Huren in bedrijfsverzamelgebouw

Door een ruimte te huren in een bedrijfsverzamelgebouw kun je kleinschalig starten. De kosten van bedrijfsverzamelgebouwen zijn gedeeld over meerdere huurders en de voorzieningen zijn vaak goed geregeld. Soms kun je er zelfs volledig ingerichte werkplekken huren.

Een ruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw

Huren in bedrijfsverzamelgebouwAls ondernemer kun je niet zonder werkruimte. Als je bedrijf nog klein is kun je soms een kantoor aan huis inrichten, of een werkruimte in een kantoorpand huren. Een bedrijfsverzamelgebouw biedt een oplossing voor als je de zolderkamer bent ontgroeid en een volledig kantoor (nog) niet nodig vindt. Een verzamelgebouw biedt dan net wat meer flexibiliteit.

Allereerst is het papierwerk meestal flexibeler geregeld. Daarnaast is zo’n gebouw soms al helemaal ingericht. Naast de ruimte om te werken kun je bij de meeste bedrijfsverzamelgebouwen faciliteiten delen, zoals een vergaderruimte of een spreekkamer. Vergeleken met de gemiddelde thuiswerkplek oogt zo’n ruimte professioneler als je gasten ontvangt.

Ruimtes in bedrijfsverzamelgebouwen zijn soms al ingericht en de voorwaarden zijn meestal flexibel.

En dit is niet het enige voordeel van een gebouw waarin meerdere bedrijven huisvesten. Omdat je met meerdere ondernemers een bedrijfspand deelt, zijn de werkplekken hier over het algemeen goedkoper dan individuele kantoorruimtes. Je deelt hier niet alleen de meters maar ook de kosten voor bijvoorbeeld de gezamenlijke receptie, vergaderruimtes en de schoonmaak met meerdere bedrijven.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

oprichter van een onderneming

Netwerken met andere ondernemers

Een reden voor zelfstandigen om te ondernemen vanuit een gedeeld pand is de synergie met andere bedrijven. Vaak profiteren bedrijven van elkaars expertise en netwerk. Zeker als ondernemers vanuit dezelfde sector elkaar in één bedrijfsverzamelgebouw opzoeken kan dit interessante contacten opleveren.

Huren met meerdere bedrijven levert soms interessante contacten, inspiratie of innovatie op.

Ook wanneer je het gewoon fijn vindt om makkelijk aanspraak te hebben biedt het werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw voordelen ten opzichte van thuiswerken. Naast de gezelligheid leidt het vaak tot extra inspiratie en zelfs innovatie. Daarnaast is het pand meestal goed bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer. Dat is fijn als je (potentiële) klanten of andere zakelijke relaties wilt ontvangen.

De incubator: een speciale variant

Startende, innovatieve ondernemers kunnen ook een samenwerking aangaan met een incubator. Dit zijn partijen die snelgroeiende ondernemers ondersteunen. Dit doen ze niet alleen in de vorm van werkruimte, maar ook met de nodige begeleiding en soms zelfs met financiële middelen of de introductie bij potentiële investeerders. Sommige incubators hebben een binding met een (technische) universiteit, andere partijen richten zich juist op snelgroeiende bedrijven uit diverse sectoren.

Nadelen van een bedrijfsverzamelgebouw

Net als dat thuiswerken en het huren van een zelfstandige kantoorruimte zowel voor- als nadelen hebben, geldt dit ook voor het huren van ruimte in een pand dat je deelt met andere zakelijke huurders. Om te beginnen heb je weinig invloed op de overige huurders en met meerdere bedrijven kan het al snel druk worden in het gebouw.

Van sommige zelfstandigen wordt er zelfs min of meer verwacht dat ze een eigen kantoorpand hebben. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat of notaris, waarbij het uitoefenen van de functie vaak gepaard gaat met de nodige status. Nu zijn er bedrijfsverzamelgebouwen in allerlei soorten en maten te vinden, maar over het algemeen stralen deze ruimtes minder prestige uit dan een eigen kantoorpand.

Een kantoor in een verzamelgebouw kan tijdelijk of minder prestigieus overkomen.

Hoewel er uitzonderingen zijn, zijn de ruimtes in een gedeeld kantorenpand qua inrichting hoofdzakelijk bedoeld om fijn te kunnen werken. Bijzondere inrichtingen zoals je die bijvoorbeeld bij Google vindt, zijn niet gebruikelijk. Als jij met jouw bedrijf een bepaalde merkwaarde wilt uitdragen en hiervoor graag een muur wilt voorzien van jouw logo, dan kan het zijn dat de beheerder van het gebouw dit niet toelaat.

De uitstraling van een bedrijfsverzamelgebouw

Elk pand heeft zijn eigen uitstraling, die varieert van creatief tot hypermodern en zakelijk. Het vergelijken van meerdere panden kan daarom geen kwaad. Wat de één gezellig vindt kan voor de ander weer rommelig zijn. Bedenk daarom goed voordat je bedrijfsruimte huurt wat voor werkomgeving jij fijn vindt én of je hier klanten of andere gasten wilt uitnodigen.

Een nadeel van het huren van kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw is dat jouw zeggenschap over overige huurders beperkt is. Misschien vind jij het prettig als je team formeel en zakelijk gekleed is, omdat dit past bij het uitoefenen van jouw functie. Dat hoeft niet te gelden voor je medehuurders.

Als die een korte broek met teenslippers een prima outfit vinden voor een zomerse dag, dan heb jij het hier maar mee te doen. Ook wanneer jij toevallig net een afspraak hebt staan met je belangrijkste opdrachtgever of een potentiële nieuwe klant.

Een ander punt is dat je misschien niet alle huurders kent. Wanneer er mensen in het gebouw rondlopen die hier niets te zoeken hebben, is dat niet altijd meteen duidelijk. Vind je dit een onprettig idee, dan is een werkplek in een gedeeld pand met een receptie of toegangspoortjes een mogelijke oplossing.

Wat zijn de voorwaarden van het pand?

Verder kan het goed zijn dat het huren van werkruimte minder flexibel is dan je vooraf had gedacht. Aspecten als een opzegtermijn staan van tevoren vast, maar het kan best zijn dat je hebt gekozen voor een flexibel kantorengebouw vanwege de mogelijkheid om bij uitbreiding of inkrimping binnen het pand te verhuizen. En het kan natuurlijk zijn dat het hele gebouw vol zit wanneer jij wilt uitbreiden of inkrimpen.

Sowieso is het verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden. Niet elk bedrijfsverzamelgebouw hanteert flexibele huurperioden en opzegtermijnen. Bij sommige panden moet je ook hier tekenen voor een bepaalde minimumtermijn, bijvoorbeeld van één, twee of zelfs drie jaar. Vooral wanneer je net bent begonnen met ondernemen is dat een lange periode om je gelijk aan vast te leggen.

Ga je zelf een thuiswerkplek inrichten? Check voor alle kantoorartikelen ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Intensieve bespreking in vergaderruimte

Wat zijn bekende spelers?

Bekende voorbeelden van bedrijven die verzamelgebouwen verhuren zijn Spaces en Taura. Beide zijn actief in de Randstad. Ook zijn er spelers die door heel het land kantoorruimtes verhuren, zoals Regus en Flexas. Lokaal zijn er verschillende spelers met gebouwen op plekken waar veel startende ondernemers zijn.

Of een pand nu eigendom is van de gemeente of particulier wordt verhuurd, de beheerder bepaalt welke ondernemers worden toegelaten. Ook wanneer je wilt overleggen over de mogelijkheden of klachten hebt, kun je een beroep doen op de beheerder. Hierdoor kan het geen kwaad om bij het bepalen van de gewenste kantoorruimte ook kritisch te kijken naar de toewijding van de beheerder van het pand.