Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Mobiele pinautomaat

Met een mobiele pinautomaat kun je direct overal je klanten laten afrekenen. Je hoeft niet op je geld te wachten en kan meer klanten in kortere tijd bedienen. De klant is op zijn beurt blij met een soepel betaalproces. Hoe laat je klanten snel en makkelijk betalen?

Contactloos betalen is de nieuwe standaard

Mobiele pinautomaatEen mobiel pinapparaat geeft vrijheid. Of je nu bezorger, monteur, foodtruckhouder of aanbieder op beurzen en markten bent, mobiel pinnen is een must. Nederland is een pinland bij uitstek: het overgrote deel van onze fysieke aankopen betalen we met een pinpas.

Het liefst betalen we contactloos. In 2019 waren er voor het eerst meer contactloze betalingen dan met contant geld of intoetsen van een pincode. Maar een jaar later, eind 2020, was dit al opgelopen tot 85 procent van de elektronische betalingen. Het is de nieuwe Europese standaard, met Nederland als een van de absolute koplopers. Gelukkig is dat allemaal prima mogelijk met mobiele pinautomaten.

Op zoek naar een mobiel pinapparaat zonder abonnement op basis van transactiekosten? Koppel Zettle en regel het eenvoudig met je mobiele telefoon!

Mobiele pinautomaten bieden betaalopties die de klant altijd bij zich heeft

Je nummer één prioriteit is om klanten in staat te stellen om te betalen. In Nederland hebben mensen altijd een betaalpas of telefoon bij zich. In jouw pop-up store, op locatie bij de klant of onderweg wil je klanten dus betaalmogelijkheden bieden voor de pinpas, creditcard of telefoon.

In Nederland kunnen mensen bijna altijd betalen met pinpas, creditcard of telefoon.

Lage bedragen kunnen klanten betalen zonder pincode, door de pas kort langs de betaalautomaat te halen of door de smartphone op eenzelfde manier naast de automaat te ‘tappen’. Bij hogere bedragen is pinnen populair en komen ook creditcards als Visa en Mastercard om de hoek kijken.

Hiervoor is niet veel nodig maar een pinapparaat biedt wel voordelen. Daarbij kun je kiezen voor een maandelijks abonnement of een oplossing met hogere transactiekosten. Maar dit hoeft niet zo duur te zijn als je denkt.

Pinautomaat zonder abonnement

Als je weinig transacties hebt en dus niet direct een abonnement of dure hardware wilt kopen kun je kijken naar oplossingen voor je smartphone of tablet. Pinapparaten van Zettle kun je gemakkelijk koppelen via bluetooth. Het product en bedrag selecteer je in de bijbehorende app, het apparaat dient uitsluitend voor de betaling. De bon kun je vervolgens printen of versturen via email of sms.

Heb je weinig transacties? Maak dan een betaalautomaat van je telefoon.

Er zijn ook pinapparaten die geen telefoon of tablet nodig hebben, maar zelf een simkaart met 4G of Wifi gebruiken. Voor iets meer geld heb je ook een automatische bonnenprinter of touchscreen. Mobiel pinnenHoewel je voor deze pinautomaten weinig geld kwijt bent, zo tussen de tachtig en honderd euro, betaal je wel hogere transactiekosten.

Als je naar verhouding weinig transacties uitvoert op een dag, vergelijk bijvoorbeeld een monteur met een groentekraam, kan dit een hele goede keus zijn. Houd er wel rekening mee dat je een goede internetverbinding nodig hebt.

Op zoek naar voldoende betaalmogelijkheden zonder abonnement op basis van transactiekosten? Koppel Zettle en regel het eenvoudig met je mobiele telefoon!

Pinapparaat met abonnement

Misschien wil je niet afhankelijk zijn van je smartphone of een stabiele internetverbinding om betalingen uit te voeren. Je eigen telefoon er steeds bij moeten pakken kan natuurlijk onprofessioneel ogen voor je klant.

Ook is deze manier van afrekenen niet praktisch als je dagelijkse transactieaantal groeit. Dan kun je ervoor kiezen een zelfstandig pinapparaat met een abonnement te kopen. Bekende aanbieders van deze abonnementen zijn CCV en Ingenico.

Abonnement vooral interessant bij voldoende transacties

Het voordeel van een abonnement op een pinautomaat is dat je van onderhoud en service verzekerd bent. De apparaten zijn wel fors duurder, namelijk een paar honderd euro. Daarnaast betaal je nog een paar tientjes voor je maandelijkse abonnement voor het apparaat. Daar staat tegenover dat je zeer lage transactiekosten betaalt.

Vaak bieden deze apparaten wel snellere betalingen en soms ook betere fraudechecks. Maar de werkelijke afweging is meestal financieel en afhankelijk van het aantal betalingen. Ter vergelijking: de transactiekosten met zo’n abonnement zijn minder dan 10 cent, terwijl een apparaat met smartphone zo’n 20 cent of meer rekent.

Met een abonnement betaal je soms minder dan 10 cent per transactie.

Koppel de software met de boekhouding

Een gemakkelijke en snelle betaling is verreweg het belangrijkste. Ook de kosten van een abonnement of transactiekosten spelen een grote rol. Maar hoe fijn is het als de transactie direct je voorraad bijwerkt en betalingen direct in je boekhouding staan. Meestal is een betaalautomaat direct gekoppeld met kassa-software.

De verschillen tussen de verschillende softwarepakketten zijn enorm en goede software kan taken van je administratie gemakkelijk automatiseren.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over mobiele pinapparaten zijn:

Hoe maak ik van mijn mobiel of tablet een pinautomaat?

Door betaalverzoeken of contactloos betalen met Apple Pay, Google Pay of PayPal is er steeds meer mogelijk maar de meeste mensen in Nederland betalen het liefst met pinpas of creditcard. Daarvoor is extra hardware nodig. Met Sumup of Zettle kun je gemakkelijk een kassa maken van jouw mobiel of tablet.

Heb ik het geld direct op mijn bankrekening?

Bij reguliere pinapparaten zie je direct de transacties terug op je eigen rekening. Bij mobiele pinautomaten, die ook werken met betalingssystemen als iDeal, PayPal of Apple Pay, is dat meestal niet het geval. Die verzamelen  het geld eerst op een derdenrekening.

Vanaf daar is het afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Meestal kun je het zo instellen dat het automatisch na 1-2 dagen wordt overgemaakt. Je ontvangt dan in een keer het bedrag dat op de derdenrekening staat.

Heb ik een abonnement nodig om betalingen te kunnen accepteren?

Nee, via je mobiel kun je natuurlijk ook afrekenen met betaalverzoeken. Als je daarnaast ook pin- of creditcardbetalingen wilt aanbieden, maar niet zoveel transacties hebt, kun je ook een apparaat zonder abonnement kopen. Zettle of Sumup zijn hierbij populair.

Wel zijn de transactiekosten hierbij meestal hoger en meestal moet je ook eenmalig betalen voor de hardware. Als je een fysieke winkel hebt en alles hiermee afrekent zijn pinautomaten in combinatie met een abonnement uiteindelijk meestal goedkoper.