menu
e-boekhouden

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering dek je schade die is ontstaan aan de inboedel. Onder inboedel verstaan we alles in kantoor dat verhuisbaar is. De bekendste verzekeringen zijn de inboedelverzekeringen voor brand en diefstal of een combinatie hiervan.

Bureaustoel - kantoorartikelenOf de inboedel moet worden verzekerd is afhankelijk van het soort bedrijf. Zo zal een winkel met een flinke inventaris snel een inboedel opbouwen die hoger is dan aan liquide middelen voorradig is. Bij een eventuele brand aan het winkelpand kan de zaak wel sluiten. De verzekering is in dit geval vrijwel noodzakelijk. Voor een freelance tekstschrijver zal de inboedel misschien bestaan uit enkel een PC, goede pot espresso en veel inspiratie. In dat geval is de eventuele schade bij brand beperkt tot de aanschaf van een nieuwe computer. Het risico is dan goed zelf te dragen.

Dekking inboedelverzekering
De inboedelverzekering dekt schade die is ontstaan vanuit een onzeker voorval van buitenaf. Schade aan alles dat verhuisbaar is in kantoor valt onder de dekking. Alles wat vast zit, zoals de vloer en verwarming, valt onder de opstalverzekering. De meeste inboedelverzekeringen dekken schade die is ontstaan door brand, inbraak en of wateroverlast. Bij de meer uitgebreide verzekeringen wordt ook schade als gevolg van blikseminslag verzekerd. Het moet natuurlijk wel duidelijk zijn dat de schade ook werkelijk schade van buitenaf is. Bij brandschade vanwege een te overvolle asbak op het bureau van de directeur, of diefstal terwijl er totaal geen braakschade is, kan het lastig zijn de verzekeraar te overtuigen dat de schade onvoorzien was.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Gegevens en immateriële schade
Met de inboedelverzekering dek je schade af aan het materieel zelf. Bijvoorbeeld een computer. Bij schade krijg je eventuele data die op de computer staan NIET vergoed. De waarde van de computer zelf is misschien een paar honderd euro maar alles wat op de computer zelf staat kan vele duizenden uren werk zijn geweest! Zorg dan ook dat in ieder geval de data van de computer weer terug te halen zijn via actuele backups. Is jouw kantoor na een brand weer operationeel te krijgen? Deze risico’s dien je zelf te minimaliseren.

Instinkers en breinbrekers
Met de inboedelverzekering verzeker je zakelijk regelmatig apparatuur zoals computers en dergelijke. Houd er rekening mee dat bij schade je de dagwaarde krijgt uitgekeerd! Werk je op een oude PC en printer? Dan is verzekeren misschien onnodig.

Noodzaak & kosten inboedelverzekering
In tegenstelling tot de particuliere inboedelverzekering, die het overgrote deel van de huiseigenaren heeft afgesloten en ook zeer populair is onder huurders, is het lang niet altijd nodig om de inboedelverzekering ook zakelijk af te sluiten. In heel veel gevallen bestaat de waarde van de gehele zakelijke inboedel voor 90% uit elektrische apparatuur zoals computers, printers, tablets, opladers en eventueel een scanner, radio en koffiezetapparaat. De nieuwwaarde van dit soort apparatuur is natuurlijk behoorlijk maar bij eventuele schade wordt de dagwaarde uitgekeerd. Kijk eens goed in het kantoor rond. Wat staat er allemaal? In veel gevallen is dit beperkt tot een kast, kamerplant, bureaustoel en tafel met computer, beeldscherm en andere zaken die je zelf zo weer ergens vandaan haalt. Wat zullen de kosten van dit alles bij elkaar zijn? Is dit minder dan vijfduizend euro? Is het risico dan niet prima zelf te dragen? De kosten van een inboedelverzekering zijn met name afhankelijk van het verzekerd bedrag. In de particuliere sector wordt meestal met standaardbedragen gewerkt waardoor je al snel enkele tientallen duizenden euro´s verzekert. Zakelijk is dit niet zo. Als ondernemer schat je zelf de waarde van de inboedel en dit kan bijvoorbeeld ook maar drieduizend euro zijn. De premie valt dan natuurlijk ook reuze mee en in sommige gevallen bieden verzekeraars korting als je meerdere zaken verzekert. In dat geval is deze verzekering soms zelfs bijna gratis!

Indien niet verzekerd
Indien niet verzekerd zul je bij een eventuele schade door brand of diefstal zelf weer de kosten van het inrichten van je kantoorruimte moeten financieren.