e-boekhouden

Kwart startende ondernemers beboet voor te late btw-aangifte

Kwart startende ondernemers beboet voor te late btw-aangifte

Een kwart van de startende ondernemers in Nederland krijgt boetes doordat ze hun btw-aangifte te laat indienen en/of vervolgens betalen. Daarnaast houdt bijna eenzelfde percentage de zakelijke opstartkosten niet goed bij om de betaalde btw terug te kunnen vragen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Belastingdienst onder 1227 ondernemers, van wie een kwart de afgelopen drie jaar gestart zijn met een eigen bedrijf. De helft van de starters doet overigens zélf zijn btw-aangifte en schakelt hiervoor dus niet de hulp in van een boekhouder of andere professional.

Wanneer er een kwartaal is afgelopen, hebben ondernemers nog een maand om de btw-aangifte in te vullen en te betalen. Komt de ondernemer er daarna achter dat er nog facturen of bonnetjes zijn blijven liggen, dan kunnen correcties tot duizend euro meegenomen worden in de volgende aangifte.

Zet deadline btw-kwartaalaangifte in agenda

Ondanks dat je zou verwachten dat de Belastingdienst niet rouwig is om het uitdelen en innen van boetes, geeft de instantie wat tips mee voor de startende ondernemer. Zo adviseren ze om de volgende deadline van de btw-kwartaalaangifte in je agenda te zetten, zodat je die niet vergeet. Zo moet de eerstvolgende aangifte en betaling uiterlijk 31 oktober binnen zijn.

Verder adviseert de Belastingdienst om een e-mailadres door te geven via het ondernemersportaal van de Belastingdienst en om de btw-aangifte vroeg in de maand te doen, terwijl de betaling via online bankieren aan het eind van de maand wordt ingepland. Om herinnerd te worden kun je je agenda-app gebruiken of de Btw Alert-app installeren.

Wanneer aangifte en betaling?

De kwartaalaangiften en -betalingen moeten elk jaar uiterlijk 31 oktober, 31 januari, 31 mei en 31 juli binnen zijn.

Gerelateerde berichten