e-boekhouden

Fiscale oudedagsreserve eenmanszaak

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Via de fiscale oudedagsreserve (FOR) kun je op een aantrekkelijke manier een deel van de winst reserveren voor je oude dag.

Wat is de oudedagsreserve?

Fiscale OudedagsreserveDe oudedagsreserve zorgt ervoor dat je een deel van je winst uit de onderneming mag gebruiken voor je pensioen. Dit is prettig, want een lagere winst betekent dat je als ondernemer minder inkomstenbelasting betaalt. Het geld dat je hierdoor overhoudt, kun je gebruiken om je pensioen te regelen. Je kunt hiermee als ondernemer met brutowinst zelf pensioen opbouwen. Dat werkt vergelijkbaar met mensen die in loondienst pensioen opbouwen. De regeling wordt ook wel de fiscale oudedagsreserve of FOR-regeling genoemd.

Dankzij de oudedagsreserve kun je een deel van de winst reserveren voor je pensioen.

Oudedagsreserve voor eenmanszaak en vof

In tegenstelling tot een belastingvoordeel als de mkb-winstvrijstelling, waar elke ondernemer recht op heeft, gelden er voor de fiscale oudedagsreserve een aantal beperkingen. Zo mogen alleen ondernemers met een eenmanszaak of vof gebruikmaken van de regeling. Ook moet je voldoen aan het urencriterium. Pas als je jaarlijks meer dan 1.225 uur in je onderneming steekt – een kleine 24 uur per week – kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen.

Verder is het belangrijk dat je de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt en dat je onderneming winst maakt. Omdat je uitsluitend een deel van de winst mag gebruiken, is alleen een leuke omzet niet voldoende. Heb je flink geïnvesteerd of heb je tegenvallende resultaten waardoor je geen winst draait? Dan is het niet mogelijk om dat jaar geld opzij te zetten.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Fiscale oudedagsreserve op de balans verwerken

Je kan de oudedagsvoorziening overmaken naar een aparte spaar- of beleggingsrekening maar dat hoeft niet. Wel moet je op de balans melding maken van de fiscale oudedagsreserve. Dit doe je door een reserve te boeken aan de creditzijde. Om de balans in evenwicht te houden moet dit bedrag ook minimaal aan eigen vermogen staan vermeld op de debetzijde van de balans. De oudedagsvoorziening is dan een schuld van de onderneming aan jou. Je bent dus een crediteur van je eigen onderneming.

De eenmanszaak of vof omzetten naar een bv

Heb je een eenmanszaak of vof en wil je deze omzetten naar een besloten vennootschap, dan heeft dit gevolgen voor de fiscale oudedagsreserve. Je kunt de reservering niet meenemen naar de nieuwe bv. Je kunt ervoor kiezen om direct af te rekenen met de belastingdienst, maar het is ook mogelijk om met het vrijgekomen bedrag een lijfrente te kopen.

Ga je een bv oprichten? De oudedagsreserve kan alleen met een eenmanszaak of vof.

Het kan lastig kan zijn om te bepalen wat de meest gunstige optie is, niet alleen voor de korte termijn maar ook voor later. Daarom is het slim om dit met een pensioenadviseur of boekhouder te bespreken.

Wil je pensioenbeleggen met belastingvoordeel? Open vandaag nog een beleggingsrekening bij DEGIRO of Brand New Day en bouw zelfstandig kapitaal op voor later.

Jaarlijkse limiet

Jaarlijkse limiet oudedagsreserveDeelnemen aan de fiscale oudedagsreserve is niet verplicht. Je bent vrij om bepaalde jaren wel geld te reserveren en andere jaren niet. Wel geldt er jaarlijks een limiet voor het bedrag dat je mag gebruiken. Sla je een of meerdere periodes over, dan kun je dit dus niet compenseren door op een later moment extra geld te reserveren.

Er worden twee limieten opgelegd: er mag van de winst een maximaal percentage en maximumbedrag gereserveerd worden. Zowel het percentage als het maximumbedrag kan jaarlijks wisselen. Het dotatiepercentage, het percentage dat je mag reserveren, ligt rond de 9 procent. Het maximumbedrag dat je mag reserveren ligt is ongeveer 9 duizend euro. In de praktijk betekent dit dat je – hoe hoog je winst ook is – nooit meer kunt reserveren dan het wettelijk vastgestelde maximum.

Voordelen van de oudedagsreserve

Feitelijk is de fiscale oudedagsreserve niets meer dan een uitstel van betaling. Maar wel eentje met mogelijke belastingvoordelen, zowel op de korte als de lange termijn. Het voordeel op de korte termijn is dat je nog geen belasting hoeft te betalen over het gereserveerde bedrag. Vooral als je nog niet zo lang ondernemer bent, kan dit heel fijn zijn. De kans is dan groot dat je alle winst wilt herinvesteren in het bedrijf.

Een voordeel op de lange termijn is dat je in de tussentijd rendement kunt behalen door het reserve te sparen of beleggen. Ook is het belastingtarief waarschijnlijk lager op het moment dat je het bedrag uitkeert voor je pensioen. Hierdoor houd je verhoudingsgewijs mogelijk meer over van je inleg.

Wil je pensioenbeleggen met belastingvoordeel? Open vandaag nog een beleggingsrekening bij DEGIRO of Brand New Day en bouw zelfstandig kapitaal op voor later.

Nadelen van de oudedagsreserve

Hoewel de fiscale oudedagsreserve de nodige voordelen kan opleveren, kunnen er ook situaties ontstaan waarin de regeling tegen je werkt. Zo kunnen de regels rondom de oudedagsvoorziening jaarlijks aangepast worden. Verder is het mogelijk dat de belastingtarieven veranderen. Nu is het zo dat gepensioneerden minder belasting hoeven te betalen bij een vergelijkbaar inkomen, maar niemand weet wat het belastingpercentage over tien of twintig jaar zal zijn.

Bovendien kun je ook je eigen toekomst niet altijd voorspellen. Het hoeft bijvoorbeeld niet zo te zijn dat je de belasting over je oudedagsreserve pas betaalt op het moment dat je met pensioen gaat. Een verandering in rechtsvorm kan ook de aanleiding zijn voor een uitbetaling. En die stap maak je misschien juist als je inkomen is gegroeid en je dus ver in de hoogste belastingschaal zit.

Bij twijfel kan een boekhouder adviseren

Al met al kan de regeling best complex worden. Om te voorkomen dat de oudedagsvoorziening nadelig voor je uitpakt, is het aan te raden om je goed te verdiepen in de voorwaarden. En bij twijfel is het natuurlijk altijd beter om een fiscaal specialist in te schakelen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.