e-boekhouden

Online teksten beschermen

Ken je dat dubbele gevoel als je net prachtige teksten hebt geschreven waar je echt trots op bent en je komt het een poosje later opeens tegen op een hele andere website? Hoe bescherm je de teksten van je website en zorg je dat anderen deze niet zomaar kopiëren?

Soms wil je niet dat mensen jouw teksten kopiëren

Online teksten beschermen
Hoe kun je online teksten beschermen?

Natuurlijk is het geweldig om te zien dat anderen jouw werk waarderen. Dat andere mensen zelfs je werk hergebruiken is in dat opzicht misschien wel de kroon op het werk. Men vindt de tekst blijkbaar goed als ze het ook op hun eigen websites plaatsen.

Van heel veel teksten is dat geen enkel probleem. Maar bij sommige teksten is het helemaal niet zo prettig. Soms verlies je de hele waarde van de tekst als anderen het zomaar kopiëren. Dat waar jij dagen onderzoek voor hebt moeten doen en uren op hebt zitten zwoegen, gebruikt een ander met drie drukken op de knop. Commercieel gezien niet zo handig.

Online teksten kopiëren is strafbaar

Kopiëren of publiceren van teksten zonder toestemming van de auteur is bij de wet verboden. Strikt genomen mag niemand jouw teksten openbaar maken, publiceren of kopiëren zonder jouw toestemming. Er zit automatisch auteursrecht op, daarvoor hoef je niets te doen.

Copyright vermelden is niet nodig. Op teksten heb je automatisch auteursrecht.

Alle copyright-vermeldingen die je onder teksten tegenkomt zijn dan ook meestal overbodig, want ook zonder copyright-tekst en uitleg is alle tekst op een website gewoon automatisch bij wet beschermd. Iedereen die tekst bedenkt en opschrijft heeft auteursrecht. Het vervalt automatisch zeventig jaar na het overlijden van de auteur.

Juridisch kun je dan ook eisen dat kopieën verwijderd worden en dit bij de wet afdwingen. Natuurlijk zijn ook mildere reacties prima. Net wat jij, als rechthebbende, accepteert. Maar voor je weet wat je accepteert moet je eerst weten wie jouw websiteteksten gebruikt.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Inbreuk op je copyright opsporen

Het internet maakt kopiëren niet alleen gemakkelijk, maar ook het opsporen van deze kopieën is via het internet vrij gemakkelijk te doen. Ten eerste kun je gewoon een stukje tekst van je website pakken, deze tussen aanhalingstekens zetten en op deze manier in een zoekmachine plakken. Door de aanhalingstekens gaat de zoekmachine op zoek naar letterlijk deze tekst, met de woorden in precies deze volgorde. Als het een wat langere zin of tekst is, vind je op deze manier eventuele kopieën.

Via Google of Copyscape kun je inbreuk op jouw auteursrecht opsporen.

Nog gemakkelijker is het opsporen van gebruik van je teksten via Copyscape.com. Een zoekmachine die op zoek gaat naar websites die teksten letterlijk hebben gekopieerd. Via Copyscape.com zijn er zelfs diensten af te nemen die het monitoren van inbreuk automatisch regelmatig voor je opsporen.

Inbreuk gevonden! Je auteursrecht beschermen

auteursrecht beschermenAls je jouw teksten op een andere website tegenkomt kun je zelf bepalen wat je wilt doen. Kopiëren is zoals gezegd strafbaar maar lang niet in alle gevallen zijn de financiële belangen zo groot dat je je rechten echt bij de Rechtbank wilt afdwingen. Vaak is het niet meer dan een pagina van een website, een alinea van een langer verhaaltje of zelfs kleiner. Productomschrijvingen van een webwinkel of een paar mooie uitspraken die je verzameld hebt. Toch zou het leuk zijn als zelfs bij het minder storende hergebruik minstens even goedkeuring was gevraagd of een bronvermelding geplaatst werd.

Wat je kunt doen is simpelweg de website-eigenaar een e-mail sturen. Het is aan te raden het gesprek vriendelijk te beginnen. Je weet tenslotte nooit waarom een kopie gemaakt is. Soms is de website-eigenaar niet eens op de hoogte dat hij gebruik maakt van een gestolen tekst. Mogelijk heeft een medewerker of stagiaire met minder juridische kennis (en motivatie) de kopie gemaakt.

Wees duidelijk over je auteursrecht

Begin het gesprek vriendelijk, maar wees duidelijk met je boodschap. Laat direct weten hoe hij het volgens jou op kan lossen. Bijvoorbeeld door te vragen of hij de tekst binnen een voorgestelde termijn wil verwijderen. Of, als hij het mag laten staan, hij bij de tekst een bronvermelding wil noemen met een link naar jouw website. Hoe meer links naar je website, hoe meer kans dat je bezoekers krijgt en je mogelijk positieve bijeffecten ervaart als betere zoekmachineresultaten doordat er meer verwijzingen naar je website staan.

De tekst verwijderen is niet altijd de beste oplossing. Soms is een bronvermelding beter.

Tot slot is het mogelijk om het ‘rechtermuisklikken’ op een website onmogelijk te maken. Op deze manier kunnen mensen minder gemakkelijk bij je broncode, en is het kopiëren van teksten mogelijk lastiger. Hiervan zijn wij zelf een minder grote voorstander.

Naast dat wij het een beetje een onprofessionele uitstraling vinden hebben is het nut hiervan niet zo heel groot. Via allerlei andere wegen is het nog steeds gemakkelijk mogelijk om de tekst te kopiëren. Daarnaast maak je op deze manier ook enkele wel gewenste functies lastiger. Zoals het printen van de pagina of andere functies die een gebruiker mogelijk zelf aan de rechtermuisknop heeft verbonden.