menu

Zakelijke bankrekening openen

Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, zou je misschien verwachten dat je een zakelijke bankrekening nodig hebt voor het incasseren en betalen van facturen. Hoewel het je bedrijfsfinanciën inzichtelijker maakt, is het als kleine ondernemer niet verplicht. Toch besluiten de meeste zelfstandigen om vroeg of laat een zakelijke rekening te openen.

Zakelijke bankrekening openen

Als je een eenmanszaak of vof bent begonnen dan is het openen van een nieuwe zakelijke bankrekening wettelijk niet verplicht. Vaak staat in de voorwaarden van de bank wel dat een bankrekening zakelijk of privé gebruikt moet worden, maar als je deze ook privé gebruikt en het aantal zakelijke transacties zeer beperkt zijn, is het meestal  geen probleem.

Je kunt dus alles betalen van je privérekening. Zorg wel dat je facturen hebt die op naam komen van je onderneming, zodat je kunt bewijzen dat al die uitgaven wel zakelijk waren. Ook de inkomsten mogen op je privérekening worden overgemaakt. Het scheiden van deze geldstromen is niet verplicht.

Bedrijf begonnen? Vrijwel iedereen opent een nieuwe zakelijke bankrekening

Net als dat je voor het versturen van zakelijke mails niet per se een zakelijk e-mailadres nodig hebt, oogt het professioneler wanneer dit wel het geval is. Voor een zakelijke bankrekening geldt precies hetzelfde. Heb je geen bedrijfsrekening, dan moet je elke klant expliciet vragen om het factuurbedrag ten name van jou te storten in plaats van jouw onderneming. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je met een zakelijke bankrekening laat zien dat jouw onderneming meer is dan een leuke bijverdienste.

Daarnaast vinden de meeste ondernemers het simpelweg niet prettig wanneer zakelijke – en privégeldstromen door elkaar lopen. Niet alleen is het lastig om een helder overzicht te krijgen van je zakelijke inkomsten en uitgaven wanneer alles op één hoop komt, ook moet je heel wat privégegevens prijsgeven wanneer je een controle krijgt van de belastingdienst.

Ook helpt het als je een boekhoudprogramma hebt gekoppeld, en hiermee uitgaven automatisch wilt importeren. En wil je je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant, dan kan het dat een zakelijke rekening zeer gewenst is of zelfs wordt geëist.

Extra privérekening of zakelijke bankrekening openen?

Om zakelijke – en privétransacties te scheiden, zou je er in theorie voor kunnen kiezen om een extra privérekening te openen. Dit lijkt een prima oplossing, vooral in de pioniersfase. Maar naast het feit dat je ook voor deze rekening moet betalen, gaat niet elke bank ermee akkoord dat je een privérekening wilt openen voor zakelijke doeleinden.

Verder biedt een zakelijke rekening diverse voordelen, die je met een privérekening niet krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om zakelijk te tanken. Dit is vooral van belang wanneer je voor meer dan honderd euro aan brandstof hebt getankt, omdat de Belastingdienst dan wil dat je je kunt identificeren als afnemer. En dit kan alleen wanneer je betaalt met een zakelijk betaalmiddel, zoals een pinpas van een zakelijke bankrekening, zakelijke creditcard, of met een tankpas van het bedrijf.

Wanneer is een bedrijfsrekening verplicht?

In bepaalde gevallen is een privérekening niet voldoende. Dit is onder meer het geval wanneer je geen eenmanszaak of vof opricht, maar een besloten vennootschap. In dat geval wordt namelijk niet jij gezien als rechtspersoon maar de BV. Bij een eenmanszaak of vof is de oprichter automatisch de rechtspersoon en hierdoor dus hoofdelijk aansprakelijk voor de gemaakte keuzes.

Ook als eigenaar van een webwinkel ontkom je er niet aan om een bedrijfsrekening te openen. De meeste klanten zullen met iDeal willen betalen en om dit aan te kunnen vragen, heb je een zakelijke bankrekening nodig. Elke payment service provider zal dit controleren. Dus voor het laten incasseren van de betalingen is een bedrijfsrekening een must.

Kosten van een zakelijke bankrekening

De meeste banken verwelkomen (startende) ondernemers maar al te graag als klant. Speciale kortingsacties voor starters zijn zelfs eerder regel dan uitzondering. In veel gevallen is de zakelijke rekening het eerste jaar gratis. Na dit jaar kunnen de kosten voor een bedrijfsrekening aardig verschillen, waardoor het zeker de moeite loont om je te verdiepen in de mogelijkheden en de bijbehorende tarieven.

Er zijn banken die een pakketprijs bieden, maar er zijn ook aanbieders die bovenop het basisabonnement van de zakelijke bankrekening extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld de betaalpas(sen) en het internetbankieren. Naast de standaardkosten betaal je een vaste vergoeding per transactie, zoals de pinbetalingen en overboekingen.

Bij het maken van een keuze is het dus aan te raden om niet alleen te kijken naar de abonnementskosten, maar ook naar het aantal transacties dat je op jaarbasis verwacht te maken. Welk pakket het ook wordt, de kosten voor een zakelijke rekening bedragen op jaarbasis al snel minimaal honderd euro. De kosten die je voor je bedrijfsrekening maakt, zijn in tegenstelling tot een privérekening wel fiscaal aftrekbaar.

Zakelijke rekeningen speciaal voor zzp’ers

Veel ondernemers kiezen er al snel voor om de zakelijke bankrekening te openen bij de bank waar ze ook privé bankieren. De Rabobank, ING en ABN Amro zijn hierdoor de meest populaire keuze. Het voordeel is dat je de werkwijze kent, en niet opnieuw een systeem hoeft te leren kennen. Toch is deze keuze lang niet altijd logisch.  Zoals eerder genoemd zijn de prijsverschillen soms vrij groot.

Daarnaast is het de vraag of die bank momenteel wel op extra klanten zit te wachten, en of ze dus wel de beste service zullen verlenen.Het voordeel dat de bank een totaalplaatje krijgt of dat jij de bank goed kent is meestal minimaal. Vaak weet een bankmedewerker alleen van zakelijke diensten of juist privé, dus kun je niet beide vragen aan een persoon stellen. En dat is eigenlijk maar beter ook. Als jij een keer privé een gekke uitgave doet, wil jij dan wel dat jouw accountmedewerker hier meteen van op de hoogte is?

Ondanks de voordelen die een zakelijke rekening biedt, blijken de kosten toch een struikelblok voor menig kleine ondernemer. Gelukkig komen er steeds meer goedkopere alternatieven. Zo zijn er speciale bedrijfsrekeningen voor kleine zelfstandigen. Deze zzp-rekening biedt niet alle mogelijkheden die een duurdere zakelijke bankrekening wel heeft, maar richt zich specifiek op de basisbehoeften van zelfstandig ondernemers.

Ook hier geldt dat de voordelen en voorwaarden per aanbieder verschillen, maar over het algemeen worden er geen of nauwelijks transactiekosten gerekend. Wel zit er vaak een limiet aan het aantal transacties en biedt het beperkte(re) mogelijkheden om te koppelen met bijvoorbeeld boekhoudsoftware of een kassa. Daarnaast is rood staan geen optie bij een zzp-rekening.

Bankrekeningen populair onder zzp’ers

Drie banken waar je een zakelijke bankrekening openen als zzp’er of mkb’er:

1. Knab (onderdeel van Aegon)
Zakelijke bankrekening bij Knab openenIn 2014 & 2015 is Knab Zakelijk uitgeroepen tot meest voordelige zakelijke betaalrekening. Elk jaar de eerste 1.000 transacties gratis, wat het erg aantrekkelijk maakt voor kleine ondernemers. Daarna betaal je € 0,10 per transactie. De creditcard is het eerste jaar gratis. Knab biedt veel boekhoudkoppelingen en zelfs crowdfunding, wat extra financiële mogelijkheden biedt.

3. Bunq
Zakelijke bankrekening bij Bunq openenNet als Knab heeft Bunq een bankrekening die ideaal is voor kleine ondernemers voor één overzichtelijk tarief van 9,99 euro per maand. Maak zelf bankrekeningen aan, beheer je passen, of geef toegang aan een medewerker, allemaal via een app op jouw mobiele telefoon.

2. N26
Zakelijke bankrekening bij N26 openenOok hier regel je alles via je mobiele telefoon? Bij N26 kan dit zelfs kosteloos! N26 is een nieuwe Europese bank. Je kunt gemakkelijk uitgaven taggen, limieten of andere instellingen aanpassen en bij het gratis pakket is een Mastercard creditcard zelfs al inbegrepen. Het openen van een bankrekening bij N26 is in enkele minuten geregeld en het gratis pakket heeft geen minimum looptijd.