e-boekhouden

Aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven. Beide dekken een verschillende soort aansprakelijkheid. Zo kun je je verzekeren voor schade waarvoor je bedrijf aansprakelijk is, of voor schade die is ontstaan omdat jij je beroep niet goed hebt uitgevoerd.

Inhoud:

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven avbAls jij of je medewerkers schade veroorzaakt tijdens het werk dan is je bedrijf daarvoor aansprakelijk. Als dit zonder opzet is gebeurt dekt een aansprakelijkheidsverzekering deze schade. Deze verzekering is een van de meest bekende en populaire verzekeringen voor bedrijven. Wel zijn er grote verschillen en misverstanden. Om te beginnen zijn er twee verschillende soorten verzekeringen voor aansprakelijkheid.

Benieuwd welke verzekeringen jij nog mist? Met de risicoscan van Verzekeringen24.com zie je direct welke verzekering jouw onderneming nodig heeft.

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven: twee soorten

Net als een particulier aansprakelijk is voor eventuele schade die zijn huisdier of kind maakt, is een ondernemer aansprakelijk voor schade die door zijn bedrijf en/of beroep is veroorzaakt. Startende ondernemers denken soms al verzekerd te zijn vanuit een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, maar die dekt (meestal) geen aansprakelijkheid voor bedrijven. Daarnaast is er nog een verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid.

Verschil beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid

zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak of vofBedrijven kunnen op twee manieren aansprakelijk zijn. Allereerst heb je de aansprakelijkheidsverzekering tegen schade waarvoor je bedrijf verantwoordelijk is maar je in feite weinig aan kunt doen. Soms maak je per ongeluk schade aan spullen van anderen. Je gaat op een bureau zitten maar zakt erdoor. Je loopt langs een vaas en plots valt ‘ie om en valt er water op een dure server.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade waar je bedrijf eigenlijk niets aan kon doen.

Maar soms kon je er wel wat aan doen, vanwege je beroep. Denk aan een loodgieter die een lekkage in een badkamer zo slecht oplost, dat niet alleen de lekkage blijft maar dat er nog veel meer schade ontstaat. Deze aansprakelijkheid kun je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat verzeker je wel en wat niet? Uiteindelijk is ondernemen ook accepteren dat je risico’s loopt als ondernemer. Wat kosten zakelijke verzekeringen eigenlijk?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je schade waar je bedrijf aansprakelijk voor is maar waar je weinig aan kunt doen. Voor schade die jij of je medewerkers veroorzaken tijdens het werk, ook als het totaal niet met je werk te maken heeft, is je bedrijf aansprakelijk. Hiervoor kun je je verzekeren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze wordt ook wel de WA-verzekering voor bedrijven genoemd. Het gaat hierbij vooral om de financiële gevolgen van materiele schade en de premie is dan ook te overzien.

De meeste ondernemers sluiten voor hun bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering af.

De meeste ondernemers, ook die met een kleine eenmanszak of vof, kiezen ervoor om deze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wel af te sluiten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die zelfs voor kleine zelfstandigen al snel een dekking heeft tot twee miljoen euro. Er zijn ook veel zaken verzekerd waarvan de kosten flink kunnen oplopen.

Maandelijkse premie is bij een eenmanszaak of vof vaak slechts tientje

De kans dat je een miljoenenschade maakt is niet zo groot maar hierdoor valt de premie meestal ook wel mee. Deze aansprakelijkheidsverzekering is een van de meer populaire verzekeringen omdat de premie te overzien is. Met een flink eigen risico ben je voor een tientje per maand al verzekerd tegen schade aan anderen. Zo kun je gemakkelijk hele vervelende voorvallen uitsluiten waar je eigenlijk niets aan kunt doen.

Benieuwd welke risico’s je beter zelf kunt dragen of welke verzekeringen ondernemers zoal afsluiten? Zie dan ons overzicht van zakelijke verzekeringen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

beroepsaansprakelijkheidsverzekeringDe beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die ontstaat omdat jij je beroep niet goed hebt uitgeoefend. Natuurlijk zijn er voorwaarden en beperkingen, maar hiermee kun je dus een oplossing vinden voor deze schade.

Natuurlijk verwacht geen enkele ondernemer dat er schade ontstaat omdat hij zijn beroep uitoefent. Wij denken dan aan een vliegtuig dat neerstort omdat de piloot eigenlijk niet kon vliegen, of een chirurg die een beetje aan het knutselen is geweest.

Voor sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Dit zijn natuurlijk extreme gevallen die (vrijwel) niet voorkomen. De kans is misschien kleiner maar die schade heeft zoveel impact dat ondernemers in deze beroepen zelfs wettelijk verplicht zijn om zich hiertegen te verzekeren.

Wat verzeker je wel en wat niet? Uiteindelijk is ondernemen ook accepteren dat je bepaalde risico’s zult moeten lopen. Wat kosten zakelijke verzekeringen eigenlijk?

Aansprakelijkheidsverzekering: want mensen maken fouten

aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijvenChirurgen en piloten werken met software en systemen waardoor fouten bijna niet meer voorkomen. Maar we zijn allemaal mensen, dus het kan ook hen overkomen. In veel andere beroepen is deze aansprakelijkheidsverzekering minder populair terwijl deze vorm van schade bij een schilder of loodgieter veel vaker voorkomt.

Schade omdat je je beroep uitoefent. Want iedereen kan weleens een foutje maken!

Stel je hebt een stopcontact aangelegd achter een keuken en deze blijkt achteraf kortsluiting te geven omdat deze net te dicht bij water is gemaakt. Of je hebt een gordijn opgehangen naast een lamp en deze vliegt in brand. Zelfs de beste mensen maken foutjes. En stel dat een automonteur een foutje heeft gemaakt in de APK en er ontstaat een ongeluk? Een slager geeft per ongeluk het verkeerde bakje mee? Tegen dit soort zaken verzeker je je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. .

Premie van een aansprakelijkheidsverzekering voor een eenmanszaak of vof

premie aansprakelijkheidsverzekeringDe bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is af te sluiten tegen een premie van een tientje per maand ongeveer. Zelfs zzp’ers of ondernemers met een hele kleine eenmanszaak sluiten deze verzekering eigenlijk altijd wel af. Dat geldt niet voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering: die is een stuk duurder.

De risico´s verschillen natuurlijk per beroep, zo zal het risico van een advocaat of architect een stuk groter zijn dan die van een webdesigner of muziekschool. Niet alleen de premie maar ook de dekking, eigen risico en voorwaarden verschillen per beroepsgroep.

Met een simpele kansberekening is snel duidelijk waar de hoogste premies komen te liggen. Over het algemeen is de verzekering relatief duur. Dit omdat schade vanwege het niet goed uitoefenen van een beroep nou eenmaal snel kan oplopen.

Geen verzekering en toch je risico’s beperken

In de meeste branches heeft het merendeel van de ondernemers geen verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid. Dan is het aan te raden de risico´s te beperken door middel van algemene voorwaarden, duidelijke offertes, een lidmaatschap bij een branchevereniging en het duidelijk in kaart brengen van de risico´s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven:

Wat is het verschil tussen een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Beide zijn aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven maar de dekking is verschillend.

Bij beroepsaansprakelijkheid kun je denken aan schade omdat je je beroep niet goed hebt uitgevoerd. Denk aan waterschade veroorzaakt door een loodgieter, of een slager die het verkeerde bakje aan een klant geeft.

Bedrijfsaansprakelijkheid heeft niet met je werk te maken maar je bedrijf is er toch aansprakelijk voor. Bijvoorbeeld wanneer je schade veroorzaakt omdat je een vaas omgooit bij een klant, of je morst koffie op een duur tapijt of de jas van een klant.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een eenmanszaak?

De kosten van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn meestal goed te overzien. Voor een kleine eenmanszaak of vof is de premie meestal niet hoger dan enkele tientjes per maand.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?

Nee, bedrijven zijn niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is wel een van de meest populaire verzekeringen. Voor een kleine eenmanszaak zijn de premies relatief laag en je kunt echt ergens aansprakelijk voor raken zonder dat je hier iets aan kon doen.