Helft ondernemers zou morgen bedrijf verkopen

Helft ondernemers zou morgen bedrijf verkopen

Zo’n 47 procent van de ondernemers in ons land zou bij een goed bod morgen nog hun bedrijf verkopen. Dit percentage lag vorig jaar, met 40 procent, een stuk lager. Ondertussen is het aantal ondernemers dat binnen twee jaar het bedrijf daadwerkelijk denkt van de hand te doen gestegen van 9 naar 20 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek van Marktlink onder 200 midden- en kleinbedrijven. Volgens het adviesbureau is er al jaren sprake van een uitblijvende verwachte overnamegolf. Omdat de resultaten van bedrijven aantrekken, geven veel ondernemers nu aan dat ze de komende jaren toch echt willen verkopen. Zo’n 41 procent gaf aan mentaal klaar te zijn voor de verkoop van hun bedrijf, terwijl dat in oktober vorig jaar nog maar 32 procent was.

Pre-exit overname in trek

Vooral de pre-exit overname blijkt een interessante optie te zijn. Met een dergelijke overname kan de ondernemer het vermogen dat vastzit in de onderneming grotendeels privé veiligstellen. Bij een pre-exit overname richten de verkoper en een investeerder een holding op, die vervolgens volledig eigenaar wordt van het bedrijf. De verkoper blijft die onderneming dan leiden en na vijf tot zeven jaar neemt hij alsnog afscheid.

Verkopers gokken op 9,4 keer de jaarwinst

Uit het jaarlijkse onderzoek kwam ook naar voren dat 82 procent van de ondernemers denkt een goed beeld te hebben van wat hun bedrijf waard is. Toch blijkt dat bijna de helft niet weet wat de waarde van het bedrijf is als factor van de jaarwinst. Gemiddeld gokken de verkopers op 9,4 keer de jaarwinst, terwijl dit in de praktijk vaak tussen de vier tot zes keer blijkt te zijn.  “Een buitenproportionele vraagprijs noemen is vaak een signaal dat iemand nog niet toe is aan verkoop”, aldus Tom Beltman van Marktlink.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten