menu
e-boekhouden

Een pop-up store openen

Wil je een tijdelijk (winkel)pand openen om je spullen fysiek te verkopen? Dat kan! Pop-up stores zijn hiervoor prima geschikt. Zowel in de binnenstad als op allerlei specifieke plaatsen als festivals of bedrijventerreinen ontstaan speciale winkelpanden, of soms zelfs hele winkelstraten, waar je een tijdelijke winkel kunt openen. Ook wel pop-up store, pop-up shop of flash stores genoemd. Pop-up stores zijn de ideale manier voor webwinkeliers, of seizoensgebonden verkopers, om tijdelijk een fysieke winkel te kunnen openen.

Online aanwezigheid onvoldoende

Een pop-up store openenEen webwinkel is een prima manier om producten te verkopen. Je bereik is theoretisch oneindig en de start is relatief snel en voordelig te realiseren. Niet voor niets zijn er de laatste jaren enorm veel webwinkels geopend en veel daarvan maken inmiddels een flinke omzet.

Maar een webwinkel kent natuurlijk ook haar nadelen. Zo kun je producten niet voelen of ruiken, is er toch een grote afstand met de klantenkring en is de concurrentie werkelijk maar een muisklik verder. Niet voor niets verkopen webwinkeliers meestal maar aan drie tot vijf procent van de bezoekers, terwijl in reguliere winkels dit percentage een veelvoud is.

Met een pop-up store kun je tijdelijk een eigen winkel openen.

Daarnaast wil je soms net dat beetje extra. Bijvoorbeeld bij een nieuw assortiment direct de reactie van de klant kunnen ervaren. Ook kan het helpen bij seizoensgebonden artikelen zoals carnavalskleding of oranje merchandising rond een EK of WK, waarbij je de producten in enkele weken kwijt wilt raken. En soms wil je gewoon totaal nieuwe klanten werven. Een webwinkel is dan simpelweg niet meer voldoende.

En dus willen webwinkeliers steeds vaker naast de online winkel ook fysiek in contact komen met hun klant. Zodat die even kan overleggen, inclusief oogcontact, over het aanbod en de dienstverlening van de winkel. Maar als je een winkelvestiging hebt en via een nieuwsbrief of een blogartikel gelijk al je klanten kan informeren over de locatie, dan is die vestiging niet langer nodig dan een paar dagen tot misschien een week of twee. Speciaal voor deze ondernemers zijn de pop-up store locaties geboren.

Verkoop je zowel via een webshop als een winkel? Zorg voor goede kassa-software die je voorraad direct bijwerkt en klanten de juiste betaalmogelijkheden biedt.

Zelf een pop-up store openen

Wil je zelf ook eens kijken naar wat een, al dan niet tijdelijk, winkelpand voor jouw onderneming zou kunnen betekenen? Ga niet gelijk een langdurig huurcontract aan, maar probeer het eerst eens met een pop-up store. Een pop-up store kun je zo openen. Via verschillende bedrijven, zeg maar de makelaars van de pop-up stores, kun je een overzicht krijgen van tarieven en locaties en deze gemakkelijk eenmalig eens uitproberen.

Pop-shop.nl of popupplaza.nl zijn bijvoorbeeld aanbieders, maar zo zijn er nog wel meer. Je kunt soms ook op een festival of ander evenement tijdelijk kraampjes huren, wat natuurlijk ook als een soort tijdelijke pop-up winkel kan fungeren. Betalingen realiseer je eenvoudig met een mobiele pinautomaat van bijvoorbeeld iZettle. Deze hardware koppel je via Bluetooth aan je smartphone of tablet.

Of het nou een simpel kraampje, stand van een paar doeken of zelfs een echte stenen winkel is, zorg in ieder geval dat deze leuk en herkenbaar wordt aangekleed. Als je een pop-up store opent is dat gelijk het beeld dat bezoekers van je webwinkel voortaan bij jou zullen houden, en dan is een goed assortiment niet meer genoeg! Breng je huisstijl terug in je winkel, zorg voor goed geïnformeerde en vriendelijke mensen (mocht je er niet alleen in staan) en vergeet natuurlijk de kassa niet!

Locaties pop-up stores

Pop-up stores zijn in Nederland begonnen in oude leegstaande winkelpanden waarvan de eigenaar al blij was dat deze eens een keer gevuld was, maar het aantal plekken in Nederland waar deze worden aangeboden is enorm gegroeid en tegenwoordig heeft elke grote stad wel enkele locaties in de binnenstad en kun je door heel het land pop-up stores openen.

Sinds enige tijd is het ook op enkele NS-stations mogelijk om een stand te huren. De pop-up store is in dat geval geen echte stenen winkel, zoals de vaste stationshal-retailers hebben, maar vaak een los kraampje of simpele stand. Je maakt dan midden op het plein een tijdelijke winkel. Je bent zo verzekerd van een flink bereik, want een tijdelijke kraam zo midden in de stationshal valt natuurlijk wel goed op!