Zakelijke inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een van de meest populaire zakelijke verzekeringen. Het is voor zzp’ers met een kleine inventaris een betaalbare verzekering, al kun je je afvragen of je de risico’s niet zelf kan dragen.

Wat is een inboedel?

bureaustoel verzekerd met inboedelverzekeringMet een zakelijke inboedelverzekering, ook wel inventarisverzekering genoemd, dek je schade die is ontstaan aan de inboedel.  Hieronder  verstaan we alle zakelijke spullen in je bedrijfsruimte die verhuisbaar zijn. De bekendste inboedelverzekeringen dekken de schade van brand en diefstal of een combinatie hiervan.

Inboedel is alles in je werkruimte dat verhuisbaar is.

Of je de inboedel wilt verzekeren is afhankelijk van je bedrijf. Zo zal een winkel met een flinke inventaris snel een waarde opbouwen die hoger is dan aan liquide middelen voorradig is. Bij een eventuele brand aan het winkelpand kan de zaak wel sluiten. De verzekering is dan vrijwel noodzakelijk.

Voor een freelance tekstschrijver zal de inventaris misschien bestaan uit alleen een laptop, bureaustoel, koffiezetapparaat en veel inspiratie. De schade bij brand blijft beperkt tot de aanschaf van een nieuwe computer. Het risico op verlies van deze spullen is dan goed zelf te dragen.

Dekking van een inboedelverzekering

inboedelverzekering dekt schade aan spullenDe inventarisverzekering dekt schade die is ontstaan vanuit een onzeker voorval van buitenaf. Alles dat verhuisbaar is in kantoor valt onder de dekking. Alles wat vast zit, zoals de vloer en verwarming, valt onder de opstalverzekering.

Je verzekert dus je bureaustoel of inrichting en zakelijke apparatuur zoals computers en dergelijke. Houd er rekening mee dat je bij schade de dagwaarde krijgt uitgekeerd! Werk je op een oude computer en printer? Dan is het verzekeren van je inventaris misschien onnodig.

Een zakelijke inboedelverzekering keert bij schade meestal de dagwaarde uit.

De meeste inboedelverzekeringen dekken schade die is ontstaan door brand, inbraak en of wateroverlast. Bij de meer uitgebreide verzekeringen wordt ook schade als gevolg van blikseminslag verzekerd. Het moet natuurlijk wel duidelijk zijn dat de schade ook werkelijk van buitenaf kwam. Bij brandschade vanwege een te overvolle asbak op het bureau van de directeur, of diefstal terwijl er totaal geen braakschade is, kan het lastig zijn de verzekeraar te overtuigen dat er moet worden uitgekeerd.

Gegevens en immateriële schade

Data, gegevens en papieren zijn niet verzekerd
Je gegevens zijn niet verzekerd.

Met de zakelijke inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan het materieel zelf. Bijvoorbeeld aan laptops of beeldschermen. De data die op de computers staat krijg je dus niet vergoed. Je boekhouding, adressenboek, klantendata of andere papieren en gegevens zijn bij een inboedelverzekering meestal niet verzekerd.

De waarde van de laptop zelf is misschien een paar honderd euro maar alles wat op de computer zelf staat kan vele duizenden uren werk zijn geweest! Het is dus geen alternatief voor een goede backup. Is jouw kantoor na een brand weer operationeel te krijgen, als je alleen de hardware en niet de software of data kunt reconstrueren? Deze risico’s dien je zelf te minimaliseren, of kun je verzekeren via een reconstructiekostenverzekering.

Bij een inboedelverzekering verzeker je de computer zelf. De data die erop staat is dus niet verzekerd!

Noodzaak & kosten inboedelverzekering

In tegenstelling tot de particuliere inboedelverzekering is het bij een eenmanszaak lang niet altijd nodig om de inboedelverzekering ook zakelijk af te sluiten. Vaak bestaat de waarde van de hele inboedel van je bedrijf uit apparatuur als laptops, printers, tablets, opladers en eventueel een radio en koffiezetapparaat. Nieuw is dit vrij waardevol, maar bij schade keert de verzekeraar dus de dagwaarde van de inventaris uit.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Kijk eens goed rond op je werkplek. Wat staat er allemaal? Is dit beperkt tot een kast, kamerplant, bureaustoel en tafel met computer, beeldscherm en andere dingen die je zelf zo weer ergens vandaan haalt? Is de dagwaarde van het totaal minder dan vijfduizend euro? Is het risico dan niet prima zelf te dragen?

Kosten zijn afhankelijk van het verzekerd bedrag

De kosten van een zakelijke inboedelverzekering zijn afhankelijk van het verzekerd bedrag. In de particuliere sector wordt meestal met standaardbedragen gewerkt waardoor je al snel enkele tientallen duizenden euro´s verzekert. Zakelijk is dit niet zo. Als ondernemer schat je zelf de waarde van de inboedel.

Bij een zzp’er met een kleine eenmanszaak kan dit bijvoorbeeld ook maar drieduizend euro zijn. Dan lijkt de verzekering onnodig, al valt de premie dan ook reuze mee. Soms bieden verzekeraars korting als je meerdere verzekeringen afneemt. Het kan zelfs gebeuren dat deze verzekering dan zelfs helemaal gratis is door de korting die je krijgt op andere verzekeringen.

Geeft de verzekeraar pakketkorting? Dan is een beperkte inventarisverzekering soms bijna gratis!