menu
e-boekhouden

Prijsvergelijkers

Prijsvergelijkers als Pricewatch, Kelkoo, Kieskeurig, Beslist, Ciao!, Twenga, Vergelijk.nl, Bol.com Plaza of Google Shopping. Iedereen die een beetje research heeft gedaan op het internet voordat ‘ie overging op aankoop, is wel eens een of meerdere van deze prijsvergelijkers tegengekomen. Deze prijsvergelijkers zijn dus een prima manier om jouw webwinkel extra onder de aandacht te brengen! Maar met welke prijsvergelijker ga je dan in zee? Omdat je door de bomen soms het bos niet meer kan zien, brengen wij de prijsvergelijkers in een handig overzicht.

Tweakers Pricewatch

Tweakers.net Pricewatch richt zich met hun prijsvergelijker vooral op de interesses van hun achterban, de gebruikers en bezoekers van Tweakers.net. In de Pricewatch zijn dan ook alleen elektronische apparatuur, computers, games en bijbehorende accessoires te vinden. Naar eigen zeggen kan je zoeken naar meer dan 1 miljoen producten met minstens 2,5 miljoen prijzen van zo’n 350 webwinkels. Het toevoegen van een nieuwe webwinkel is mogelijk, maar wordt wel eerst door de Tweakers-crew gecontroleerd.

Hierbij dient een webwinkel aan de volgende voorwaarden te voldoen: “een duidelijke online prijslijst én online bestelmogelijkheid, één handelsnaam per bedrijf/KvK-registratie , een inzichtelijk en courant assortiment, minimaal één binnen Nederland gebruikelijke betaalmethode (iDeal/creditcard/bankoverschrijving), levering binnen en/of naar Nederland met duidelijke vermelde verzendkosten en iedereen moet er kunnen bestellen (dus geen eisen zoals een studentenkaart).”

Kelkoo

Opgericht in 2000 in Frankrijk, is deze prijsvergelijker al snel over de grenzen gegaan en momenteel in elf landen wereldwijd, waaronder Nederland, actief. Het werd in 2004 gekocht door Yahoo!, die het in 2008 weer verkocht aan Jamplant. In juli 2010 werd een lokale versie van Kelkoo in de Verenigde Staten gelanceerd. Het grote verschil met de Europese variant is dat ze de prijsinformatie niet zelf verzamelen, maar vier keer per dag binnenhalen via andere prijsvergelijkers als Shopping.com en PriceGrabber.com.

Naar eigen zeggen zijn op de Nederlandse Kelkoo meer dan 7 miljoen producten, verdeeld over 200 categorieën, te vinden van 1200 online aanbieders. De in het bestand opgenomen webwinkels betalen Kelkoo een bedrag per doorgestuurde bezoeker. De volgorde waarop producten getoond worden, is onder andere afhankelijk van het bedrag dat de online winkel per klik betaalt.

Kieskeurig

Kieskeurig.nl werd in 1999 opgericht en is momenteel onderdeel van Sanoma Media. Naar eigen zeggen is deze prijsvergelijker ‘uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland’. Ze hebben zich als doel gesteld om de consument betrouwbare en onafhankelijke informatie over diverse producten te verschaffen. Op hun site melden ze: “De informatie op Kieskeurig.nl is onafhankelijk. Dat betekent ook dat fabrikanten of webwinkels niet kunnen betalen om een betere positie op de site te krijgen.” Wel staat Kieskeurig reviewacties van fabrikanten toe. Middels deze reviewacties, waarbij consumenten een prijs of extra garantie krijgen als ze een review op de site plaatsen, zorgt de prijsvergelijker voor extra klantenbeoordelingen.

Beslist

Deze prijsvergelijker herbergt 25 miljoen producten van 10.017 webshops, 402.337 reviews en 138.556 videoreviews. Beslist.nl komt ervoor uit commercieel te zijn, maar claimt wel onafhankelijk te opereren. Ook hier betalen adverteerders per doorklikkende bezoeker. Een hoge positie in de zoekresultaten is niet te koop. De sortering van de zoekresultaten wordt bepaald aan door de bezoeker op te geven criteria. De prijsvergelijker werkt samen met Thuiswinkel.org en Qshops en vermeldt dan ook bij een shop of zij over deze keurmerken beschikken. Als webwinkel is het mogelijk om affiliate te worden van Beslist.nl.

Twenga

Twenga, dat ‘recht op het doel af’ betekent in de Afrikaanse taal Swahili, is in 2006 opgericht door twee Fransen die vonden dat de huidige prijsvergelijkers veel te beperkt opereerden. Twenga neemt niet alleen het aanbod van handelspartners op in hun bestand, maar  verzamelt álle beschikbare gegevens over de webwinkels en hun producten. Ze hebben vestigingen in vijftien landen, waaronder Nederland en noemen zichzelf ‘de online shopping zoekmachine van de nieuwe generatie’.

Vergelijk.nl

Vergelijk.nl werd opgericht in 1999 en is naast ons land ook actief in België, Finland en Frankrijk. Het is een onafhankelijke prijsvergelijker dat door de eigenaren zelf wordt gefinancierd. “Er zijn geen bedrijven die een streepje voor hebben waardoor ze bijvoorbeeld altijd boven in de lijst verschijnen.” Sinds 15 februari 2006 werd de prijsvergelijkingssite El Cheapo overgenomen door Vergelijk.nl, die volgens GfK Retail and Technology in 2009 de meest gebruikte vergelijkingssite was. Vergelijk.nl heeft op het moment van schrijven (2017) een assortiment van 2,3 miljoen producten, afkomstig van 399 verschillende webwinkels en 1229 lokale winkels.

Bol.com

Op Bol.com is veel ruimte voor het aanbod van externe partijen. Internationaal is het niet ongebruikelijk dat er online zogenaamde ‘marktplaatsen’ ontstaan. Amazon en Zalando bieden ook producten van andere webwinkels aan. Niet alleen Bol.com houdt zich bezig met het marktplaats-concept, ook Blokker Holding heeft in november 2016 bekend gemaakt, onder de naam Nextail Connect, een shop-in-shop principe te starten.

Google Shopping

Googles productvergelijker is nog relatief kort actief in ons land, sinds 2012, maar omdat het direct ook in de zoekresultaten van Google.nl terugkomt, wel gelijk een grote speler in het rijtje.  In Duitsland, Engeland en Frankrijk werd Google Shopping halverwege 2010 gelanceerd. Google ziet de nieuwe dienst niet zozeer als een productvergelijker, maar meer als een productzoekmachine. Natuurlijk is wel te zien welke winkel het tegen welke prijs verkoopt. Als iemand zoekt op ‘tosti-ijzer’ is het niet ondenkbaar dat hoog in de zoekresultaten een link naar de prijsvergelijker van Google staat vermeld.

ShopAlike.nl

ShopAlike.nl is het internationale online winkelcentrum, waarop 740 online winkels samenkomen en waarbij gebruikers via expert-filters voorkeursartikelen kunnen vinden en aanbieders kunnen vergelijken via foto’s en prijzen.

De website is eigendom van Visual-Meta waar alle verschillende zuster-labels van de verschillende landen ondergehangen zijn, dus inclusief ShopAlike.nl en het origineel de Duitse www.Ladenzeile.de. Visual-Meta is momenteel in 19 landen actief en bevat producten van duizenden online retailers met de focus op mode, meubels en lifestyle.

Oprichters Robert M. Maier and Johannes Schaback begonnen in 2008 met het uitwerken van het idee en in Januari 2009 stapte investeerder Rocket Internet in (bekend van o.a. Zalando red.) waardoor het bedrijf een snelle groei kon realiseren. In december 2011 kocht de uitgever Axel-Springer een meerderheidsbelang in Visual-Meta. Nog altijd groeit het aantal partnerwinkels en landen verder.

Kledingkopen.nl

Een vrij nieuwe speler binnen de prijsvergelijkingen is Kledingkopen.nl. In tegenstelling tot bovengenoemde websites richt Kledingkopen.nl zich alleen op prijsvergelijkingen binnen de mode. Het assortiment bevat zo’n 1,2 miljoen producten van 170 verschillende kleding webshops en 4000 merken.

In 2013 is dit bedrijf begonnen met de vermelding van ‘slechts’ tien van de grootste webwinkels. Vanaf 2015 zijn de Nederlandse initiatiefnemers Stefan Heeger en Bart-Jan van Til, na de verkoop van hun eerdere online platform, zich volledig gaan richten op de uitbreiding van Kledingkopen.nl. Naar eigen zeggen is Kledingkopen.nl ‘dé online prijsvergelijker van Nederland’ en breidt zij elke week haar aanbod van kleding uit met zo’n 5000 nieuwe artikelen.

Welke prijsvergelijker moet je nou kiezen?

prijsvergelijkerZoals je ziet is er een keur aan prijsvergelijkingssites. Maar hoe pik je hier nou die prijsvergelijker uit die het beste bij jouw webwinkel aansluit? Dat is lastig te zeggen. Kijk allereerst of de categorie waarin jij verkoopt wel goed is vertegenwoordigd op de site. Je hoeft bij Tweakers Pricewatch niet aan te komen zetten met een webshop vol tosti-ijzers. En bij Bol.com Plaza kom je ook niet zo één-twee-drie tussen de andere partners te staan.

Naast het via de gewone weg aanmelden, zijn er ook enkele prijsvergelijkingssites waarvan je affilliate-partner kan worden. De meeste prijsvergelijkers zijn en werken commercieel, maar een site als Vergelijk.nl wordt door de eigenaren gefinancierd en claimt geen bedrijf voor te trekken (na betaling), dus kijk goed bij welke site je wat kan gaan aanbieden en tegen welke prijs.