menu
e-boekhouden

Ondernemer is Eigenheimer

Als je mensen vraagt of ze de karaktertrekken van een gemiddelde ondernemer willen beschrijven dan krijg je vaak de volgende omschrijving. Een ondernemer is de ogen van een buitenstaander een leider. Iemand die voor de troepen uit de markt bestormt. Hij/zij is creatief, werkt naast zijn/haar hoofd (ratio) ook met zijn/haar hart (gevoel/intuïtie) en durft zijn/haar nek uit te steken.

Allemaal waar. Echter, de belangrijkste eigenschap van een goede ondernemer wordt vaak vergeten. En dat is het feit dat een beetje ondernemer behoorlijk eigenzinnig is. Een echte ondernemer gaat vaak in tegen de gevestigde orde. Hij/zij ziet dingen die een normaal mens niet ziet. Daarbij speelt de volgende uitdrukking een belangrijke rol;  als je doet wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg. Niets meer en niets minder. Met andere woorden, je moet je onderscheiden om tot iets nieuws te komen. En je bereikt pas écht wat op zakelijk gebied als je jezelf onderscheidt van de rest van je collega’s. Niemand zit te wachten op de zoveelste gewone makelaar, websitebouwer of slager op de hoek. Maar wellicht zijn er wel mogelijkheden voor een internetbroker, een websitefranchise of een biologisch/dynamische slagerij.

Dit maakt het ondernemersvak natuurlijk zeer risicovol. Afwijken van de norm leidt hetzij tot een groot succes hetzij tot een grote teleurstelling. Als je kiest voor veiligheid (het aanbieden van vergelijkbare producten/diensten als je collega ondernemers) dan komen daar doorgaans geen hoge rendementen uit. Hard werken, veel uren maken en dit vaak tegen een relatief lage betaling. Prima, niets op tegen, integendeel! Als je maar gelukkig bent in wat je doet. Zo heb ik zelf een enorme bewondering voor één van de laatste ‘melkmannen’ bij ons in de buurt. De heer van der Geest die je zelfs op zaterdag nog na zessen door de wijk ziet rijden om zijn laatste adresjes af te gaan. Hard werken tegen lage marges voor een ‘uitstervende’ klantenkring.

Zelf maak ik andere keuze. Laat mij dan maar die eigenzinnige Eigenheimer zijn. Ik geloof in mezelf en in mijn eigen ideeën. Als eigenwijze ondernemer ga ik voor mijn eigen kansen. Met zelfvertrouwen breng ik een aantal ondernemende ballen in de lucht. Uiteraard met het risico dat er één of meer op de grond vallen en uit elkaar spatten. Als dat gebeurt dan is dit een geval van jammer maar helaas. Dat zal mij niet weerhouden om dit in de toekomst weer te doen.

Patrick Bijman

Reacties