Knab: review zakelijke rekening
8
(onze review)
In onze laatste review scoort Knab een 8 met haar zakelijke rekening. Wij zijn positief, vooral over de aansluiting bij zzp’ers. Voor ondernemers die al wat verder zijn, bijvoorbeeld met medewerkers, veel internationale betalingen of een onderneming met meer dan één eigenaar, is het vaak geen goede keuze.
Inhoud:
Wat typeert Knab?
De zakelijke rekening van Knab is gericht op de startende of minder gevestigde zzp’er. Het taalgebruik is lekker simpel en de app werkt prettig.
Naar eigen zeggen werken 270.000 ondernemers met een zakelijke rekening van Knab. Voor starters biedt die enkele handige extra’s. Denk aan het automatisch sparen van de btw, een gratis spaarrekening, of een berichtje als een factuur is betaald. Ook biedt Knab (integraties met) boekhoudsoftware en opties om te starten met beleggen.
Focus op zzp’er met eenmanszaak en Nederlandse transacties
Knab heeft een heldere focus, maar dit kan ook een nadeel zijn. Ben jij als ondernemer al wat verder en heb je bijvoorbeeld veel internationale betalingen? Of doet een collega de bankzaken en wil je diegene toegang geven tot een extra bankpas met specifieke rechten? Dan is dat niet (eenvoudig) mogelijk met Knab.
Ook als je geen eenmanszaak maar een andere rechtsvorm hebt, is Knab meestal geen goede keuze. Knab accepteert inmiddels wel ondernemers met een besloten vennootschap, maar ook daar mag er maar één eigenaar zijn. Als je in een vennootschap samenwerkt zijn Bunq of Revolut Business goede keuzes.
Het aanvragen van een zakelijke rekening
Als je een zakelijke zzp-rekening opent, dan vraagt Knab om je telefoonnummer en krijg je een link om de app te installeren. De aanvraag voor je rekening verloopt via deze app. Hierin vul je jouw bedrijfsnaam in, kun je jouw website opgeven (optioneel) en vul je een roepnaam in.
Verder vraag het om je e-mailadres en je woonadres. Ook kies je tijdens deze registratie meteen een inlogcode. Daarna wil het je identiteit verifiëren. Bijvoorbeeld via de chip in je paspoort en een betaling van een eurocent via iDEAL.
Vervolgens stelt het vragen over je onderneming. Zo wil Knab weten in welke sector je actief bent, hoeveel omzet je verwacht en hoeveel inkomende en uitgaande transacties je per jaar denkt te hebben met je zakelijke rekening. Daarbij vraagt het ook of je internationale transacties verwacht en hoeveel geld je denkt dat er na het eerste kwartaal op je rekening staat.
Aanbiedingen op basis van je gedrag
Daarna vraagt Knab of je akkoord gaat met aanbiedingen (inclusief aanbiedingen van partners) op basis van je gedrag. Afsluitend moet je een akkoord geven op alle algemene voorwaarden, en kun je jouw aanvraag voor een zakelijke rekening versturen.
Knab-rekening in enkele dagen geopend
In totaal duurde de hele aanvraag bij ons zo’n 15 minuten. Dit kwam doordat het scannen van de legitimatie (een paspoort) de eerste keer niet direct lukte. Na het versturen van je aanvraag krijg je binnen 10 werkdagen een reactie.
Bij ons was de aanvraag vrij snel verwerkt. We hebben de rekening op donderdag aangevraagd en op maandagochtend hadden we een eigen bankrekening geopend. Dat is sneller dan elke andere rekening die we hiervoor hebben aangevraagd.
Gebruiksvriendelijkheid
Voor startende zzp’ers die een simpele bankrekening zoeken die de basis heeft is Knab echt een fijne oplossing. Het dashboard is eenvoudig, de uitleg telkens bondig en compleet en alles komt lekker Nederlands en vertrouwd over.
Knab heeft ook een prima desktop-dashboard, maar waarschijnlijk zien gebruikers het niet vaak. De mobiele app is zo volledig dat je het desktop-account amper nodig hebt. Op de desktop log je in met een QR-code via je mobiel, dus bankieren zonder telefoon is niet eens mogelijk.
Aanbod en functionaliteit
Knab biedt een simpele zakelijke rekening, zonder gedoe met readers, en heeft goed nagedacht over welke functies een zzp’er nodig heeft. Voor een kleine eenmanszaak is het pakket daardoor vrij volledig. Denk aan mogelijkheden van een creditcard, verzekeringen, spaarrekening(en), beleggen of privé te bankieren.
Door het scheiden van geldstromen, door het gebruik van een gratis spaarrekening of tweede betaalrekening, kun je heel simpel je btw-inkomsten scheiden of alvast sparen voor de aangifte. Ook kun je bijvoorbeeld de administratie van je webshop of bepaalde andere zaken gescheiden houden.
Betaallinks toevoegen op facturen
Als je boekhoudprogramma deze niet zelf maakt, kun je via Knab handmatig zakelijke betaalverzoeken aanmaken tot 5.000 euro (incl. btw). Deze kosten 0,30 euro per betaling. Het verzoek blijft maximaal 90 dagen openstaan en je kunt er zoveel aanmaken als je wilt.
Bij een groot aantal facturen kost het handmatig aanmaken van deze links veel tijd, maar het helpt enorm bij je debiteurenbeheer. Een factuur waarop de klant eenvoudig via iDEAL kan betalen wordt veel sneller overgemaakt.
Daarnaast heeft Knab verschillende andere functies. Een deel hiervan is alleen mobiel beschikbaar.
Samenwerkingen
Voor sommige diensten werkt Knab met partners. Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft het een samenwerking met Alicia. Voor de zakelijke administratie biedt het een boekhoudprogramma van DigiBTW. Deze software is gericht op zzp’ers en volledig geïntegreerd in Knab. Daarnaast heeft het goede koppelingen met boekhoudprogramma’s zoals e‑Boekhouden.nl, SnelStart of Moneybird.
Voor ondernemers die al wat stappen verder zijn en bijvoorbeeld medewerkers aannemen, of veel internationaal zakendoen, is het aanbod van Knab beperkt.
Kosten: 7 euro per maand
Als je korter dan één jaar ingeschreven staat bij de KvK dan biedt Knab een starterspakket waarbij je de eerste zes maanden 3,50 euro per maand betaalt. Anders zijn de kosten voor een zakelijke rekening bij Knab 7 euro per maand. Daarbij krijg je 500 gratis transacties per jaar.
Dit zijn alle kosten van je bankrekening. Daarmee is een Knab-rekening goedkoop in vergelijking tot concurrenten.
Verschillen in transacties
Voor de meeste klanten zijn is de limiet van 500 gratis transacties voldoende, slechts 12 procent van de klanten van Knab heeft er meer. Het gaat om zowel je inkomsten als uitgaven. Denk aan overboekingen, pintransacties, betalingen van belastingaangiftes en Apple Pay-betalingen.
Transacties van en naar je spaarrekening(en) of tweede rekening zijn altijd gratis. Overboekingen tussen rekeningen van Knab, zowel tussen je eigen rekeningen als naar andere gebruikers met een Knab-rekening, tellen ook niet mee voor de 500 gratis transactielimiet.
Boven de gratis transactielimiet blijft Knab voordelig: per transactie betaal je dan 10 cent. Wel rekent het tarieven voor losse diensten, zoals verzekeringen, beleggen of je (koppeling met een) boekhoudpakket.
Reviewscore: 8
In onze laatste review geven wij de zakelijke Knab-rekening een 8. Positieve punten zijn de lage kosten en eenvoud van alle functies. Als zzp’er is de rekening best volledig. Al is het jammer dat Knab geen oplossing biedt voor ondernemers die samenwerken met een compagnon of andere vennoot.
Ook als je onderneming groeit blijft de bankrekening van Knab erg goedkoop, maar de kans dat je tegen de limieten van het pakket aanloopt is dan wel wat groter. Zodra je bijvoorbeeld start met een medewerker merk je al snel dat je buiten de doelgroep valt van kleinere zelfstandigen.
Zo is het boekhoudprogramma waar het mee samenwerkt niet gericht op de salarisadministratie. Ook de verzekeringen sluiten dan minder aan. Verder biedt Knab geen rekeningen in een andere valuta, zoals Revolut Business doet. Ook zijn de opties voor het delen van je bankrekening beperkt.