een initiatief van drie zzp’ers en Peter Verhaar, oprichter van Alex, heeft hierin een adviserende rol.

Zzp’ers, freelancers, zelfstandig ondernemers, directeur-grootaandeelhouders of werknemers voor die werkgevers niks heeft geregeld kunnen met BrightNL pensioen opbouwen, zonder gekoppelde verzekeringen. Deelnemers bepalen zelf hoeveel ze willen inleggen, wanneer ze hun pensioen willen laten ingaan en welke instantie het pensioen mag uitkeren. Iedere deelnemer krijgt een eigen, zelf te beheren online pensioenrekening.

De inleg zal collectief belegd worden in Bright LifeCycle Fonds, een fonds met een neutraal risicoprofiel. Voor de dienstverlening vraagt BrightNL 210 euro per jaar van de deelnemers, de beleggingskosten worden doorberekend tegen kostprijs.

‘Oprichters misten goede oplossing voor zichzelf’

Het initiatief is ontstaan omdat de oprichters, zelf zzp’ers, geen goede oplossing voor hun eigen pensioenopbouw konden vinden. De bestaande oplossingen vonden ze te duur of te complex en vaak zaten er ook nog allerlei ongewenste verzekeringen aan gekoppeld. En het alternatief – sparen bij de bank – was in hun ogen ook niet aantrekkelijk, omdat het volgens hen door de lage rentestand weinig rendement levert.

Als deelnemer van BrightNL ben je ook gelijk aandeelhouder van de pensioeninstelling, wat weer inhoudt dat je medezeggenschap hebt en meedeelt in de eventuele winst. Via crowdfundingplatform Symbid proberen de initiatiefnemers 300.000 euro op te halen. Momenteel is al meer dan 75.000 euro binnengehaald.

Eerder dit jaar gaf het ministerie van Financiën goedkeuring aan een vrijwillig en flexibel pensioenfonds voor zelfstandigen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten