Een vijfde Nederlanders overweegt ondernemerschap

Een vijfde Nederlanders overweegt ondernemerschap

Maar liefst 19 procent van de Nederlandse bevolking overweegt om voor zichzelf te beginnen. De helft van deze potentiële ondernemers bevindt zich in de leeftijdsgroep tussen 35 en 54 jaar. Van deze groep is 58 procent vrouw, zo blijkt uit eigen onderzoek.

Momenteel zijn er in ons land 2,3 miljoen bedrijven waarvan bijna 1,9 miljoen met één werkzame persoon. Daarin zijn vooral mannen van 45 jaar en ouder oververtegenwoordigd, blijkt uit data van het CBS. De resultaten van ons onderzoek suggereren dat de groei van het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland nog met zo’n 50 procent kan toenemen doordat ook steeds meer vrouwen het ondernemerschap overwegen.

Concrete plannen

Zes procent van de respondenten geeft aan daadwerkelijk een eigen bedrijf te gaan starten. Er zijn opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de timing van deze plannen. Maar liefst 62 procent van de mannen geeft aan binnenkort te willen starten, terwijl 58 procent van de vrouwen aangeeft dit ‘op een dag’ te willen doen.

Keuzevrijheid

Uit de vraag wat een zelfstandig ondernemer het beste omschrijft, koos bijna de helft van de respondenten voor ‘iemand die eigen keuzes maakt’. Dat ondernemers mensen zijn die veel geld verdienen is voor een kleine 5 procent van de Nederlanders de meest voorkomende aanname. Slechts 14 procent koos voor ‘iemand die veel risico loopt’, wat kan duiden op vertrouwen in de Nederlandse inrichting van, en vangnet voor, het zelfstandig ondernemerschap.

Grafiek: Welk antwoord omschrijft ondernemerschap het best?

wat omschrijft ondernemers het best?
Bron: Ondernemeneninternet.nl

Dat lijkt logisch, aangezien Nederlanders volgens verschillende culturele metingen risico-avers zijn, zeker wanneer het aankomt op financiële beslissingen. Waar Duitsers, net als Nederlanders, ook vaak uit de bus komen als risicomijdend, lijkt dat een aanzienlijk hogere invloed te hebben op de keuze voor zelfstandig ondernemerschap.

Maar 5% van de Nederlanders ziet ondernemers als mensen die veel geld verdienen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Multiscope. Maar liefst 1.038 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten