Locatie-onafhankelijk werken

Vanuit huis, vanaf een flexplek of bij klanten, het biedt een enorme vrijheid als je vanaf verschillende werkplekken kunt werken. Maar hoe ziet locatie-onafhankelijk werken er in de praktijk uit? Waar moet je bij onafhankelijk werk aan denken? En wat zijn bij een eigen bedrijf de valkuilen?

Dankzij technologische ontwikkelingen en een toename van het aantal flexibele werkplekken kun je in principe werken waar en wanneer je maar wilt. En dat gebeurt steeds vaker, want er is genoeg locatie-onafhankelijk werk te vinden. Sommigen denken hierbij aan de term digital nomad, waarbij zelfstandigen vanuit het buitenland hun bedrijf runnen, en dit vaak met reizen combineren. Hoewel dit zeker tot de mogelijkheden behoort, kun je ook in Nederland heel goed locatie-onafhankelijk werken.

Wat is locatie-onafhankelijk werken?

locatie-onafhankelijk werken Een digital nomad werkt overal en nergens, maar ook in Nederland willen steeds meer zzp’ers locatie-onafhankelijk werken. Daarbij hangt je werkplek simpelweg af van de geplande activiteiten. Het uitwerken van een offerte doe je bijvoorbeeld vanuit je thuiskantoor. Voor het overleg met die ene drukke opdrachtgever huur je een vergaderruimte langs de snelweg. En voor een brainstormsessie met collega-ondernemers boek je voor een dag(deel)een privékantoorruimte.

Locatie-onafhankelijk ondernemen kan vanaf elke plek, en dus ook prima vanuit het buitenland of onderweg. Al is een werkplek met de juiste voorzieningen wel prettiger als je in korte tijd veel werkt. Hoewel het best leuk is om een keer vanuit een hippe strandtent te werken, is het een stuk efficiënter én ergonomischer om te kiezen voor een coworking-locatie. Bekende aanbieders van (flexibele) werkplekken als Regus hebben wereldwijd duizenden locaties waar je eenmalig of vast een werkplek kunt huren.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Wat heb je nodig?

Dat je meestal een laptop en internet nodig hebt om fijn te kunnen werken, spreekt voor zich. Maar er zijn nog veel meer kantoorartikelen die je werkdag een stuk aangenamer kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een los toetsenbord, een lapstopstandaard en een (draadloze) muis. Ook oortjes om handsfree te kunnen bellen of een headset als je veel belt kunnen handig zijn.

Met een vpn-verbinding kun je overal veilig locatie onafhankelijk werken.

Ben je veel onderweg, dan is een lichte laptop erg fijn. Net als een vpn-verbinding met je thuisopslag zodat je veilig documenten kunt opslaan. Op warme dagen is een kantoorruimte met klimaatbeheersing een groot pluspunt. En een snelle internetverbinding mag op geen enkele werklocatie ontbreken.

Bij coworking-locaties mag je ervan uitgaan dat de internetsnelheid in orde is en dat er voldoende stroompunten zijn. Werk je (wel eens) vanuit een café of vanuit de lobby van een hotel, dan is dit niet zo vanzelfsprekend. Een mifi-router (dat een samenvoeging is van mobile en wifi) kan dan uitkomst bieden. Ook kun je je mobiele telefoon als wifi-hotspot gebruiken. Al zorgt dit er wel voor dat je telefoon snel(ler) leeg gaat. Dit kun je oplossen met een powerbank.

Houd zakelijk en privé gescheiden. Via Rinkel.com schakel je een vast nummer eenvoudig door naar je mobiel. Inclusief virtuele telefooncentrale. Probeer het 7 dagen gratis.

Remote werken bij de klant

Hoe zit het met de sociale etiquette?

Wanneer je vanaf een vaste werkplek werkt, weet je na verloop van tijd wat de sociale etiquette is. Maar als je bij de klant werkt, is dat wat lastiger. Neem je bijvoorbeeld je telefoon op in de tijd dat je bij de klant op locatie zit? En hoe ga je om met pauzes, reistijd en werktijden?

Als zelfstandige ben je gewend om je eigen tijden in te delen, maar je wilt niet dat (het personeel van) jouw klant jou ziet als luilak omdat je pas halverwege de ochtend je werkdag begint. Ook het gebruik van een koptelefoon kan een struikelblok zijn. Misschien zorgt het ervoor dat jij je beter kunt concentreren op je werk, maar je bent hierdoor wel minder toegankelijk voor anderen.

Werken bij de klant kan ongemakkelijke situaties opleveren.

Een goed uitgangspunt voor werken bij de klant of vanuit een ruimte waar veel mensen bij elkaar zijn, is om geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. Het voordeel van werken in hetzelfde pand of in dezelfde ruimte is dat je makkelijk kunt overleggen. Maar houd er ook rekening mee dat dit storend voor anderen kan zijn. Duurt het gesprek langer dan een paar minuten, zoek dan een andere ruimte op zodat je anderen niet belemmert bij hun werkzaamheden.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Zo kies je een externe werkplek

Als digital nomad werken op locatieDat jij als digital nomad graag locatie-onafhankelijk werkt hoeft niet te betekenen dat je geen waarde hecht aan een goede werkplek. Gelukkig is het aanbod van flexibele werkplekken enorm. Met de juiste zoekcriteria hoeft het niet ingewikkeld te zijn om een fijne werkplek te vinden. Naast essentiële factoren als de locatie en de prijs is het belangrijk om bedenken wat je die dag wilt doen en welke faciliteiten je hiervoor nodig hebt.

Denk hierbij niet alleen aan praktische zaken als een whiteboard en een printservice, maar ook aan mogelijkheden om te overleggen, samen te werken en rustig te kunnen werken. Ook zijn er grote verschillen in de flexibiliteit. Waar je bij sommige aanbieders makkelijk last-minute een werkplek kunt huren en kunt wisselen van locatie, werken anderen liever met standaardvoorwaarden.