Prijsvergelijkers

Prijsvergelijkers zijn een prima manier om jouw webwinkel extra onder de aandacht te brengen! Maar met welke prijsvergelijker ga je dan in zee? En bieden ze ook kansen als je niet altijd de beste prijs kunt bieden voor jouw producten?

Wat is een prijsvergelijker?

prijzen vergelijken via een prijsvergelijkerAls je online iets bij een webshop wil kopen en online even zoekt naar ervaringen of de beste prijs voor een product kom je al snel op een prijsvergelijkers. Dit zijn sites die producten en webshops vergelijken op aanbod, prijs of ervaringen. Omdat ze vaak het aanbod en de prijzen van duizenden webshops vergelijken hebben ze soms enorm veel bezoekers. Die sturen ze soms door naar webshops die hiervoor willen betalen.

Zelfs in een klein land als Nederland zijn meerdere prijsvergelijkers actief. De meest bekende zijn Tweakers Pricewatch, Kieskeurig, Beslist.nl, Vergelijk.nl en Google Shopping.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado van IMU biedt een handig stappenplan met tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Tweakers Pricewatch

Prijsvergelijker Tweakers PricewatchTweakers.net Pricewatch richt zich met haar prijsvergelijker vooral op bezoekers van Tweakers.net. In de Pricewatch zijn dan ook alleen elektronische apparatuur, computers, games en bijbehorende accessoires te vinden. Naar eigen zeggen kan je zoeken naar meer dan 1 miljoen elektronica-producten met minstens 2,5 miljoen prijzen van zo’n 350 webwinkels. Het toevoegen van een nieuwe webwinkel is mogelijk, maar wordt wel eerst door de Tweakers-crew gecontroleerd.

Op Tweakers kun je prijzen vergelijken van één miljoen elektronica-producten.

Hierbij dient een webwinkel aan enkele voorwaarden te voldoen: een duidelijke online prijslijst én online bestelmogelijkheid, één handelsnaam per bedrijf/KvK-registratie, een inzichtelijk en courant assortiment, minimaal één binnen Nederland gebruikelijke betaalmethode (iDeal/creditcard/bankoverschrijving), levering binnen en/of naar Nederland met duidelijke vermelde verzendkosten en iedereen moet er kunnen bestellen (dus geen eisen zoals een studentenkaart).

Kelkoo

Prijsvergelijker KelkooOpgericht in 2000 in Frankrijk, is deze prijsvergelijker al snel over de grenzen gegaan en momenteel in elf landen wereldwijd, waaronder Nederland, actief. Het werd in 2004 gekocht door Yahoo!, die het in 2008 weer verkocht aan Jamplant. In juli 2010 werd een lokale versie van Kelkoo in de Verenigde Staten gelanceerd. Het grote verschil met de Europese variant is dat ze de prijsinformatie niet zelf verzamelen, maar vier keer per dag binnenhalen via andere prijsvergelijkers als Shopping.com en PriceGrabber.com.

Naar eigen zeggen zijn op de Nederlandse Kelkoo meer dan 7 miljoen producten, verdeeld over 200 categorieën, te vinden van 1200 online aanbieders. De in het bestand opgenomen webwinkels betalen Kelkoo een bedrag per doorgestuurde bezoeker. De volgorde waarop het producten toont is afhankelijk van de prijzen van producten, maar ook van het bedrag dat de online winkel per klik betaalt.

De meeste prijsvergelijkers vragen een vergoeding per bezoeker. Je betaalt dan per klik.

Kieskeurig

Prijsvergelijker Kieskeurig.nlKieskeurig.nl werd in 1999 opgericht en is onderdeel van Reshift Media. Ze vergelijken met name artikelen met een stekker. Webwinkels die zich aansluiten betalen commissie, maar kunnen geen topposities kopen. Wel staat Kieskeurig reviewacties van fabrikanten toe. Middels deze reviewacties, waarbij consumenten een prijs of extra garantie krijgen als ze een review op de site plaatsen, zorgt de prijsvergelijker voor extra klantenbeoordelingen.

Beslist

Prijsvergelijker Beslist.nlDeze prijsvergelijker biedt 25 miljoen producten van 10.017 webshops. Beslist.nl komt ervoor uit commercieel te zijn, maar claimt wel onafhankelijk te opereren. Ook hier betalen adverteerders per doorklikkende bezoeker. Een hoge positie in de zoekresultaten is niet te koop. Het bepaalt de sortering van de zoekresultaten grotendeels op basis van de beste prijs, maar ook op criteria van de bezoeker. De prijsvergelijker werkt samen met Thuiswinkel.org en Qshops en vermeldt dan ook bij een shop of zij over deze keurmerken beschikken.

Twenga

Prijsvergelijker TwengaTwenga, dat ‘recht op het doel af’ betekent in de Afrikaanse taal Swahili, is in 2006 opgericht door twee Fransen die vonden dat de huidige prijsvergelijkers veel te beperkt opereerden. Twenga neemt niet alleen het aanbod van handelspartners op in hun bestand, maar verzamelt álle beschikbare gegevens over de webwinkels en hun producten. Ze hebben vestigingen in vijftien landen. De Nederlandse prijsvergelijker toont momenteel het aanbod van 83 webwinkels. Verder noemt het zichzelf ‘de online shopping zoekmachine van de nieuwe generatie’.

Vergelijk.nl

Prijsvergelijker Vergelijk.nlVergelijk.nl werd opgericht in 1999 en is naast ons land ook actief in België, Finland en Frankrijk. Het is een onafhankelijke prijsvergelijker dat door de eigenaren zelf wordt gefinancierd. “Er zijn geen bedrijven die een streepje voor hebben waardoor ze bijvoorbeeld altijd boven in de lijst verschijnen.” Het heeft op het moment van schrijven (2021) een assortiment op basis van 1665 winkels.

Bol.com, Amazon en Zalando

Prijsvergelijker Bol.comBol.com is geen prijsvergelijker maar een warenhuis. Wel heeft het zoveel aanbod van andere winkels, dat veel consumenten het inmiddels ook als vergelijkingssite gebruiken. Amazon en Zalando bieden ook producten van andere webwinkels aan.

Google Shopping

Prijsvergelijker Google ShoppingGoogle Shopping is de productvergelijker van Google. Het is al sinds 2012 in ons land actief maar met name afgelopen jaren sterk gegroeid. Mede omdat het ook in de zoekresultaten van Google.nl terugkomt is het een grote speler in het rijtje. In Duitsland, Engeland en Frankrijk werd Google Shopping halverwege 2010 gelanceerd.

ShopAlike.nl

Prijsvergelijker ShopAlike.nlShopAlike.nl is het internationale online winkelcentrum, waarop 740 online winkels samenkomen en waarbij gebruikers via expert-filters voorkeursartikelen kunnen vinden en aanbieders kunnen vergelijken via foto’s en prijzen.

De website is eigendom van Visual-Meta waar alle verschillende zuster-labels van de verschillende landen onder hangen, dus inclusief ShopAlike.nl en het origineel de Duitse Ladenzeile.de. Visual-Meta is momenteel in 19 landen actief en bevat producten van duizenden online retailers met de focus op mode, meubels en lifestyle. In 2011 kocht de uitgever Axel-Springer een meerderheidsbelang in Visual-Meta. Nog altijd groeit het aantal partnerwinkels en landen verder.

Kledingkopen.nl

Prijsvergelijker Kledingkopen.nlEen interessante nichespeler binnen de prijsvergelijkingen is Kledingkopen.nl. In tegenstelling tot bovengenoemde websites richt Kledingkopen.nl zich alleen op prijsvergelijkingen binnen de mode. Het assortiment bevat zo’n 1,2 miljoen producten van 170 verschillende kleding webshops en 3000 merken.

In 2013 is dit bedrijf begonnen. Vanaf 2015 zijn de Nederlandse initiatiefnemers Stefan Heeger en Bart-Jan van Til, na de verkoop van hun eerdere online platform, zich volledig gaan richten op de uitbreiding van Kledingkopen.nl. Naar eigen zeggen is het dé online prijsvergelijker voor kleding’.

Welke prijsvergelijker moet je nou kiezen?

prijsvergelijker vergelijkenZoals je ziet is er een keur aan prijsvergelijkingssites. Maar hoe pik je hier nou die prijsvergelijker uit die het beste bij jouw webwinkel aansluit? Dat is lastig te zeggen. Kijk allereerst of de categorie waarin jij verkoopt wel goed is vertegenwoordigd op de site. Je hoeft bij Tweakers Pricewatch niet aan te komen zetten met een webshop vol handdoeken. En bij Bol.com kom je ook niet zo één-twee-drie bovenaan in de zoekresultaten te staan.