Autoriteit uitstralen

Succesvolle kleine bedrijven worden vaak gezien als een autoriteit in de branche. Een authentieke specialist, waar je als klant graag bij aangesloten bent. Maar hoe laat je nu zien dat je als kleine speler net zoveel of zelfs meer kennis in huis hebt als de grote jongens?

Wat is een autoriteit?

Autoriteit in je branche wordenEen autoriteit is een persoon of instantie die leidend is. Daarbij denken veel mensen aan politie die dankzij haar gezag de veiligheid borgt. Maar je kunt ook leider zijn op het gebied van jouw sector, branche of vakgebied. Als jij voldoende expertise hebt én dat ook kunt overbrengen op anderen krijg je vanzelf autoriteit op dat gebied.

Een autoriteit is iemand met expertise die als leider voorop loopt en waar anderen naar doorverwijzen.

Bij gezag hebben mensen soms een beetje een negatieve bijsmaak maar commercieel gezien kan het juist heel gunstig zijn om de autoriteit te zijn op een bepaald gebied. Je vergroot dan de kans dat een klant het vertrouwen heeft dat jouw producten écht de beste keuze zijn. Dat klanten zaken met jou willen doen of dat mensen met jou willen praten als je vragen hebben op dat terrein.

Als mensen jou gaan aanraden stijgt je autoriteit

Soms is een bepaalde mate van autoriteit zelfs nodig. Zoekmachines kijken er bijvoorbeeld sterk naar als ze zoekresultaten rangschikken. Als er vaker naar jouw website wordt verwezen kan dat helpen bij jouw positie. Op sociale media kijken mensen soms naar het aantal volgers of connecties. Als jij een groot netwerk hebt en vaak wordt aanbevolen kun je daarmee autoriteit uitstralen. Dat soort zaken straalt uit dat je verstand van zaken hebt en vergroot de kans dat mensen jou bellen als er veranderingen zijn in jouw sector of vakgebied.

Een autoriteit zijn in jouw branche kan dus een goede manier zijn om jouw bedrijf meer onder de aandacht te brengen. Als jij eenmaal wordt gezien als de persoon waar men naartoe moet voor helder inzicht, leiderschap of de juiste connecties, dan gaan andere mensen jou zo ook zien. En dat kan gunstig zijn voor je omzet. Neem dat kleine boetiekje in de stad met dat unieke assortiment, of die zzp’er die wél meedenkt bij een verbouwing of nieuwe keuken. Daar worden mensen niet alleen klant, maar die raden ze ook aan bij vrienden en familie.

Maar hoe word je nou zo’n niet te ontwijken autoriteit? Daar zijn natuurlijk verschillende manieren voor. Je moet voldoende kennis hebben over je branche of product. Maar dan ben je er nog niet!

Meer autoriteit uitstralen

Een autoriteit is een leider. Iemand met kennis van zaken. Toch wil dat niet zeggen dat je maar moet uitstralen dat jij het allemaal wel weet. Blijf leergierig. Je mag ook best zelf een voorbeeld hebben of aangeven dat je bepaalde zaken lastig vindt. Maar je moet wel je sector, vak of doelgroep kennen.

Verdiep je in de grote successen én mislukkingen uit je branche. Maar leer ook van mensen búíten jouw bedrijfstak om te zien welke dingen jij van hen kan overnemen en kan toepassen binnen jouw branche. Ook als ondernemer kun je autoriteit verder ontwikkelen. Je moet dan werkelijk jezelf willen leren kennen, want we hebben altijd onze eigen blinde vlek. Enkele tips om hierin stappen te zetten:

  •   Leef wat werkelijk belangrijk voor je is
  •   Wees open en eerlijk naar jezelf en naar anderen
  •   Word bewust van je belangrijkste drijfveren
  •   Vraag feedback aan je omgeving over je non-verbale communicatie
  •   Observeer jezelf en benoem wat je voelt en ervaart
  •   Onderzoek en herdefinieer je eigen overtuigingen

Door jezelf te laten zien, weten anderen wat je wilt. Je komt hierdoor eerder in contact met potentiële afnemers en gelijkgestemde ondernemers. Jouw omgeving kan niet om je heen.

Een autoriteit heeft veel kennis over een branche of product, maar daarmee ben je er nog niet!

Authenticiteit opbouwen

Autoriteit uitstralen is belangrijk maar eigenlijk is dat pas de tweede stap. Eigenlijk begint het bij authenticiteit. Dat kun je simpelweg vertalen naar oprechtheid. Hoe natuurlijk en eerlijk ben jij tijdens je werkdag? Bij een authentieke ondernemer is wat hij of zij denkt, voelt, zegt, doet en wie hij is, in evenwicht. Wat er binnen in hem leeft, is zichtbaar voor de buitenwereld.

Als je authenticiteit mist dan kun je nog zulke slimme dingen zeggen, als je daarnaast uitstraalt dat je twijfelt komt het niet over bij de klant. Bewust of onbewust merken mensen dat. Er klopt dan iets niet in de communicatie en de geloofwaardigheid daalt. De authentieke ondernemer heeft zelfvertrouwen en visie en is krachtig en geloofwaardig in hoe hij zichzelf neerzet.

Een zelfverzekerde fysieke houding

Vrouwelijke baasDe fysieke houding zegt veel over mensen. Je kunt zien hoe iemand zich voelt en ook of hij of zij zich klein maakt, groot maakt, open is of gesloten is. Als je erop gaat letten kun je leren om  de subtiele houdingen te onderscheiden.

Wanneer je een authentieke ondernemer ziet, zie je dit ook aan zijn houding. Hij is trots, heeft zelfvertrouwen en gelooft in wat hij doet. Dat straalt hij uit door zijn stevige houding waardoor hij gemakkelijk zijn potentiële klanten overtuigt. Ze gaan met de ondernemer in zee omdat ze geloven dat hij waarmaakt wat hij belooft.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Wees uniek

Een autoriteit is uniek. Begin daar dus als eerste mee. Verkoop jij speelgoed? Zorg dan dat dit anders is dan wat anderen verkopen. Maak alles duurzaam, kind- of milieuvriendelijk, educatief of alleen van de beste kwaliteit. Wat je ook voor eigenschap kiest, desnoods verkoop je alleen speelgoed in de kleur geel, of groter dan een meter, het maakt niet uit zolang je maar zorgt dat je dit overal in doorvoert en echt je eigen plekje op de markt verovert.

Een autoriteit is uniek. Probeer je te onderscheiden van je concurrenten.

Blijf continu vernieuwen

De gemakkelijkste manier om een autoriteit te worden is door echt innovatief te ondernemen. De nieuwe trends in de markt niet alleen te kennen, maar zelf gerealiseerd te hebben! Nieuwe dingen, helemaal als het toffe nieuwe dingen zijn, krijgen aandacht.

Presenteer dus eens in de zoveel tijd iets nieuws op de markt, en dat mag ook best een variatie, aanpassing of toevoeging op een bestaand product of dienst van jouw hand zijn. Kijk maar naar Apple of Google. Bij al het nieuwe (of ‘nieuwe’) wat zij op de markt brengen krijgen ze aandacht. Dat wil niet zeggen dat al het nieuwe wat jij op de markt brengt succes oplevert, maar je leert er sowieso meer van dan wanneer je alles bij het oude houdt.

Houd de lijnen open

Je klanten zijn onmisbaar voor jouw bedrijf. Probeer dus te voorkomen dat je de feeling kwijtraakt met wie ze zijn en waarom ze ervoor hebben gekozen om zaken met jou te doen. Blijf dus in contact. Stuurt eens in de zoveel tijd een vriendelijk mailtje of desnoods een tweet of Facebook-bericht. Houd daarnaast ook goed contact met de werknemer die op een dagelijkse basis contact hebben met jouw klanten. Op het moment dat jij de feeling met je afzetmarkt kwijtraakt, is het begin van het einde ingezet.

Maar niet alleen klanten, zorg ook voor regelmatig contact met collega’s, collega-bedrijven, pers, leveranciers en noem maar op! Als jij veel netwerkt is jouw naam de eerste waar men aan denkt als ze op zoek zijn naar een spreker, samenwerking willen of sparringspartner zoeken.

Benoem branche-ontwikkelingen

Elke bedrijfstak kent zo zijn ontwikkelingen en veranderingen die invloed hebben op de manier waarop er zaken worden gedaan. Schroom niet om dergelijke veranderingen te benoemen op een online platform zoals je bedrijfsblog, of als gastblogger op een brancheplatform. Geef je mening en kom met bijvoorbeeld tips om er het beste van te maken. Op deze manier kunnen mensen jou gaan zien als iemand die verstand heeft van zaken, als een opinieleider, als een leider uit de desbetreffende bedrijfstak.

En natuurlijk kunnen dit soort berichten ook goede dingen qua bezoekersverkeer richting jouw website, als men op zoek gaat naar meer informatie over je branche en de bijbehorende veranderingen en ontwikkelingen.

Ontwikkel je intuïtie

Psychologen weten allang dat andere manieren om keuzes te maken, eigenlijk helemaal niet bestaan. Want ook al weeg je altijd de voordelen en nadelen tegen elkaar af en zoek je altijd naar de beste onderbouwing, je gevoel heeft in verreweg de meeste gevallen de keuze stiekem allang gemaakt.

De beste leiders hebben het zichzelf aangeleerd om op hun gevoel te vertrouwen en hun intuïtie te volgen. Maar zoiets krijg je natuurlijk niet zomaar in één dag aangeleerd. Dat moet je ontwikkelen. Je moet leren begrijpen wanneer het je gevoel is dat tegen je praat en wanneer het je angst, trots of misschien zelfs arrogantie is. Je zult als ondernemer vaker dan je lief is moeilijke beslissingen moeten nemen en opofferingen moeten doen. Vergeet dan niet dat je intuïtie ook wat te zeggen heeft. Het draait immers niet altijd om cijfers, feiten en statistieken.

Let op je tijd

Let op je tijdAls je eenmaal autoriteit uitstraalt, betekent dat nog niet dat je maar even iedereens problemen moet oplossen. Jouw grootste verantwoordelijkheid is om te blijven groeien, te blijven innoveren en te blijven delen qua kennis. Laat mensen niet al jouw kostbare tijd opzuigen met hun vragen of problemen. Leer om vaker nee te zeggen of zorg voor een passende tegenprestatie.

Schaarste in tijd, kan zorgen dat je nog meer een autoriteit dan anders wordt. Limiteer je tijd die je gratis geeft maar maak deze wel duidelijk naar buiten. Bijvoorbeeld elke vrijdag tussen tien en elf gratis advies op jouw kantoor, of maandelijks een gratis workshopavond met hapje en drankje. Natuurlijk ben je bereid om mensen te helpen, maar je beperkt zo wel de tijd die verloren gaat.

 

Autoriteit uitstralen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp