e-boekhouden

Fiscale oudedagsreserve eenmanszaak

Wie gaat ondernemen, is zelf verantwoordelijk voor de opbouw van het pensioen. Via de fiscale oudedagsreserve kun je op een aantrekkelijke manier een deel van de winst reserveren voor je oude dag.

Wat is de oudedagsreserve?

Fiscale OudedagsreserveDe oudedagsreserve zorgt ervoor dat je een deel van je winst uit de onderneming mag gebruiken voor je pensioen. Dit is prettig, want een lagere winst betekent dat je als ondernemer minder inkomstenbelasting betaalt. Het geld dat je hierdoor overhoudt kun je gebruiken om je pensioen te regelen.

Je kunt hiermee als ondernemer met brutowinst zelf pensioen opbouwen. Dat werkt vergelijkbaar met mensen die in loondienst pensioen opbouwen.

Tot 2019 noemde de belastingdienst het de fiscale oudedagsreserve en werd deze regeling meestal afgekort als FOR of FOR-regeling.

Dankzij de oudedagsreserve kun je een deel van de winst reserveren voor je pensioen.

Oudedagsreserve voor eenmanszaak en vof

In tegenstelling tot een belastingvoordeel als de mkb-winstvrijstelling, waar elke ondernemer recht op heeft, gelden er voor de fiscale oudedagsreserve een aantal beperkingen. Zo mogen alleen ondernemers met een eenmanszaak of vof gebruikmaken van de regeling. Ook moet je voldoen aan het urencriterium. Pas wanneer je jaarlijks meer dan 1225 uur in je onderneming steekt – een kleine 24 uur per week – kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen.

Verder is het belangrijk dat je de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt en dat de onderneming winst maakt. Aangezien je uitsluitend een deel van de winst mag gebruiken, is alleen het hebben van een leuke omzet niet voldoende. Heb je flink geïnvesteerd of heb je tegenvallende resultaten waardoor je geen winst draait, dan is het niet mogelijk om dat jaar geld opzij te reserveren.

Ben je op zoek naar een boekhouder? Gratis en vrijblijvend offertes opvragen van boekhouders uit je regio. Zo kun je makkelijk vergelijken!

Fiscale oudedagsreserve op de balans verwerken

Je kan de oudedagsvoorziening overmaken naar een aparte spaar- of beleggingsrekening maar dit hoeft niet. Wel moet je op de balans melding maken van de fiscale oudedagsreserve. Dit doe je door een reserve te boeken aan de creditzijde. Om de balans in evenwicht te houden moet dit bedrag ook minimaal aan eigen vermogen staan vermeld op de debetzijde van de balans. De oudedagsvoorziening is dan een schuld van de onderneming aan jou. Je bent een crediteur van je eigen onderneming.

De eenmanszaak of vof omzetten naar een bv

Heb je een eenmanszaak of vof en wil je deze omzetten naar een besloten vennootschap dan heeft dit gevolgen voor de fiscale oudedagsreserve. Je kunt de reservering niet meenemen naar de nieuwe bv. Je kunt ervoor kiezen om direct af te rekenen met de belastingdienst, maar het is ook mogelijk om met het vrijgekomen bedrag een lijfrente te kopen.

Ga je een bv oprichten? De oudedagsreserve kan alleen bij een eenmanszaak of vof!

Omdat het vrij lastig kan zijn om zelf te bepalen wat de meest gunstige optie is, niet alleen voor de korte termijn maar ook voor later, is het slim om dit met een pensioenadviseur of boekhouder te bespreken.

Heb je al gedacht aan pensioenbeleggen? Dat kan soms met belastingvoordeel. Open vandaag nog een Binck beleggingsrekening en bouw zelfstandig kapitaal op voor later.

Keuze voor deelname en jaarlijkse limiet

Jaarlijkse limiet oudedagsreserveDeelname is aan de fiscale oudedagsreserve is niet verplicht. Je bent geheel vrij om bepaalde jaren wel geld te reserveren en andere jaren niet. Wel geldt er jaarlijks een limiet voor het bedrag dat je mag gebruiken. Sla je een of meerdere periodes over, dan kun je dit dus niet compenseren door op een later moment extra te reserveren.

Er worden twee limieten opgelegd: een percentage van de winst dat maximaal mag worden gereserveerd en een maximumbedrag. Zowel het percentage als het maximumbedrag kan jaarlijks wisselen. Voor 2019 is het dotatiepercentage, zoals het percentage dat je mag reserveren officieel heet, vastgesteld op 9,44 procent. Het maximumbedrag dat je in 2019 mag reserveren voor je oude dag is 8.999 euro. In de praktijk betekent dit dat je – hoe hoog je winst ook is – je nooit meer kunt reserveren dan het wettelijk vastgestelde maximum.

Voordelen van de oudedagsreserve

Feitelijk gezien is de fiscale oudedagsreserve niets meer dan een uitstel van betaling. Maar wel eentje met mogelijke belastingvoordelen, zowel op de korte als lange termijn. Het voordeel op de korte termijn is dat je nog geen belasting hoeft te betalen over het gereserveerde bedrag. Vooral wanneer je nog niet zo lang ondernemer bent, kan dit heel fijn zijn. De kans is dan immers groot dat je (vrijwel) alle winst wilt herinvesteren in het bedrijf.

Een voordeel van de uitgestelde belastingheffing op de langere termijn is dat je er in de tussentijd rendement over kunt behalen door ermee te sparen of beleggen. Ook gelden er voor gepensioneerden (momenteel) lagere belastingtarieven. Hierdoor houd je verhoudingsgewijs mogelijk meer over van je inleg.

Heb je al gedacht aan pensioenbeleggen? Dat kan soms met belastingvoordeel. Open vandaag nog een Binck beleggingsrekening en bouw zelfstandig kapitaal op voor later.

Mogelijke nadelen van de oudedagsreserve

Hoewel de fiscale oudedagsreserve de nodige voordelen kan opleveren, kunnen er ook situaties ontstaan waarin de regeling tegen je werkt. Ook kunnen de regels rondom de oudedagsvoorziening jaarlijks aangepast worden. Ook is het mogelijk dat de belastingtarieven veranderen. Nu is het zo dat mensen die met pensioen zijn minder belasting hoeven te betalen bij een vergelijkbaar inkomen, maar niemand weet wat het belastingpercentage over tien of twintig jaar zal zijn.

Bovendien kun je ook je eigen toekomst niet altijd voorspellen. Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat je de uitgestelde belasting over de oudedagsreserve moet betalen op het moment dat je met pensioen gaat, maar dit hoeft niet zo te zijn. Zoals eerder aangegeven kan ook een andere keuze in rechtsvorm de aanleiding vormen. En die stap maak je misschien juist wanneer je inkomen is gegroeid, en je dus ver in de hoogste belastingschaal zit.

Als je twijfelt kan een boekhouder adviseren

Al met al kan de regeling best complex worden. Om te voorkomen dat de oudedagsvoorziening nadelig voor je uitpakt, is het aan te raden om je goed te verdiepen in de voorwaarden. En bij twijfel is het natuurlijk altijd beter om een fiscaal specialist in te schakelen.

Ben je op zoek naar een boekhouder? Gratis en vrijblijvend offertes opvragen van boekhouders uit je regio. Zo kun je makkelijk vergelijken!