menu
e-boekhouden

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je gaat werken als zzp’er dan zijn er twee verschillende zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen. Beide dekken een verschillende soort aansprakelijkheid. Zo kun je je verzekeren voor schade waarvoor je bedrijf aansprakelijk is, of voor schade die is ontstaan omdat jij je beroep niet goed hebt uitgevoerd.

Inhoud:

De aansprakelijkheidsverzekering is een van de meest bekende en populaire verzekeringen voor bedrijven. Al zijn er grote verschillen en misverstanden over zakelijke aansprakelijkheid. Om te beginnen zijn er twee verschillende soorten.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering: twee soorten

zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringNet als een particulier aansprakelijk is voor eventuele schade die zijn huisdier of kind maakt, is een ondernemer aansprakelijk voor schade die door zijn bedrijf en/of beroep is veroorzaakt. Het grootste probleem bij zakelijke aansprakelijkheid is dat er drie verschillende vormen van aansprakelijkheid zijn en ondernemers daardoor vaak denken ervoor verzekerd te zijn, maar dat dit lang niet altijd zo is.

Ondernemers denken vaak persoonlijk al verzekerd te zijn voor schade die ze veroorzaken maar de particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt over het algemeen geen zakelijke aansprakelijkheid. Daarnaast is er nog een verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid.

Wat verzeker je wel en wat niet? Uiteindelijk is ondernemen ook accepteren dat je bepaalde risico’s zult moeten lopen. Wat kosten zakelijke verzekeringen eigenlijk?

Verschil beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid

Als ondernemer kun je op twee manieren aansprakelijk worden gesteld. Deze zijn op twee verschillende manieren te verzekeren. Allereerst heb je de aansprakelijkheidsverzekering tegen schade waarvoor je bedrijf verantwoordelijk is maar je in feite weinig aan kunt doen. Veel zaken kunnen iedereen overkomen. Je gaat op een bureau zitten maar zakt erdoor. Je loopt langs een vaas en plots valt ‘ie om en valt er water op een dure server. Hiervoor kun je je verzekeren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Maar soms had je er wel wat aan kunnen doen. Denk aan een loodgieter die een lekkage in een badkamer zo slecht oplost, dat niet alleen de lekkage blijft maar dat er nog veel meer schade ontstaat. Deze aansprakelijkheid kun je verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je schade waar je aansprakelijk voor bent maar in feite weinig aan kunt doen. Voor schade die jij of je medewerkers veroorzaken tijdens het werk, ook als het totaal niet met je werk te maken heeft, is je bedrijf aansprakelijk.

Voor dit soort schades kun je je verzekeren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De meeste ondernemers kiezen ervoor om deze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wel af te sluiten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die zelfs voor kleine zelfstandigen al snel een dekking heeft tot twee miljoen euro. Er zijn ook veel zaken verzekerd waarvan de kosten zomaar kunnen oplopen.

De meeste ondernemers hebben voor hun bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

Met deze zaken wil je als ondernemer echt niet bezig zijn. Dat hoeft gelukkig ook niet, want de kans dat je een miljoenenschade maakt is nou eenmaal niet zo groot en hierdoor valt de premie in de meeste gevallen ook reuze mee. Deze aansprakelijkheidsverzekering is een van de meer populaire verzekeringen omdat je voor een bedrag van niet veel meer dan een tientje per maand toch schade van hele vervelende voorvallen kunt uitsluiten waar je soms eigenlijk niets aan kunt doen.

Benieuwd welke risico’s je beter zelf kunt dragen of welke verzekeringen ondernemers zoal afsluiten? Zie dan ons overzicht van zakelijke verzekeringen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

beroepsaansprakelijkheidsverzekeringDe beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die ontstaat omdat jij je beroep niet goed hebt uitgeoefend. Natuurlijk zijn er voorwaarden en beperkingen, maar hiermee kun je dus een oplossing vinden voor deze schade.

Natuurlijk verwacht geen enkele ondernemer dat er schade ontstaat omdat hij zijn beroep uitoefent. Wij denken dan aan een vliegtuig dat neerstort omdat de piloot eigenlijk niet kon vliegen, of een chirurg die een beetje aan het knutselen is geweest. Dit zijn natuurlijk extreme gevallen die (vrijwel) niet voorkomen.

Voor een schilder of loodgieter is het een stuk realistischer. Stel je hebt een stopcontact aangelegd achter een keuken en deze blijkt achteraf kortsluiting te geven omdat deze net te dicht bij water is gemaakt? Een gordijn dat te dichtbij een lamp is gehangen en in brand vliegt? Tegen dit soort zaken verzeker je je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat verzeker je wel en wat niet? Uiteindelijk is ondernemen ook accepteren dat je bepaalde risico’s zult moeten lopen. Wat kosten zakelijke verzekeringen eigenlijk?

Aansprakelijkheidsverzekering: want mensen maken fouten

Chirurgen en piloten werken met software en systemen waardoor fouten bijna niet meer voorkomen. Maar we zijn allemaal mensen, dus het kan ook hen overkomen. De kans is misschien kleiner maar die schade heeft zoveel impact dat ondernemers in deze beroepen soms zelfs verplicht zijn om zich hiertegen te verzekeren.

Schade omdat je je beroep uitoefent? Waarom dan, je bent toch goed in je werk?

In veel andere beroepen is deze aansprakelijkheidsverzekering minder populair. Natuurlijk ga je pas ondernemen als je goed bent in je beroep, slechte ondernemers bestaan niet. Slecht uitgevoerde opdrachten dan ook niet, toch? Helaas blijkt de praktijk niet zo simpel.

Zelfs de beste mensen maken foutjes. En stel dat een automonteur een foutje heeft gemaakt in de APK en er ontstaat een ongeluk? Een slager geeft per ongeluk het verkeerde bakje mee?
Dit soort situaties brengen schade mee die soms enorme financiële gevolgen kunnen hebben die door middel van een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid af te dekken zijn.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is af te sluiten vanaf een tientje per maand ongeveer. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is meestal een stuk duurder. De risico´s verschillen natuurlijk per beroep, zo zal het risico van een advocaat of architect een stuk groter zijn dan die van een webdesigner of muziekschool. De dekking, eigen risico en voorwaarden verschillen dan ook per beroepsgroep.

Met een simpele kansberekening is snel duidelijk waar de hoogste premies komen te liggen. Over het algemeen is de verzekering relatief duur. Dit omdat schade vanwege het niet goed uitoefenen van een beroep nou eenmaal snel kan oplopen.

In de meeste branches heeft het merendeel van de ondernemers geen verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid. Dan is het aan te raden de risico´s te beperken door middel van algemene voorwaarden, duidelijke offertes, een lidmaatschap bij een branchevereniging en het duidelijk in kaart brengen van de risico´s.