e-boekhouden

Hoe is jouw pensioen geregeld?

Pensioenopbouw is weer volop in het nieuws. Tijdens de crisis was het voor velen een ver van de bed-show, maar nu het economisch weer beter gaat lijkt het onderwerp weer vaker ter sprake te komen. Sinds dit jaar zijn de mogelijkheden voor werknemers versoberd. Hoe is jouw pensioen eigenlijk geregeld?

Pensioen is op verschillende manieren te regelen. Nederlanders bouwen standaard een AOW-uitkering op. Daarnaast bouwen veel werknemers aanvullend pensioen op via hun werkgever. Zo’n negentig procent van de werkgevers biedt dit zijn werknemers aan. Maar als jij ondernemer bent moet je dit dus zelfstandig regelen en veel ondernemers doen dit niet en bij hen ontstaat er dus een tekort.

Wat is er veranderd per 2015?
De pensioenwet is per 1 janauri veranderd maar dit heeft op ondernemers weinig invloed. In de meeste pensioenregelingen wordt de jaarlijkse pensioenopbouw berekend aan de hand van een percentage van het pensioengevend salaris. Deze zijn verlaagd waardoor er jaarlijks minder pensioen wordt opgebouwd. Daarnaast is ook het pensioengevend salaris verlaagd. Over een bruto jaarinkomen boven de €100.000 wordt geen pensioen meer opgebouwd. Deze groep werknemers moet extra voorzieningen treffen om de toekomstige pensioenuitkering weer op het niveau van het inkomen te krijgen.

Voor de overheid lijkt het gemis aan een volledig pensioen vooral een doorn in het oog. Zij zien problemen bij hoe kapitaalkrachtig Nederlanders in de toekomst zullen zijn en na afgelopen financieel onzekere jaren lijkt de overheid erop gebrand om de financiële risico’s te beperken. Zo mag een huis niet langer volledig aflossingsvrij worden gefinancierd en is de aftrekbaarheid ook gemaximaliseerd. Extra aflossen en dus extra kapitaalopbouw voor later wordt hiermee gestimuleerd. Maar als er dan alsnog te weinig pensioen wordt opgebouwd, kom je al snel bij de zogenaamde individuele voorzieningen.

Om van een onbezorgde oudedag te kunnen genieten, zullen de meeste mensen zelf zorg dragen voor een extra aanvulling. Dit kan door een belegd vermogen of door een spaarkapitaal achter de hand te hebben. Je reguliere spaarrekening heeft het nadeel is dat er jaarlijks belasting over het tegoed moet worden betaald maar je kunt er ook voor kiezen om dit bij een bank of verzekeraar in het beheer laten doen waardoor je fiscaal aantrekkelijker kunt sparen.

Indien je een pensioentekort hebt, kun je fiscaal vriendelijk een vermogen opbouwen op een bankspaarrekening in de vorm van een lijfrente. De inleg is dan fiscaal aftrekbaar van het inkomen. De uitkering wordt uiteindelijk weer belast, maar uitgaande van een inkomensdaling na je pensionering vaak wel tegen een lager tarief. Over de vermogensopbouw hoef je geen belasting te betalen. Een bijkomend voordeel is dat de rentevergoeding gemiddeld hoger is dan op een reguliere spaarrekening.

Wat nu als je niets doet?
Ondanks de fiscale voordelen betekent banksparen bij een verzekeraar of bank wel dat je tijdelijk liquiditeit verliest. Hoe nadelig is een pensioengat eigenlijk? Veel ondernemers zijn niet hun hele leven ondernemer geweest. Vaak is er dus wel al een pensioen bij een werkgever opgebouwd. Naast de AOW kan dit al een leuk potje voor later zijn.

Natuurlijk betekent een slechtere opbouw dat je later tegen een verlies aan inkomen aanloopt. Niet leuk, maar als ook de uitgaven dalen doordat er ook kosten wegvallen, denk aan die auto van de zaak of als je huis tegen die tijd blijkt te zijn afgelost, dan kan het een keuze zijn om het verlies in inkomen voor lief te nemen. Ondernemers denken vaak dat de waarde van hun bedrijf of ander opgebouwd kapitaal wel dienst kan doen als pensioen. Afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat de waarde hiervan niet zeker is, maar is ondernemen niet per definitie leven met een inkomensrisico?

Gerelateerde berichten