5 Redenen om niet te werken met een ZZP-er

Of het nu gaat om een eenmalige bestelling, een schilderklusje, of juist net die extra handen die je nu even nodig hebt in je eigen bedrijf. 5 redenen om in alle gevallen maar niet te kiezen voor een ZZP-er.

Uitbesteden moeten we als ondernemers allemaal. Niemand kan alles zelf. Of het nu gaat om het inkopen van kantoorartikelen, voorraad, onderhoud, hulp of gewoon simpelweg het kopen van wat nieuwe spullen. Koop het vooral niet bij een ZZP-er.

Zelfstandige ondernemers zonder personeel hebben namelijk enkele nadelen. Waar je niet omheen kunt. Alhoewel alle ondernemers verschillend zijn, hebben ze zeker enkele negatieve overeenkomsten. Vijf daarvan kunnen doorslaggevend zijn om bij het zaken doen toch maar te kiezen voor een onderneming waar wel meerdere mensen werken.

1. Een ZZP-er wordt ziek
Ook al is de helft van de ZZP-ers de laatste 10 jaar nooit ziek geweest, niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en weet hij echt wel wat de risico’s zijn van zijn branche. Zelfs al weet hij de griep-epidemie op legendarische manieren te ontwijken. Toch worden ZZP-ers ook soms ziek. Nooit vrijwillig. Nooit onnodig. Maar het gebeurt. Onder burnout gevallen, arbeidsongeschikten en andere kwalen zitten regelmatig ook ZZP-ers. En daar zit je dan met je klus. Want bij de ZZP-er is er opeens niemand die het over kan nemen. Het werk kan weken- soms zelfs maandenlang stil blijven liggen. Als je zaken doet met een bedrijf met meerdere werknemers is de kans tientallen malen groter dat het stokje direct bij ziekte wordt overgenomen en is er in de meeste gevallen een collega op de hoogte van de opdracht en voortgang.

2. Een ZZP-er is onbereikbaar
Als jij een loodgieter inschakelt, accepteer je het dan als hij zijn telefoon constant opneemt? In de uren dat hij voor jou werkzaam is en waar jij hem op urenbasis voor uitbetaalt? Eentje kan. Twee is irritant. Drie is onacceptabel. Het overgrote deel van ZZP-ers verhuurt zichzelf uit dus zit met dit probleem. Ze bellen klanten in de pauzes of na werktijd maar wil jij je altijd maar hierop aanpassen? Kun je altijd urenlang wachten tot je antwoord krijgt? Liever heb je toch een kantoor waar een secretaresse zijn agenda kent, voor jou direct een afspraak maakt of je zelfs al antwoord kan geven op de meeste van je vragen?

3. Een ZZP-er is niet ondernemend
Niet zelden gaan mensen als zelfstandige zonder personeel aan de slag omdat ze het idee krijgen dat ze het prima alleen afkunnen. Maar dan kijken ze enkel naar het werk. Het ambacht. Het specialisme van het beroep. Het werk kunnen ze misschien best. Maar dan komen ze er opeens achter dat als zelfstandige werken echt niet hetzelfde is als voor een baas. Ze moeten nu zelf achter facturen aan. Op zoek naar klanten. Innovatief en flexibel zijn met de branche. Antwoorden vinden op alle vragen. Lang niet alle specialisten is hiertoe in staat. De boekhouding is een rommeltje. Ze maken dubbele afspraken, scholen zichzelf niet meer bij omdat ze enkel nog uren willen maken en geen kosten en raken half gestressed en overspannen omdat zonder vaste werktijden geen grenzen meer hebben. Goed zijn in je werk is niet hetzelfde als je werk alleen afkunnen.

4. Een ZZP-er is onbetrouwbaar
Je hebt net die ene specialist gevonden en een afspraak gemaakt voor twee uurtjes werk voor volgende week en wordt dan een paar uur van te voren afgebeld omdat hij ergens anders voor 6 weken aan de slag kan. Die klant is veel belangrijker dus laat hij jou deze keer gewoon schieten. Omdat ZZP-ers zelden aan ISO normen zijn gebonden, zelden aangesloten zijn bij een branchevereniging en zelden een keurmerk dragen zijn ze in zeldzame gevallen zelfs te vergelijken met huurmoordenaars. Wie geeft het meest?

5. Een ZZP-er is te duur
Aangezien een ZZP-er rekening houd met administratie, acquisitie, vakantie, vrije dagen of ziekte en ervan uit gaat dat hij de helft van zijn tijd maar declarabel is, is hij te duur. Als je een klus hebt van een dag kun je dat beter zelf doen dan het iemand anders gaan uitleggen. Als het meer uren zijn, bijv. een redelijke klus, kun je vaak beter een uitzendkracht inhuren. Studenten leren sneller en zijn minder eigenwijs dan een uitzendkracht. Bij nog meer uren wordt een stagiaire weer interessant. Deze kan exclusief voor jou aan de slag. Goed deze hebben iets meer risico’s i.v.m. aansprakelijkheid maar geloof me als dit bij de ZZP-er goed in de prijs is meegenomen.

Risicovol en duur die ZZP-er! Of toch?
Is er dan niets goed aan de ZZP-ers? Oh zeker wel! Vandaar dat er een vervolg komt aan dit bericht. Houd het weblog in de gaten want ik ben nu aan het broeien om met twee keer zoveel redenen te komen waarom je juist wél een ZZP-er in zou moeten schakelen. Er komt zeker een vervolg! Update: Het vervolg waarom wel een ZZP-er inhuren, staat online!

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten