Huren in bedrijfsverzamelgebouw

Als ondernemer kun je niet zonder werkruimte. Door een ruimte te huren in een bedrijfsverzamelgebouw kun je vrij kleinschalig starten, soms zelfs met een werkplek die al volledig voor je is ingericht.

Een ruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw

Huren in bedrijfsverzamelgebouwAls je bedrijf nog klein is kun je soms een kantoor aan huis inrichten, of een werkruimte in een kantoorpand huren. Maar als het thuis niet lukt, en een contract voor enkele jaren gelijk te heftig is, biedt een bedrijfsverzamelgebouw soms een tussenoplossing voor als je de zolderkamer bent ontgroeid en een kantoor (nog) niet nodig vindt. Zo’n verzamelgebouw biedt soms net wat meer flexibiliteit.

Allereerst is het papierwerk meestal flexibeler geregeld. Daarnaast is je ruimte soms al helemaal ingericht. Naast de ruimte om te werken kun je bij de meeste bedrijfsverzamelgebouwen gebruikmaken van gedeelde faciliteiten, zoals een vergaderruimte of een spreekkamer. In vergelijking met de gemiddelde thuiswerkplek oogt dit meteen een stuk professioneler wanneer je gasten wilt ontvangen.

Ruimtes in bedrijfsverzamelgebouwen zijn soms al ingericht en de voorwaarden zijn meestal flexibel.

En dit is niet het enige voordeel van zo’n gebouw. Omdat je met meerdere ondernemers een bedrijfspand deelt, zijn de werkplekken hier over het algemeen goedkoper dan individuele kantoorruimtes. Dit komt omdat je niet alleen de meters kunt delen, maar ook de kosten voor bijvoorbeeld de gezamenlijke receptie, vergaderruimtes en de schoonmaak deelt met meerdere bedrijven.

Wil je huren in een bedrijfsverzamelgebouw? Regus.com biedt plekken door het hele land! Check ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue en de andere kosten van een eigen bedrijf.

Netwerken met andere ondernemers

Een belangrijke drijfveer voor zelfstandigen om te ondernemen vanuit een gedeeld pand is de synergie met andere bedrijven. Zo kan er, bij goed contact, onderling worden geprofiteerd van elkaar expertise en netwerk. Zeker wanneer ondernemers vanuit dezelfde branche of sector elkaar in één bedrijfsverzamelgebouw opzoeken kan dit zorgen voor interessante contacten.

Maar ook wanneer je het gewoon fijn vindt om makkelijk aanspraak te hebben, biedt het werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw met meerdere bedrijven voordelen ten opzichte van thuiswerken. Naast de gezelligheid leidt het vaak tot extra inspiratie en wellicht zelfs innovatie. Daarnaast is het pand doorgaans goed bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer. En dit komt weer van pas wanneer je (potentiële) klanten of andere zakelijke relaties wilt ontvangen.

De incubator: een speciale variant

Startende, innovatieve ondernemers kunnen in bepaalde gevallen ook een samenwerking aangaan met een incubator. Dit zijn partijen die beginnende ondernemers ondersteunen. Dit doen ze niet alleen in de vorm van werkruimte, maar ook met de nodige begeleiding en soms zelfs met financiële middelen of de introductie bij potentiële investeerders. Sommige incubators hebben een binding met een (technische) universiteit, andere partijen richten zich juist op snelgroeiende bedrijven uit diverse sectoren.

Nadelen van een bedrijfsverzamelgebouw

Net als dat thuiswerken en het huren van een zelfstandige kantoorruimte zowel voor- als nadelen hebben, geldt dit ook voor het huren van ruimte in een pand dat je deelt met andere zakelijke huurders. Om te beginnen heb je geen tot weinig invloed op de overige huurders en met meerdere bedrijven onder één dak kan het al snel druk worden in het gebouw.

Van sommige zelfstandigen wordt er zelfs min of meer verwacht dat ze een eigen kantoorpand hebben. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat of notaris, waarbij het uitoefenen van de functie vaak gepaard gaat met de nodige status. Nu zijn er bedrijfsverzamelgebouwen in allerlei soorten en maten te vinden, maar over het algemeen stralen deze ruimtes minder prestige uit dan een eigen kantoorpand.

Een kantoor in een verzamelgebouw kan tijdelijk of minder prestigieus overkomen.

Hoewel er uitzonderingen zijn, zijn de ruimtes in een gedeeld kantorenpand qua inrichting hoofdzakelijk bedoeld om fijn te kunnen werken. Bijzondere inrichtingen zoals je die bijvoorbeeld bij Google vindt, zijn niet gebruikelijk. Stel dat jij met jouw bedrijf een bepaalde merkwaarde wilt uitdragen, en hiervoor graag een muur wilt voorzien van jouw logo, dan kan het best zijn dat de beheerder hier een stokje voor steekt.

De uitstraling van een bedrijfsverzamelgebouw

Elk pand heeft zijn eigen uitstraling, die varieert van creatief tot hypermodern en zakelijk. Het vergelijken van meerdere panden kan daarom geen kwaad. Wat de één gezellig vindt kan voor de ander weer rommelig zijn. Bedenk daarom goed voordat je bedrijfsruimte huurt wat voor werkomgeving jij fijn vindt én of je hier klanten of andere gasten zou willen uitnodigen.

Eén van de belangrijkste nadelen van het huren van kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw is namelijk dat jouw zeggenschap over overige huurders in de meeste gevallen beperkt is. Misschien vind jij het prettig om uiterst verzorgd voor de dag te komen of is het zelfs noodzakelijk voor het uitoefenen van jouw functie. Maar dit kun je niet eisen van je medehuurders. Sterker nog, als zij een korte broek met teenslippers een prima outfit vinden voor een zomerse dag, dan heb jij het hier maar mee te doen. Ook wanneer jij toevallig net een afspraak hebt staan met je belangrijkste opdrachtgever of een potentiële nieuwe klant.

Een ander punt is dat je misschien niet alle huurders kent. Wanneer er mensen in het gebouw rondlopen die hier niets te zoeken hebben, is dat niet altijd meteen duidelijk. Wellicht denk jij dat het gewoon een huurder is of een zakelijke relatie, terwijl het eigenlijk een ongenode gast is. Vind je dit een onprettig idee, dan is een werkplek in een gedeeld pand met een receptie of toegangspoortjes een mogelijke oplossing.

Wat zijn de voorwaarden van het pand?

Verder kan het goed zijn dat het huren van werkruimte minder flexibel is dan je vooraf had gedacht. Aspecten als een opzegtermijn staan van tevoren vast, maar het kan best zijn dat je hebt gekozen voor een flexibel kantorengebouw vanwege de mogelijkheid om bij uitbreiding of inkrimping binnen het pand te verhuizen. En het kan natuurlijk zijn dat het hele gebouw vol zit wanneer jij wilt uitbreiden of inkrimpen.

Sowieso is het verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden. Niet elk bedrijfsverzamelgebouw hanteert flexibele huurperioden en opzegtermijnen. Bij sommige panden moet je ook hier tekenen voor een bepaalde minimumtermijn, bijvoorbeeld van één, twee of zelfs drie jaar. Vooral wanneer je net bent begonnen met ondernemen is het helemaal niet gek dat je je nog niet wilt vastleggen voor een langere periode.

Ga je huren in een bedrijfsverzamelgebouw? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Wat zijn bekende spelers?

Bedrijfsverzamelgebouwen kunnen in handen van de gemeente zijn, die het ofwel zelf beheert of uitbesteedt aan een beheerdersmaatschappij, maar dit hoeft niet. Er zijn ook talloze particuliere instanties die werkruimte in verzamelgebouwen verhuren. Bekende voorbeelden hiervan zijn Spaces en Taura, die beiden opereren binnen de Randstad. Ook zijn er spelers die door heel het land kantoorruimtes verhuren, waaronder Regus en Flexas en zijn er enkele kleine spelers op specifieke plekken waar veel startende ondernemers zijn.

Of een pand nu eigendom is van de gemeente of particulier wordt verhuurd, in beide gevallen is het de beheerder die bepaalt welke ondernemers worden toegelaten. Ook wanneer je wilt overleggen over de mogelijkheden of klachten hebt, kun je een beroep doen op de beheerder. Hierdoor kan het geen kwaad om bij het bepalen van de gewenste kantoorruimte ook kritisch te kijken naar de toewijding van de beheerder van het pand.