Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Freelancer worden

Zzp’ers noemen zichzelf ook wel eens freelancers. Toch kun je geen freelancer worden bij de KvK: juridisch gezien bestaat deze vorm niet, ze zijn gewoon ondernemer net als elk ander.  Alles over de betekenis, voorwaarden en risico’s van freelancer worden.

Inhoud:

Betekenis: freelancer

freelancerEen freelancer is de tussenstap tussen een bedrijf en een medewerker in loondienst. Freelance betekent dat ze (tijdelijk) voor een opdrachtgever werken. Dat kan op afstand, wat bijvoorbeeld gebruikelijk is bij freelance webdesigners of vormgevers, maar soms zijn ze amper van werknemers te onderscheiden. Ze zijn dan écht onderdeel van een bedrijf en daar ook op locatie aanwezig.

Het verschil met medewerkers is dat ze niet bij een opdrachtgever op de loonlijst staan maar de opdracht factureren. In plaats van een product of dienst verhuren ze dus tijdelijk zichzelf uit. Er is dan ook geen sprake van een werkgever, uitsluitend van een opdrachtgever. Al lijkt het voor de buitenwereld soms alsof ze (tijdelijk) gewoon onderdeel zijn van een team.

Aan de slag als freelancer? Veel mensen willen graag ondernemer worden. Het heeft zijn voordelen, maar je moet wel veel regelen als je een eigen bedrijf gaat starten!

Verschil zzp’er en freelance werken

Een freelancer lijkt op een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en in de volksmond worden beide begrippen ook door elkaar gebruikt. Beide zijn meestal directeur van een eenmanszaak, maar het kan net zo goed vanuit een andere ondernemingsvorm. Een freelancer kan medewerkers in dienst hebben, maar dit is zelden het geval. Ze werken ‘voor zichzelf’ en factureren opdrachtgevers.

De verschillen met zzp’ers zijn klein en dus is het niet zo gek dat beide door elkaar worden gebruikt. Toch wordt het begrip freelancer vaker gebruikt als iemand werkelijk op locatie werkt bij een opdrachtgever, en soms zelfs deelneemt in een team waar ook medewerkers van de opdrachtgever in aanwezig zijn. De freelancer werkt dan dus aan een onderneming die niet van hem is. Het woord freelance benadrukt de relatie met de opdrachtgever.

zzp'er
Veel zzp’ers werken vanuit huis.

Als men het heeft over een zzp’er dan benadrukt dat deze ondernemer geen medewerkers in dienst heeft, maar verder kan deze wel gewoon als ondernemer werken aan zijn eigen onderneming. Soms werken zzp’ers letterlijk alleen, bijvoorbeeld als ze werken vanuit huis. Maar ze kunnen ook op een locatie werken waar ook andere zzp’ers of freelancers werken, zoals een gedeelde kantoorruimte.

Soms werken ze zelfs bij de klant maar meestal is dit dan om écht een losse opdracht of korte klus uit te voeren. De klant ervaart de relatie dan als met een bedrijf en ziet de zzp’er dus niet direct als collega.

Freelancer: vaak tussen werknemer en ondernemer in

Freelancers verkopen meestal hun uren. Ze krijgen hun opdrachten via opdrachtgevers die ze kennen, hun netwerk, maar soms ook via platforms voor zelfstandigen. Daarbij kan het gebeuren dat er ook opdrachten zijn waarbij de freelancer langere tijd voor één opdrachtgever werkt.

Een freelancer werkt vaak samen in een team.

Soms werkt een freelancer zelfs maandenlang in een team waarin ook medewerkers van de opdrachtgever werken. Een freelancer ervaart deze mensen dan ook letterlijk als collega’s. Hij wordt vaak ook als eigen medewerker behandeld, en alleen voor de wet als externe partij gezien. Wettelijk is er dus geen gezagsverhouding maar in de praktijk maakt het vaak niet uit of de opdrachtgever werkelijk de baas of alleen de klant is, gezag hebben ze allebei.

Hoe kun je freelancer worden?

Je kunt freelancer worden door opdrachten uit te voeren voor bedrijven. Je bent freelancer zodra je jezelf verhuurt aan een onderneming, maar de belastingdienst kan dit wel terugdraaien als zij van mening zijn dat er ‘schijnzelfstandigheid’ in het spel is, of als jij onvoldoende ondernemend bezig bent.

Omdat er in principe zelfs geen KvK inschrijving noodzakelijk is kan het voorkomen dat een ondernemer zichzelf als freelancer ziet maar dat de belastingdienst gewoon besluit dat deze persoon in loondienst is. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo kan achteraf besloten worden dat de werkgever achterstallige premies moet betalen. Als dit over meerdere freelancers gaat en/of over meerdere jaren kan dit bedrag flink oplopen.

Ga je freelance werken? Bereid je dan voor op het boekhouden. Je moet dan zelf facturen maken, belastingaangifte doen en de debiteurenadministratie regelen.

belastingdienstHet is daarom belangrijk er zeker van te zijn dat niet alleen de ondernemer zichzelf als freelancer ziet maar dat de belastingdienst dit ook van mening is. Je moet dus ondernemen, maar hoe toon je dat aan? Een zwart-wit antwoord geeft de belastingdienst ook niet, maar de volgende punten worden zeker meegenomen:

 • Inschrijven bij de KvK
  Als je een keer een klusje uitvoert voor een buurman of kennis is er geen probleem. Maar als je vaker voor bedrijven opdrachten uitvoert dan is een inschrijving bij de KvK een eerste indicatie dat jij jezelf ook ziet als zelfstandige.
 • Meerdere opdrachtgevers
  Een belangrijke oplossing is te zoeken naar meerdere opdrachtgevers. Als je minimaal zo’n drie a vier opdrachtgevers per jaar hebt, ben je sneller onafhankelijk en werk je dus sneller zelfstandig.
 • Werktijden en salaris
  Freelancers verkopen meestal hun uren. Je houdt dus je uren bij en die kunnen mee- of tegenvallen. Het is prima als je veel uren werkt voor één opdrachtgever, maar die moeten wel gericht zijn om een bepaald doel te bereiken. Als dat doel is bereikt moet er ook een einde komen aan de opdracht.

Is er geen einde bepaald? Dan kom je al snel in een grijs gebied. Als je bijvoorbeeld vaste werktijden hebt met een vaste structuur dan kan de belastingdienst dit zien als verkapte loondienst. Bijvoorbeeld als er elke maandag en dinsdag gewerkt wordt voor hetzelfde bedrijf. Er is dan geen prestatiegerichte opdracht meer en je streeft geen doelen meer na waarop de opdrachtgever je afrekent.

 • Belastingaangifte
  Als freelancer krijg je te maken met belastingaangiftes. Zelf dien je aan te tonen dat je verantwoordelijk bent voor de financiële administratie van de diensten en/of producten die je bedrijf biedt. Hiervoor is het vaak noodzakelijk, om naar de Kamer van Koophandel te gaan voor een inschrijving.
 • Freelance verklaring
  Natuurlijk kan het voorkomen dat een grote opdrachtgever je langere tijd in wil huren en je hierdoor fulltime tijdelijk (jaren?) voor een enkele opdrachtgever moet werken. Dat kan wel maar dan moet de belastingdienst het er wel mee eens zijn. Sommige opdrachtgevers willen dit vooraf graag duidelijk op papier. Voorheen kon dit via een VAR-verklaring, maar deze wordt niet meer afgegeven door de belastingdienst. Deze kijkt nu sterk naar de overeenkomst tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Zorg er dus voor dat hieruit duidelijk wordt dat het niet gaat om dienstverband, maar om een freelance opdracht.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over freelance werken zijn:

Hoe kun je freelancer worden?

In Nederland kan iedereen freelancer worden. Je kunt dus vandaag nog freelance werken, een opdracht aannemen, deze uitvoeren en een factuur (rekening) sturen.

Verdere voorwaarden zijn gelijk aan die van andere zelfstandigen (zonder personeel). Zie hiervoor de pagina ondernemer worden, of de pagina inschrijven bij de KvK.

Waar moet ik aan denken als ik freelance ga werken?

Om te beginnen zul je zelf opdrachten moeten vinden en daar voldoende mee moeten kunnen verdienen. Houd bij het bepalen van je uurtarief dus rekening met het feit dat je soms periodes zonder werk zit, en ook gelijk rekening met de zakelijke kosten die een eigen bedrijf met zich meebrengt.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de belastingdienst. Als je freelance gaat werken is het belangrijk om te weten dat je wettelijk opeens gezien wordt als ondernemer. Je moet dus gaan boekhouden, zelf facturen maken, belastingaangiftes versturen en moet zelf denken aan verzekeringen, pensioen of bedrijfsrisico’s.

Waar vind je freelance opdrachten?

Als je freelance werkt ben je zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van opdrachten. Je kunt deze krijgen van eerdere klanten of jouw zakelijke én persoonlijke netwerk. Maar als je dit nog op moet bouwen zijn er ook platformen die hierbij kunnen helpen.

Hoe betaal je belasting als freelancer?

Je kunt je als freelancer bij de KvK inschrijven als eenmanszaak of bv. Welke keuze je hierbij maakt heeft veel invloed op welke belasting je gaat betalen. Voor verreweg de meeste freelancers is de eenmanszaak fiscaal gezien interessanter.

Daarbij betaal je inkomstenbelasting, net als mensen in loondienst. Wel zul je hiervoor zelf belastingaangiftes moeten versturen en moet je dus een administratie opzetten. Daarnaast moet je meestal btw rekenen over je omzet, en krijg je dus te maken met omzetbelasting.

Wat verdient een freelancer?

Als je freelance gaat werken dan kun je zelf je uurtarief bepalen al moet je natuurlijk wel altijd rekening houden met of een opdrachtgever bereid is een uurtarief te bepalen. Dat is per sector enorm verschillend. Daarnaast is de hoeveelheid werk, of de tijd die je met een opdracht gemiddeld kwijt bent enorm wisselend.

Omdat hier de kosten van een eigen bedrijf nog vanaf gaan lijkt het inkomen van een freelancer bij een goed uurtarief al snel hoger, maar in de praktijk zijn de verschillen meestal niet zo groot. Er zijn dus freelancers die in zeer korte tijd miljonair worden omdat ze een enorm tarief per uur vragen, maar verreweg de meesten verdienen niet veel meer op freelance basis dan wanneer ze in loondienst hadden gewerkt.

Freelancer worden - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp