Meeste zzp’ers kiezen voor ING

Meeste zzp’ers kiezen voor ING

Ondanks de opkomst van nieuwe internetbanken als Knab en Bunq die zich ook nog eens specifiek richten op zelfstandige ondernemers, kiezen de meeste zzp’ers uiteindelijk toch voor de grootbanken. Daarbij is ING het meest populair, op de voet gevolgd door Rabobank en op wat verdere afstand ABN Amro.

ING is het meest populair: deze bank wordt door 32,55 procent van de zelfstandigen zonder personeel gebruikt. Daarna komt Rabobank met bijna 29 procent en ABN Amro met een aandeel 16,71 procent. Daarmee opent driekwart van de zzp’ers een zakelijke rekening bij de drie grootbanken. Dat blijkt uit onderzoek van Rompslomp. Die keek bij welke bank zzp’ers zakelijk bankieren.

Deze hoge aantallen gaan ten koste van nieuwe online banken als Knab, dat toch al bijna door 10 procent van de ondervraagden wordt gebruikt en Bunq, dat iets meer dan één procent heeft. Voor het onderzoek analyseerde Rompslomp een half miljoen geanonimiseerde facturen die via hun boekhoudprogramma zijn verstuurd.

Daling bij Rabobank, stijging bij ING en ABN Amro

Kijken we naar het gebruik van de diverse banken onder zzp’ers in de afgelopen jaren, dan valt op dat er vanaf begin dit jaar een daling is in zzp-gebruik bij Rabobank. Ook Triodos, SNS en ASN hebben in deze periode te maken met een terugname in het aantal zzp’ers dat van hun bankdiensten gebruikgemaakt. Bij ING en ABN Amro echter is een stijgende lijn te zien.

Zzp-gebruik banken

Banken met zzp-rekening doen nauwelijks mee

Dat de traditionele banken ING, Rabobank en ABN Amro nog steeds zo goed scoren, terwijl er ook banken zijn zoals Knab, Bunq, SNS en ASN Bank die een aparte zzp-rekening aanbieden, noemt Rompslomp opvallend. De enige die qua marktaandeel serieus meedoet is Knab. Die had in het derde kwartaal van dit jaar een marktaandeel van 11 procent, waar het in dezelfde periode twee jaar terug nog om 9 procent ging.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten