menu
e-boekhouden

Zorgverzekering en inkomensafhankelijke bijdrage

In 2006 is de ziekenfondswet vervangen door de zorgverzekeringswet. De premie voor de zorgverzekering bestaat nu uit twee delen, de verplichte basispremie en de inkomensafhankelijke bijdrage. Ook voor ondernemers betekent dit dat een aantal zaken veranderen. Hieronder staan de twee delen van de zorgverzekering beschreven.

De verplichte basispremie

De verplichte basispremie bij de zorgverzekering, ook wel de nominale premie, is een vast bedrag dat je betaalt aan de verzekeringsmaatschappij. De premie ligt rond de 1.100 euro per jaar, dit verschilt per maatschappij. Ook de hoogte van het eigen risico en een collectieve verzekering kunnen voor een prijsverschil zorgen.

Inkomensafhankelijke bijdrage

ZorgOver de inkomsten die belast worden in box-1 moet de inkomensafhankelijk bijdrage betaald worden, dit bedrag kan per jaar wisselen en er is een maximum van toepassing. Dit bedrag wordt afgedragen aan de belastingdienst.

Wanneer je naast je bedrijf ook in loondienst bent, houdt de werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage over het loon in. De belastingdienst houdt hiermee rekening bij het berekenen van de bijdrage. Eerst wordt de bijdrage berekent over het inkomen waarover het hoogste percentage geldt, als dit onder de inkomensgrens ligt wordt de bijdrage berekent over het resterende bedrag van het volgende inkomen.

Zorgtoeslag

Ondernemers met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Alleenstaande komen in aanmerking voor zorgtoeslag wanneer het bruto jaarinkomen lager is dan een bepaalde staffel, die jaarlijks wisselt. Bij samenwonende en gehuwden is dit wanneer het bruto jaarinkomen lager is dan ongeveer anderhalf keer het bedrag van een alleenstaand iemand. Op toeslagen.nl kun je berekenen hoeveel toeslag je ontvangt. Hoe hoger je inkomen hoe lager de toeslag.

Meer informatie op de pagina over verzekeringen bij een eenmanszaak. Zie ook: belastingen bij een eenmanszaak.